Heshet

(Dysfoni)

Definition

Förändrat läckage av luft mellan stämbanden som leder till störning av den personliga röstklangen.

Orsak(-er)

Inflammatoriska: Akut stämbandsinflammation, oftast virus. Kronisk stämbandsinflammation, oftast rökning eller otillräcklig slutning vid övre magmunnen. Polyper, stämbandsknottror, tumörer, svullnader, cystor.
Neurologiska: Skada på de nerver som styr stämbandens rörelser. Dessa nerver kan också skadas i samband med reumatisk sjukdom.
Utan tydliga orsaker: Rösttrötthet, vanemässigt tal med ansträngd röst, känsloorsakad röstförlust, målbrottsstörningar.
Läkemedelsbiverkan: Heshet kan vara en biverkan av kortisonsprayer. Färre dostillfällen, helst bara 1 gång/dygn, minskar risken för heshet.

Symtom

Heshet, röststörning.

Status

Inflammation av stämbanden ses med röda, lätt sladdriga stämband med eller utan beläggningar. Stämbanden är ofta förtjockade och har en defekt slutning.

Utredning

Patienten utfrågas om ev. rökning, användning av kortisonspray eller förekomst av sura uppstötningar.
Dessutom undersöks om patienten visar tecken på låg ämnesomsättning. Vid undersökning noteras också om patienten har en infektion i Öron-Näsa-Hals-området.

Behandling

Vid akut stämbandsinflammation: Patienten måste vila rösten! Att viska, harkla, torrsvälja och röka förvärrar symtomen. Istället bör patienten tänka på svälja sin saliv för att hålla strupen fuktig och alltid svälja ner all torr föda tillsammans med en liten mängd vatten.
Vid komplicerande infektion ges antibiotika i form av penicillin. Rökare behandlas dock med tetracyklin eller amoxicillin.
Vid heshet i mer än 3 veckor hos vuxna skall stämbanden alltid undersökas i sin helhet. Plötslig heshet hos vuxna utan förkylningssymtom skall utredas snabb.
Har patienten återflöde av magsaft vid övre magmunnen (reflux) kan patienten ordineras sk H2–blockerande tabletter.
Barn i 6–7-årsåldern är ofta viljestarka och högljudda. Dessa barn kan utveckla stämbandsknottror som en följd av högljudhet och skrikande, dessa knottror läker dock spontant. Eventuellt kan remiss behövas till talpedagog.
Egenvård:
Röstvila enligt ovan. Varm dryck kan lindra besvären. Undvik rökiga miljöer. Om rethosta förekommer kan noskapintabletter användas.

Uppdaterad: 2017

28 Kommentarer

 1. Linus skriver:

  Hej, ni som läser detta kommer bli förvånade. Jag är 15 år och röker, har gjort det i ungefär 2-3 månader och jag har märkt att det typ börjar kittlas i halsen som stör väldigt mycket och så har det varit i någon vecka. Jag undrar om jag kanske har fått någon sjukdom eller något sånt (typ lungcancer)?
  Mvh Linus

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Linus! För att din oro ska minska tycker jag att du ska vända dig till ungdomsmottagningen där du bor. Du kan också vända dig till umo.se (ungdomsmottagningen på nätet). Vänliga hälsningar webbredaktören

 2. Cecilia skriver:

  Hej! Sista två åren så har jag varje gång tappat rösten när jag blir förkyld. Enligt min mor gjorde jag detta även som barn. (Är nu 40..) Feber varannan var 3:e dag, dock ej hög. Vad beror det på att det alltid sätter sej på rösten? Blir lite jobbigt då jag jobbar natt inom hemtjänsten. Har blivit sjukskriven ett par ggr för detta o det känns nästan som att det är dax igen.

 3. heidi skriver:

  Kan verkligen varm dryck hjälpa mot heshet? Stämbanden sitter ju i luftstrupen, och där borde ingen dryck kunna passera. Fast den psykiska aspekten är inte att förakta.

 4. Annika skriver:

  Hej. Jag har varit hes nu i flera veckor och jag har inte varit förkyld. Bör jag kolla upp det eller är det självläkning som gäller?

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Annika! Om du är orolig för hesheten tycker jag att du ska beställa en tid på din vårdcentral för konsultation. Vänliga hälsningar webbredaktören.

 5. Therese skriver:

  Hej!
  Jag har blivit väldigt hes utan att riktigt veta varför, jag har hosta, men inte ont i halsen och jag känner mig inte alls sjuk. Min fråga är om jag gå till gymmet när jag är hes?
  Tack på förhand!

 6. Simon skriver:

  Hej. Snälla hjälp mig.
  Jag är en artist, sjunger varje dag, mer eller mindre. Jag har sedan prick ett år tillbaka haft röstproblem, då jag (tror jag) hade lite fel sångteknik till en början. Jag kollade upp hos vårdcentralen och de sa att de inte hittade något fel, det såg bra ut och de skickade hem mig. Jag gick sedan två veckor senare tillbaka och sa ”Det är inte bättre, det känns konstigt i halsen, hjälp mig!”. Jag fick då remiss till en öron-näsa-hals-specialist, som visade sig vara stämbands-specialist. Han sa att stämbanden var överansträngda och att de på vårdcentralen inte kunde se det. Redan där känner jag svår tillit till vårdcentraler. Jag vilade sen och det kändes lite bättre, men efter en kort period fick jag problem igen (under denna tid gick jag till en sångpedagog ifall det nu var sångtekniken det var fel på, och min sångteknik är idag bra). Jag fick stämbands-specialistens nummer så kontaktade honom sex månader senare då jag skulle söka till Idol. Jag fick utskrivet några tabletter, men ÄN IDAG KÄNNS DET INTE RÄTT!! Så jag ringde ÅTERIGEN till vårdcentralen och fick samma läkare (som inte kunde se fel) och han sa att de inte kunde hitta något igen, fast jag VET att det är något fel.
  Så i morgon tänker jag ringa en annan privat vårdcentral och få hjälp.
  KAN DU SNÄLLA hjälpa mig, är det farligt? Behöver jag vara orolig, mina symptomet är:
  Röstrubbning typ, min klang när jag tar en ton skiftar och hoppar – som målbrottet, jag har en klump i höger sida av halsen med strålningar mot örat. Jag har också röda vävnader i svalget, neråt (när man rör dom så gör det ont).
  Jag blir galen, snälla hjälp mig.

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Simon! Förstår om det jobbigt att ha besvär från halsen när man som du arbetar med din röst. Och det är väl klokt att som du skriver få en så kallad second opinion, dvs en andra bedömning, av dina besvär. Hoppas att du kommer tillrätta med dina besvär. Utan att vara expert på röst och stämbanden kan det kanske också vara värt att vila rösten under en period. Hälsningar webbredaktören.

   • Hanna skriver:

    Om nu t.o.m läkaren som var stämbandsspecialist säger att de på vårdcentralen inte kunde se det så har jag svårt att förstå varför du har svårt med tilliten till vårdcentralen.
    Vår anatomi gör också att det behövs särskilda instrument för att kunna se stämbanden, något som vårdcentralen inte har då de sysslar med allmänmedicin.
    Om det nu inte känns bra så undrar jag varför du inte hör av dig till stämbandsspecialisten igen? Vad ska en ny vårdcentral kunna göra som specialisten inte kan? Att byta läkare efter varje besök leder bara till att du får ”börja om från noll” varje gång.

 7. Skrovlig och hes skriver:

  Hej. Jag blev förkyld med hosta och slem. Heshet. Jag tappade rösten helt. Den var borta nästan två veckor innan den sakta kom tillbaka. Slem höll i sig ganska länge. Svår att hosta upp. Nu nästan fyra veckor senare har jag slem (ingen feber), är hes och rosslig. Känns som en klump i halsen. Ibland smakar det illa. Men annars kan man säga att jag är frisk. Ska jag gå till doktorn eller avvakta?

 8. Marie skriver:

  För två år sedan gjorde jag en gastric bypass-operation. Sedan dess har jag haft problem med min röst. När jag talat högt, eller när jag talat relativt mycket (i skolan inför klassen mm) så blir jag hes, jag får hosta för att det blir alldeles torrt i halsen mm. Jag har alltid tyckt om att sjunga (hemma där bara familjen hör) och numer känns det inte lika roligt, sjöng jag lite falskt innan så är det inget mot nu och det tar inte lång stund förrän det känns som att jag kedjerökt tre dygn… det är jättejobbigt. Kan det vara så att ngt hänt under operationen, att man haft ngn slang i halsen som skadat ngt?

  • Webbredaktören skriver:

   Hej. Börja med att tala med en läkare på din vårdcentral som kanske ge dig svar på om det kan finnas något samband mellan dina besvär med rösten och din operation.

 9. Susanne skriver:

  Hej!

  Jag är en kvinna med astma sedan födseln, astman har var vart lugnare de senaste 20 åren.
  Har däremot fått kol också, diagnos för ca 4 år sedan.
  Sluta röka för 18 år sedan.
  Har bra mediciner mot båda lungsjukdomarna.
  För 10 dgr sedan tappade jag min röst, utan förkylning symptom.
  Något påverkad på andningen sedan dec.
  I onsdags fick jag både prednisolon och pc samt pari inhalator.
  Rösten kommer tidvis tillbaka, men de känns inte som de vill släppa.
  De känns frustrerande och stressande att de inte släpper.
  Vad kan man mer göra?
  Prover, röntgen?

  Tacksam för svar.

  Mvh Susanne

 10. Edgar skriver:

  Hejsan , jobbar som svetsare , står svetsar varje dag med och utan frisklufts mask , men för några veckor sen , så fick jag stå kolbåga lite var väldigt rökigt , blev förskyld
  Och blev hes , har varit hes i 3 veckors tid, har inte värk i halsen eller nått när jag svälje saliv eller äter mat, har inte vilat röst nått tänkte blir väll bättre men blir ju aldrig , jag röker och snusar, finns medicin mot halsen osv , som man ska ta ? Det lär väl vara någon slags infektion , för att varit förskyld så länge jag var hes , tack

 11. Pernilla skriver:

  Jag fick i somras lunginflammation, och i samband med det blev jag svullen i halsen. Fick antibiotika och efter 1 månad återgick jag till jobbet som rådgivare i telefon. Det kändes som en klump i halsen med kunde liksom prata. Blev mer och mer hes, men jobbade vidare. Den 21 september, vakna jag och rösten var borta. Har så varit i 2 månader.
  Har blivit undersökt av halsläkare. Men de finner inget helt klart fel. Stämbanden (munnen) går inte ihop som den bör. Fick penicillin i 10 dgr. Blev bättre och det kändes som klumpen började lösa sig ca 3-4 dgr in på kuren. Men sedan återgick det som innan igen. Jag väntar nu på nya undersökningar av specialist, Sam att träffa logoped. Men det känns ovisst. Kommer det gå bort?

  • Susanne skriver:

   Hej. Bra att du fått ny tid till en specialist.Denne kommer efter undersökning se hur en fortsatt behandling skall se ut. Och även bra att du nu även fått tid till en logoped. Verkar som du din behandlande läkare har en bra planering. Mvh webbredaktören.

 12. Frida skriver:

  Hej

  Jag har sedan 10 månader tillbaka varit hes. Hestheten började efter en förkylning och rösten har sedan dess inte blivit bra igen -tvärtom blir det sämre och sämre och jag har gått hos en logoped ett tag. Efter flera besök med ”att börja tala på nytt” har ingenting förändrats och med endast ett besök kvar börjar jag känna mig lite uppgiven. Jag har sedan tidigare trånga luftvägar i näsan samt Vocal cord Dysfunction = en sorts astma som gör att stämbanden klibbar igen vid hård ansträngning, har därför redan kollat med kamera på stämbanden, som ser normala ut. Inga huskurer hjälper, inte att vara tyst, försöker att inte viska eller harkla men hesheten blir bara värre. Jag är ingen högljudd person, har alltid haft en stabil röst, sportar mycket och jobbar i en något dammig miljö men det har jag gjort i flera år före hesheten kom. Dricker alkohol ca. 1 gång i veckan ibland inte, rökar ej. Det har kommit till den grad att det är så ansträngande att prata att jag är tyst istället, har jag match eller går ut på en lördagkväll kan jag inte prata alls efteråt. Är 21 år och tjej. Finns det någonting jag kan göra eller testa som jag inte redan gjort? Tacksam för svar.

  • Susanne skriver:

   Hej. Det låter som du har det jobbigt. Om du läser vår informationstext ovan så ser du att heshet även kan ha neurologiska orsaker. Du skriver inte om du redan varit hos en sådan specialist. Om inte kanske detta skulle kunna vara ytterligare en instans att vända sig till. Kontakta din behandlande läkare och hör vad denne säger.Mvh webbredaktören

 13. Anna skriver:

  Hej! Jag undrar om man kan få reflux under natten utan att märka det? Jag åt mycket kinesisk mat en kväll för några dagar, innhållande många ingredienser som jag inte vet vad de är eller som jag är van vid. Morgonen efter vaknade upp helt utan röst, vilket var katastrof eftersom jag skulle ha konserter hela helgen (är sopransångerska). Har varit väldigt hes och utan sångröst helt i tre dagar, här även konstig hosta, nästan som rökhosta! (Röker inte!). Kan detta bero på maten jag åt? Eller något annat? Jag har inte varit förkyld!

  • Susanne skriver:

   Hej. Om man har fått reflux brukar man ju känna av det som halsbränna. Att du så plötsligt skulle tappat rösten pga av detta låter lite ju lite märkligt.Tycker du skall gå till din allmänläkare som får ta en titt i din hals, speciellt om sången är ditt yrke. Mvh webbredaktören

 14. Emma skriver:

  Hej! Jag har varit i Grekland och jobbat på nattklubb i ca 3 månader. Jag var i en högljudd och rökig miljö hela nätterna. Min röst blev bara hesare och hesare och svagare och svagare. Nu har jag kollat upp det har fått reda på att det är knottror/knutar på stämbanden. Jag är livrädd att jag aldrig får tillbaka min röst som förr. Försöker vara tyst men mitt jobb går ut på att vara social med kunder hela dagarna. Finns det något jag kan göra? Har fått remiss till talpedagog i oktober men det känns väldigt långt bort och jag måste börja jobba innan dess. Tacksam för svar.

 15. Gabby skriver:

  Hej!
  Det är så att jag lyckades dra på mig en mycket häftig förskylning som gjorde mig otroligt hes. Kunde inte prata i två dagar, gjorde också det man inte skall göra och viskade för att kunna prata vilket gjorde det värre,nästa dag gick det knappt att prata, men fick dock tviga ut ord då och då pga jobbet där det krävs att man pratar då och då. Ångra djup detta för gjorde otroligt ont i halsen nästa dag var jag tyst som en mus och inget kom ut. Jag höll tyst under en vecka samtidigt som jag stoppade i mig halstabletter och medicin. Nu är min röst tillbaka dock så kan jag inte längre ta höga toner längre och det känns som om jag har slem i halsen fortfarande och det har gått 3 veckor… jag vet inte riktigt hur lång tid det ta att bli frisk desutom så säger familjen att jag har börjat snarka och jag har aldrig gjort det innan! Kan detta vara pga förskylningen? Borde jag gå till doktorn eller ska jag vänta en vecka till?/ Tacksam för svar
  Gabby

  • Susanne skriver:

   Vissa förkylningar sitter i länge, men känner du trots allt att du är på bättringsväg tycker jag att du avvaktar att gå till läkaren. Tillstöter något nytt, du känner dig sämre eller får feber igen, svårt att svälja, hosta mm skall du kontakta sjukvården. Mvh webbredaktören.

 16. Anna skriver:

  Hej!
  För sex dagar sedan vaknade jag (i samband med förkylning) upp utan röst. Doktorn konstaterade stämbandsinflammation och sa att jag ska vila rösten i tre veckor, men börja med en vecka i taget. Redan efter två dagar kom rösten delvis tillbaka och jag har sedan dess pratat en del, men varit försiktig. Är det dumt? Måste jag vara HELT tyst? Jag är fortfarande lite hes och kan inte ”ta höga toner” i samtal.
  Tacksam för svar.
  /Anna

  • Susanne skriver:

   Hej, jag tror du kan testa dig fram lite om det nu inte verkar bli sämre. Blir det dock ett bakslag så får du återgå till mer omfattande tystnad. Mvh webbredaktören

 17. Tobbe skriver:

  Hej Hans. Det här var intressant läsning. Jag skulle vilja komma i kontakt med den som behandlade dig så att du blev bättre i 1-2 dagar. Har du gjort om operationen med inlägg för stämbanden.
  Mvh Tobbe

 18. Hans skriver:

  Jag har konstaterad högersidig stämbandsförlamning sedan många år och genomgått 7 – 8 undersökningar av specialister där två av dessa hävdat att förlamningen inte är total.
  Logopedbehandling gav aldrig någon förbättring ens efter flera år och två logopeder. Tidivis, vid förkylning eller matthet har jag knappt kunnat prata alls och varit mycket hes. Jag kom på egen hand fram till att jag behövde en operation, någon form av ”medialisering” av stämbanden, dvs flytta det stillastående (eller nästan stillastående) högra stämbandet närmare det vänstra fungerande.
  Jag mötte dock ett ganska kompakt motstånd från specialisterna som hela tiden rekommenderade fortsatt logopedbehandling utom en som kom med alternativa förslag om alternativ-behandling som faktiskt hjälpte temporärt. Den behandlingen innehöll ett antal moment som jag inte ens vet vad, men det förekom bl.a. zonterapi och särskild massage i vissa områden. En och samma terapeut utförde allt detta (och var ganska andfådd efteråt, det var en syster till en av våra opera-sångerskor)
  Behandlingen gav effekt bara 1 – 2 dygn och sedan var det lika illa igen, pga det ganska höga priset avstod jag fortsatt behandling och gjorde ett sista läkar-försök hos en gammal, mycket erfaren önh-specialist. Han konstaterade förlamningen, skrev en remiss till en kirurg på Karolinska sjukhuset (Jag tillhörde då Huddinge som då inte hörde samman med Karolinska) och väl där fick jag för första gången en lång, noggrann undersökning. Jag hade förberett läkaren med ett brev där jag meddelade om andra läkares olika åsikter. Jag hade en glipa mellan stämbanden på ca 3 mm om jag minns rätt, det beslutades om operation.
  Tre månader senare fick jag tillbaka talförmågan på op-bordet. Läkaren lade inlägg bakom det stillastående stämbandet, silikonliknande material tror jag och det blev en medialisering.
  Första inlägget gjorde ingen skillnad, andra gav ett fenomenalt resultat.
  Rösten kunde testas direkt eftersom jag var vaken och bara bedövad + fick lugnande medel.
  Det visade sig sedan att jag nu kunde prata relativt normalt, men det vänstra stämbandet blev överansträngt efter en viss tids prat, den tiden varierade.
  Dessa problem har fortsatt och långsamt förvärrats.
  Nu vet jag att inlägget långsamt absorberas av kroppen.
  Samma fenomen, fast mycket snabbare absorbtion upplever de som får ett särskilt
  fett (från tuppkammar) injicerat i stämbandet.
  Det enda jag kan invända mot operationen osv är att jag inte fick upplysning om
  denna absorbtion.
  Talförmågan blev heller inte tillräckligt stabil för att ge en chans att arbeta som lärare.
  Det är omöjligt att hålla lektion när talet plötsligt uteblir och övergår i hosta (retningar).
  Först efter många år framfördes en teori om att stämbandsnerver skadats när jag intuberats
  efter en olycka 1990. Intubering måste göras mycket exakt, med en uppblåsbar gummibälg
  som idag kontrolleras bättre än för 21 år sedan.
  En annan möjlighet är att nerver skadats pga hjärnskakningen eller skadorna vid t.ex. käkarna.
  En av Operans röstspecialister menade att jag hade muskler i halsen som arbetade på fel sätt.
  Det kan tyda på ”synopsis” dvs nerver som läkt ihop och förbundits fel.
  ”Lagning” av nerver utfördes iaf inte då, för 15 år sen när jag började söka för problemen,
  i viss mån gjordes försök i USA (av några professorer där)
  Jag vänder mig lite mot att den läkare som förslog skador av nerver redan vid hjärnan, och
  att jag då skulle vara glad för att det inte skadat nerver som styr t.ex. hjärtat, inte tänkte
  på att det är precis samma signal som styr vänster och höger stämband. Identiska signaler
  som ger identiska, motriktade rörelser. Det kan alltså inte vara ett stort avstånd som behöver
  överbryggas och det är svårt att tro att två likadana signaler skulle ta varsin bana till halsen?
  Sen vet jag ju inte om det skulle räcka med att bara få fram signalen till aktuell muskel, själva
  muskeln kanske förtvinar efter så lång tid?

  Stämbandsförlamning är ett ovanligt problem med förekommer och jag kan säga att det värsta är
  att effekten kommer och går, man vet aldrig riktigt när man ska kunna prata och hur länge,
  framförallt inte hur man kommer att låta.

  Jag har också, ända sedan olyckan 1990, haft vissa svälj-problem.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.