Halsböld

(Peritonsillit)

Definition

Infektion som spridit sig på djupet i slemhinnan bakom halsmandeln.

Symtom

Oftast stark, ensidig smärta med utstrålning upp mot örat på samma sida. Svårt att svälja och patienten är allmänpåverkad och har ofta feber. Svårigheter att öppna munnen och talar med grötigt tal.
Sjukdomen kommer oftast i efterförlopp till halsfluss.

Status

Utanför halsmandeln får patienten en svullnad av mjuka gommen. Gomspenen är förskjuten mot motsatta sidan. Ensidig rodnad vid sidan av halsmandeln.

Behandling

Bölden öppnas med ett snitt och varet som bildats, töms ut. Remiss till öron-, näsa-, halsklinik om man inte själv kan/vill utföra snittet. Behandlingen kan behöva upprepas efter några dagar.
Dessutom får patienten höga doser penicillin, 25 mg/kg kroppsvikt 2 ggr dagligen.
Om behandlingen med penicillin inte fungerar ges klindamycin.
Mot smärtan och inflammationen kan patienten behöva diklofenak stolpiller.

Uppdaterad: 2017

27 Kommentarer

 1. Anna skriver:

  Jag har varit förkyld nu i snart en vecka (hosta, feber och snuva). För tre dagar sedan fick jag ont i halsen. Första dagen var det lugnt men nu börjar det göra väldigt ont. Jag har dock bara ont på ena sidan av halsen. Smärtan strålar från mitten av halsen upp till örat. Ska jag söka hjälp? Eller är det bara en vanlig förkylning?

 2. Maria skriver:

  Har haft ont i halsen sen i onsdags och har haft halsfluss många gånger för att veta hur det känns, men tyckte inte att detta liknar det. Åkte på vårdcentralen igår (fredag) och hade då otroligt ont i halsen och kände mig helt borta. Crp:t sköt i max (230 på deras apparat) men halsprovet visa inget. Läkaren skrev ändå ut Kåvepenin och sa att jag skulle komma tillbaka dagen efter om det inte hjälpt nåt. Det hade det inte (snarare blivit sämre) så jag var ner idag igen och sänkan låg kvar orörd och jag fick istället utskrivet Klindamycin och ska komma tillbaka imorgon för att se om sänkan lagt sig. Har den inte det måste jag åka till öron-näsa-hals. Saken är den att båda läkarna tyckte själva att de fått en bra sikt i halsen och inte sett några bölder. Men det gör mer ont för varje timme som går och det har börjar göra ont i ena örat också och jag har haft febertoppar på 40,2 sen i onsdags. Jag vågar inte svälja pga smärtan och sväljer bara om jag måste ta medicin. Kan inte äta eller sova.

 3. Maja skriver:

  Hej, de två senaste dagarna har jag fått väldigt ont på vänstra sidan av halsen och hela vägen upp till örat. Känner främst av det när jag precis har sovit. Men det gör riktigt ont hela vägen från vänster sida av halsen enda upp till örat.

 4. Hanna skriver:

  Hej, jag har sedan två dagar haft otroligt ont i halsen på höger sida under käken i min körtel. Senast igår fick jag nästan upp till 39 graders feber och blev mycket dålig. Fick också rejält ont i huvudet. Det går bra att äta och svälja men den otroligt ömma och svullna körteln gör mig orolig om det är en halsböld. Febern känns som den håller på att lägga sig och blir nog bra till imorgon. Gör inte ont att gapa men smärtan är otrolig och öm.

  • Magnus skriver:

   Hej. Fick du nåt besked med din hals? Har just nu samma symtom som du har/haft och det har suttit i en vecka men supersmärtan 4-5 dagar nu… Svullnaden sitter precis till höger om struphuvudet samt ovanför nyckelbenet/Mange

 5. linda skriver:

  Hej, har haft ont i halsen i en vecka nu, väldigt svullen men inte gått till läkaren med det. Vaknade idag och var svullen på ena sidan (yttre) av halsen, har ont i örat och svårt att gapa och svälja. Vad kan detta vara? Är det symptom för halsböld eller ngt helt annat?

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Linda! Är du orolig så tycker jag att du ska gå till din vårdcentral så att någon får titta dig i halsen och göra en bedömning. Hälsningar webbredaktören

 6. Ana skriver:

  Hej
  Haft stegrande ont i halsen cirka 10 dagar, ej varit förkyld innan. Smärtan, kraftig sådan, sitter på ena sidan i halsen. Känner att det är grötigt och nästan lite förlamat i gommen när jag talar och kan knappt svälja pga smärtan. Har även ont upp mot ena örat och käken. Ska åka på semester nu och har börjat med PcV 2g x 3, hur länge innan man kan gå ner i dos? Har bara så att det räcker i 6 dagar. Räcker den behandlingen eller bör jag söka läkare när vi kommit på plats för ytterligare undersökning och eventuell förskrivning av mer antibiotika?
  Tacksam för snabbt svar.
  Mvh Ana

 7. Emilia skriver:

  Hej,
  Har sedan två-tre dagar haft en konstig känsla i halsen, av att det gjort ont när jag svalt. Nu idag så känns det värre och det är på ena sidan det främst gör ont. Jag kan svälja men det gör ont då, ingen feber vad jag kan känna, mår bra och inte ont i örat. Har vita prickar/stenar i groparna på halsmandlarna men det har jag haft i ca fyra år sedan jag hade min första halsfluss. Kan det vara halsböld jag har? Befinner mej i Sydamerika så undrar även om de finns något man kan göra för att förebygga /lindra det?

  • Webbredaktören skriver:

   Hej! Hoppas att dina besvär lagt sig nu när det gått några dagar. För det första råd man kan ge med de besvär som du beskriver är att det oftast är bäst att avvakta några dagar och se hur det utvecklar sig. Vad man kan göra för att förbättra kroppens möjligheter till bot vid liknande besvär är att undvika krävande fysisk aktivitet, solsken, nattsudd och annat som tär på krafterna.

 8. Sara skriver:

  Hej! Har fått ont i vänstra sidan av halsen och lite öm i örat. Har vita prickar på båda halsmandlarna och är svullen på båda men mer på den vänstra. Får mer ont när jag sväljer men har ont hela tiden. Haft feber två-tre dagar, dock ingen feber idag.
  Haft ont sen fem dagar tillbaka. Innan hade jag fyra dagar helt utan halsont, utan innan dess hade jag ont på högra sidan i sex veckor. Kollade för två veckor sedan på VC och enligt dem ingen halsfluss. (De visste inte riktigt vad det var).
  Kan det vara halsböld ändå?

 9. Karin skriver:

  Hej! Jag har haft lite ont i halsen under en vecka och i dag förvärrades det ganska mycket. Min ena halsmandel är öm och svullen och jag tycker mig se lite vita prickar på tunga och mandeln. Jag har eller har inte haft feber i samband med det halsonda eller heller varit förkyld. De enda symptomen är med andra ord lite halsont, svårt att svälja, öm och svullen mandel. Kan detta vara en halsböld och vågar jag vänta tills i morgon med att besöka doktorn?
  Tack på förhand//Karin

  • Lisbeth skriver:

   Om dina symtom inte gått tillbaka och du är orolig så ta kontakt med din vårdcentral och hör om de rekommenderar att du kommer på ett besök. Mvh webbredaktören

 10. jenny skriver:

  Hej! Min son på 10 år har klagat på ont i halsen sen igår. Känner en knöl på hans hö sida, som även syns då han viker huvudet lätt åt sidan! Han säger att det gör ont att sväljaoch att det skär i halsen då han dricker. Kanske lite feber. Men han har inte varit förkyld innan, kan det ändå va halsböld? ska vi avvakta och ringa dr imorgon? Mvh Jenny

  • Susanne skriver:

   Hej. Det går mycket förkylningar nu med både jobbig halsont och andra symtom. Att man som 10-åring skulle få halsböld utan tidigare halsinfektion känns inte som det första man tänker på. Halsbölden sitter inne i halsen på djupet i slemhinnan. Att ha en ”knöl” svullnad på utsidan har inte med halsböld att göra. Avvakta och se hur det hela utvecklas. Vid influensan, som också går nu, har man också rejält ont i halsen. Hör på apoteket vad de rekommenderar för att lindra halsont i din sons ålder. Ha lite koll på svullnaden på utsidan och om den mot förmodan blir större kan ni kolla den hos er allmänläkare. Mvh webbredaktören

 11. Christina skriver:

  Hej! Jag fick halsfluss i onsdag ( idag är det tisdag). Fick Kåvepinin i fredag och kunde ta hela dosen på fredagen. Har fortfarande jätteont i halsen men nu är det bara på ena sidan och det gör ont i örat på samma sida. Har läst om halsböld och besökte därför vårdcentralen igår igen. Läkaren sa att det inte var halsböld utan det är halsflussen som inte har gått över än. Hur lång tid kan det ta innan penicillinet verkar? Jag tycker att alla symptom pekar på halsböld. Jag har ingen feber och jag kan öppna munnen, men jag har svårt att svälja tom saliven är trött och andfådd. Kan det vara halsflussen som inte har gått över? När ska man ev söka läkare igen? Christina

  • Susanne Lj Westergren skriver:

   Hej. Tog de någon odling vid ditt besök? Dina besvär borde ha klingat av efter en vecka. Om inte hör av dig igen till din VC. Mvh webbredaktören

 12. Johan skriver:

  God fortsättning på er!
  Ja jävlar… Sitter här på hotellrummet i Dubai med misstänkt halsböld. Fick en lätt förkyling i fjällen i förra veckan som inte riktigt gav vika. Den betedde sig lite udda o halsen tjockade igen sig. Hade koll på mandlarna men de såg normala ut. Jag är ett öronbarn och har haft halsfluss o öroninflammation 1000 gånger de senaste 38 åren men den här gången fick det en annan vändning. Jag vet hur mina mandlar ser ut när halsflus står i dörren. Halsontet gick över på högersidan och fick till följd att jag nu knappt kan svälja, prata (låter inte klok med 5 liter slem/saliv i munnen) o öppna munnen går bara til 25 mm. Har knaprat VoltarenT 25mg några dagar med inslag av Strepsils, Alvedon o Bamyl. De senare tre hjälper inte längre för smärtan är riktigt djävulsk när Voltarenen avtar. Idag var jag på sjukhuset och fick en ny tid imorgon eftersom det inte fanns någon specialist där idag. (Nyårsdagen…) så imorgon ska vi besluta om det blir kniven eller fortsätta med mina nya medikamenter. Jag fick alltså med mig lite grejer hem här nu som jag Googlar på.
  1) Eludril: Chlorhexidine digluconate – lösning som ska gurglas.
  2) Suprax 400: Cefixime (as trihydrate) Någon penicillinkur.
  3) Cetralon: Antihistamin eftersom jag är överkänslig mot kåvepenin så fick jag de som ”motgift”. Bra antar jag för en allergisk chock vill vi inte ha igen.

  Jaha. Då får vi se vad som händer imorgon men jag mår rätt bra nu. Ingen feber, det räcker att det är 25-30 gr. Har inte ätit sen nyårsbuffen igårkväll, ska bli intressant vad lite kycklingsoppa kan bidra med jag som knappt får ner vatten utan att det kommer upp i näsan lär väl hosta som en galning. Ingen feber som sagt längre o rätt solbränd så värre saker har man stått ut med. Tömma varböld i gommen imorgon bävar jag för men det är väl lika så bra. Verkar ju vända snabbt till det bättre har jag hört.

  Ha det fint där ute o krya på er.
  / Johan

 13. Anna skriver:

  Jag kan alltid trycka ut gråa stenar från mina mandlar! Äckligt ja, men är det naturligt?

 14. Astrid skriver:

  Hej! Jag har under en tid haft problem med ”stenar” i halsmandlarna och försökt få bort dem när de blivit synliga med tops. Idag kollade jag på min ena halsmandel och den såg konstig ut så jag tryckte på den. Ut vällde massa var. Har inga andra symptom. Tror ni det kan vara en halsböld eller kanske bara nån infektion?
  Mvh Astrid

  • Susanne skriver:

   Hej. Jag tycker du skall gå till din husläkare för kontroll. Och det bästa är att inte ”peta” i halsen med tops. De vita plopparna du ser på halsmandlarna brukar falla bart av sig själv. Och har man vita prickar över större områden i halsen brukar det vara tecken på hasfluss som även brukar ge feber och regält ont i halsen. Mvh webbredaktören

 15. Josephine skriver:

  Hej!

  Jag har väldigt ont på höger sida av halsen, väldigt svårt att svälja och lätt illamående. Min hals är röd, men inte bara på ena sidan, utan i hela svalget. Jag kan inte se mina halsmandlar och misstänker inte att det är svullna (har inte opererat bort dem) Jag har verkligen superont i halsen och har haft i ca 3 dagar. Kan detta vara halsböld?
  Hälsningar,
  Josephine

  • Susanne skriver:

   Det låter som halsböld och som att en läkare borde titta dig i halsen och undersöka dig snarast. Mvh webbredaktören

 16. Katarina skriver:

  Hallå
  Kan man få halsböld trots att man opererat bort mandlarna för 32år sedan?
  Har ensidig värk o feber. Ser en liten varmynning där det om jag pressar på utsidan av halsen kommer en vit tråd rinnande segt. Gör galet ont o uvulan hänger snett. Den fyller ju inte alls ut utrymmet i halsen men gör gaaaalet ont! Kan inte sova när smärtlindringen släpper. Svårt att svälja saliv pga smärtan.
  Känns nästan larvigt att söka vård då jag ju inte har ngr mandlar.. Till saken hör att jag redan äter erymax sedan 3,5v pga kroniska bihåleinflammationer.. Verkar just inte funka så himla bra på just detta..

  • Susanne skriver:

   Hej, det låter onekligen som du kan ha halsböld. Tycker du skall gå till en doktor omgående som får kontrollera din status.Antar att du redan gjort det nu, eftersom det gått några dagar sedan du skrev ditt inlägg. Det är aldrig fånigt att kontakta vården om man är orolig och behöver vård eller enbart råd. Mvh webbredaktören

 17. Sanna skriver:

  Idag på akut VC misstänkte dom halsböld..typiska symptom..smärta på vänstersida av halsen som strålar upp i örat (som såg jätte fint ut) och CRP på över 100..fick Kåvepenin som måste hjälpa inom 2 dygn annars åka akut till öron/näsa/hals akuten…för ev tömning…nu när jag läser om detta på internet blir jag orolig då det står att det kan försämras snabbt och jag är hemma själv på nätterna med en 12 årig son då gubben jobbar…hur snabbt kan man försämras och svälla upp rejält i halsen?
  Orolig halsbölds innehavare…

  • Susanne skriver:

   Hej Hanna. Så jobbigt du fått det med ev halsböld eller snarare halsfluss. Vi får hoppas att antibiotikan hjälpt nu och att du blivit bättre.Annars låter det värre med att öppna halsbölden än det är i verkligheten och smärtan brukar släppa betydligt när bölden töms. Hur snabbt ett tillstånd kan försämras är svårt att säga. Hade det varit en klar halsböld brukar man punktera den omgående. Antagligen fanns det bara en svag misstanke och halsfluss var diagnosen. Hoppas du mår bättre nu. Mvh webbredaktören.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.