Sår på hornhinnan

(Kornealerosion)

Orsak(-er)

Ofta skada av pappersark, barnnagel mm.

Symtom

Ger skavningskänsla, intensiv smärta, ökad ljuskänslighet, kramp i ögonlocken och ökat tårflöde.

Status

Efter färgning med fluorescein ses förändringarna tydligt.

Behandling

Ögonsalva innehållande antibiotika. Ögonförband om det rör sig om en stor skada.

Uppdaterad: 2017

3 Kommentarer

 1. Ann-Kristin skriver:

  Jag har Thygesons keratit vilket innebär sår på hornhinnan. Detta har jag haft i mer än tre år och måste använda tre olika ögondroppar, en sort, Artelac en gång i timmen, samt cellgiftsdroppar morgon och kväll och antiinflammatoriska droppar morgon och kväll för att förhindra infektion av bandagelinserna som jag bär hela dygnet och som byts en gång i månaden på universitetssjukhuset i Lund. Jag står på kortison pga annan sjukdom och det medför att ögonen blir extra känsliga vid linsbyte, så nu har jag bara en lins, men ögat svider för mycket så de måste nog sätta in en lins igen. Mycket besvärligt och synen är sämre. Hoppas på bättring. Men läsa får jag så mycket jag vill. Däremot är det svårt att titta på teve och se på datorn. iPaden är skonsammare för ögonen.

  • Rimeli skriver:

   Jag fick idag reda på att jag också har Thygesons keratit. Vill läsa mer om det men hittar inget på nätet och vet fortfarande inte vad Thygesons keratit är och vad det orsakas. Mina sympton är endast ett rött öga som kan svida.

   • Veronica skriver:

    Era inlägg är ganska gamla nu, jag hoppas ni hunnit få bättre hjälp. Jag har själv haft Thygesons sedan 2011. Sedan 1,5 år sedan medicineras jag med Ciklosporin ögondroppar och de har gjort mig i stort sett helt besvärsfri. Dropparna i sig svider som eld under lång tid, men om jag tar dem alldeles innan jag lägger mig och sover får jag inte så stora problem av svidandet.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.