Ögonlocksinflammation

(Blepharit)

Orsak(-er)

Allergi, infektion (ofta stafylokocker). Ibland i kombination.
Sjukdomar som Seborrhoisk dermatit och Acne rosacea framkallar ofta ögonlocksbesvären.

Symtom

Rodnad i ögonlockskanter och ögon. Klåda. Sveda. Gruskänsla. Dimsyn vid synansträngning. Slem med bildning av sårskorpa. Kronisk sjukdom som kommer och går.

Status

Svullna ögonlockskanter pga inflammerade körtlar i ögonlocket, sårskorpor i ögonfransarna samt oftast mjälleksem i t.ex. ögonbryn och hårbotten.

Behandling

Vid kroniska besvär läggs morgon och kväll kompresser fuktade med varmt vatten och eventuellt barnschampo på ögonlocken. Avlägsnas när de svalnat, varefter ögonlockskanterna masseras med en tvättlapp eller motsvarande. Eventuellt kan en svag kortisonsalva användas under någon vecka.
Vid akuta besvär smörjes ögonlocken med antiseptisk eller antibiotisksalva (med eller utan kortison) under begränsad tid.

Uppdaterad: 2017

En kommentar

  1. Paola Gerdhem skriver:

    Har läst åtskilliga artiklar om blefarit både på svenska och andra språk. Har dock inte funnit någon artikel som anger huvudvärk bakom ögonen i samband med blefarit. Besökte vårdcentralen i oktober 2010 i ett ärende och bad samtidigt om ögondroppar för mina röda ögon. Fick då remiss till en ögonläkare som ställde diagnosen. Har aldrig hört att jag har blefarit trots många besök hos ögonläkare under årens lopp (är 70 år idag) Har haft problem med röda ögon i många år vilket besvärat mig mycket p g a att jag ofta ser trött ut med matta ögon. Huvudvärken har jag haft i många år och utgått ifrån att det varit vanlig huvudvärk eftersom jag inte haft några helt tydliga inflammationer i ögonen; bara röda ögon och röda ögonlockskanter. Värken kan komma plötsligt och kan avta inom någon timme/timmar. Tar ibland både ögondroppar och Alvedon vilket minskar värken. Blefariten påverkar läsande/fokusering på text och jag måste blunda med det öga som är mest angripet för att läsa texten. Har nu haft pågående kraftig inflammation från och till sedan slutet av oktober 2010 (nu mitten av januari 2011). Det känns som små fyrverkerier i ögat som svider när vätskan rinner ut i ögonen. Har ett återbesök i april 2011 hos doktorn.
    Har behandlats i omgångar med kräm och ögondroppar(tre veckors behandling). Det börjar avklinga men efter några dagars uppehåll med krämen måste jag fortsätta med kräm och droppar ett par dagar till. Behandlingen med tvätt av ögonen har bara gjort inflammationen sämre så det har jag slutat med i samråd med ögonläkaren (går på kontroll av trycket i ögat då och då).

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.