Migrän med flimmer för ögonen

(Ögonmigrän)

Symtom

Ljusa, ofta cirkulära fläckar centralt i synfältet med flimrande, taggiga förändringar i fläckarnas ytterkanten. Fläckarna sprider sig som efterhand utåt synfältets ytterkanter. Ibland övergående dimsyn centralt i synfältet. Kan också te sig som en mängd ”lysmaskar” som dansar runt i synfältet. Brukar vara allt från några minuter upp till någon timme. Flimret försvinner som regel när huvudvärken kommer.
Patienten har dessutom migränhuvudvärk med ofta sammanknippande symtom som trötthet, gäspningar mm. Se vidare avsnittet Migrän.
Fläckarna kan också förekomma isolerat utan huvudvärk – ”ögonmigrän”.

Behandling

Se avsnittet ”Migrän” i kapitlet Neurologiska sjukdomar.

Uppdaterad: 2017

15 Kommentarer

 1. Teres i Sthlm skriver:

  Jag har haft ögonmigrän sedan jag var cirka 11 år, är nu 42. När jag var yngre så kunde jag ha det 1-3 gånger i veckan, så irriterande och jobbigt då det oftast hände under skoltid. Men jag blev hjälpt av att gå till en kiropraktor och under större delen av min tonårstid så hade jag inga anfall alls. Nu i vuxen ålder har jag 1-3 anfall om året, men funderar på att uppsöka en ny kiropraktor och se om han eller hon kan hjälpa mig även denna gång.
  Jag har alltid tänkt att det har att göra med stress, sömn och att jag vid tillfället ätit lite eller inte alls, men det har ingen större inverkan för har fått ögonmigrän även om jag varit mätt, sovit gott och helt relaxad också.
  Jag genomgick en rad med olika tester när jag var barn men de hittade aldrig vad det var för fel. Nu förtiden när jag känner att det är på gång, tar jag alltid huvudvärkstablett så slipper jag den värsta av huvudvärken efteråt.

 2. iMacKalle skriver:

  Hej. Jag hoppar på i tråden om ögonmigrän. För tio år sedan vid 66 års ålder började det rinna forsande vatten ur båda ögonen några gånger i veckan. Jag har aldrig haft migrän eller ont i huvudet i hela mitt liv.
  För fem år sedan bytte jag hjärtklaff och ganska snart efter operationen slocknade höger öga. På Strokeavdelningen misstänkte man en TIA, men det gick inte att bekräfta.
  Sedan dess har det forsande vattnet och slocknande ögon ökat utan att akuten gör någonting åt saken. Man skickar hem mig. Inbillningssjuk. Så här sitter jag med slocknande högeröga och forsande vatten medan läkarna sitter med armarna i kors. Jag går på Waran och Bisoprolol. Är jag inbillningssjuk eller är det läkarna som inte tar sitt ansvar?
  Tack på förhand.

 3. LeifBergkvist skriver:

  Hej. Jag är 80 år och besvärats av ögonmigrän c:a 30 år. Det yttrar sig som en triangel i form av sicksack formad linje i regnbågsfärger centralt samt växer mot periferien och varar c:a 20-30 min med ett begränsat synfältsbortfall centralt. Efter vila i horisontalläge har besväret oftast klingat av och den oro jag upplevde i början av mitt migrän finns ej längre.Utlösningsfaktor förmodar jag är någon form att vilja men inte kunna (stress)!!!!

  • Katarina skriver:

   Jag tror jag har ögonmigrän. För ett par år sedan fick jag samma symptom som Leif B. har. Jag fick en triangel i form av sicksacksformad linje i regnbågens färger. Det varade i cirka 2 minuter. I oktober 2015 fick jag en känning av det. Har sedan inte känt något förrän april 2016. Det går över när jag tittar ut genom fönstret och stänger av TV:n. Jag är nu 70 år gammal. Vid de tillfällen jag har drabbats har jag alltid drabbats av oro och stress.

 4. Solveig skriver:

  Hej!
  Både jag och min sambo (Vi är 68 och 73 år) har liknande symtom, vilket jag tolkar som ögonmigrän. Det brukar yttra sig som en dimmig fläck i synfältet, inramad av en taggig flimrande kant. Den kan vara liten i början men växa till och vara i ungefär 30 min. Nu har jag haft två episoder på ett dygn med åtföljande huvudvärk på motsatt sida från ögat, vilket är nytt. Den kommer sedan fläcken försvunnit och går rätt snart också över..

 5. Marlene skriver:

  Jag har samma problem som de flesta H öga smärta över H pannan det värsta är att Allt gungar måste hålla mig i sängen får kaffe o smörgås av mln man det lugnar ner det hela sen är det som vanligt att stå upp o ta sig ut till toan är vingligt har haft dessa problem säkert i 15 år .Är näthinne op 2 x ser sämre på h öga har fått en bra hjälp o vård på ST ERIK tycker inte det är så mycket att ta upp.undrar om zet är fler som får denna yrseln? Tacksam för svar MALLA

 6. Johan skriver:

  Hej.
  Jag har nog vad som kallas ögonmigrän, dvs får ingen huvudvärk efter ‘aura-fasen’. Har haft det i perioder av förkylning, utmattning mer eller mindre ofta, typ från 2-12 ggr per år. Blev dock 2005 ett väldigt kraftg ”ögonmigrän” med kallsvettning, yrel och hörselhallucinationer, som kraftig omelodiös hårdrockk, a la Nasum. När kallsvetten och yrseln lagt sig så var fortfarande synen kraftigt störd. Jag kunde ej finna numret på internet, men jag lyckades ringa en kompis och fråga efter numret till 1177. Där pratade jag med en syster som trodde det var ögonmigrän, och sa att om det inte blev bättre skulle jag komma in. Det blev långsamt bättre och försvann sedan. Dagen därpå skulle jag cykla ut till en kompis och märkte då att bilar som kom bakifrån, bara tycktes ‘teleporteras’ fram till vänster om mig. När jag kom fram ringde jag igen och åkte till akuten som skickade mig till stokeenheten. Det visade sig att jag fick ett synfältsbortfall i vänstra nedre kvadranten av synfältet. De såg ingen infarkt på skiktröntgen, men efter några dagar visade sig en infarkt på ‘magnetröntgen’ som tydde på en infarkt. Liksom den blinda fläcken inte syns, så syns inte mitt synfälltsbortfall, eftersom hjärna fyller i tomrummet. Stoken satte sig enbart på synfältet och jag har fortfarande samma synfältsbortfall 🙁

  Jag har ingen statistik på det, men har för mig att stroke i synfälltet kan vara förhöjt med de med ögonmigrän, vilket kan vara naturligt, då blodkärlen vid aurora-fasen hos migrän drar ihops sig (där av synrubbningarna) och att det då är lite tillfälligt trända kärl, kan risken för att en blodpropp bildas öka. Smärtan i klassisk migrän kommer när blodkärlen sedan vidgar sig och varför jag slipper det, är kanske för att återställningen av blodkärlen går långsammare än hos de som sedan för huvudvärk (ergotamin är kärlssammandragande)

  Vad jag lite vill komma till är att man kanske skall vara lite vaksam när man har ögonmigrän med synrubbningar och man man då kommer snabbt in till sjukvården, kan man slippa ett eventuellt synfältsbortfall efter en stroke. Kan även påpeka att dagarna innan stroken, hade jag varit väldigt trött och krasslig. Så krasslig att jag gick och lade mig, trotts att jag blev bjuden på alkohol och mat. Jag fick inga av de klassiska symptomen med halvsidig domning eller försvagning, vad jag märkte.

 7. Malin skriver:

  Hej jag är 39 år gammal och har haft problem med mina ögon sedan tonåren. Jag har flimmer i ögonen som jag ständigt ser. Det ser ut som när det är slut på tv,n myrornas krig som jag kallar det fast jag ser allt genom skillnit. Jag har varit hos ögondoktor och dom hittar ingenting
  Jag blir så orolig att ibland skapar det ångest. Har även svår att se i mörker då mörker seendet är sämre, om jag tittar någon i anskiktet när det är mörkt ser jag flimmer tydligt. Har inte hört någon annan som har samma problem som som mig. Även när jag tittar fram och tillbaka åt sidorna har jag skuggande svansar som följer efter också haft det lång lång tid. önskar svar mvh Malin

  • anita westerberg skriver:

   hej jag har samma problem som du har haft det några gånger o bllev skiträdd har oxå svårt med mörkerkörning ser på höger öga en svans med ringar som sitter ihop det följer med alltid nu ha det gott anita

  • Gosia skriver:

   Hej!

   Jag är 27 år gammal och har precis samma problem.
   Jag fick mitt första migränanfall när jag var 20 år. Dessutom har jag synstörningar, migrän med aura och jätteofta ser jag som hela synfältet skakar. Jag förstår att det är jättebesvärligt.

   Jag har testat många olika mediciner under dem sista 8 åren.
   Första 5 åren hade jag bara migrän med aura och då lärde jag mig hantera det. För ungefär 3 år sedan förändrades min migrän. Då började jag ”se konstigt” och då kom det synstörningar första gången .

   Först tänkte min läkare att jag har ögonmigrän och då testade jag blodtryckssänkande medicin (trots att jag har ganska lågt blodtryck) men det hjälpte inte. Just nu testar jag medicin som ska hjälpa mot migrän och synstörningar. I början fungerade det ganska bra men nu kommer det biverkningar som är värre än själva symptomen 🙁

   Jag tycker att du kanske borde kontakta allmänläkare och få remiss till neurolog för att få hjälp vidare…

  • Rough skriver:

   Hejsan, har du fått svar eller hjälp? Jag har exakt samma symptom o inget hittas på mig iheller!

  • Rough skriver:

   Hej har du fått hjälp eller svar vad detta kan vara? Har exakt samma symptom, läkare hittar inget fel på mina ögon iheller

  • Stina skriver:

   Jag har precis samma symptom, som jag har fått ganska nyligen. ”Myrornas krig”, som du säger och även s.k. ”grumlingar” (glaskroppsavlossning). Har du fått något svar på vad det kan vara? Själv har jag inte varit hos någon optiker ännu, men jag har varit på vårdcentralen och tagit blodprov osv. (för eventuell diabetes), vilket har sett bra ut.

   • Malin skriver:

    Jag har fått till mig att det är hjärnan som spökar och att det inte är fel på mina ögon. Tyvärr sitter det psykiskt. Jag har ont i nacken och skuldror, är så spänd. Jobbar med handikappade brukare och använder mycket teckenspråk. Kan vara att kroppen säger ifrån av stel kropp som behöver få massage. Men man blir så rädd när det sättet sig på ögonen. Har flimmer annars också. Men mår man bra tänker man inte på det. Men nu är det ett stort problem.

    • Anna skriver:

     Jag har samma problem som du. Har haft det sedan tidiga tonåren efter ett kraftigt slag mot huvudet. Jag tror att kroppen blev så chockad/orolig att hjärnan ”skapade” detta flimmer då. Efter cirka fem år blev det värre och satte sig centralt i synfältet, även då efter ett mindre trauma och mycket funderingar kring detta. Jag har varit hos så många läkare och fått höra att det inte är något fel på mig, så någonstans har jag accepterat att det ”bara” är psykiskt. När jag mår bra tänker jag inte på det, när jag mår dåligt är det allt jag tänker på.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.