Grå starr, Linsgrumling

(Katarakt)

Definition

Grumlingar i ögats lins och som nedsätter synskärpan.

Orsak(-er)

Den vanliga formen är åldersbetingad. Unga personer och till och med barn kan dock drabbas. Medfödd grå starr förekommer i cirka 150 fall om året i Sverige.

Symtom

Långsamt tilltagande synnedsättning. Framför allt besvär vid seende på avstånd. Synnedsättningen är mer besvärande i motljus. Om unga personer drabbas är utvecklingen av sjukdomen i regel betydligt snabbare än om äldre drabbas.

Status

Vid undersökning i sk genomfallande ljus kan man ofta se linsgrumlingarna, eller en nedsatt röd reflex. Oftast drabbas båda ögonen, men ena ögat debuterar oftast först.

Behandling

Remiss till ögonläkare, dels för att bekräfta diagnosen och dels för ställningstagande till operation.
Operation av katarakt är idag ett för patienten mycket enkelt ingrepp som oftast utförs med enbart utvändig bedövning av ögat och med mycket kort konvalescens. Patienten får lämna sjukhuset samma dag (polikliniskt). Operationen tar i vana händer oftast inte mer än 10-15 minuter. Synhotande komplikationer är synnerligen ovanliga.
Grumling av linskapseln efter operationen (efterstarr) är inte helt ovanligt, i synnerhet hos yngre patienter. Symtomen är åter dimsyn och bländningsbesvär. Efterstarr botas enkelt med laserbehandling.
Medfödd grå starr måste skyndsamt opereras om synutvecklingen inte allvarligt skall skadas. Bör upptäckas redan på BB av barnläkare eller allra senast vid första kontrollen på BVC och ses lätt med undersökning i genomfallande ljus i form av avsaknad av röd reflex.

Uppdaterad: 2017
Lyssna på Doktorpodden om Grå starr, Linsgrumling (öppnas i nytt fönster)

Podcast i samarbete med doktorpodden.se. Läkare samtalar kring diagnoser.

En kommentar

 1. Christer Engström skriver:

  När jag använder mobiltelefonen håller
  jag den alltid till höger öra. Det är
  kanske därför som jag har fått lite grå
  starr på höger öga. Vid ett tillfälle
  använde jag gurkmeja i maten och jag märkte
  att synen förbättrades. Jag har fortsatt
  att använda gurkmeja i maten varje dag
  i två månader. Nu har starren försvunnit
  helt och jag ser bra med båda ögonen.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.