Ensidig, övergående synförlust

(Amaurosis fugax)

Definition

Ensidig övergående synnedsättning eller blindhet med oftast sekunders till minuters varaktighet. Ibland timslångt.

Orsak(-er)

Är egentligen ingen ögonsjukdom, utan nästan alltid ett lokalt symtom på generell blodkärlsjuka eller förträngning i halspulsådern. Sk TIA- attack är den vanligaste orsaken.

Status

Normalförhållanden gällande ögonen.

Utredning

I akutskedet gör man inget annat än mäter blodtrycket, lyssnar på hjärtljuden och lyssnar över halspulsådrorna.
I en senare uppföljning försöker man normalisera hjärt-, blodkärl-, blodfett- och blodsockerstatus.

Behandling

Akutremiss till neurolog- eller medicinklinik. Handläggs på sjukhuset som om patienten har en stroke- eller TIA-attack. På kliniken görs ultraljud av halspulsådrorna och dessutom tar man ställning till warfarinbehandling och/eller kirurgisk behandling.

Uppdaterad: 2017

En kommentar

 1. iMacKalle skriver:

  Igår var jag på vårdcentralen och tog ett Varanprov. Jag diskuterade med min läkare som tyvärr aldrig kommer med egna alternativa förslag. Eftersom jag drog igång diskussionen om vilka alternativ som fanns, annat än Atorvastatin och Simvastatin som vi tillsammans konstaterade ger mig fruktansvärda biverkningar och därför slutat helt med.
  Det innebär att jag bara tar Varan och Bisoprolol.

  För tre veckor sedan hamnade jag på akuten för att jag blev blind på höger öga i 30-40 minuter. Man konstaterade att jag har en förträngning på halspulsådern.
  Igår berättade läkaren att det är halspulsådern på fel sida som är igenslaggad och inte den som sitter på samma sida som det slocknade ögat som det borde vara.
  Jag undrade varför jag inte sattes på annan kolestrolsänkande medicin, men jag fick svaret att vi kör utan eftersom jag inte tål dem.
  Vad hände nu undrar jag. Väntar man tills jag rasar ihop på gatan och körs död till akuten någon stans. Eller? Enligt läkaren har jag bara 1/4 del av blodgenomströmningen av ådern.
  Jag skrev ett brev till överläkaren på sjukhuset för någon vecka sedan där jag undrade över samma sak, men utan svar. Läkaren på vårdcentralen och han på sjukhuset har ingen som helst kontakt.
  Vore intressant att dryfta saken med andra som är i samma sits som jag.
  Jag är en man 74 år som böt hjärtklaff 2012.
  Tack.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.