Skakningar

(Tremor / Hyperkinesi)

Definition

Ofrivilliga rörelser.

Orsak(-er)

Essentiell tremor (Ofrivilliga skakningar): Utan känd bakomliggande orsak. Debut efter 40 årsåldern. För varannan patient med ofrivilliga skakningar är åkomman ärftlig.
Fysiologisk tremor: Förvärras vid affekt (en känsla som framkallar en rörelse) inkl stress samt vid kyla.
Vid Parkinsons sjukdom ser man hos patienen en grovvågig ”pillertrillartremor”.
Senil tremor: Kan vara av Parkinsonlik karaktär eller som en sent debuterande essentiell tremor.
Förhöjd ämnesomsättning.
Lågt blodsocker.
Läkemedelsutlöst
t ex betareceptorstimulerare, neuroleptika, litium.
Alkoholabstinens.
Nikotinutlöst.

Övriga orsaker: Oförmåga att koordinera muskelrörelser. Nedsatt funktion i lillhjärnan p.g.a alkohol, MS, hjärninfarkt eller hjärntumör, tungmetallförgiftning, urinförgiftning, grav leverskada.

Symtom

Vilotremor: vanligaste orsak är Parkinsons sjukdom. Vid denna åkomma dämpas skakningarna vid rörelse. En annan vanlig orsak till vilotremor är Parkinsonlik senil tremor.
Postural tremor: borta i vila men ökar vid belastning. Ses vid ofarliga skakningar av okänd orsak (benign essentiell tremor). Detta är den vanligaste formen av all tremor och drabbar ffa den dominerande handen. Skakningarna ökar vid stress, 5-7 Hz.
Intentionstremor: borta i vila men förvärras vid aktivering t ex när handen eller armen skall peka. Åkomman är ett tecken på koordinationsstörning i muskulaturen (ataxi).
Fysiologisk tremor: är normalt knappt skönjbar.

Utredning

I regel en klinisk diagnos.
Laboratorieprover: ämnesomsättningsprover (fritt T4, TSH), leverfunktionsprover, blodsocker.

Behandling

Behandla om möjligt grundorsaken.
I regel försöker man dessutom dämpa symtomen med betablockad i form av propranolol 10-40 mg 3 ggr dagligen.
Svåra fall av essentiell tremor remitteras till neurolog för ställningstagande till botulinuminjektioner eller ett operativt ingrepp i hjärnan (stereotaktisk operation).
OBS! att ”egenmedicinering” med alkohol mot essentiell tremor är vanligt!

Uppdaterad: 2017

3 Kommentarer

 1. Bert skriver:

  Är det någon som provat Sativex?

 2. maud Nanayakkara skriver:

  Har haft tremor sen tonåren , något som har varit en plåga många gånger. Stora kalas och middagar var något av det värsta och att skriva min namnteckning har jag fortfarande svårt för. När jag började med propanolol kände jag en lättnad som var helt otrolig. Har ätit medicinen i över 20 år nu och märker att effekten inte är lika bra längre. Tar 120-140 mg om dan och sen en tid provar jag med Inderal eftersom det inte längre går att få tag på Propanolol. Att få hjälp upplever jag som näst intill omöjligt, ytterst få läkare kan något om tremor, och ofta får jag höra av dom att det är något som jag ska acceptera, Det säger bara den som själv är stadig på handen.Är rädd för att det kommer att bli värre, har ju sett min pappa och bror. Så vill jag inte bli. Det kan jag inte leva med.
  Ska nu försöka få min läkare att hjälpa mig att få DBS.terapi. Hur nu det ska gå?
  Maud

  • jk skriver:

   Känner igen mig. Mina skakningar började i 13-årsåldern, men jag stod ut i många herrans år innan jag till slut sökte hjälp. Har nu ätit Inderal 60 mg/dag under cirka ett år. Märker skillnad, men vid stress och aktivitet förvärras skakningarna och det är riktigt jobbigt.
   Men sen jag börjat prata om det har vardagen också blivit lättare och jag visas mer förståelse för.
   (Jobbar inom äldreomsorgen och att ge exempelvis ögondroppar är ett litet företag varje gång! Periodvis går det inte alls och då ställer kollegorna upp.)
   Hos läkaren fick jag höra att det är ”bara” ofrivillig tremor. Lev med det…, typ.
   Morfar var otroligt skakig nästan hela livet. Det skylldes på att han varit brunnsborrare. Han fick aldrig någon diagnos.
   Min faster har också skakningar, mestadels i höger hand och arm. Ingen riktig diagnos där heller.
   En vännina har ms och hon beskrev början på sina symptom som mina, och det var då jag sökte hjälp.
   Men tydligen krävs ingen större undersökning för att utesluta ms och parkinson. Räckte att titta på hur jag gick tydligen …

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.