Hortonsliknande kronisk, ensidig huvudvärk

(Kronisk paroxysmal hemikrani)

Orsak(-er)

Okänd. Drabbar ffa kvinnor

Symtom

Liknande Hortons huvudvärk, se detta avsnitt.

Behandling

Indometacin i dos 100-150 mg/dygn. Behandling med övriga NSAID har ej visat lika bra effekt.

Uppdaterad: 2017

10 Kommentarer

 1. Kerstin Lindquist skriver:

  Indometacin i dos 100-150 mg/dygn hjälpte bra mot mina attacker men jag fick jobbiga biverkningar. Hade tidigare provat Naproxen som hjälpte mot min migrän men ej mot kronisk paroxysmal hemikrani. Upptäckte att när jag kuperat den värsta smärtan under 1-3 dagar med indometacin så kunde det hjälpa med Naproxen som inte gav mig så mycket biverkningar. Att omväxlande ta indometacin och andra NSAID preparat kan vara av vikt för att hålla nere biverkningarna som tyvärr medföljer de flesta läkemedel.

  • Sitijhon skriver:

   Jag laste aliktern. Det var ett bra debattinlagg av neurologerna. Jag hade professor Sten Fredrikson som forelasare en gang. En mycket sympatisk karl! Hoppas att debattaliktern ger eko och att det leder till fler neurologer!

  • Johan skriver:

   Jag har diagnosen (för tillfället) kronisk Horton. Sedan 8 dagar provar jag Indometacin med framgång. Huvudvärken är helt borta, vilket ju är fantastiskt efter 13månaders huvuvärk i princip varje dag. Min läkare har dock ”varnat” för bieffekter gällande bl a magprobelm.

   Det skulle vara intressant att höra din historia gällande biverkningar, vad för effekter har du haft? kan man förebygga biverkningarna? Har du tillgång till indometacin? Vad jag förstår säljs det inte längre i Sverige och möjligheten att få tag på medicinen börjar bli problematisk vilket för min del är katastrofal då det faktiskt verkar hjälpa mig. Fick via mitt nätverk svar att indometacin säljs och tillverkas utomlands, vilket ger ett visst hopp. Jag väntar dock på svar från min läkare som för dagen ligger i influensa och jag har bara medicin för ytterligare tre dagar.

   Mvh

   Johan

   • Poonam skriver:

    Jag läste artikeln. Det var ett bra debattinlägg av neurologerna. Jag hade professor Sten Fredrikson som föreläsare en gång. En mycket sympatisk karl! Hoppas att debattartikeln ger eko och att det leder till fler neurologer!

  • Eivor skriver:

   Jag har en åerkommande värk i vänster öga och enligt läkaren skulle INDOMETACIN vara ett bra alternativ, Men jag vill inte börja med den medicinen som är för reumatiska sjukdomar. Värken började omkring 2007 och jag hade ont kortvariga perioder=några minuter, Jag har aldrig rökt och är frisk för övrigt. Många säger att de blir trötta vid datorn, men för mig hjälper det.
   Jag har haft diagnoserna, torra ögon, ålderskrämpa, allt är OK och from 2011/2012 har jag fått diagonosen ”paroxysmel hemikrani”Jag vill komma i kontakt med andra personer som har samma eller liknande värk.

   • Johanna skriver:

    Hej! Även jag har fått den diagnosen ”tillfälligt”. Tydligen mycket sällsynt. Min värk sitter i tinning, till viss del under käke och i ögat. Jag får så svåra smärtor att jag fort får ta mig till akuten.

  • Lina skriver:

   Hej
   Du skrev att du hade kronisk paroxysmal hemikrani. Jag har haft det sedan 1996-1997. Alltså i många år. Jag har gått på Indomee i många år, men är ute efter en annan medicin pga av alla biverkningar. Är det någon som har en annan fungerande medicin?

   • kvinna Född 73 skriver:

    Hej Lina, Jag har diagnos Hortons sedan cirka tre år och har från start använt alla tänkbara mediciner tills jag fick Confortid som sedermera togs bort. Nu använder jag ett licenspreparat som heter Indomet Rathiopharm 25 mg och det hjälper. Jag växlar mellan 1-3 kapslar beroende på smärtgrad och var i processen jag befinner mig. Jag har paroxysmal hemikrani då jag endast har attacker en gång i månaden i fem dagar och under en sexmånadersperiod var jag helt symptomfri. Idag kan jag reglera det under mina femdagarsperioder. Nu ska jag starta med yoga och ren råkost och utesluta mjölkprodukter och prova mig fram. Efter det, om det inte fungerar, tar jag bort gluten. Jag är en frisk person som INTE ska ha någon Hortons! Be din neurolog att skriva ut Indomet Rathiopharm. I början, första 6-12 månaderna, ger det en rad obehagliga biverkningar men du vänjer dig att ta dem och biverkningarna blir mer obefintliga. Lycka till!

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.