Hjärntumör

(Tumor cerebri)

Symtom

Hos ca 10% av patienter med hjärntumör förekommer huvudvärk. Denna huvudvärk är av spänningskaraktär och ökar i takt med att trycket inuti skallen ökar.
Varningssignaler är nytillkommen morgonhuvudvärk med illamående och kräkningar. Försämring i samband med ansträngning.
Försämring också vid hosta/nysning/krystning och kombinerat med bortfall av neurologiska reflexer.
Vanligaste debutsymtomen vid hjärntumör är personlighetsförändring, synfältsstörning, dubbelseende, dimsyn och epileptiska anfall.
Andra tecken på ett ökat tryck inuti skallen är långsam puls, stegrat blodtryck, grumlat medvetande, ytlig och oregelbunden andning samt muskelkramper.

Utredning

Datortomografi görs om nytillkommen oklar huvudvärk eller om patienten uppvisar andra varningssignaler som t ex svullnad av synnervsutträdet i ögonbotten eller reflexbortfall som i sin tur för misstankar till hjärntumör.

Behandling

Remiss till neurokirurgisk klinik.

Uppdaterad: 2017

2 Kommentarer

  1. Niklas skriver:

    Tjo! Undrar vad detta kan bero på så om någon vet så snälla hör av er! I cirka fyra år nu har jag fått ont i huvudet vid nysningar och det sista halvåret har det varit så illa så jag har blivit helt yr samt att det gör så ont så att jag kan inte ens stå upp. Vet ni vad det kan vara och hur ska jag gå till väga med detta? Med vänliga hälsningar Niklas

    • Webbredaktören skriver:

      Hej Niklas. Då du skriver under rubriken Hjärntumör så förstår jag att du går och funderar vad din huvudvärk och yrsel beror på. Ett råd är att ta kontakt med din vårdcentral så att du för prata med en läkare om din oro. Vänliga hälsningar webbredaktören

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.