Centralt orsakad yrsel

Orsak(-er)

Cirkulatoriska orsaker: Åderförkalkning i hjärnans blodkärl (arteriosklerosis cerebri), TIA, tillklämning av halsartären och som ger symtom vid rotation eller bakåtböjning i nackkotpelaren.
Högt blodtryck. Ortostatism dvs oförmåga att hålla blodtrycket tillräckligt högt vid uppresning från liggande till stående och ffa morgontid. Drabbar ffa äldre patienter med normalt tryck i liggande, men inte i sittande/stående sk ortostatiskt test.
Läkemedelsbiverkan.
Blodbrist (anemi). Ökat antal celler i blodet (polycytemi). Sviktande hjärtfunktion, Sjukdom i hjärtats muskulatur (kardiomyopati). Förträngning av aortaklaffen (aortastenos).
Wallenbergs syndrom/PICA dvs en cirkulationsstörning i en av lillhjärnans artärer vilket ger yrsel, snabba ofrivilliga ögonrörelser (nystagmus)och oförmåga att koordinera muskelrörelser (ataxi).
Lillhjärnsinfarkt med akut yrsel, spontana ögonrörelser, normalt impulstest.

Muskulära orsaker: Kroppsligt spänningstillstånd t.ex. spänningshuvudvärk eller nackvärk.
Myofascielllt smärtsyndrom med triggerpunkter i de djupa nackmusklerna eller i Sternocleiodmastoideus-muskeln.

Neurologiska orsaker: Sjukdom i nerver i ffa benen som i sin tur kan vara orsakad av t ex diabetes, B12-brist, alkohol.
Yrsel efter våld mot huvudet.
Epilepsi. Vid förkänningarna till anfallet (auran) kan roterande yrsel förekomma.
Hjärninflammation (encefalit).
Hjärntumör.
Multipel scleros (MS).

Åldrandet: Med försämrad syn och koordination, nedsatt sensibilitet och med ortostatiska besvär får den åldrande personen lätt yrsel.

Övriga orsaker: Panikångest, hyperventilation, förgiftning av ffa alkohol, NSAID eller psykofarmaka, yrsel utlöst från nacken.
Ledbroskförslitning (artrossjukdom) med nedsatt förmåga att utan hjälp av synen) känna musklers läge och rörelser (proprioception).
Yrsel vid ledgångsreumatism i kombination med stickningar i armar/ben kan vara tecken på hotande ihoptryckning av ryggmärgen.
Låg ämnesomsättning (hypotyreos), synnedsättning, grå starr, rörelsesjuka. Migrän är en ofta förbisedd anledning till yrsel. Denna yrsel kan uppkomma i såväl aurafas som mellan migränattackerna.

Uppdaterad: 2017

En kommentar

  1. Marie Winther skriver:

    har varit med om yrsel som var väldigt obehagligt. kändes i bakhuvudet. illamående och kräkningar. dimmsyn och hade dålig balans, kunde inte gå själv, fick ha hjälp till bilen. det enda jag sa var ” jag mår illa”, när jag kom hem så kräktes jag igen, sedan vilade jag i 2 timmar. efter de timmarna mådde jag bra igen. veckan efter hade jag kontakt med vårdcentralen, som trodde jag haft nåt virus på balansnerven. Jag funderar själv på vad det var för något. detta hände 3 augusti i år.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.