Tjocktarms- och ändtarmscancer

(Coloncancer / Rektalcancer)

Orsak(-er)

Tjocktarmscancer är den vanligaste cancerformen i Sverige efter bröst- och prostatacancer.
Sannolikt finns en ärftlig faktor men sjukdomen är också ett resultat av vår vällevnad med alltför lågt fiberinnehåll i kosten och intag av mycket stekt och grillad mat. Dessutom tar det för lång tid för innehållet att passera genom tarmen.
Minskad fysisk aktivitet.
Ökad risk att utveckla cancer i tjocktarmen vid inflammatoriska tarmsjukdomar.
Det är troligt att regelbunden fysisk aktivitet och eventuellt NSAID kan ha en skyddande effekt.

Symtom

Cancer i höger del av tjocktarmen: få symtom. Upptäcks ofta genom att patienten har fått blodbrist och nedsatt allmäntillstånd.
Cancer i vänstra del av tjocktarmen: debuterar ofta med förändrade avföringsvanor, blod eller slem i avföringen som ibland också blir tillplattad eller avsmalnad. Sjukdomen kan också debutera med tarmvred.
Cancer i ändtarmen: ger ofta slembildning och täta trängningar till tarmtömning.

Alternativa överväganden

Tarmfickor (divertikulos), Förstoppning (obstipation), Inflammatorisk tarmsjukdom (IBS).

Utredning

Nytillkommet förändrat avföringsmönster hos patient över 50 års ålder är klar indikation för utredning liksom om blod i avföringen noteras.
Bukundersökning, ändtarmsundersökning med finger (PR), Undersökning av ändtarmslemhinnan med ett litet rörformat instrument (rektoskopi), grovtarmsröntgen. Men helst skall dock man undersöka hela grovtarmen med ett smalt böjligt fiberoptiskt instrument (coloskopi) eller göra en datortomografi av grovtarmen.
Blod i avföringen (F-Hb) bör kontrolleras 3 – 6 ggr. F-Hb är ett mycket bra allmänt test för förekomst av blod i avföringen men testet bör vara specifikt för mänskligt hemoglobin. Detta för att minska antalet falskt positiva värden pga blodprodukter i kosten.

Behandling

Remiss till kirurgklinik för vidare utredning och operation. Tidig diagnos innebär god prognos.

Uppdaterad: 2017

41 Kommentarer

 1. Eva skriver:

  Hej! Jag undrar hur man ser en eventuell tumör på en vanlig datortomografi buk i tjocktarmens högra del samt de delar som inte nås via sigmoidoskopiundersökning? Hörde av någon att avföring ev kan skymma vid undersökningen. Väntar på koloskopi undersökning. Tack på förhand.

 2. Äckelrapen skriver:

  Hej, jag är lite fundersam över en sak som har hänt mig tre gånger nu. Ibland kan jag få ”äckelrapar”(fisar typ) som jag kallar det på dagen och sedan då jag ska lägga mig så bubblar magen. Då jag vaknar upp så har jag bajsat på mig och är lös i magen. Jag undrar vad det här beror på eller vad det är?

  • Webbredaktören skriver:

   Hej! Jag tycker att du ska kontakta din vårdcentral och beskriva dina symtom.Där har de säkert en idé om vad dessa symtom kan bero på och du kan kanske få hjälp. Hälsningar webbredaktören

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.