Tarmvred

(Ileus / Invagination / Paralytisk ileus / Mekanisk ileus)

Definition

Hinder för passage av tarminnehållet.

Orsak(-er)

Mekaniskt tarmvred (mekanisk ileus): Kan orsakas av sammanväxningar efter tidigare operationer, föda t.ex. otuggade apelsinklyftor, förträngningar t.ex. efter strålning eller av gallstenar, blodkärlsförträngningar, bråck, då del av tarm vridit sig runt och orsakar totalstopp inuti tarmen (volvolus), tumörer.
Tarmvred p.g.a. nervskada (paralytisk ileus): Kan uppstå efter operativt ingrepp i buken, antikolinergisk läkemedelsbehandling i höga doser, inflammationer i buken.
Inskjuten tarm i efterföljande tarmavsnitt (invagination): Ses framför allt hos barn under 2 års ålder.

Symtom

Buksmärtor i intervaller. Kräkningar, ibland med avföringsinnehåll. Uppdriven, gasfylld buk. Ingen gasavgång. Till en början livliga tarmljud.
Så småningom blir patienten allt mer allmänpåverkad, får bukhinneinflammation och allmän blodförgiftning (sepsis). Chockbild.
Vid invagination kommer smärtorna i intervaller. Patienten har dessutom kräkningar och ofta blod i ändtarmen.

Diagnos

Klinisk bild.
Invaginationen kan kännas då man undersöker patientens buk.

Utredning

Röntgen En buköversikt visar vidgade tarmar med vätskenivåer. Vid ultraljudsundersökning ser man när ett tarmavsnitt glider in i närmast nedföljande tarm (invagination).

Behandling

Akutremiss till kirurgklinik.Vid tarmvred hos små barn orsakad av invagination (se ovan) löses denna ofta i samband med själva röntgenundersökningen. I en del fall kan operation behövas.

Uppdaterad: 2017
Läs mer om Tarmvred på doktorn.com (öppnas i nytt fönster)

2 Kommentarer

 1. Bengt skriver:

  Varje gång jag är inne för ”tarmvred” 4 ggr, har det släppt efter morfin och framförallt kontrastväska. Vad är det kontrastväskan gör då den löser upp det som har stoppat upp passagen i tunntarmen?
  Skulle jag kunna ha kontrastväska hemma så jag kan ta det tidigt när jag känner skoven kommer? Det skulle minska på mitt lidande och bli billigare för sjukvården om det skulle fungera.
  Mvh Bengt

  • Gerd skriver:

   Jag har upplevt precis samma som du, och jag har också haft idén om kontrasten, men det får man ej. Jag hoppas verkligen att jag slipper de plågorna mer, för de är hemska! Kontrasten gör tydligen en slags gjutning och uträtning samtidigt som röntgen ser.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.