Klåda vid ändtarmen. Analklåda

(Pruritus ani)

Definition

Klåda kring ändtarmens mynning.

Orsak(-er)

Klåda orsakas ofta av flytning från ändtarmsöppningen, framglidning av slemhinnan eller av svullna blodådror (hemorrojder). Ibland ses också besvären i samband med fistlar och anala hudsprickor. När huden mjukas upp av den ständiga flytningen, ger detta klåda. Patienten kliar sig och orsakar sprickbildningar i huden som leder till eksem.
Klåda kan också orsakas av kondylom, flytning från slidan, svampinfektioner, psoriasis, eksem, allergier, cancer i ändtarmen eller analregionen.
Överdriven renlighet eller brist på renlighet. Ökad svettning och fuktighet vid sittande arbete, fetma eller täta åtsittande kläder. Missbruk av kemiska laxermedel.
Hos barn vanligt med springmask – klåda som mest känns nattetid.

Status

Runt analöppningen ses ofta en allmän rodnad samt rivmärken.

Utredning

Inspektion av området kring analöppningen och undersökning med fingret av analkanalen. Undersökning med en ”rörkikare” (rektoskop eller proktoskop) av analkanalen och nedre delen av ändtarmen.

Behandling

Om möjligt bör utlösande sjukdom behandlas i första hand.
En bedövande salva som lidokain eller en kortisonsalva kan ge tillfällig klådlindring
Vid eksem, ge hydrokortisonkräm. Inte starkare och inte under för lång tid. Detta för att undvika förtunning av huden.
Svampangrepp kan behandlas med mikonazolsalva, ev. i kombination med kortisonsalva eller pensling på mottagningen med gentianaviolett (metylrosaanilinlösning 0,1%).
Läckage i tarmöppningen bör åtgärdas, vg se avsnittet Hemorroider.
Egenvård
Tvätta med ljummet vatten och sur tvål.
Luftiga, löst sittande kläder. Dimetikonsalva eller zinkpasta skyddar huden och stöter bort vatten.

Uppdaterad: 2017

13 Kommentarer

 1. Helena skriver:

  Har man blivit smittad av mask så kliar det
  Mycket därbak det vet jag. Men har läst lite här o var på internet och är rädd att det är någon
  Farlig (obotlig) sort. Har fått behandling,men är orolig ändå man vet ju aldrig….?

 2. Jennie skriver:

  Jag har haft analklåda nu i över ett år. Har använt salvor vilket hjälper för stunden men så fort jag slutar med dom så kommer det tillbaka. Jag tror att jag har haft hemorrojder tidigare då det har blött på toalettpappret. Har även haft problem med svampinfektioner i slidan tidigare. Jag börjar bli väldigt trött på detta och funderar på att söka läkarvård. Läste även något om springmask och att klådan blir värre på kvällarna, vilket även stämmer in på mig. Men har aldrig sett något som liknar springmask i avföringen. Jag undrar vilken typ av läkare jag ska söka mig till? Är det vårdcentralen och allmänläkare eller är det min gynekolog?
  Mvh

 3. Alma skriver:

  Hej! Jag vet inte om mitt problem hamnar under rätt rubrik här, det är inte analen egentligen, den råkar bara sitta i närheten.
  För ca 8 år sen jobbade jag som cykelbud. Ett slitigt jobb där man emellanåt blir rätt svettig. Inte ett problem innan man provat att vara riktigt svettig 8 timmar i sträck. Svetten som rinner längs ryggen hamnar mellan skinkorna, där den fylls på. Väldigt snabbt lärde jag mig att bomullsunderkläder inte funkar, de blir plaskvåta. Saltet i svetten blev en scrub, jag blev rejält slipad.
  Men nu 8 år senare har jag prövat allt, huden är sig inte lik. Minsta svettig och jag kan knappt gå. Jag får skavsår som i värsta fall blöder. Har provat svamp- krämer, kortisson- krämer, hemorojd- krämer, krämer för röda barnrumpor, att dra ner på hygien, att tvätta mera, etc .
  Det som hjälpt minst dåligt är att kasta ut alla underkläder i bomull, tvätta ofta o noga och med iskallt vatten, samt smörja med kokosolja. Gissar att tvätt tar bort svett, kyla lindrar sveda, funktionskläder andas och kokosolja minskar friktion. Men bra är det ändå inte, det lindrar men jag tillåts aldrig glömma o bara funka.

 4. M skriver:

  Hej. Jag är en medelålders kvinna. Jag har haft problem med underlivet väldigt länge. Klådan i vaginan trodde jag var svamp och behandlade med Canasten. Det hjälpte inte. På vårdcentralen skrev de ut östrogen, men inte heller det hjälpte. Jag sökte igen och då fick jag veta att det jag hade kallades för vita fläckar och jag fick en stark kortisonsalva mot det. Vad jag inte vågade berätta då var att jag också har analklådan. Jag har hemorrojder, jag misstänker såväl invärtes som utvärtes. Jag har behandlat med Xyloproct och AC3 (tror jag det heter). Också provat jordnötsolja, hydrokortison och Dermoval, men inte heller dessa hjälper. Klådan är jobbig som bara den. Jag tränar regelbundet och jag äter bra mat. Jag tvättar mig aldrig med tvål i de nedre regionerna. När jag pratade med en kollega häromdagen och hon beskrev sina problem och att hon nu fått utanpåliggande cancer, blev jag orolig. Det hon beskrev passade ju in på det jag själv nu tampas med, men som jag skylt på ålder, att jag duschar för ofta etc. Jag vill inte söka läkare i fall jag har fel och om min klåda bara har med hemorrojderna att göra. Jag vill inte ligga någon till last, så jag fortsätter testa mig fram med nya salvor, nya råd och rön.

  • Webbredaktören skriver:

   Hej M. Tycker absolut inte att du ska känna att du är till last när du säker din vårdcentral. Dessutom är det alltid bäst att berätta allt om sina besvär, det underlättar för sjukvården att ta ställa korrekt diagnos. Rådet, om du är orolig (vilket framgår av det du skriver), är att beställa en ny tid. Ta då upp din ängslan för cancer. Vänliga hälsningar webbredaktören.

 5. Fredrik skriver:

  Hej! Jag har samma problem som Camilla ovan har, har under en mycket lång tid haft problem med just min stjärt, om jag ska summera det så. Får väldigt ofta illaluktande flytningar, var i stjärten det kommer ifrån vet jag ej, som luktar något förjävligt, lite som fisk om jag ska vara ärlig. Det kan vara direkt efter att jag duschat och torkat mig ordentligt, redan då känner jag doften av det fast jag duschat noga. Nej, jag tvättar det inte för mycket, det har jag läst inte är bra. Men det här är iaf ett problem som påverkar mig psykiskt och håller mig tillbaka, för jag är rädd att andra ska känna doften när jag sitter bredvid dem och t.ex ska resa på mig. Det börjar väldigt lätt klia och får i stort sätt ALLTID sår när jag bajsar, följt av en irriterande sveda långt efter. Vet verkligen inte vad jag ska göra åt det, får panik och blir bara depressiv av tanken att min doft stör andra.
  /Fredrik

 6. Camilla skriver:

  Jag har det som benämns ovan med flytning från ändtarmsöppningen, i skolan fick jag lära mig att det äv kallas Soil?

  Detta orsakar sveda, obehag och klåda. Men vad kan jag göra för att bli av med flytningarna? Vad beror det på? Det är bara några månader som jag haft det.

 7. Anonym skriver:

  Hej
  Jag har haft analklåda ett tag och jag misstänker att det kan var analsprickor. Det kliar när jag har gjort nr 2 och det är så galet skönt att klia, däremot svider det efteråt vissa gånger (inte alla) och några enstaka gånger har det gjort så ont och svidit så mycket så att jag inte kunnat sova. Hemskt! Jag vill inte berätta för någon om detta och vet inte hur jag ska få tag på salvor osv. Finns det inget hemma man kan göra? Dricka mycket vatten? Jag har haft problem med att göra nr 2 ibland då det bara inte har gått och jag fått vänta länge för att det ska komma nåt. Ibland bajsar jag inte ens klart…
  Förstoppning?

  • Susanne skriver:

   Hej. Jag tycker vår text ovan beskriver rätt bra hur du bör tänka. Du kan även läsa i de svar jag lagt till tidigare kommentarer. Förstoppning ger, som du själv misstänker, ibland hemorrojder. Att dricka mycket vätska dagligen ca 2 liter, regelbunden motion och mat med fibrer brukar underlätta. Vid akuta hemorrojder och jobbiga sprickor hjälper ibland en bedövningssalva, hör med apoteket vad som finns receptfritt. De bekymmer du beskriver är vanliga och absolut inget du skall känna någon skam över. Är det riktigt jobbigt, eller blir värre på något sätt, tycker jag absolut att du skall gå till din husläkare för kontroll. Mvh webbredaktören.

 8. Sara skriver:

  Jag har haft problem med analklåda en längre tid, antog att det var hemorojder. Så jag köpte salva för det… Men nu har det gått ett bra tag och varken klådan lr irritationen har försvunnit. Klådan går även upp mot underlivet.. Vad kan detta vara?

  • Susanne skriver:

   Hej. Vad som kan orsaka analklåda, är som du läser ovan, rätt mycket olika orsaker förutom hemorrojder. Det kan även vara svamp och kondylom mm. Att det inte gått över med salvan, kan bero på att du blivit lite ”överrenlig” för att få bort klådan och då istället fått en svampinfektion i underlivet och ändtarmen, se länken här. , vilket är lätt hänt. Ett bra råd kan vara att inte använda tvål (inte ens den som är anpassad för underlivet) när man tvättar sig i underlivet, det blir rent och fräscht ändå. Och att inte heller tvätta sig där mer en en gång om dagen, för att på så sätt få tillbaka den naturliga bakterieflora som behövs för att underlivet skall må bra. Du har inte skrivit vilken salva du behandlat med, men jag tycker du kan kontakta din gynekolog eller din vårdcentral (vilket som är lättast) om besvären inte lägger sig på någon vecka. Hälsningar Susanne

 9. Anders skriver:

  Helt klart ett stort problem med psoriasis på det stället kan jag säga.
  Verkligen svårt att få någon ordning på.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.