Mensvärk

(Dysmenorré)

Symtom

Smärtor som regelbundet uppträder i samband med mensperioderna. Smärtorna kan vara betydande och handikappande. Ofta förekommer samtidigt illamående, svimningskänsla och att patienten känner sig kallsvettig.

Behandling

Mensvärk kräver inte någon gynekologisk undersökning före behandling.
Man prövar först med NSAID-preparat. Ofta får man pröva flera olika innan man hittar rätt. Eventuellt kan man använda sk retardberedning i kombination med den vanliga tabletten.
Hjälper inte NSAID kan p-piller vara ett alternativ t ex tabletter med drosperidon + etinylestradiol. Dessa kan användas kontinuerligt i flera månader utan blödningspaus (förutsatt att man inte använder 28-tablettskartor med 7 placebotabletter). Förslagsvis 9 veckokartor med aktivt hormon och sedan en veckas paus varvid avstötningsblödning kommer.
Vid bestående symptom trots olika behandlingsförsök: remiss till gynekolog med frågeställning: Endometrios?
Egenvård
Ligg gärna med uppdragna knän. En värmedyna på nedre del av magen brukar kännas skönt. Genom att hålla kroppen i god fysisk trim brukar smärtorna lindras.
Receptfria preparat som ibuprofen kan hjälpa och skall tas så snart som smärtan är på väg.
Akupunktur kan ha god effekt.

Uppdaterad: 2017

En kommentar

  1. Susanne skriver:

    Vi har fått kommentar från besökare om att det saknas ytterligare information om endometrios. Jag kommer återkoppla detta till våra medicinska experter i redaktionsrådet för att ta ytterligare ställning till

    Fram till dess så kommer här lite information:
    Endometrios drabbar ungefär var tionde kvinna i barnafödande ålder. Enkelt beskrivet är det att livmoderslemhinnan sprider sig utanför livmodern. Svår smärta och trötthet är symtom på denna sjukdom som ofta uppträda i perioder. Jag länkar till Karolinska sjukhusets Endometrioscentrum för vidare information kring endometrios och till Endometriosföreningen som har bra info på sin webbplats.Mvh webbredaktören

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.