Vitiligo

Definition:

Förvärvad fläckvis förlust av pigmentceller i ytterhuden, som gör de drabbade områdena kritvita. Ibland drabbas även hårfolliklarna.

 

Orsak:

Generaliserad vitiligo – autoimmun sjukdom med cirka 10% ärftlighet. Associeras med andra autoimmuna sjukdomar som thyreoiditer, Mb Addison, diabetes mellitus.

Segmentell vitiligo – orsakad av substanser producerade vid det nervändslut där pigmentbristen uppstår (ej autoimmun eller ärftlig). För båda gäller att stress och psykisk belastning associeras med försämring.

 

Symtom:

Generaliserad vitiligo – vanligast (1-2 % av alla människor). Debuterar ofta i tonåren. Vanligaste lokalisationer: Runt munnen, ögonlock, armhålor, händer, fötter, armbågar, knän samt genitalt. Fläckarnas utbredning ökar ofta sakta under årens lopp men i enstaka fall snabb spridning under månader. Viss repigmentering förekommer.

Segmentell vitiligo: Utvecklar sig allsidigt inom 3-12 månader och sprider sig vanligtvis inte efter det.

 

Differentialdiagnos:

Pityriasis alba (ljusrosa, lätt vitfjällande myntstora ytor i framför allt ansikte, skuldror och överarmar hos barn och tonåringar- en variant av atopiskt eksem. Syns mest på sommaren. Kan svida vid irritation). Pityriasis versicolor. Piebaldism; vita fläckar vid födelsen (t.ex. vit hårtofs), beroende på mutation, nedsatt melanocytmigration från crista neuralis.

 

Behandling

Vanligen ingen. Viktigt med solskydd för att ej bränna huden. Dihydroxyaceton i olika beredningar t.ex. ”Brun Utan Sol” kan ge en döljande, ytlig brunfärgning men dåligt skydd mot sol. Kontrollera Fritt T4 och TSH (sjukdomen associerad med thyroideasjukdom!) Även association med andra autoimmuna sjukdomar som diabetes typ-1, celiaki, RA, atrofisk gastrit m fl.

 

Uppdaterad: 2017
Läs mer om Vitiligo på doktorn.com (öppnas i nytt fönster)

9 Kommentarer

 1. Malin skriver:

  Jag träffade en naturläkare som sa att jag hade grov zinkbrist, jag började äta tre tabletter varje dag och det har hjälpt mig jätte mycket. Hade de både på ryggen,knävecken,armbågar,armhålor,ögonlock,knän och fötter men nu har jag bara kvar på fötterna,knäna och ögonen men de har även börjat växa igen där. Jag rekommenderar även hälsosam mat och mycket motion, sunt liv är grunden till ett bra liv. Lycka till !!

  • Sanna skriver:

   Vad har du ätit för zinktabletter?? Jag har också hört om zinkbrist kopplat till vitiligo! Hur lång tid tog det innan du märkte resultat? Jag tränar regelbundet och äter inte gluten sedan ett år tillbaka 🙂 hjälp mig gärna!

  • daniel skriver:

   Hej Sanna. Vad är det för zinktabletter som du har tagit? Vill med ta för jag har vitiligo. Svara e du snäll

 2. Joacim skriver:

  Ja, det är inte roligt med vitiligo och den är ganska komplicerad. Men det finns oftast något att göra för att förbättra prognosen. Det bästa är väl att börja med att träffa en specialist inom området. Jag besökte specialist och fick den hjälp jag behövde. Nu har jag förhoppningar på framtiden igen!

 3. Sebastian skriver:

  Hej jag heter sebastian och är 13 har haft vitiligo sen jag var ungefär 4 år och jag tycker det är pinsamt att gå runt i t-shirt osv så undrar bara om någon vet om det finns något slags botemedel än?

 4. Katrin skriver:

  @Farrin Det finns någon vätska som man kan badda på tex armbågarna som brunfärgar huden. Kan kombineras med smink. Samt brun-utan-sol kanske?
  @Lars Jag hörde för ett par år sedan om intag av folsyra i kombination med solbehandling. Kan det vara det?

 5. Lars Dahlstrom skriver:

  Jag fick vitiligo när jag var 17 år,jag gick då till hudläkaren som sa att detta gick inte att bota och att jag skulle vara försiktig med solandet.Jag fortsatte dock att sola och vid mycket solande försvan
  en del av fläckarna som var mest utsatta men tyvär kom nya fläckar och nu på åldern höst blir dom
  fler och större

 6. Lars Dahlstrom skriver:

  Jag har vitoligo och har under många år sökt nåon form om botemedel mot denna sjukdom men
  aldrig funnit något fungerande medel.Nu är jag så gammal att jag acepterar att det inte går att
  göra något sjukdomen.Tyvär har min son drabbats av vitiligo som han då tydligen ärvt av mig.
  När jag för en tid sedan av en händelse kom in på tvkanalen tv4+ sändes tvprogrammet doctorerna,
  man nämnde då ett ämne som ingick i någon medecin detta ämne fungerade även för att väcka liv
  i slumrande pigment i sjukdomen vitoligo.Tyvär missade jag namnet på ämnet och nu undrar jag
  om ni känner till detta ämne.

  man nämnde då ämne

 7. Farrin motab zafar skriver:

  hej. jag vill gärna ha någonting som täcker över vitiligo på visa platser. kan ni vara snäll och hjälpa mig! tack

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.