Vårtor. Verruca

Definition:

Förvärvad fläckvis förlust av pigmentceller i ytterhuden, som gör de drabbade områdena kritvita. Ibland drabbas även hårfolliklarna.

 

Orsak:

Generaliserad vitiligo – autoimmun sjukdom med cirka 10% ärftlighet. Associeras med andra autoimmuna sjukdomar som thyreoiditer, Mb Addison, diabetes mellitus.

Segmentell vitiligo – orsakad av substanser producerade vid det nervändslut där pigmentbristen uppstår (ej autoimmun eller ärftlig). För båda gäller att stress och psykisk belastning associeras med försämring.

 

Symtom:

Generaliserad vitiligo – vanligast (1-2 % av alla människor). Debuterar ofta i tonåren. Vanligaste lokalisationer: Runt munnen, ögonlock, armhålor, händer, fötter, armbågar, knän samt genitalt. Fläckarnas utbredning ökar ofta sakta under årens lopp men i enstaka fall snabb spridning under månader. Viss repigmentering förekommer.

Segmentell vitiligo: Utvecklar sig allsidigt inom 3-12 månader och sprider sig vanligtvis inte efter det.

 

Differentialdiagnos:

Pityriasis alba (ljusrosa, lätt vitfjällande myntstora ytor i framför allt ansikte, skuldror och överarmar hos barn och tonåringar- en variant av atopiskt eksem. Syns mest på sommaren. Kan svida vid irritation). Pityriasis versicolor. Piebaldism; vita fläckar vid födelsen (t.ex. vit hårtofs), beroende på mutation, nedsatt melanocytmigration från crista neuralis.

 

Behandling

Vanligen ingen. Viktigt med solskydd för att ej bränna huden. Dihydroxyaceton i olika beredningar t.ex. ”Brun Utan Sol” kan ge en döljande, ytlig brunfärgning men dåligt skydd mot sol. Kontrollera Fritt T4 och TSH (sjukdomen associerad med thyroideasjukdom!) Även association med andra autoimmuna sjukdomar som diabetes typ-1, celiaki, RA, atrofisk gastrit m fl.

 

Uppdaterad: 2017

3 Kommentarer

 1. Sara skriver:

  Jag håller med Birgitta!

  Tycker det är dåligt med bra tips som verkligen fungerar överlag på nätet när det kommer till vårtor och detta är ju ett fall. Sedan verkar det kosta en förmögenhet att behandla vårtor? Där enkla medel på apoteket kostar uppemot flera hundra kronor, tycker det är skamligt med tanke på att vårtor verkar vara vanligt förekommande! Sedan har det inte tagits upp någonstans att olika typer av vårtor kräver olika sorts behandlingar, alltså vissa medel verkar fungera på endast vissa typer av vårtor exempelvis ”utstående vårtor” medan samma medel inte alls fungerar på ”blomkåls liknande vårtor” dvs de som är inåtvända i huden. Tycker ni inom medicin bör har kommit lite längre än så och för länge sedan och rekommenderat detta till oss stackare som gått och spenderat tusentals kronor på medel och desperat försökt med samma metod på olika typer av vårtor!

  Sedan tycker jag svenska sjukvården borde skärpa till sig! Vårtor är faktiskt smittsamt och ett elände att behöva dras med, undrar hur det kommer sig att det finns läkare som inte ens vet hur en vårta ser ut? Eller som tycker att man skall ”behandla” vårtorna själva? Intressant att ni kräver detta då ni heller inte verkar veta hur man blir av med dessa åkommor! Det hela slutar med att vi spenderar massa tid och pengar på något som inte verkar fungera? Skärpning!!!

 2. Birgitta skriver:

  Håll er uppdaterade!
  Varför har ni inte med det mest effektiva sättet som är att inte fila (sprider vårtvirus och ger hård hud så vårtorna blir ömma) utan behandla med myrsyra en gång i veckan . Det torkar ut vårtorna och immunförsvaret aktiveras och stöter bort dem. Dessutom nog det enda som även funkar mot gamla fotvårtor. De andra ineffektiva metoderna verkar vara på väg bort.

  • Susanne skriver:

   Hej och tack för ditt inlägg.
   Myrsyra är en metod av flera och har uppenbarligen fungerat i ditt fall. Helt klart behövs olika behandlingsmetoder beroende på lokalisation, typ, storlek mm. Vad gäller texter och rekommenderade behandlingsmetoder uppdateras dessa fortlöpande.Hälsningar Susanne

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.