Torr hud

Definition

Ändrad kemisk sammansättning i huden med åtföljande för lite vatteninnehåll. Ofta påverkan på hudens barriärfunktion vilket gör att huden avger mer vatten och då blir mer känslig för yttre påverkan.

Orsak(-er)

Alltför frekvent med bad/dusch. Torrt vinterklimat med kyla. Tvålar, starka rengöringsmedel, lösningsmedel, anlag för att få allergiska utslag.

Symtom

Huden blir rodnad, fjällar, blir matt, förgrovad och får sprickor. Dessutom stramhet, klåda och stickningar.

Behandling

Läkning av eventuella eksem. Minska dusch och bad. Undvik kontakt med kyligt torrt klimat, starka tvålar, diskmedel, rengöringsmedel, schampo etc.
Mjukgörande krämer och lotioner är viktiga komplement för behandlingen.

Uppdaterad: 2017
Läs mer om Torr hud på doktorn.com (öppnas i nytt fönster)

En kommentar

  1. PAO skriver:

    Hej,
    Varför är mina underben mycket torra? Under ca 10 år tid har huden blivit också tunnare. Den liknar numera hud på en gammal höna eller 70-80 årig tant (jag är idag 50 år). Jag får ofta kommentarer från mina massörer ang. huden. Huden fäller torra flingor i kläder och jag kan skrapa eller torrborsta hud ca 2 matskedar åt gången (vitt mjöl). Huddoktorn som jag besökte i början av perioden, gav mig ett recept på CanoDerm. Krämen har inte gjort det till eller från under åren. I en fuktig miljö utomlands, är benen en aning bättre. Normal svensk sommar har ingen större effekt på huden. Jag blev opererad i januari för parahypotyreos och trodde att tillståndet i benen skulle förbättras när en bisköldkörtel avlägsnades. Men icke. I övrigt är jag bara normallt torr i huden. Ytterligare symptom som är kvar är kraftlösa muskler i benmuskulaturen – jag kan inte stig upp från golvet m.h.a benen. Det andra mystiska är kraftiga kortvariga kramper i diafragman dock bara när jag böjer mig framåt. Båda symtomen har varit mindre än 2 år. Trodde även att dessa två skulle gå över efter operation. Vad kan detta bero på? Har jag vitamin brist eller en hormonrubbning eller är dessa skador efter för hög kalknivå i blodet? Går de över med tiden eller ska jag söka vård igen?

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.