Svettkörtelinflammation. Hidroadenit

ICD-10: L73

 

Definition:

Recidiverande inflammationer i apokrina körtlar.

 

Orsak:

Tilltäppning av svettkörtlarnas utförsgångar. Okänd genes. Osäkerhet råder om detta är en typ av akne (kallas ibland acne inversa).

 

Symtom:

Inflammerad svettkörtel, ser ut som en böld. Drabbar vanligen axiller/ljumskar/anogenitalregion eller området under brösten hos kvinnor. Vanligast hos obesa. Typiskt är makrokomedoner i området.

 

Differentialdiagnos:

Furunkulos (böld/abscess).

 

Behandling

Viktigt med tidigt insatt behandling för att undvika fistuleringar. I lindriga fall kan klindamycin alt flukloxacillin 1g x 3 prövas. Alternativ är lymecyklin 300 mgx2 i långtidsbehandling (minst 3 månader med utvärdering). Vid svåra skov remitteras till hudläkare. Ibland prövas inj triamcinolon 10 mg/ml, 0,3-0,5 ml mitt i böld, ger ofta lindring. Ibland krävs kirurgi.

 

Aktuella Mediciner:

Flukloxacillin: T Heracillin. T Flukloxacillin.

Klindamycin: K Dalacin.

Lymecyklin: K Tetralysal.

 

 

Uppdaterad: 2017

5 Kommentarer

 1. Matilda skriver:

  Hej jag jar som inåtväxta bälder under min ena arm är osäker på om det är svettkörtelinflamation men är inte särskilt bekväm med att gå till doktorn. Finns det något kag kan pröva hemma så att de föravinner om det är så att jag har svettkörtelinflamation?

 2. Klaudija skriver:

  Jag har haft flera sådana. Hos mig blir det som en stor knöl och jag har opererat bort alla. Det kan man göra hos sin familjeläkare om inget annat hjälper. Du kan också prova att badda med alsolsprit, vilket min läkare rekommenderade. Om inte det hjälper så måste du nog operera bort den. Hoppas detta hjäper.

 3. Fyda Mohammad Sabir skriver:

  hej !!! jag har Svettkörtelinflammation och har använt alla dessa mediciner i lång tid men det blir värre och värre undrar om ni kan typsa mig nåt behandling eller var kan man oprera den

  • Marianne skriver:

   Acne inversa
   Har haft denna sjukdom sedan -84. I mitt fall ärftlig betingad. Har i 2 omg. fått en Roaccutankur (konc. A-vitamin). Efter att ha haft bölder konstant är jag i dag problemfri. Fick denna kur via Lasarettets Hudmottagning.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.