Rosfeber. Erysipelas

 

Definition

Akut hudinfektion, vanligen orsakad av bakterier som beta-hemolytiska streptokocker. I sällsynta fall grupp G-streptokocker eller Staphylococcus aureus.

Orsak(-er)

Bakterieinfektionen sker genom skadad hud (sår, sprickor, eksem, svampinfektion). Faktorer som ger ökad mottaglighet för infektion är nedsatt funktion i de venösa blodkärlen (venös insufficiens) och bensvullnad (lymfödem).

Symtom

Rodnad som snabbt sprider sig, stegrad värme och ömhet över hudytan. Ibland svullnad och feber med illamående och kräkning. Infektionen drabbar vanligen underben, fötter, armar (speciellt efter strålbehandling) samt ansikte och öron.

Alternativa överväganden

 • Akut blodpropp i en ven. Rosacea
 • Bältros i öga och dess omgivning.
 • Quinckes ödem (kortvarig och begränsad, ofta allergisk hudsvullnad i främst ansikte och fingerleder).
 • Borreliainfektion.

OBS! Våldsam värk med ömhet även en bra bit utanför det rodnande området pga ökad svullnad under huden. Dessutom är patienten svårt allmänpåverkad. Dessa symtom kan ibland tyda på inflammation i vävnader under huden orsakad av ”mördarbakterien”. Detta är ett akut livshotande tillstånd med en djup infektion av Streptococcus grupp A – en infektion som kräver akutbehandling vid sjukhus. Riskfaktorer för inflammation med ”mördarbakterien” är diabetes, cellgiftsbehandling, drogmissbruk.

Behandling

Lättare fall av rosfeber behandlas med penicillintabletter med dosering 1gram 3 ggr dagligen i 10 dagar. Personer som är allergiska mot penicillin eller då penicillin inte har haft avsedd effekt, kan använda klindamycin.
Man kan rita med en tuschpenna på huden runt hudrodnaden och därefter kan patienten själv (eller anhörig) följa så att rodnaden inte sprids. Kontroll efter 1 vecka.
Vid svullnad ges behandling med stödstrumpa + högläge av drabbad kroppsdel.
Om allmäntillståndet försämras kraftigt och patienten får hög feber skall den vidare behandlingen ske på sjukhus.
Sjukdomen har en tendens att återkomma särskilt om det är en svullnad av lymfan.
Ibland behövs långtidsbehandling med vanliga penicillintabletter i dos 1–2 gram dagligen.

Uppdaterad: 2017

18 Kommentarer

 1. Christina skriver:

  Hej, är en kvinna på 49 år. Har primärt lymfödem sedan födseln, bor på en turistort. Jag har för andra gången insjuknat i rosfeber (förra gången var 15 år sedan). Började med ett sår på foten, blev hastigt sjuk onsdags förra veckan, hamnade på vårdcentral med hög feber 39,8, cup 178. Fick intravenöst penciliin 6 ggr, nu tablettform Heracillin 10 dagars kur. Allmäntillståndet är bättre och febern borta, crp på väg ned men rosen är ilsket rött, tycker inte att den lägger sig. Träffat olika doktorer varje gång jag går till vårdcentralen. Ligger nu stilla hemma med benet högt, men är orolig då det är så hett och ilsket, dock växer det inte utanför tuschpennemarkeringen. Hur länge brukar det ta innan det ilsket röda försvinner och vilken salva är bra för ros? Alla tips råd är välkomna.

 2. Tor skriver:

  Hej, Jag har fått i form av något bett precis under ögat som sedan efter 2 dagar blev rött o bultar till o från med smärta, jag vet inte vad jag ska göra letat överallt efter liknande symptomer men inte hittat svar.

 3. Eva skriver:

  Kvinna 58 år.
  I torsdags opererades jag för åderbrock med lasermetoden. Det är ett förhållandevis enkelt ingrepp och msn kan jobba igen efter nån dags vila.
  Döm om min förvåning när jag upptäcker att mitt vänstra ben inte blivit bandagerat ordentligt. Man har helt enkelt missat det översta ingångshålet så det var helt öppet. Resultatet av det blev rosfeber och jag har nog aldrig varit så sjuk i hela mitt liv. Nu är det pennecilin i tio dagar och som tur är märker jag en viss förbättring. Känner mig grymt felbehandlad och kommer att kräva ersättning för det.

 4. cite skriver:

  Har också vid naveln och ut på magen. Men varför försvinner det aldrig? Smörjer och smörjer och smörjer men nix inget händer. Struntade i att man inte skall vara i solen kan det ha bränt fast? Asch det kan det väl inte. Varför är det ett extraminus om man har diabetes också? Behöver man oroa sig om man trots de röda märkena inte mår så dåligt som i början? Tack för denna sida förresten den var efterlängtad.

 5. caroline skriver:

  Hej. Jag är en kvinna på 26 år som har fått rosfeber för 2a gången. På ett ovanligt ställe. Så jag tänkte dela med mig om mina erfarenheter..

  första gången jat fick detta var november 12.
  jag fick väldigt ont. Min rosfeber sitter runt naveln. Jag minns att jag var väldigt röd runt naveln. Men gick ändå till jobbet. På eftermiddagen så kunde jag inte böja mig. Inte sitta ner eller n9gonting. Så jag ringde vc och fick komma dit inom 1 timme.

  direkt jag visade magen så sa hab direkt rosfeber. Han sa aldrig att jag skulle höra om mig om de blev värre.

  1 dygn efter hade de blivit värre. De varade jätte mycke. Jag kunde inte röra mig alls. Det tog 4 dagar innan de började bli bättre. Då åtjag 2×2 kåvepenin varje dag.

  nu har jag samma symtom igen så i måndags var jsg till vg. Först ville hon avvakta med att skriva ut antibiotika. Men jag sa som de var att jag hade ont å knappt kunde röra mig. Så hon skrrv ut kåvepenin men jag fick tikacillin istället.
  så nu 3e dagen ligger jag här och har så himla ont. De känns som att de sitter någon och hugger nålar i magen. Har de inte börjat bli bättre tills fredag så ska jag ringa vc igen..

 6. Martin skriver:

  Hej! Har en längre tid haft irritation o. sveda runt anus. Då jag haft hemmorojdangrepp några gånger tidigare i livet, började jag behandla mig med bl.a. Xyloproct, stolpiller o. salva. För 4-5dagar sedan (nyårsafton), fick jag plötsligt våldsam klåda runt hela ”bakpartiet”. Nu har hela underlivet, inklusive pung o. penis, uppförstorats! Sedan i går,onsdag har jag börjat ta penicillin. Möjligtvis har det skett en stabilisering idag,torsdag. Jag är däremot allmänt orolig för det fortsatta skeendet. Vad händer med huden runt om anus? Den känns tjock o. skrovlig,trots cortisonsalva o. annan salva. Använder bara handdusch efter toabesök. Är en fullt aktiv 67-åring, helt ”normal” i övrigt. Har haft ett kraftigt njurstensanfall för 4år sedan, men det här är nog en värre pers! Kan man hoppas på en symtomfri framtid? Med vänlig hälsning.

 7. Ken skriver:

  Hejsan,
  Jag är en 60-årig man, som för en månad sedan fick en kraftig rodnad och svullnad av min penis. Svullnaden och besvären kom successivt under ungefär en veckas tid. Hade svagt förhöjd temp, ca 37,5 och min husläkare tog en snabbsänka på mig som var något förhöjd. Diagnosen verkade vara rosfeber och jag fick penicillin (Dalacin) i tablettform, 2 tabletter per dag. Dagen därpå var smärtan dock värre och vid lunchtid åkte jag in akut till sjukhuset. Togs in omedelbart med hög feber, högt blodtryck och hög sänka. Man utförde en skiktröntgen kring buken, flera blodprover togs, och jag fick bredspektrum-penicillin i droppform. Eftersom jag kunde kissa hela tiden gjordes inga ingrepp på svullnaden av penis. Fick senare olika ”shots” av alternativa penicilliner och efter en och halv dag på sjukhuset började svullnaden i penis att ge med sig. Läkarna hade börjat överväga att nu ge mig antibiotika i pillerform (efter 2 dagar) men plötsligt började jag få väldigt ont och svullnad i högra foten i stället. Fick Dalacin i högre doser (3 om dagen) och på tredje dagen började svullnaden i foten att ge med sig och jag blev utskriven med order att ta Dalacin i en vecka. Besökte min allmänläkare under tiden och berättade att jag fortfarande hade en liten svullnad i penis kvar (kunde t ex inte dra bort förhuden) samt kände lite obehag kvar i min högra fot. Hon föreslog därför att jag skulle fortsätta med Dalacin ytterligare 10 dagar, och till slut blev jag frisk. Har dock varit lite chockad av hela upplevelsen och är nu orolig för att svällkropparna i penis som varit svullna såpass länge ska ge mig andra bekymmer, som t ex med sexlivet. Också orolig för att svullnaden (sjukdomen) ska komma tillbaka i ngn form. Mvh

  • Susanne skriver:

   Hej.När det gäller dina funderingar kring hur denna sjukdomsepisod kan påverka exempelvis sexlivet så kan du antingen höra med en urolog eller en androlog som ju är specialister på just detta område av mannens hälsa. Googla för att hitta närmaste androlog- eller urologmottagning på din ort. Jag tror dock inte att det finns något du behöver oroa dig över, utan att detta enbart varit en engångsföreteelse. Mvh webbredaktören

 8. Kikki skriver:

  Första gången jag hittat BRA info om rosfeber! Haft i mina ben&fötter sen 2011,då mina ben lindades för vätska jag samlat på mig 1&halvt dygn. Haft stödstrumpor flera år,då linda de ut all vätska på 3dagar,samlat på mig i 2månader,höjde mitt vätskedrivande,trodde jag skulle få bort så! Det var bra i 4år efter det,men nu är det ett h_e inte varit bra på ett år,tiggt pm riktig kur sen i april,salva,kräm får jag på vc Tack för all info.

  • Susanne skriver:

   Hej Kikki, och tack för positiv feedback och va bra att du fick hjälp av vår information. Bästa hälsningar webbredaktören.

 9. Linda skriver:

  Är det någon som vet om man kan bli dement av rosfeber?
  Min mamma har drabbats av detta och läkarna säger att man kan
  bli tillfälligt dement av en infektion, jag tycker att detta låter lite konstigt
  för det handlar inte om lättare förvirring utan hon vet ej vart hon är
  och känner inte igen sina barn och är inte klar alls.

  • Susanne skriver:

   Hej Linda. Att bli dement av rosfeber låter inte helt rätt. Snarare att man kan bli förvirrad av infektionen/infektioner i sig. Detta kan drabba framför allt äldre. Men är din mor så förvirrad så hon inte minns er eller vart hon är så låter detta som något ni måste ta tag i. Du skriver inte om hon bor i eget boende eller har andra sjukdomar och medicinering. Personer som har diabetes typ2 kan till exempel behöva justera sin diabetesmedicinering osv. Sådana saker är ju viktig att ta med i bedömningen av en ”förvirringsbild”. Detta påverkar också hur hon klarar sig socialt och ifall det finns risk för att hon kommer till skada av sin förvirring. Är man förvirrad måste man ha god tillsyn och veta orsaken så man kan behandla den bakomliggande faktorer. Mvh webbredaktören.

 10. Maria skriver:

  För min del, kändes det som att stå med underbenet i ett bränn-nässlesnår och inte kunna komma bort därifrån !! Så var det EFTER frossan och INNAN penicillinet börjat verka ordentligt, 2-3 dar.
  Jag går fortfarande på penicillin, är inne på min 22:a dag.
  Hade ett rejält fotsvampsangrepp i slutet av maj, trolig orsak …

 11. Kiki skriver:

  Hej!
  Jag är 70 år och fick rosfeber för några dagar sedan. Helt plötsligt i lördags eftermiddag började jag frysa, trots att det var rejält varmt såväl ute som inne. Trodde jag överansträngt mig en smula, när jag hjälpte min man att knuffa igång bilen. Sent på söndag eftermiddag upptäckte jag att jag var illröd frampå högra låret, så måndag förmiddag var jag till vårdcentralen. Läkaren var nästan säker på att det är fråga om rosfeber, skrev ut Tikacillin 1 g, 3 tabletter/dag i 10 dagar, och blodprover togs samt temp kollades. Hade inte feber då, men på kvällen 38.1. Feber även följande dagar, men inte över 38.4, i dag 37, vilket är lite över min normaltemp, vilken ligger på ca 36.6. Rodnaden, vilken initialt mätte 10 x 26 cm, vidgades en aning, men tycks nu ha stannat upp. Huvudvärken och illamåendet har också gett med sig, men huden på låret är förstås öm. Något sår hade jag inte, men ett litet insektsbett några dagar tidigare kanske var ‘boven’? En viss trötthet, men det kanske kan tillskrivas penicillinet.
  För övrigt tycker jag nog att jag känner mig på bättringsvägen, men kommer givetvis att vara lite försiktig framöver vid trädgårdsarbetet!

 12. Veronica skriver:

  Hej! Jag är en kvinna på 43 år. Jag fick rosfeber första gången vid 7 års ålder. Hade åkt skridskor med skolan och då lånat ett par, som jag fick skavsår av. Efter några veckor, då såret var läkt, blossade rosen upp. Kommer ihåg att jag hade vansinnigt ont i foten och upp en bit på smalbenet. Kunde inte stödja alls på foten. Fick penicillin. Har sedan haft rosfeber 6 gånger till!! Näst sista gången sa läkaren till mej, att jag inte fick få ros en gång till, för då skulle min svullnad på fot bli bestående. Den var mest svullen vid värme och på vintern kunde den vara riktigt smal. Sista gången jag fick ros, var på Rhodos. Kände igen symtom. Blev inlagd på sjukhus, sa till läkaren att jag haft detta innan, fick antibiotika intravenöst. var mycket dålig. Har sedan dess en fot o smalben, som är svullet jämnt! Har stödstrumpa, men det hjälper dåligt. Fick prova kompression-stövel, som tyvärr inte hjälpte heller. Har opererats för djupliggande åderbråck, då en läkare trodde svullnaden skulle minska efteråt, vilket den INTE gjorde. Jag lider fruktansvärt av detta! Går alltid med långbyxor, för att dölja. Har STORA bekymmer med skor. Verkar inte finnas något som hjälper! En av alla läkare sa, att jag kunde räkna med bensår pga svullnaden, när jag blir äldre. Inget jag ser fram emot, men tror nog han har rätt. Har sett med egna ögon, vad ödem kan ställa till med. Önskar det fanns bot för mej!

 13. Margareta Haag skriver:

  Rosfeber är en komplikation som kan uppstå om man har den kroniska progrierande sjukdomen lymfödem. Saknar beskrivning av lymfödem på websidan och hoppas Svenska Ödemförbundet kan hjälpa till att få den beskriven på hemsidan http://www.privatmedicin.se. Lymfödem kan vara primär eller sekundär (trauma, operation, strålning. kroppskada) och drabbar c:a 2% av befolkningen enl. WHOs statistik 2005. Vid tidig diagnos kan man få kontroll över sitt lymfödem om man får tillgång till lymfskola, egenbehandling/lymfdränage, andningsövningar, träning och hudvård. Utan behandling ökar svullnaden och det blir svårare få ned den. Många lymfödemiker kan valsa runt i vården ett antal år innan lymfödem diagnosticeras.

  • Monica skriver:

   Hej. jag är en kvinna på 63år. Har fått rosfeber i höger ben från knä till foten. Har fått antibiotika och smärtstillande. Är det inte alltid man har feber?. Jag skall vila, betyder det att jag skall ligga med benet högt utom på toabesök eller måltider. Kan jag kanske vara ute något t,ex ute i min trädgård, handla eller åka bort. Kan jag sitta och handarbeta? Tacksam för svar. Hälsninngar Monica

   • Susanne skriver:

    Hej. När det gäller din rosfeber tycker jag du skall prata med din behandlande läkare och rådfråga. Denne har ju träffat dig och gjort en bra bedömning. För övrigt får du gå på hur du känner dig, mår du bra och behandlingen har börjat hjälpa och under benet svullnat av bör du kunna röra dig i hemmet men gärna ha högläge när du är i stillhet. Antar att du har återbesök till vårdcentralen för kontroll snart, om inte ring dit och be att få komma på återbesök för utvärdering. Sköt om dig, mvh webbredaktören

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.