Mynteksem

(Nummulärt eksem)

Definition

Runda, myntstora fläckar. Ses oftast hos män i medelåldern.

Orsak(-er)

Huden torkar ut, något som förvärras under höst och vinter. Bad, dusch och tvättning med tvål förvärrar problemen.
Mynteksemet beror inte på någon allergisk reaktion.

Symtom

Eksemfläckarna är vanligast på armarnas och benens sträcksidor men kan förekomma var som helst på kroppen. Oftast är huden mycket torr. Förloppet är långdraget och envist. Förbättring sommartid.

Alternativa överväganden

Ringorm (svampinfektion) Ringorm hos husdjur? Psoriasis. Denna sjukdom har ibland myntformade förändringar, men oftast mer välavgränsade, rödare, mer fjällande och sitter framför allt på knän och armbågar. Medaljongsjuka är en mer akut, fläckformad sjukdom på bålen med typiska symtom.

Behandling

Återhållsamhet med att duscha och bada. Olja bör tillsättas i badvattnet. Undvik tvål.
Mjukgörande krämer morgon och kväll och efter varje kontakt med vatten.
Vid behov av läkemedel behandlas även detta eksem med kortisonhaltiga salvor och krämer grupp II – III beroende på hur kraftiga symtom patienten har. Nedtrappning måste göras långsamt eftersom risken för återfall är stor.
Infektion i eksemen behandlas med antibiotikakräm/salva eller antibiotika i tablettform.
Vid myvcket ilskna eksem ges kortisontabletter 40 mg/dag till en början med nedtrappning under 10 dagar.
Vid besvärlig klåda kan man lägga till ljusbehandling. Denna sköts av hudläkare.

Uppdaterad: 2017
Läs mer om Mynteksem på doktorn.com (öppnas i nytt fönster)

3 Kommentarer

 1. Ulla Boström skriver:

  Ok, jag har nu haft dessa mynteksem sedan slutet av juli. Behandlas med cortisonsalva men det dyker ständigt upp nya områden. Finns någon som har tips på hur jag skall kunna bli fri från detta?

  • Chris skriver:

   Jag hade mynteksem i 1½ -2 år och det var jobbigt. Kliade så man blir nästan galen, speciellt på nätterna. Var hos hudläkare och fick en kort antibiotikakur, kortisonsalvor, först Betnovat så en svagare att använda i ansiktet.
   Skulle ej använda Betnovat en längre tid utan fick en svagare att trappa ner med. Efter det blev jag ordinerad Propyderm, 20%, att smörja hela kroppen med minst 2 gånger per dag. helst tre gånger. Efter 1½ år började det bli bättre, men det var jobbigt. Hoppas jag inte får mynteksem igen. Propyderm är en receptfri lotion som finns på Apoteket, prova den och smörj! Hellre fler gånger per dag än mycket varje gång. Håll ut och ha tålamod. Hoppas det hjälper dig, jag vet hur jobbigt det är. lycka till!

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.