Ljumsksvampinfektion

(Tinea cruris)

Orsak(-er)

Vanligen hudsvampen Trichophyton rubrum samt Trichophyton mentagrophytes.
En vanlig smittväg är via bänkar i bastun och omklädningsrummen på sportanläggningar, lånade handdukar och liknande.

Symtom

Ljumsksvampen är vanligast bland yngre män. Den yttrar sig som ett välavgränsat, fjällande, rödbrunt utslag i ljumskarna, över pungen och en bit ner på låret. Lätt till stark klåda.Varmt, fuktigt klimat samt hårt åtsittande kläder befrämjar uppkomsten av besvären.

Diagnos

Ställs med hjälp av utseendet på hudförändringen.

Alternativa överväganden

Infektion orsakad av hudsvampen candida i hudveck. Mjälleksem. Psoriasis. Erytrasma.

Utredning

Klinisk bild räcker i typiska fall.
Vid en onormal lokalisation eller onormalt utseende görs svampodling. Om patienten nyligen använt antisvampmedel kan detta ge ett falskt negativt resultat av odlingen.
Man kan också göra en mikroskopisk undersökning. Provet skall tas från kanten på en färsk hudförändring. 20-30% kaliumhydrooxid (KOH) droppas över provet varefter man kan se svamptrådarna i mikroskopet.
Undersök fötterna; en kronisk fotsvampinfektion brukar föreligga samtidigt med att patienten har ljumsksvamp.

Behandling

Håll huden torr, lufttorka efter dusch, använd inte åtsittande underkläder.
Om utslaget i ljumskarna kliar och svider börjar man behandlingen med en kombination av kortisonkräm grupp I – II samt svampdödande medel i 7–10 dagar. Därefter ges ett svampdödande medel (imidazoltyp) i 2–3 veckor. Behandlingen ska pågå till dess att hudförändringarna läkt och fortsätta ytterligare 1–2 veckor.
Som ett alternativ kan terbinafinkräm användas i 2 veckor.
Det är viktigt att man aldrig ger enbart kortisonpreparat mot ljumsksvamp utan kombinerar det med svampdödande medel.

Uppdaterad: 2017

7 Kommentarer

 1. Eric skriver:

  Hej! Jag har haft(har) ljumsksvamp i snart ett år efter jag kom hem från en längre resa nere i det mer tropiska klimatet. Detta är något jag inte blir av med, har prövat på allting snart. Går på en kur nu som innebär en daglig dos av tablett, tarbinafin och har gjort det i två månader. Ingenting har hänt än. Ena dagen syns det knappt någonting, medan andra visar rena rama kriget där nere. Jag har prövat alla receptfria medel via apoketet, kortison treeoil osv. Vad återstår? Snart åker jag ner till Thailand och köper något med lite fart i.

  mvh.

 2. Kasper skriver:

  Står att det är vanligt med fotsvamp samtidigt, kan dock inte se att jag hsr det.. Borde väl synas tydligt?!
  Hur är det att träna med ljumsksvamp?? Ok?

  • Susanne skriver:

   Hej, det är helt ok att träna trots ljumsksvamp. Men borde du inte få någon behandling? Håll, hur som helst, hunden torr och ha inget åtsittande i ljumsken när du har möjlighet till detta. Hälsningar webbredaktören.

 3. Carl skriver:

  Hej där!
  Jag har ljumsksvamp. Detta är väldigt jobbigt då jag inte ser någon förändring efter tre veckor med Terbinafin behandling. Jag har nästan alltid fotsvamp men den börjar bli bättre nu. På morgonen tar jag på dialon puder och på kvällen smörjer jag in fötter i ljumske. Sedan sover jag utan underkläder. Har det någon betydelse?
  Ska jag lägga nån kompress på detta eller räcker det som jag gör? Exakt vad för kompress är tanke att nyttja då isåfall? Jag tycker att infektionen eskalerat efter att jag påbörjade behandlingen? Är jag nojjig

  • Susanne skriver:

   Hej,när man läser på bipacksedeln till den typ av kräm du nämner står det så här;
   Beroende på infektionen ska krämen användas en till två gånger dagligen under 1 till 2 veckor.
   Symtomen förbättras vanligtvis inom ett par dagar. Om krämen används oregelbundet eller behandlingen avbryts i förtid ökar risken för att symtomen återkommer. Om du inte har sett någon förbättring efter 1 till 2 veckor ska du kontakta läkare eller apotekspersonal.

   Gå in och läs på din egen bipacksedel som ligger i kartongen du fick med krämen. Och beställ en ny tid till din läkare för kontroll. När det gäller kompresser går det att köpa dem rena på apoteket i storpack (kartong), fråga nästa gång du går dit så får du hjälp. För att kompresserna skall sitta kvar behöver du nog ha en kalsong/byxa på. Hoppas detta hjälper dig något/vänligen webbredaktören.

 4. Gunnel skriver:

  En äldre bekant till mig har stora problem med att få läkning av sina ljumsksvamp infektioner, båda sidor. Hon har ordinerats kaliumpermanganat kompresser dagligen i 20 minuter. Hon harväldigt svårt att utföra detta själv och får ingen hjälp i hemmet till detta. Är det rätt behandling. Hon har så ont, brännande smärtor, kan inte ha kläder på sig och ligger nu mest i sängen pga detta. Vad göra?

  • Susanne skriver:

   Hej Gunnel
   Det är verkligen jobbigt med svampinfektioner och inte alltid så lätt att sköta omläggning själv när man är äldre. Om din bekant får rätt behandling med Kaliumpermanganat eller ej kan man inte svara på så här i en kommentar. Men medlet i sig används vid sårvård inför omläggning och har en desinfekterande, upptorkande och klådstillande effekt. Men om man känner sig tveksam till en behandling kan man alltid söka en annan läkare för att få en ny bedömning.
   När det sedan gäller omläggning i hemmet, så har många vårdcentraler distriktssjuksköterskor som vid behov kan göra hembesök för omläggningar mm. Din vän får fråga om hjälp via hembesök igen eller kanske boka dagliga tider för omläggning på vårdcentralen och sedan eventuellt hembesök på helgerna. Hoppas detta hjälpt något, hälsningar webbredaktören.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.