Läkemedelsorsakade hudutslag

(Läkemedelsdermatoser)

Definition

Läkemedelsbiverkan i form av utslag och/eller klåda i huden.

Orsak(-er)

Se tabell nedan för exempel på utlösande läkemedel.
Det rör sig antingen om en immunologisk reaktion typ I – IV mot läkemedlet eller dess nedbrytningsprodukt eller om en icke immunologisk reaktion t ex direkt histaminfrisättning eller en dosberoende intolerans.

Symtom

Läkemedelsutslaget kommer oftast inom två veckor efter påbörjad medicinering.
Nässelutslagen/chocktillståndet kommer vanligen i samband med droppbehandling och uppstår inom minuter till timmar hos överkänslig (sensibiliserad) patient.
Reaktioner kan även förekomma efter långvarig medicinering p g a ändrad läkemedelsutsöndring, ändrad ämnesomsättning eller vid doshöjning.
Läkemedelsreaktioner kan ge ett flertal reaktionsmönster i huden och även imitera eller utlösa genuina hudsjukdomar.
Nästan alla läkemedel kan ge alla typer av hudbiverkningar men vanligast skyldiga läkemedel finns inom grupperna antibiotika, antiepileptika, CNS- läkemedel, NSAID och ACE-hämmare.
Det är ovanligt med reaktioner på t.ex. antacida, diazepam, digitalis, betablockare och prednisolon.

HudförändringOfta orsakande läkemedel
AcneAndrogener, Steroider, Litium
Alopeci (fläckvist håravfall)Cytostatika, P-piller, Antikoagulantia
EksemPenicillin, Alopurinol, Sulfonamid
Hudrodnad (exantem)Antibiotika (ssk Ampicillin), Klorotiazider, Carbamazepin, Aluporinol, Trimetoprim
Exfoliativ erytrodermiCarbamazepin, Aluporinol, Catopril, Diltiazem
Fixt exantemTetracyklin, Paracetamol, NSAID, Fenazon
FotosensibiliseringTetracyklin, Klorotiazid, NSAID, ACE-hämmare
LichenoidBetablockare, Catopril, Klorotiazid
Lupus erythematosusFenytoin, Betablockare, Hydralazin
Mucocutant syndrom (Steven Johnson)Sulfa, Trimetoprim, Terbinafin, Carbamazepin, Lamotrigin
PigmenteringKlorpromazin, Antimalariamedel, P-piller
Porphyria cutanea tardaJärn, Östrogen
PurpuraCytostatika, Aluporinol, Furosemid
Pustulösa (AGEP – akut generaliserad pustulos)Antibiotika, NSAID
Toxisk epidermal nekrolys (TEN)Carbamazepin, Lamotrigin, NSAID, Aluporinol, Sulfa
Nässelutslag (urtikaria)ACE-hämmare, Antibiotika, NSAID, Salicylater, Röntgenkontrast
VaskulitKlorotiazid, Furosemid, Sulfa

En mycket vanlig läkemedelsreaktion är Makulopapulöst exanthem (toxicodermi) som dock har ett godartat förlopp.
Ovanliga och allvarliga läkemedelsreaktioner är:
Mucocutant syndrom (5 – 15% dödlighet),
Toxisk epidermal nekrolys (10 – 30% dödlighet),
DRESS – Drug Rash with Eosinofili with Systemic Symptoms, reaktivering av ett vilande herpes virus 6 (10% dödlighet).
Ett tecken på allvarlig hudsjukdom orsakad av läkemedel är utbredd rodnad, svullnad i huden, smärtor, blåsbildning, hudavlossning, allmänpåverkan, feber och slemhinneengagemeng ffa i ögon, runt och i munnen och i underlivet.

Alternativa överväganden

Genuina hudsjukdomar: Psoriasis(guttat, erytrodermi, pustulös – liknar AGEP), hudsjukdomar med blåsbildning, SSSS (se avsnitt Svinkoppor).
Infektioner är i många fall omöjliga att skilja från hudrodnader orsakade av läkemedel. Dock har dessa “läkemedels”patienter inte alltid feber och de har oftare utslag i ansiktet.

Utredning

Mycket noggran analys av patientens läkemedelskonsumtion. FASS ger viss information om frekvens och biverkningsmönster för olika läkemedel. Mer detaljerad information finns på www.drugeruptiondata.com.
Prov från drabbat område måste ibland tas och undersökas i mikroskop. Detta gäller ffa vid inflammationer i blodkärl och hudsjukdomar med blåsbildning..
Vid lindriga reaktioner och angeläget läkemedel kan patienten på nytt ta läkemedlet men då som tablett och i 1 dos. Detta blir ofta aktuellt vid penicillinbehandling.
Har patienten mer uttalade symptom med klåda bör patienten remiteras till specialist för pricktest-provokation.
RASTundersökning för penicillin ger sällan vägledning.
ASA-provokation är också specialistfall.
Se även avsnittet Penicillinallergi i kap Andningsorganens sjukdomar.
Akut förhöjt S-tryptas stöder chock/anafylaxidiagnos.

Behandling

Slutar patienten ta misstänkt(a) läkemedel ger detta oftast utläkning inom ett par veckor.
Lindriga hudutslag med klåda behandlas med lokal kortisonsalva grupp III.
Antihistamintabletter är enbart av värde vid nässelfeber, då kortisontabletter ofta också används.
Allvarliga läkemedelsreaktioner är akuta specialistfall.
OBS! Varningsmärk i journal. Varningskort till patienten!
Biverkningsrapportering: Skall alltid ske vid allvarliga läkemedelsreaktioner och vid nya läkemedel.

Uppdaterad: 2017

8 Kommentarer

 1. Kristoffer skriver:

  Hej! Jag skriver åt min farfars vägnar. Han har drabbats av eksem över hela kroppen, och det är så pass illa att han skäms över att visa det. Och även smärtan av hud som spricker och inflammerad ser man tydligt har en påverkan på honom.
  Det är så att han sökt vård och varje gång får han en kortisonbehandling. Det avtar lite men blommar ju upp igen såfort behandling är avslutad.
  Det jag undrar, eftersom att han är en äldre människa med blodförtunnande tabletter osv, är ifall dessa tabletter skulle kunna vara anledningen till att han får dessa extrema utbrott av eksem? Som en form av allergisk reaktion av ett ämne som tabletterna innehåller. Eller är detta kanske alltför långsökt?
  Hoppas ni kan ha någon form av svar eller aning av vad problemet kan vara.
  Med vänliga hälsningar oroligt barnbarn

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Kristoffer! Vad glad din farfar kan vara över ett så omtänksamt barnbarn. Har du pratat med honom om att söka sin vårdcentral för att diskutera frågan? Om inte kan det kanske vara en bra idé. Vänliga hälsningar webbredaktören.

 2. Martin skriver:

  Hej går hos Reumatologen och tar humira, har i sommar fått blåsor i händerna och utslag acneliknande över hela kroppen utom ansiktet i hårbotten flagning pausat med humira och inne på andra kuren antibiotika men fortfarande inte frisk ingen i familjen smittas börjar bli riktigt less har haft humira en period tidigare då fick jag kli på smalbenen frisk efter uppehåll nån som hört nåt liknande

  • Anethe skriver:

   Hej Martin

   Har tagit humira i över 1 år och fick först som vätskefyllda finnar över hela kroppen som var ca 6 mån, nu har jag fått eksem som liknar psoriasis på nästan hela kroppen. Gör nu ett uppehåll mee humira för att se ordet hjälper 🙁 Hur länge har du gjort uppehåll o har det hjälpt dig?

   • Ramona skriver:

    Hej! Jag har tagit Humira i snart två år. Har Mb Crohn. I ett år har jag fått mer och mer kliande torra och ibland vätskande utslag som liknar psoriasis (mjälleksem) på ett stort område, 20 x 20 centimeter runt min stomi och stora problem med bandage som inte sitter. Även som mjäll i hårbotten, röda kliande utslag i armhålorna och ljumskarna bakom öronen, torra utslag i ansiktet. Får olika kortisonsalvor att smörja med men det hjälper inte. Inget uppehåll med Humira enligt min läkare. Väntar på tid till hudmottagningen i Linköping, men de har väntetid på över tre månader, kan bli ännu längre. Vem vet hur detta ska sluta, ska man välja pest eller kolera? Trevlig midsommar

    • Lena skriver:

     Jag tog Humira i cirka 5 månader för Mb Crohns. Fick först en kraftig infektion i ena armbågen. Sedan en kraftig infektion i en rotfylld tand och till sist psoriasis/PPP främst på handflator och fotsulor men även i hårbotten och fläckvis på övriga kroppen. Går på hudmottagningen nu och har fått olika kortisonsalvor, kortisontabletter och nu påbörjat en Methorexatebehandling. Väldigt besvärligt!

 3. Jan skriver:

  Hej,
  Jag får utslag på båda sidor av munnen rott runt om och vitt i mitten spricker och blir sår har fått penncillin har ej hjälpt kan någon av mina mediciner vara orsaken? Har följande Amlodipin 5mg Omeprasol Pensa 20mg samt Allopurinol 100mg

  • Susanne skriver:

   Hej, det låter som jobbiga symtom. Vad trodde din läkare att det var för infektion eftersom denna skrev ut antibiotika? Hut länge har du hunnit ta din antibiotika? När man tittar på Amlodipin så ser man inte just denna form av biverkan, men det beskrivs hudbiverkan. Läser vi i FASStexten för omeprasol hittar vi följande biverkan; Rodnad av huden med blåsbildning eller fjällning. Svår blåsbildning och blödning på läppar, ögon, mun, näsa och könsorganen kan också förekomma. , som lite mer överenstämmer på dina symtom. Ser vi på Allopurinol så kan de också ge liknande hudbiverkan. Jag tycker således att du skall kontakta läkaren igen om det inte blivit bättre i dag, för att diskutera detta igen. Lycka till Webbredaktören

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.