Knölros

(Erythema nodosum)

Definition

En inflammatorisk hudsjukdom med djupt sittande, blåröda knölar framför allt på underbenens framsidor, oftare hos kvinnor. Knölarna är några centimeter i omkrets och ömmar.

Orsak(-er)

I hälften av fallen vet man inte vad sjukdomen beror på.
I övrigt kan knölrosen kopplas till olika inflammatoriska sjukdomar och infektioner, t. ex. halsfluss orsakad av streptokocker. Bindvävssjukdomen sarkoidos och inflammatorisk tarmsjukdom förknippas också med knölros liksom biverkningar av vissa läkemedel, är ibland sulfa och p-piller.

Symtom

Patienten insjuknar akut eller måttligt snabbt med allmänsymptom, temperaturstegring, ledvärk, huvudvärk, hudförändringar.
Knölrosen visar sig ibland 1–2 veckor efter en halsinfektion.
Hudutslagen är hårda och smärtande till en början, sedan mjuknar de. Bulorna kan variera i färg från rött eller blått till gult eller grönt. Många känner sig sjuka, har lite feber och ont i lederna.

Alternativa överväganden

Inflammation i blodkärl, Insektsbett eller Djup svampinfektion i huden.

Utredning

Halsodling, tuberkulinprov, lungröntgen där man kontrollerar om det finns lymfkörtlar intill de stora luftrören.
Labprover: sänka (SR), S-Calcium, AST.
Odling på avföring om patienten har symtom från mag-tarmkanalen.
I tveksamma fall kan det vara befogat med djup knivbiopsi (vävnadsprov för mikroskopisk undersökning).

Behandling

Sjukdomen går oftast över av sig själv. Patienten klarar sig hyggligt med vila och smärtstillande medel.
Ibland behövs dock behandling med antiinflammatoriska medel som NSAID.
Svåra fall remitteras till sjukhus för fortsatt utredning och eventuell kortisonbehandling.

Uppdaterad: 2017

4 Kommentarer

 1. Tim skriver:

  Knölros, först sa läkaren rosfeber. Många knölar vänster ben, stora runda 5-10 cm. Antibiotika 10 dagar, Ipren och vila hjälpte inte mycket. Antibiotika igen, Kortison smärtlindrande Ibuprofren. Hjälpte 4 veckor. Knölarna är kvar men nu ser det bättre ut, stödstrumpor och vila
  Detta var skrämmande, inga sår men läkarna tog många prov, hemskt detta då jag jobbar som byggnadsarbetare. Är väldigt rädd att det händer igen i framtiden.

 2. Jessy skriver:

  Jag har haft knölros (flera stycken på båda benen) som jag, efter att ha haft mycket ont och att det kom flera, fick kortison för. Smärtan försvann helt för cirka 2 veckor sedan. Har bara blå/lila fläckar kvar och svullnaden är helt borta. Men börjar nu få ont igen i ena benet. Såg/känner att en knöl till har kommit upp under knäet. Är det normalt att knölros kommer tillbaka?

 3. Mia skriver:

  Hej. Det står att man ska vila och ta smärtstillande. Jag har inte ont på mina ”knölar” mer än när jag känner på dem. Mår ganska bra. Kan dock få en feberkänsla lite då och då.
  Vill väldigt gärna träna, såsom ut och springa eller värma upp på gym och träning där. Är det ok eller är det absolut vila som gäller?

 4. ingrid skriver:

  Är det vanligt att sarkoidos kommer tillbaka som man haft för 15 år sen o utläkt då??? Har värk i höft rygg, axlar, armbågar, knä, handleder, fotleder. Aldrig smärtfri, stel på morgonen, kommer knappt upp ur sängen, är begränsad i rörelsen. Har psoriasisartrit i släkten och vill veta mer! Någon som känner igen sig?

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.