Hårsäcksinflammation

(Follikulit)

Definition

Inflammation i hårsäckarna som finns utspridda över större delen av hudkostymen.

Orsak(-er)

Grundorsaken är att en obalans uppstått mellan naturligt förekommande hudbakterier och jästsvampar. Utlösande faktorer kan vara allmänt nedsatt motståndskraft, infektioner, att man befinner sig i ett varmt och fuktigt klimat och svettas, rakning, att man använder feta krämer eller sololjor, har diabetes eller behandlas med antibiotika eller kortison.
Bakteriella hårsäcksinflammationer orsakas vanligen av varbakterier, stafylokocker, som utnyttjar ett sår för att ta sig in i huden. Behandling med kortisonhaltiga läkemedel kan också ligga bakom sjukdomen. De bakteriella hårsäcksinflammationerna uppstår var som helst på kroppen. Den jästsvamp som orsakar hårsäcksinflammation är vanligen Pityrosporon ovale. Inflammationen är oftast lokaliserad till hårsäckar på rygg, bröst och axlar.

Symtom

Inflammation i hårsäckarna yttrar sig som små knottror eller varfyllda blåsor ur vilka hårstråna sticker upp. Klådan varierar.

Alternativa överväganden

Akne. ”Apelsinskalshud”, en mycket vanlig åkomma med röda prickar runt hårrötterna på särskilt överarmar och lår. Svampsjukdom i huden, framför allt i skäggbottnen. Kroniskt tillstånd med hårsäcksinflammation i skäggbottnen, vanligt hos mörkhyade män, orsakat av att krökta hårstrån växer ned i överhuden – botemedel; låt skägget växa ut!

Behandling

God grundhygien. Tvätta med klorhexidinlösning.
Om P. Ovale misstänks, används propylenglykollösning. Avsluta ej behandlingen för tidigt eftersom det finns stor risk för återfall. Underhållsbehandling är viktig.
Propylenglykol kan även prövas som mjukgörare.
Vid utbredda eller oklara fall görs en odling, särskilt med tanke på förekomst av stafylokocker. Om stafylokocker – behandla med antibiotika i tablettform.
Hårsäcksinflammationer i hårbottnen är svåra att komma till rätta med och kräver ofta långtidsbehandling med antibiotika. Bedömning och behandling behöver oftast utföras vid hudklinik, remiss dit.

Uppdaterad: 2017

17 Kommentarer

 1. Jorgen skriver:

  Hej! Har haft samma problem som många av er i många år. Provat verkligen allt, men inget har hjälpt. Tycker också att kortison förvärrar problemen. Sökt hjälp på VC, hudmottagning och privat hudklinik. Fått diagnosen atopiskt allergi. Har aldrig varit tillfreds med diagnosen då allergin uppstod plötsligt på en hand och sen spridit sig över hela kroppen. Har torr hud, hårsäcksinflammationer och röda områden som kliar frenetiskt. Ibland kliar det så mkt så jag vill hoppa från en bro. Av en slump upptäckte jag att Voltaren salva minskade problemen, sved väldigt mycket, men började se en koppling. Mina problem verkar vara inflammatoriska, snarare än allergiska. Har nu under ett par dagars tid provat att knapra Ipren, 3-4 st om dagen. Vips försvann klådan, visst jag är fortfarande torr med jag kan smörja mig med t ex Canoderm som tidigare bränt som eld. Jag kan numera sova och få arbetsro utan panikklåda. Så skönt. Fått tid på hud igen, får se vad dom kommer fram till.

 2. Ann skriver:

  Mycket bra info.
  Har stått ut med röda prickar och klåda,samt rodnad på axlar,armar,bröst,hals,ansikte,lår,samt ben nu.
  Första läkaren sa det är nässelutslag och sa åt mig att ta kortisonsalva som gjorde klådan ännu värre och det stack och sved i hyn.

  Andra läkaren sa, men du har ju hårsäcksinflammation.
  Väldigt vanligt att man får det efter en kortisonkur ( Har ätit hydrokortison i 4 veckor tid ).
  Plus att huden reagerat med all kortison jag har smort in mig med som har blivit värre:/.

  Så nu får man en antibiotika salva att smörja in sig med. Så förhoppningsvis slipper man se ut som en prickikorv!

 3. Esbjörn skriver:

  Jag raka ballen med en sliten rakhyvel, och nu jävlar har jag fått hårsäcksinflammation som heter duga!
  Fick en salva som heter daktacort, får hoppas att den funkar och att det inte kommer tillbaka. Någon som vet om det smittar, eller är återkommande på drulen? Jag frågar eftersom ”läkaren” jag va hos hade verkligen ingen koll, han sa att det förmodligen va hårsäcksinflammation, men när jag ska tagga säger han – ja det kan ju vara herpes också. På salvan jag fick utskriven av pajasen står det använd INTE om du har herpes. Nu är jag 300 spänn fattigare och inte så mycket klokare.

  • Susanne skriver:

   Hej. Om det är herpes du har så smittar ju det. Vanlig, om än smärtsam, hårsäcksinflammation är ingen könssjukdom, däremot kan ju bakterier som uppstår i öppna sår och infektioner smitta. Håll området som är irriterat luftigt. Är du inte nöjd med läkarens bedömning tycker jag du skall gå till någon annan läkare. Mvh webbredktören

 4. Kjell skriver:

  Samma nu i snart 4 år med kortison i tabletter och dom 2 starkasta kortisonsalvorna , Bir bara värre ….Flera diagnoser har jag fått på hudmottagningen , Nässelklåda samt Eksem en annan gång ??!!!!!!!!!!!!!!!!!!För djävligt cad man ska lida .Nu sist av familjeläkaren ..X-tra stark kortison och stark kortison samt Herracalin i en vecka .Blir bara värre .Det är Hårsäcksinflammation , det syns .Imitten på varja hårsck , när sommaren kommer o bara värme överhuvudtagit gör det värre .Ett Helvete .Någon som kan hjälpa mej ????Tackar på förhand .

  • mg skriver:

   Tandkräm torkar ut och lägger en hinna för som en ansiktsmask som torkar ut o sen drar du av hela skorpan. Diffterin gelekräm fick jag på hudklinik I malmö lugnar oxå. går på solbehandling. I värsta fall är Laser och epilering till hjälp mest på värst återkommande o utsatta områden.

 5. Ann-Kristin skriver:

  Har hårsäcksinflammation då och då, men mina utslag ser ut som röda blåmärken med en liten prick i och de kliar inte. En hudläkare tog loss ett litet hårstrå från armen och kollade i mikroskop. Jag fick en salva, men behöver inte använda den då utslagen i alla fall försvinner lika fort av sig självt. Nu genomgår jag en stark kortisonkur mot annat och får följaktligen follikuliter lite oftare, men lider inte av det annat än kosmetiskt, so what.
  Mitt råd är: gå till en bra hudläkare!

 6. josefine skriver:

  känner samma man totalbryter tillslut har provat allt min fråga nu hänge. det här ihop med hjärt kärl sjukdom jag känner flera stycken som haft samma problem dom har förklarat sk stressallergi alla har dött inom två år förutom njurarna tror jag det år någånting annat det

 7. May skriver:

  Håller fullständigt med, våra läkare är totala inkompetenta idioter som sitter med sina feta löner och rekomenderar ipren och alvedon. Har själv haft besveren i mer en 7 år utan framgång, kan förstå att detta är svårt behandlat men man kan jo inte rekomendera ipren till precis allt!

  • Susanne skriver:

   Hej, man bör nog inte inkompetensförklara hela läkarkåren. De flesta gör ett mycket gott jobb. Men som patient är det lätt att känna en slags maktlöshet och vanmakt när man inte känner att de behandlingar man får ger önskad effekt. Och det är frustrerande och jobbigt när allt drar ut på tiden, 7 år låter ju inte som en alldeles för lång tid. Känner man sig inte sedd och förstådd av den läkare man går till tycker jag att man vänder sig till en ny. Hälsningar Susanne webbredaktör.

 8. Mark skriver:

  So sorry this happened to you. Been battling folliculitis since 1999 with little results. I’m sure you know there are MANY types of folliculitis. I was TOLD after blood tests mine is blood-borne, infectious. I was treated for the first 3 years by a ”specialist”. The antibiotics alone for that period cost me $12,000. Each pill, one a day, cost $11.50 – EACH. I was taken off the medication & all treatment stopped when tests showed the MEDICATION was destroying my kidneys & liver. A living hell.

 9. Henke skriver:

  Håller med! Jag har lidit av hårsäcksinflammation i ca 2 år nu, och läkarna vet ej vad det beror på.
  Tetralysal i tablettform tillsammans med dalacin salva har jag haft i 4 mån i streck, men efter ett par månader uppstår samma problem igen. Odlingar visar bara på follikuliter. Har mycket torr hårbotten, och använder oparfymerad balsam, oliv och mandelolja för fuktighet. Någon som har något tips, och som kanske haft samma problem?

 10. Hanna skriver:

  Jag har hårsäcksinflammation på låren och har väldigt känslig hy. Min läkare skrev ut stark kortisonsalva, den näst starkaste typen av kortison för att behandla detta. Går det verkligen att behandla med kortison när det står att kortison just kan ge hårsäcksinflammation? Jag vet inte om jag ska fortsätta med behandlingen. Min läkare tittade bara lite snabbt på låren och sen var det inget mer med det. Han har inte tagit odling eller någonting. Jag har haft hårsäcksinflammation i mer än 10 år.

  • Micke skriver:

   jag förstår va du menar, har haft de i ca 8-9 år, de ger sig verkligen inte, har provat kortison, antibiotika kurer, microacid salva, 0 reslutat, enda som funkade va antibiotikan men den tar inte bort problemet permanent -.-, dom gjorde en odling och sa bara, det löser sig… gick till hudspeciallisten och dom sa: ät ipren…. asså ingen hjälp, synd att läkarna är inkompetenta idioter

   • Carl skriver:

    Konventionella läkare har dessvärre en utbildning som gör dem allt för trångsynta. Jag gick till en läkare med en besvärlig förhudsinfektion.

    ”Det är väldigt vanligt men man kan inte göra någonting åt det” fick jag höra.

    Jag accepterade hans svar under några år men tröttnade sedan och gick till en naturläkare.

    Hon visste direkt vad det var. ”Ät a och d vitamin” blev svaret. Jag blev ordonnerad barn vitaminer som jag köpte på ICA och problemet försvann på tre veckor.

    Med alla dyra mediciner och hightech metoder er det ändå en hel del grundläggande pusselbitar som saknas.

 11. julia skriver:

  Ingen gillar hårsäcksinflammation! Bra info!

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.