Granuloma annulare

Orsak(-er)

Okänd.

Symtom

Flertal små knutor i hudens bindväv. Dessa knutor bildar ofta en ringformation. Symtomlös förändring. Ses oftast över hand- och fotrygg, knogar. Det är ffa yngre individer som drabbas och förändringen ses vanligast hos kvinnor.
Sjukdomen har ingen relation till reumatisk sjukdom eller andra sjukdomar.

Utredning

I normalfallet en kliniskt diagnos. Vid tvelksamhet stansas en hudbit ut och undersöks i mikroskop (biopsi).

Behandling

Svårbehandlat tillstånd. Oftast självläkande inom 2 år, i vissa fall tar det längre tid. Stark kortisonkräm kan prövas vid diskreta förändringar. Vid kraftigare förändring prövas kortisoninjektioner lokalt.
Återfall förekommer men förändringarna läker då oftast ut snabbare.

Uppdaterad: 2017

14 Kommentarer

 1. Eva skriver:

  Har fått diagnostiserat GA idag. När jag kollat runt efter info så får jag känslan av att de flesta läkare är nöjda med att ge infon att ingen vet vad det beror på, det är ofarligt och försvinner av sig själv… Men de som drabbas lider av sina utslag som blir fler och fler på kroppen, om inte fysiskt så psykiskt. Folk går med detta lidande år efter år. Varför hittar jag ingen svensk forskning om nya rön. Engelska sidor tror att det kan ha med glutenallergi eller andra födoämnesöverkänslighet att göra. Vissa ser andra samband som hänger ihop med diabetes eller sköldkörtelsjukdomar. Men ingen verkar forska och hitta bevis på orsaker, så då blir det som en väldigt diffus åkomma med slumpartade drabbade som får finna sig i att drabbas. Finns det något sätt att förhindra att sjukdomen sprider sig på kroppen när den första har utvecklat sig? Vet någon om var jag kan läsa om senaste forskningen om den nu forskas på? Mvh

 2. Anna skriver:

  Hej! Jag har sedan ett år tillbaka fått granuloma annulare. Det uppträdde i samband med ett insektsstick på semesterresa. Det verkar som om sjukdomen sprider sig relativt fort. Jag undrar om granuloma annulare kan förknippas med andra sjukdomar – exempelvis mage, tarm, stress eller något annat? Vad säger forskningen? Är det en god idé att kontakta sin lokala hudläkare? När jag läser diverse sidor om granuloma annulare så verkar det inte finnas så mycket att göra. Jag är också intresserad om det finns ett genetiskt drag? Ja, jag är lite överraskad av sjukdomen och också lite orolig. Idag har jag, 53-årig kvinna, förändringar på bägge handryggarna, bägge armbågarna, och en snabb spridning upp på armarna. Vad säger forskningen? Är det en kronisk sjukdom? Varför triggas den av insektsbett? Jag älskar att resa – borde jag avstå om det är så att tropiska myggor/insekter kan ge bett som ”stimulerar” sjukdomen? Det här blev många frågor och tankar, men jag är lite betänksam. Vänligen Anna

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Anna! Ja, det var många frågor och tankar. Tycker att du ska ta kontakt med, som du skriver, din ”lokala hudläkare”, eller din vårdcentral för att diskutera dina problem och kanske få svar på dina frågor. Vänliga hälsningar webbredaktören

  • Mats skriver:

   Hej Anna! Jag har också drabbats av granuloma annulare. Jag fick de första symptomen för fem år sedan. I mitt fall så har jag haft inflammationer i de yttre blodkärlen, som har resulterat i hudblödningar/rosor, knutor, uppsvällda ben samt ledvärk. Symptomen har dock hållit sig kring underbenen (knän och nedåt). Det är först nu som jag har svarat på behandling efter många olika tester/varianter/kombinationer av behandling. Tacksam för den hjälp jag har fått vid hudkliniken vid Norrlands UniversitetsSjukhus (NUS).

   • Anna R skriver:

    Hej igen! Jag skulle vilja veta mer om vad du Mats fått för behandling. Norrbotten verkar ha kommit en bit på väg. Jag är orolig, då mina besvär verkar accelerera och är minst sagt utbredda. Det är svårt att ha en befattning där man jobbar gentemot andra människor och ska vara representativ. Nu har jag fula märken snart på hela kroppen, jag tror att det första har etablerat sig i ansiktet. Kortison hjälper inte alls. Mats, hör gärna av dig och berätta om den hjälp du får/Vänligen Anna.

 3. angelica skriver:

  Hejsan ! Har fått ga i hela ansiktet ,huvudet,på bålen rygg å ena armen:( å det kommer bara mer. Vad gör man vill inte gå ut längre inte heller gå till jobbet är tandsköterska. Finns det någon bra behandling???? 🙁

  • Susanne skriver:

   Hej. Det verkar inte finnas så mycket om Granuloma annulare på webbsidor i Sverige. Jag har hittat lite mer information via MayoClinic i USA, se länken här. Tycker de brukar ha bra information i övrigt. Ser man på deras information kring GA-diagnosen finner ni lite ytterligare tankar kring sjukdomen, något att ta med och diskutera med er behandlande läkare. Hoppas detta hjälper lite. Mvh Webbredaktören

 4. Cecilia skriver:

  Hej! Jag har haft GA i 17 år, fick det när jag var 15 år. De växer och förändras runt fötter, knän och armbågar och har aldrig försvunnit. Är mellan 5 och 10 cm stora och rel mörka.
  Nu har jag precis fått diagnosen Crohns sjukdom och börjat äta Imurel. Funderar på om denna medicin kommer att minska hudförändringarna med. Någon som vet?

 5. Carina skriver:

  Har haft denna sjukdom i 41 år! Har varit på olika hudkliniker och sjukhus och även på stort symposium i Lund med läkare från när och fjärran. Ingen har kunnat säga vad som orsakar sjukdomen eller hur den kan botas. Kortison föreslogs men det ärt ju bara att skjuta problemet framför sig så det avstod jag från. Kortison håller jag mig borta från med tanke på alla biverkningar de ger. Mina utslag sitter över precis hela kroppen, själva ansiktet undantaget. Har fått veta att det sällan kommer i ansiktet, undrar bara hur man vet det eftersom kunskapen om sjukdomen i sig verkar vara begränsad. det värsta är klådan när utslagen håller på att ”växa till sig” och när de har funnits på huden ett tag. Det ser ut som om huden under utslagen är luftfylld och huden blir pergamentliknande och all elasticitet försvinner. Huden åldras starkt i förväg. Påminner om en söderrostad bilkaross. En del av känslan försvinner i huden, det är som om huden ”sover”. När jag solar antar utslagen en lilaaktig färg och ser lite märklig ut. I övrigt mår jag bra ;-))

  • Susanne skriver:

   Hej Carina. Det verkar mycket jobbigt att ha levt med dessa symtom i över 40 år. Jag tycker ändå att du borde testa med kortison, det är inte så att det enbart skjuter upp problemet utan kortison har även förmågan att få saker att läka ut. Mvh Susanne webbredaktören

 6. Jenny skriver:

  Samma här!! Värk i fötterna trodde det var reumatism men kan nu förstå att det är min GA som gör detta! Solar Puva nu, efter ca 12 behandlingar kan jag se att mina utslag bleknat lite, iaf inte kommit fler, har ca 15 st spridda över benen i varierande strl! Har testat cortison utan skillnad, läste en amerikansk artikel där någon stuckit i ett nytt utslag med en steril nål och då fått den att komma av sig, slutat växa och sedan inte kommit åter…. Kanske värt att prova! Jobbigt är det i af, konstig sjukdom utan spec forskning!

  • Jenny skriver:

   Hej igen.
   Har fått nya utslag över nu hela kroppen, av varierande typ lokaliserad, generaliserad. Har provat Dapsone utan effekt. Skall nu få testa Metotrexat i några månader men är skeptisk även till detta. Har ngn provat något annat med god effekt? Vore kanon att byta erfarenheter.

   • Mats skriver:

    I mitt fall efter många biopsiprover från huden så såg man att det fanns inflamationer i de yttre blodkärlen. Hudkliniken i Umeå vid Norrlands Universitetssjukhus (NUS) har äntligen hittat en behandlingsmetod som fungerar för mig. Jag äter två typer av medicin som kombineras för effektiv behandling.
    1. Methylprednisolone 2. Azathioprin Orifarm
    Det 2:a läkemedlet tillhör en grupp läkemedel som kallas immunsuppressiva medel. Det innebär att läkemedlet försvagar ditt immunsystem för att kroppen ska kunna svara ordenligt på huvudläkemedlet. Den här är en behandling som jag svarar jättebra på (är mitt uppe i behandlingen). Har aldrig svarat så bra som på den här behandlingen. Nackdelen är att det finns biverkningar (av läkemedlet nr 2). Dock är det hanterbart/välkommet med tanke på att jag har i stort sett blivit av med min granuloma annulare. Be din läkare att kontakta läkare vid hudmottagningen vid Norrlads Universitetssjukhus (NUS) för råd och erfarenhetsutbyte. Lycka till!

 7. Monica Jonsson skriver:

  Jag fick olidligt värkande fötter när jag fick granulonum annulare. Min kroppstemp är förhöjd, fryser väldigt sällan. Finns ingen forskning på denna sjukdom?

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.