Getingstick. Bistick. Myggbett

Symtom

Geting/bistick

Brännande smärta. Ofta klåda.

Status

Geting/bistick

Svullnad 1–2 cm runt stickstället. Runt denna en omgivande rodnad.

Utredning

Geting/bistick

Det blir sällan svårare reaktion vid nästa getingstick. Någon utredning av patienter med enbart hudsymtom behöver inte göras, men de ska utrustas med recept på antihistamin och kortisonsalva.
Patienter som reagerat med andnings- eller cirkulationspåverkan ska utredas vidare på allergimottagning. I avvaktan på denna utredning utrustas de med recept på antihistamintabletter, kortisonsalva och adrenalinspruta i avvaktan på bedömning på allergimottagningen. Patienten informeras om att inte använda adrenalininjektionen innan symtom uppstår.

Behandling

Geting/bistick

Avlägsna gadden. Vid hudreaktion som är större än 10 cm: Antihistamin i tablettform. Överväg betametason under något dygn vid mycket svår lokalreaktion.
Alla med allmänpåverkan, tidigare kraftig reaktion och de som fått stick i munhåla eller öga ska söka sjukhusets akutmottagning.

Myggbett

Vid myggbett ges antihistamin i tablettform. Fungerar även bra som förebyggande behandling. Man kan också stryka på hydrokortisonsalva, receptfri.

Egenvård

Fungerande lokalbehandling är om man stryker på huden med ASA, dvs acetylsalilcylsyra. Huden fuktas och gnids in med en tablett acetylsalicylsyra på stickstället. Man kan också lösa 1 tablett i cirka 30 ml vatten och det bitna området baddas med bomullstuss. Eventuellt fungerar andra NSAID-substanser  på liknande sätt (NSAID = Non Steroidal Anti-Inflammatory Drugs, vilket på svenska kan översättas till icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, en grupp milt smärtstillande läkemedel, som också är inflammationsdämpande och febernedsättande).
Apotekets receptfria After Bite kan användas för lindring av klåda och smärta.

Uppdaterad: 2017

2 Kommentarer

  1. Gunilla skriver:

    Började med klåda på några ställen på kroppen och fick där efter två stora vattenblåsor på vardera underben och ett på axeln och där blev det en lite mindre vattenblåsa. Kände mig sjuk. Har efter det fått ytterligare klåda och blåsor på kroppen som dyker upp plötsligt. Min läkare säger att det är av knott men jag tror inte det eftersom jag inte känner igen detta. Tar antihistamin som inte har hjälpt men mindre klåda. Kan det orsakas av blodtrycksmedicin Losartan som jag tagit sedan några veckor tillbaka?

    • Webbredaktören skriver:

      Om inte klådan och blåsorna lägger sig tycker jag att du ska prata med din läkare igen (det verkar som om du haft kontakt med en läkare angående dina besvär). Hon eller han har kanske någon idé om eventuell koppling mellan dina besvär och din blodtrycksmedicin. Hälsningar webbredaktören.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.