Brännskador

Orsak(-er)

Första gradens brännskada orsakas vanligen av oförsiktigt solande.
Andra gradens brännskada uppkommer exempelvis vid skållning med hett vatten.
Tredje gradens brännskada orsakas av eld eller elektricitet. Liknande vävnadsskador kan även uppstå då huden utsätts för kemiska substanser, kyla eller strålning.

Symtom

I:a graden: Huden röd, öm och svullen. Brännande sveda.
II:a graden: Huden svullen och det har bildats blåsor.
III:e graden: Hudvävnaden död med skador i alla hudlagren, huden vit eller i svåraste fall förkolnad.

Behandling

På olycksplats: Tag snabbt bort det som skadar (värmekällan). Spola skadan med kallt/svalt vatten i cirka 10 minuter. Kylan lindrar smärtan och gör att svullnaden blir mindre.
Bedöm skadans djup och omfattning. Handflatan motsvarar 1 % av kroppsytan, huvudet 9 %, en arm 9 %, bålens framsida 18 %, ett ben 18 % och könsorganet 1 %.
Brännskador som omfattar mer än 20 % av kroppsytan hos en vuxen och mer än 10% hos ett barn, kräver sjukhusvård.
Vid brännskada på hand, fot, i underlivet, i ansikte eller hos barn: remissfall.
Svåra brännskador handläggs i samråd med plastikkirurgisk klinik/barnkirurgisk klinik. Vid mer omfattande brännskador sänds patienten till de speciella brandskadeenheterna i Linköping, Malmö, Stockholm eller Uppsala.

Första gradens brännskada: kräver vanligen ingen behandling förutom kortisonsalva under några dagar. Läker vanligen inom 1 vecka utan ärrbildning. Ibland behövs dock smärtstillande tabletter.

Andra gradens brännskada: kräver ofta smärtstillande tabletter och dessutom lokalbehandling, som hindrar sårytan från att torka ut eller bli infekterad. Intakta brännblåsor är i sig ett bra skydd för underliggande vävnad och ska lämnas i fred. Däremot klipper man försiktigt bort död hud. Såret täcks med salvkompresser (t. ex. Jelonet eller Unitulle) och utanpå dem läggs torra kompresser, fixerade med elastisk binda. Detta förband kan sitta kvar i 4-5 dagar, varefter det räcker med att byta det yttre förbandet. Skadan bör läka på 2- 3 veckor vanligen utan ärrbildning. Ibland ses dock pigmentförändringar.
Vid tillkomst av bakterier i såret (sekundärinfektion) ges antibiotika i tablettform t. ex. flukloxacillin. Sårodling kan ibland behövas.
Stelkrampsvaccination vid behov.

Tredje gradens brännskada: allvarliga skador som kräver omedelbar sjukhusvård. Patienten bör snarast komma till operation.
Under transporten täcks det skadade området med en ren handduk. Brännskador omkring kroppsöppningar öppnar lätt vägen för infektioner. Brännskador på fötterna eller nära leder kan minska rörligheten. Brännskadan är ofta smärtfri eftersom känselkropparna för smärta i huden har förstörts.

Det är viktigt med fuktig och ren miljö för bästa läkning. Till en början sker det ofta en kraftig vätskning från det skadade området. Använd förband som inte häftar vid i såret utan förbättrar sårläkningen och gör den mindre smärtsam. Ge ej antibiotika i förebyggande syfte. Om antibiotika ändå behövs: sårodla först. Nyläkta skador är under lång tid känsliga även för mindre våld 1/– smörj med fuktbevarande kräm.

Uppdaterad: 2017

21 Kommentarer

 1. david skriver:

  Det är viktigt att hålla en (större) brännskadad varm. Varför?

 2. Anonym skriver:

  Hej! Min frisör brände mig för fyra dagar sedan med en locktång i pannan. Kommer jag att få ett märke för livet? Mår mycket dåligt över detta, det ser hemskt ut. Jätterött, torrt (trots att jag smörjer in det med Aloe vera), gör ont, tappade skinnet morgonen efter det hände, cirka 1 cm långt och 7-8 mm brett. Nu på fjärde dagen verkar det ha blivit en skorpa ”nästan” och en ful kant runt såret som är mörkröd. Har väldigt fin och ljus hy, så det ser inte riktigt klokt ut. Brukar gå utan smink rätt så ofta, men nu har man inget annat val än att spackla över det om man ska ut.

 3. lillemor skriver:

  Hej! Har blivit opererat i underlivet, och vid operationen så visade det sig att det var någon defekt på instrumentet som användes vilket innebar att jag fått brännskador i underlivet. Enligt läkare och sjuksköterskor som jag haft kontakt med finns inget att göra. Svider, värker och har nu gått fyra veckor och ingen bättring. Har ni något tips, kost eller salvor?

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Lillemor! Om du anser att du blivit felbehandlad under operationen så tycker jag att du om igen ska ta kontakt med läkaren och kliniken som utförde operationen för att få råd, dels hur du ska gå vidare med den uppkomna skadan och dels för eventuell behandling. Hälsningar webbredaktören.

 4. Roger skriver:

  Jag brände mig på motorcykelns avgasrör och fick en skada cirka 10 x 6 cm. Ska man alltså inte låta såret torka? Jag trodde det läker fortare om det får torka? Jag är i Grekland och fick på vårdcentralen här en tjock kräm som jag ska smeta på såret innan kompressen sätts på.

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Roger! Vilken otur. Salvan kan ha ordinerats för att undvika för snabb avdunstning från såret och därmed förhindra smärta. Kompressen skyddar ju också från att få in smuts i såret. Eftersom du är i Grekland är det nog klokt att gå på den behandling de rekommenderat där. Vänliga hälsningar webbredaktören.

 5. Jenny skriver:

  Min man kylde baksidan på låret med kylpack efter en lättare skada. Två gånger 20 min med ny kall pack efter första 20 minuterna. När han tog bort kylpacket hade han fått brännskador och muskeln var helt hård. Nu är huden mörkröd och har ett par blåsor. Vad är bästa sättet att behandla detta?

  • Lisbeth skriver:

   Rekommendera din man att gå till vårdcentralen för att låta distriktssköterskan titta på låret. Hälsningar webbredaktören.

 6. saman skriver:

  altså bara fingrarna

 7. saman skriver:

  min fru har bränd sitt hand på mat lagning vad ska vi göra första hand hon har mycket ont

 8. che skriver:

  HI i want to ask i have a big problem i got a big burn scars on my legs and i dont know how to remove i always crying when i see my scars .when i see some People using a short .then i thingking and hoping that i hope someday i can use short also like them .im here in sweden but from philippinas.

  • Susanne skriver:

   Hej Che. Du kan få en remiss till en plastikkirurg på sjukhuset, detta får du via din vårdcentral som du bokar tid hos. Eller så söker vård själv på en privatklinik som gör plastikkirurgiska ingrepp (då får du bekosta vården själv) om du inte har en bra sjukvårdsförsäkring. Oavsett vad du väljer kommer de antagligen kunna hjälpa dig med dina ärr så att du åter igen kan använda shorts. Mvh webbredaktören

 9. Ludwig skriver:

  Hejsan, brände mig på en lampa för ca. 5 veckor sen, blev en riktigt äcklig brännblåsa. Var på vårdcentralen och tog hål på den, fick nått plåster runt.
  Men det läkte, blev svart stenhård hud istället för en riktig skorpa, den svarta hudbiten började krypa för en vecka sen, gör ont när jag sträcker ut benet, och det rinner ut nån konstig vätska, varken var eller blod. Och nu börjar den krympa rätt mycket, och det har börjat bildas en liknande skorpa, fast ser inte ut som det, där det har släppt. Har inte vart på vårdcentralen på ett tag, kan det vara infekterat, eftersom det var ett öppet sår ett tag, eller är det såhär det ska vara när det läker?

  • Susanne skriver:

   Hej. Var på kroppen brände du dig och över hur stort område? Tycker nog att du skall be din vårdcentral om en titt. Är det rött runt det svarta, ömmar och rinner vätska, är det antagligen en infektionshärd därunder som du behöver göra ren och eventuellt behandla. Det brukar sedan vara bra med mjukgörande salva runt brännsår som är under läkning och även en tid efteråt. Apoteken har bra varianter. Mvh webbredaktören

 10. Johan skriver:

  Hej!
  Undrar hur känslig huden är efter en brännskada .
  2 samt 3 graden.
  Framförallt för stark sol bad och värme.
  Någon som har erfarenhet?
  (Vet att man helst inte ska utsätta sig för sånt år ett).
  Men tänker på om det verkligen räcker med stark solskyddsfaktor.

  / j

 11. Linda skriver:

  Hej!
  Jag har svårt att få fram ur information om brännskador av djupare grad om man ska kyla med vatten eller inte? Vid lindriga skador är det helt klart men om skadan går djupare? Är det negativt att kyla med vatten med tanke på hypotermi och infektionsrisk eller ska man alltid kyla? På flera sidor jag hittat står det bara att man ska skydda med ren torr handduk.

  MVH Linda

  • Susanne skriver:

   Hej, bra fråga. Jag tar den vidare till våra ansvariga läkare på PrivatMedicin.se och återkommer med svar och eventuell uppdatering av informationen. Hälsningar webbredaktören.

   Hej igen här ett svar från en av våra läkare; ”Att svara kort och enkelt på din fråga är svårt utan att göra en större utläggning, vilket inte riktigt känns relevant här. Och eftersom det ofta är svårt att avgöra graden av brännskada direkt när skadan skett, går vi ut med att kyla med rent kallt vatten direkt efter skada som generell rekommendation. Detta då det i övervägande delen av brännskador är korrekt och ej av skada.”

 12. Christer skriver:

  Hur lång tid krävs för att en brännskada i ansiktet innan den läks så att man kan vistas utomhus?

  • Susanne skriver:

   Hej. Har du fått en brännskada i ansiktet som du behandlats för hos läkare, tycker jag du skall kontakta dem för expertråd i relation till just din skada. Allmänt sett bör man vara mycket försiktig under hela första året och skydda för sol samt använda solskyddsfaktor. Också viktigt att använda mjukgörande lotion/salva för att gör huden smidigt och mindre ”känslig”. Hälsningar webbredaktören.

 13. Katrin skriver:

  Jag har tyvärr nu nyss även erfarenhet av att vänta på akuten med en 3×1,5cm gråvit hård färsk brännskada på foten. Blev rekommenderad det av samtal med 1177, vilket stämmer med texten på denna sida. Efter att ha väntat halva natten kommer en läkare in, tittar ett par sekunder på min begynnande blåsa, säger att det där är bara andra graden, frågar om jag vill ha den punkterad(!), samt säger att jag inte ska kyla…. Min uppfattning är att han har fel (helt ok, han är människa, men mindre ok att han inte inte lyssnar) Och om skadan är av andra graden tror jag att det är tack vare min kylning. Frågan är hur jag ska sköta min fot nu? Känner mig osäker på det. Är rädd för att huden ska spricka när jag försöker gå. Tacksam för tips. 🙂

 14. Katrin skriver:

  Jag har erfarenhet av att mindre brännskador, ca 3x4mm från strykjärn och grillgaller läkt helt perfekt utan blåsa, genom att kyla snabbt och kyla tills det slutar hetta i huden. Det kan ta mellan 30min till flera timmar. Kyl däremot inte för kallt så att det gör ont, inte på någon annan, inte om du saknar känsel.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.