Blå nagel

(Nagelhematom. Subungualt hematom)

Definition

Blödning i nagelbädden under nageln.

Orsak(-er)

Ofta klämskada, krosskada eller att man slagit sig på nageln. Ses även vid behandling med kemoterapeutiska läkemedel.

Symtom

Smärta och tryckkänsla under nageln.

Alternativa överväganden

Malignt melanom (elakartad hudtumör) under nageln.

Behandling

Vid smärta: Bränn hål på nageln med hjälp av spetsen på ett uträtat metallgem som värmts upp över en låga. Trycket mot nageln behöver inte vara särskilt hårt. Efter någon/några tryck uppstår ett hål genom vilket blodet kan sippra ut. Härigenom minskar trycket och smärtan försvinner.

Uppdaterad: 2017
Läs mer om Blå nagel på doktorn.com (öppnas i nytt fönster)

25 Kommentarer

 1. Kenneth skriver:

  Hej!
  Den senaste månaden har bägge mina stortånaglar blivit blåa, utan att jag gjort något. De är helt blå nerifrån och upp, till hälften från sidorna, inifrån och ut.
  Det gör absolut inte ont, och jag har inga besvär alls av det, bortsett från att det kanske inte ser så tjusigt ut direkt..
  Bör jag ta detta på allvar, eller kanske måla resten av naglarna i samma nyans och gilla läget helt enkelt?
  Tacksam för svar naturligtvis.
  Mvh Kenneth

 2. Johan skriver:

  Hej! Har löptränat mycket på senaste tiden. Fick rejäla blåsor på två tår. Stack hål och det vattnade. Trodde problemet var löst. Men nu gör det ont på/under nageln på en av tårna. Jag märker att det fortfarande är en liten blåsa kvar på skinnet intill. Den går inte att sticka hål på. Kanske skavsår.
  Men även nageln gör ont vid tryck. Är svagt gul/grön/blå på halva. Försökte göra hål med gem men lyckades inte riktigt. Är osäker på om det verkligen är en blånagel. Kan man få blåsa under nageln? Eller rör det sig om en helt vanlig blånagel? Hur länge väntar ni vid blånagel. Har inte joggat på en vecka nu.

 3. trills skriver:

  Hej! Slagit i mina stortånaglar många gånger. Alltid blå och den ena ömmar lite. Om det blir bättre och jag seda har en sko som trycker mot så blir nageln blåare igen. Trodde ett tag att det kunde vara svamp men ingen verkan på den behandlingen utan att naglarna blir torrare.
  Mina stortånaglar pekar lite uppåt så det blir ett litet tryck på när jag går i skorna. Är även lite öm eller känner lite obehag under den ena tån. Kan man ha blodutgjutning under nageln som liksom fortsätter? Varierar från toppen av nageln ner till hälften men när det är som värst går det nästan ända ner till nagelbandet.

 4. Anna skriver:

  När jag var en lite flicka klämde jag min tumme i bildörren. Fick såklart blånagel och tappade nageln helt efter en tid. Stack aldrig hål eller något vad jag kommer ihåg. Idag över 20 årsenare är min nagel bredare än andra och grövre än andra och har en ”bubbla” mitt på där det fortfarande blir vad jag tror en blodsamling. Är detta vanligt efter en blånagel? Att nageln ändrar form och blir grövre alltså?

 5. Susanne skriver:

  Hej! För ungefär två veckor sedan började ena stortånageln bli blå nere i ena hörnet. Det har nu spridit sig upp över 2/3 av nageln. Har inte det minsta ont och kan inte påminna mig om att jag slagit i tån. Har inte heller haft trånga skor. Bör det undersökas för malignt?

 6. Martin skriver:

  Jag tryckte precis hål på en blånagel jag fått efter forbollsspelande. Värmde ett gem och tryckte mot. Jag fick lite dåligt tålamod efter några minuter så tryckte lite hårdare. Det rekommenderar jag inte att man gör! Men funkar helt klart.

 7. Klabbe skriver:

  Hej! Cirka 75 procent av en av mina stortånaglar har varit blå sedan i augusti när jag spelade fotboll. Har inte gjort ont alls och tån fungerar precis som vanligt, men ser ju helt ärligt ganska fult ut. Tänkte från början att det nog försvinner av sig själv men nu har det ju gått några månader och inget händer, vad gör man?

 8. Johan skriver:

  Hej, har en blå tånageln, som ja fått när ja spelat fotboll. Den värker och de är jobbigt med den, jag tog inte hål på nageln den när de precis hände, utan ja har bara låtit den vara för visste ej hur man skulle göra. Så nu har de ungefär gått 8 timmar sen de skedde, vad kan ja göra?

 9. ville skriver:

  Hej, jag har spelat fotboll i för trånga skor men det är bara en nagel som är blå över hela nageln men inte riktigt mörkt utan det är ganska ljust blåt, det gör ont när jag går elr nånting ligger på! Har haft detta i två dagar nu, vad ska jag göra? Eftersom den inte riktigt är mörk kan man göra små hål i den ändå? Vill kunna sätta igång och spela fotboll så snabbt som möjligt, vad händer med nageln om man gör små hål efter nån dag?

 10. Hp skriver:

  Jag klämde bort tumnageln för ungefär 1 timme sen men fick dra bort resten med en tång, första gången jag höll på spy av smärta :p .. Frågan är hur jag ska Linda tummen? Man är ju rätt känslig där nageln suttit och jag jobbar i skitig miljö på jobbet så vill inte ha dit nå smuts imorn. Tacksam för nåt sorts svar 🙂

  • Susanne skriver:

   Hej HP. Det var en tuff behandling du klarade av att ge dig själv. Det jag nu undra över är hur du klämde bort din nagel? Har det varit ett kraftigt våld mot fingret bör du låta en läkare titta på fingret och nagelbädden så att allt är ok och inga andra skador uppstått.

   Att lägga om nagelbädden efter att nageln avlägsnats gör man helst med kompresser med salva/eller glansig yta som finns att köpa på apoteken. Sedan behövs vanlig kompress och lite tubgas att trä på, detta bör läggas om varje dag och hållas rent med vanligt vatten eller Na cl (koksalt). På apoteken kan man få bra hjälp med bästa materialen. Nu är det ju några dagar sedan du gjorde dig illa och du har säkert löst omläggningen på egenhand eller redan varit på vårdcentralen. Det du bör ha koll på nu är att du inte får någon infektion i fingret. Finns tecken på infektion bör du uppsöka vården. Mvh webbredaktören

 11. Katarina skriver:

  hej
  Båda mina stortånaglar är blåa. På den vänstra ser jag att den följer med! Men ett nytt dyker upp vid nagelroten..den högra är blå hela! Släpp i vänstra hörnet, samt lilablå vid nagelroten! Är själv pedikyrist men har aldrig mötts av detta? Jag bröt armen i somras fick inflammation i senskidan, ätit alvedon o Ipren i ca 3v kan det vara orsaken? Äter även omega3..

  • Kenneth skriver:

   Hej Katarina!
   Fick du något svar på din fråga? Jag undrar, för att precis samma sak händer mig just nu. Båda stortånaglarna är till hälften blå, och då menar jag inte uppifrån och ned utan från sida till sida, hela vägen nerifrån och upp. Vore kul att veta varför..
   Mvh Kenneth

 12. Katti skriver:

  Hej
  Fick en blåtå som jag tog hål på. Mån nu varar det endel. Har det aldrig gjort förut. Vad gör jag? Nåt att bry sig om?

  • Susanne skriver:

   Svårt att svara på utan att se. Men har det börjat vara ordentligt bör du gå till distriktssköterskan som kan ta en första kontroll och bedömning. Mvh webbredaktören

 13. Anna skriver:

  Hej!
  I oktober spelade jag fotboll i för små skor. Efter det hade min tånagel varit blå. För någon vecka sen så började den ruttna såg det ut som och hälften av nageln var inte bruten, utan den gick av själv. Nu är den ojämn och det är en röd fläck på nageln. Det läks knappt. Vad ska jag göra? Ska jag ringa en vårdcentral eller ska jag bara låta det vara?

  • Susanne skriver:

   Hej. Att själva nageln lossnar efter en skada under den är normalt, för när såret läker stöts den ”skadade” nageln bort och en ny växer fram. Det är dock lite svårt att göra sig en rikitit bra bild av din situation, så jag tycker att en vårdcentral borde ta en titt på din tå och nagel så att du inte har en infektion eller fått nagelsvamp. Hälsningar webbredaktören.

 14. Jonatan skriver:

  Hej,
  Jag klämde lillfingersnageln för ca 24timmar sen. För att lätta på trycket värmde jag spetsen på ett litet borr och arbetade sakta med säkert ett håll i mitten av nageln där utgjutningen av blod fanns. Man behöver inte applicera något direkt tryck på borret, så länge man märker att det bildas ett hål. Efter ca två minuter var jag igenom och det kom ut ca en milliliter blod. Efter detta tvättade jag såret med 90% handsprit för att ingen infektion ska rota sig fast.
  Är detta en metod som rekommenderas? För jag måste säga att det var enklare än vad jag trodde, och helt smärtfritt.

  • Susanne skriver:

   Att bränna ett litet hål i nageln är en vanlig metod att få ut blodet på, precis så som vi skriver i vår informationstext. Tycker man det är jobbigt att göra det själv kan man få hjälp på sjukhuset eller vårdcentral. Sedan tror jag det att det räcker med att tvätta sig om händer och på nageln ordentligt innan man bränner hål. Mvh webbredaktören.

 15. Michel skriver:

  Hej

  Har fått under ena tummen nåt som ser ut som att vara blod. börjae som litet men har nu växt vidare med nageln och blivit större. Har ej klämt mig eller något. gör ej ont. men orolig vad det kan vara?

  • Pär skriver:

   Hej Jonatan!

   Om det rör sig om en mörk förändring som inte följer med nageln när den växer ut rekommenderats du på det bestämdaste en läkarkonsultation.
   Ett litet knep är att fila ett märke i nageln i överkant på förändringen, åt nagelroten till, detta för att enkelt se om förändring följer nageln när den växer ut.
   Med vänlig hälsning Pär.

 16. Kjell Falk skriver:

  Hej!
  För 24 timmar sedan klämde jag en nagel mellan två stenblock. Läste nu att man omedelbart skall bränna hål på nageln, som är blåsvart, för att få ut blodet. Har blodet koagulerat vid det här laget, eller är det fortfarande bra att bränna hål?
  Tacksam för snabbast möjliga svar
  Vänligen
  Kjell Falk

  • MyWinter skriver:

   se4ger:Sv; aa glitter <333 men har du prvoat med folie tricket? de5 tar man en bomullspad, klipper lite mindre, typ i helften, he4ller pe5 nagellacks remover, le4gger pe5 nageln, tar en bit aliminiumfolie och le4gger om hela nageln, runt fingret. le5ter det vara i ne5gra minuter, tar bort folien, gnuggar lite le4tt, e5 sen e allt borta! prova det om du inte gjort det Alla mina rhinestones osv har jag kf6pt pe5 ebay! min be4sta ve4n! hittar se5 otroligt billiga saker de4r!

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.