Bältros

Orsak(-er)

Sjukdomen orsakas av samma virus som vattkoppor, Varicella zoster. Drabbar vanligtvis äldre personer som tidigare haft vattkoppor.
Sjukdomen kan också utlösas av annan sjukdom som sätter ner allmäntillståndet men ses även efter skador, solbelysning, tandläkaringrepp mm.

Symtom

En smärtsam sjukdom med symtom inom ett begränsat område som försörjs av just den nervgren som är drabbad
Det är vanligt att patienten har förkänningar i form av lokala smärtor. Dessa kan likna för kärlkramp eller njursten.
De vätskefyllda blåsorna sitter som enstaka förändringar eller med flera blåsor i små grupper. Underliggande hud är lätt rodnad.
Ibland är blåsorna blodfyllda och ibland ser man också död vävnad i området (nekros).
Ibland har patienten inga blåsor utan endast smärtor. Dessa smärtor kan vara konstanta dmen kan också komma som blixtrande skurar. Smärtorna försvinner oftast under första året.
Några få procent av patienterna får kroniska smärtor. Det gäller ffa de allra äldsta.
Det är en risk för ögonskador då nerven som går till näsa-ögonlock (N nasociliaris) drabbas. Misstänk detta då patienten har blåsor på nästippen.

Diagnos

Klassiska blåsor plus känselstörningar i form av beröringssmärta inom ett avgränsat hudområde (dermatom).

Alternativa överväganden

Herpes simplex. Virusisolering ger rätt diagnos.

Behandling

Okomplicerad bältros hos patient under 50 års ålder, kräver ingen antivirusbehandling. Receptfritt zinkpudervätska kan prövas vid klåda.
Bältros hos personer över 50 år behandlas med antivirustabletter.
Mot den nervsmärta som ibland uppstår efter genomgången infektion ges amitryptilin. Till en början 10 mg till natten. Därefter ökning med 10 mg per vecka till en dos som ger patienten biverkningar i form av muntorrhet och trötthet. Dosen brukar då ligga på 50 – 80 mg. Den smärtlindrande effekten dröjer ofta 3 veckor efter insatt behandling.
Kräm med lidokain + prilokain kan också prövas på oskadad hud.
Tramadoltabletter har också viss effekt på smärtorna. Vid svåra smärtor kan man behöva ge morfin.
Hjälper inte detta bör patienten komma till smärtenhet för ställningstagande till mer avancerad smärtlindring genom olika typer av injektionsbehandlingar vid nervrötterna vid ryggmärgen.
Smärtor som kommer och går kan behandlas med gabapentin i stigande dos. Börja med 300 mg till natten. Därefter ökad dos till 300 mg x 3 första veckan. Andra veckan successiv dosökning till 600 mg x 3. Vid behov successiv höjning till 800 mg x 3 under tredje veckan.
Ett alternativ är pregabalinbehandling. Dosen behöver ej ökas utan man kan ge patienten normaldosen direkt.
Transkutan elektrisk nervstimulering (TENS) kan prövas på hudområden med bevarad känslighet.

Uppdaterad: 2017
Lyssna på Doktorpodden om Bältros (öppnas i nytt fönster)

Podcast i samarbete med doktorpodden.se. Läkare samtalar kring diagnoser.

Läs mer om Bältros på doktorn.com (öppnas i nytt fönster)

10 Kommentarer

 1. Annika skriver:

  Har sedan en vecka tillbaka 15 röda utslag på ett område 6×8 cm på ovansidan av vänster bröst. Utslagen kom plötsligt och påminde om insektsbett. Efter någon dag tillkom ömhet på vänster sida av bröstet som också kändes lite svullet. I samband med detta kändes även ilningar i bröstet (av samma typ man kan känna under amningstiden när brösten har utsatts för kall blåst). Dag 3-5 fanns även en rodnad på den omgivande huden. Jag uppsökte då hälsocentralen kommande dag för att få en bedömning. Läkaren ställde direkt diagnosen bältros genom att titta på utslagen. Ingen undersökning gjordes, inga frågor om bakgrund, endast om allmäntillståndet för övrigt. Rodnaden i området är nu borta och kvar finns utslagen, som inte är typiska virusblåsor med vätska.
  Jag har inte haft vattkoppor (såvitt jag vet). Däremot kan jag ibland, cirka vart tredje år, få ett munsår på underläppen och någon gång även små vätskefyllda blåsor inuti munnen.
  De utslag jag har på bröstet varken kliar eller ömmar, däremot kan det fortfarande ila lite ibland. Jag har inte ont och känner ingen påverkan på allmäntillståndet i övrigt förutom den trötthet jag dragits med sedan flera månader tillbaka. Jag är 65 år och är frisk för övrigt.
  Kan detta vara något annat än bältros? Bör jag följa upp genom ett andra besök på hälsocentralen?
  Tacksam för svar

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Annika! Om utslagen och ilningarna inte försvinner och du fortfarande är tveksam till diagnosen tycker jag att du ska vända dig till din hälsocentral igen och be läkaren förklara hur hon/han diskuterade när diagnosen ställdes. Ta också upp dina funderingar om att det eventuellt kan röra sig om något annat. Vänliga hälsningar webbredaktören.

 2. Eva skriver:

  Fick sjukdomen bekräftad i november 2015. Då jag upplyste läkaren om att jag hade gått med värken och obehaget ett bra tag så fick jag informationen att det inte gick att göra något åt det. Tack så mycket, sa jag och gick. En kort tid efter blev jag kallad till tandläkaren, åkomman klarades av. Efteråt frågade tandläkaren om jag hade några övriga besvär. Nja, sa jag bara bältros. Jaha, vad får du för det? Inget, svarade jag, eftersom jag blev upplyst om att det hade gått för lång tid efter att det upptäcktes. Va, sade hon, det där är en gammal myt. Hon skrev då ut Valtrex 500 mg. Dessa piller åt jag upp. Och symptomen försvann. Nu ett par månader senare har symptomen kommit tillbaka, men i en annorlunda form. ”Ständig värk” och utslag som ibland spricker ut kommer en del blod. Min fråga gäller kan jag återuppta min medicinering som jag fick då? Saken är den att det är lögn att komma i kontakt med vårdcentralen på min ort, därför prövar jag denna väg för att få ett svar.

 3. Lisbeth skriver:

  Har nu haft bältros i 8 månader. Har fått flera olika tabletter mot värk men det hjälper inte alls, det blir snarare värre för varje dag. Jag har fått remiss till neurologen men de nekar att ta emot mig. Vet inte vad jag skall göra, börjar bli riktigt desperat. Tacksam för svar.

 4. Veronica skriver:

  Finns de nån salva mot bältros som ger biverkan i form av viktnedgång?

 5. kenneth skriver:

  Min fru har kol och hon behandlas för detta men i vissa perioder får hon en rådnad på övre delen av ryggen och i samband med detta en fruktansvärd verk .då får hon också problem med ögonen.Hon har varit hos en läkere fö tre år sedan och då konstaterade han att hon hade B12 brist och Bätros.
  Efter detta har vi försökt i tre år att få regionsjukhuset (lungkliniken) ta prover på detta men de gör det inte utan säger att hon är på sjukhus av den anledningen att hon har kol.
  När hon får dessa besvär åker hon in till sjukhuset och då har hon iregel hög sänka och blir behandlad av antibiotika.
  Min fråga är : hur uppträder Bältros,kommer det medjämna mellanrum och sedan försvinner eller är det konstant .Kan det sätta ner allmäntillståndet med b.l.a syreupptagningsförmåga.
  jag vore tacksam om ni kunde berätta vad som händer med Bältros.

  • Susanne skriver:

   Hej. Låter som din hustru har det riktigt jobbigt emellanåt. Till dina frågor: Bältros brukar inte komma tillbaka, men kan göra det i enstaka fall. Men om din hustru får återkommande rodnad över ryggen och då blir behandlad med antibiotika låter det som har något annat besvär. Bältros orsakas av virus som man inte brukar ge antibiotika mot, utan i stället behandla med smärtlindring och eventuell antivirusbehandling hos äldre och vid svårare fall. Känner ni er inte sedda, trodda eller får svar som känns knepiga att förstå, tycker jag ni skall gå till er vårdcentral i stället och kanske få en remiss till en hudläkare. Att man får bältros brukar bero på att man har ett nedsatt allmäntillstånd just då och inte tvärt om.
   Vill ni läsa ännu mer om bältros så finns det ytterligare information att få via FASS-för allmänheten
   / hälsningar webbredaktören

   • Eleonore skriver:

    Hej! Är 33 år och frisk… Men har under exakt 1 år fått bältros 6 gånger… Ca var tredje månad. Hur kommer det sig? Borde man kolla upp detta mer noggrant? / Eleonore

    • Susanne skriver:

     Hej. Antar att du har kontakt med en vårdenhet, vad säger läkaren där på din fråga, för att få så många återfall låter ovanligt. Det låter som om du borde undersökas av en hudläkare, det kan vara en annan hudsjukdom eller annan bakomliggande orsak som yttrar sig som blåsor i huden och inte bältros. Jag tycker du skall be om remiss till en hudläkare för fortsatt utredning. Att ha smärtsamma blåsor på huden är ju mycket plågsamt och jobbigt. Mvh webbredaktören.

     • Heléne skriver:

      Jag har precis fått veta att jag har bältros . Jag fick en 7 dagars kur men tycker att det inte hjälpt mot smärtan i kroppen.
      Bältros har jag haft i 12 år med utslag varannan var tredje månad.
      Nu har jag även tinnitus och käkproblem pga smärtan i kroppen.
      Mvh Heléne

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.