Högt homocysteinvärde

(Hyperhomocysteinemi)

Definition

Homocystein är ett mycket viktigt och avgörande äggviteämne (aminosyra) bl a i hjärncellernas sk metyleringsprocesser.
Övre gränser för P-homocystein:
Barn under 15 år: under 10 mikromol/l
Vuxna 15-65 år: under 15 mikromol/l
Äldre personer över 65 år: under 20 mikromol/l
Gravida: under 10 mikromol/l

Orsak(-er)

Vanligaste orsaken till förhöjt homocystein är vitamin B-12 -, B6- eller folsyrabrist. Orsaken till denna brist är i sin tur ofta undernäring eller minskat upptag av näring från tarmen.
Höjda nivåer kan bero på livsstilsfaktorer som dålig kost och dryck som t ex fet mat, brist på fisk, brist på grönsaker, mycket kaffe/te eller alkohol samt på stress och rökning.
Förhöjda värden ses även vid sviktande njurfunktion, vid inverkan av läkemedel t ex syrasekretionshämmare eller metformin, vid låga zink- resp magnesiumnivåer.
Höga värden på homocystein är vanligt hos äldre.
Ärftliga faktorer kan ge mycket höga nivåer hos barn.

Symtom

Höjt homocystein pga vitamin B12-brist ger: trötthet, dåligt minne, dålig balans eller yrsel, sjukdom som drabbar nerver i armar och ben (polyneuropati) m fl symton.
Höjt homocystein pga folsyrabrist: kan ge trötthet personen kan bli mer lättirriterad (neurastenisk).
Höga homocysteinnivåer, över 7,5 mikromol/l, är i övrigt förknippade med

 • Ökad risk för stroke. Det är i detta sammanhang ett bättre test än S-kolesterol. Dessutom ses ofta hjärt-kärlsjukdom eller utveckling av blodkärlsförkalkning
 • Sviktande hjärtfunktion och påverkan på hjärnan som vid Alzheimerdemens
 • Depression
 • Migrän
 • Mb Parkinson
 • Benskörhet

Höga homocysteinnivåer i blodet är skadligt för celler (celltoxiskt).
Höga homocysteinnivåer i urinen ger en påvisad psykisk efterblivenhet. Detta är ett sällsynt tillstånd som kan ses hos unga individer.

Utredning

P-homocystein (provet måste kylas direkt), folsyra, S-Kreatinin och eventuellt MMA. Detta test är det mest specifika provet för att konstatera vitamin B12-brist.
Vid höga nivåer på P-homocystein tas S-vitamin-B12 som dock är ett opålitligt prov. Är provet över 250 innebär det oftast att man har tillräckliga vitamin B12-nivåer.

Behandling

Det är i dag okänt om reglering av homocysteinnivåerna påverkar sjukligheten, frånsett fallet vid konstaterad vitaminbrist. Det finns inte visat att det finns ett samband mellan sänkning av homocysteinnivåer och mindre risk för hjärt-kärlsjukdomar.
Är höga homocysteinvärden i blodet i övriga fall en orsak till sjuklighet? Eller är det en konsekvens av sjukdomen? Eller gäller båda förklaringarna?
Vid vitaminbrist ges vitamin-B12, B6 och folsyra.
I övriga fall genomgång av livsstilsfaktorer.
Vid kvarstående höga nivåer ställningstagande till substitution med vitamin B12/folsyra. Uppföljning!
Förebyggande behandling med vitamin B12/B6/folsyra överväges till riskgrupper. Se i övrigt avsnittet Vitamin B12-brist.

Uppdaterad: 2017

8 Kommentarer

 1. Elisabeth skriver:

  Kan man ha för högt blodvärde? Vid en vanlig kontroll på vårdcentralen fick de ta om mitt blodvärde som enligt dem var högt. Tror hon sa 168. Är det farligt att ha för högt blodvärde? De sa att kvinnor inte brukar ha så högt som jag hade. Mvh, Elisabeth.

  • Lisbeth skriver:

   Blodvärdet, hemoglobinvärdet, anger mängden av det röda blodfärgämnet hemoglobin. Gränserna för vuxna kvinnor är 120-155 gram per liter och för män 135-175 gram per liter, men det förekommer variationer både både neråt och uppåt. Förhöjt blodvärde kan ha olika orsaker. Exempelvis kan brist på vätska i kroppen (på grund av att man druckit för lite eller att man har haft kräkningar eller diarré) tillfälligt ge höga värden eftersom blodet blir mer koncentrerat när vätskeinnehållet minskar. En rekommendation är att du tar kontakt med din vårdcentral för ett nytt blodprov eller ett råd om hur du kan tänka kring ditt blodvärde. Hälsningar webbredaktören.

   • jarle skriver:

    Hej, har högt blodvärde om och om igen och läkarna hittar inget fel. Lite över gränsen. Är en man på 25 år. Finns de några tips på hur man kan försöka sänka det? Äter hyfsat nyttigt och dricker mängder med vatten varje dag. Törstig hela tiden.

 2. Jenny skriver:

  Vill bara informera er om att ca: 30% av befolkningen lider brist ( genetiskt) på ett enzym som heter MTHFR, detta gör att man inte kan omvandla eventuell oralt intag av b6, folsyra, b12, till dess aktiva form, alltså proverna kan faktiskt se bra ut då det ligger i blodet, men ej kan ta sig in i cellerna. ca 30% lider av den heterozygota variationen och ca 5% lider av den mer allvarliga formen som är Homozygot och vidare Mthfr c677t Detta kan även vara en av nycklarna till ofrivillig barnlöshet! Vänligen Jenny

 3. monica skriver:

  Känner igen mig i mycket här. Gick i minst 15 år och mådde väldigt dåligt. Prov på prov togs på sköldkörteln. Massor av symtom, men nej inget fel. Hamnade på sjukhus sedan där de tog ett annat prov på sköldk. Skickade detta till Norge för analys. Tror det hette intracellulärt prov.Eller Hypo2 som ej ska finnas men ändå finns!!!!
  På min dlm hade de aldrig tagit detta prov på lab. Alla symtom försvann när jag fick Levaxin. Panikångesten, trycket i huvudet, depressionen , hälseneinflammation, bubblerna i öronen, kylan jag hade i lederna, frös jämt. Ögoniflammation, kramperi bla hjärtat, ljuskänslig, ljudkänslig osv osv. Första veckan vad mina tarmar och organ levde rövare i min kropp, när jag började med den lägsta dosen med Levaxin. Men tröttheten hade jag länge, slut som människa var jag. Orkade knappt gå till slut.

 4. Daniel skriver:

  Lider fick jag reda på idag av för höga värden homocystein och oxå låga B vitaminvärden, detta efter varit sjukskriven för ”utbrändhet/gått in i väggen” i januari 2013, blev redan i nov 2012 behandlad med Athenalol då jag kontinuerligt i ett par månader innan behandlingen,vid varje gång jag åt nåt så 5-10min senare slog helt stopp i halsen(ingenluft)och lungreflexlikt hostade upp transparant slem 1-2ggr sen inget mer efter den måltiden, men oavsett vad och hur mucket jag åt återkom detta varje gång.
  Senare i Januaris början 2013,kollapsade allt liksom,kände mig helt slut redan på morgonen men red ut stormen sen på eftermiddagen 1:arbetsdagen efter lång julledighet.Blev jag helt slut,matt orkeslös, ljud/ljuskäslighet följde, sökte läkare igen och fick då också citalopram, så på morgon citalopram, morgon+kväll athenalol plus insomningsmedicin osv, mer och mer besviken att inte klara av nåt längre jag som klarat så mycket innan. Juli 2013 drabbades jag av minst 4st kraftiga panikångestanfall(fick jag veta sen) Tryck i bröstet, hyperventilationer,Trodde efter anfall 2 och kände 3:e på att nu var livet över för mig, fick även ett anfall var påväg i ambulansen och totalt kände jag mig döendedålig med alla muskelkrampanfall/brösttryck/ och mer och mer orkeslös, det ena anfallet värre än det föregående. 4-5timmar senare fick jag stesolid och på 1 tim var jag tillbaka, orkeslös visst men anfallen avtog helt.Efter och även långt före detta hade jag hela tiden gått på Kbt/och samtida otaliga läkarbesök(samma läkare) och nu sen 3-4månader(dvs efter nästan 1år sjuk) PÅ EGEN begäran och medhåll från kbt, remitterats till vuxenpsykiatrin, blev fullständig ändring på ALLA medicinerna (och med ständigt stesolid standby i fickan) och sedermera nyss utredning med prover påbörjad. Just idag fick beskedet att jag lider av för höga homocysteinvärden och för lågt b-vitaminupptag.

 5. Susanne Kjellander skriver:

  Hejsan!
  Jag har en del erfarenhet av B12 brist och järnbrist i min närmaste omgivning.Jag jobbar som ssk inom psykiatrin med ungdomar och har dels genom mitt arbete men även privat kommit i kontakt med hur lite sjukvården undersöker detta.Minst fem personer med dessa symtom…och som då genom sjukvården fick antidepressiv medicinering!!???…fått utrett att de har B12 brist och/eller järnbrist….har blivit av med sin psykiska problematik genom denna medicinering..Själv har jag också B12 brist och har sedan i oktober,då jag började medicinera med Behepan, känt mig som en annan människa!!!!Enl.mig är sjukvården ”snåla” med prover som kan göra en så STOR förändring i en människas liv.Min sambo ( 51år)har symtom som tyder på B12 brist och har tagit S-Homocystein som låg på 11.2mmol/l.Dessa värde är enl.landstingets laboratorielistor ett ok värden…men dock är symtomen som de är…yrsel,trötthet,minnet sviktar rejält etc..Min läkare satte in Behepan på mig TROTS att min B12 värde låg inom ”gränserna” pga att han jobbat tillsammans med en läkare som forskar kring detta.TACK för detta!!
  Jag har i 15års tid velat undersöka mer i detta pga att ev.kunna hjälp människor att få sitt liv tillbaka
  Tack för ordet!! Mvh Susanne Kjellander Hässleholm

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.