Ektopisk förmaksrytm

Definition

I stället för i sinusknutan har det uppstått ett annat ställe i förmaksväggen som sänder ut elektriska impulser. Detta leder till att P-vågen på EKG får ett annorlunda utseende, ofta negativ eller dubbelriktad i avledningarna II och V2.

Orsak(-er)

Sinusknutans aktivitet kan hämmas vilket kan ske i samband med stimulering av vagusnerven eller vid påverkan av digitalis. Även kronisk lungsjukdom, saltbalansrubbning eller obehandlad hjärtsvikt kan utlösa denna extra impulsaktivitet.

Behandling

Behandling riktas mot utlösande orsak.

Uppdaterad: 2017

En kommentar

  1. Tobias skriver:

    Hej. På mönstringen för 12-13 år sedan fick jag diagnosen ”oregelbunden ektropisk förmaksrytm”. Jag fick göra lumpen så jag antog hela tiden att det inte var något farligt eftersom jag då inte hade fått göra lumpen.

    Men nu, 31 år gammal, har jag börjat löpträna. Har hög snittpuls (170+) och kommer regelbundet upp i över 190. Grejen är att jag kan kör en 5km på ca 7.20 min/km och kan lätt komma upp i 170+ som snitt, men upplever inte träningen som så värst tung som jag borde göra, med tanke på hur nära mitt Max jag ligger konstant.

    Bör jag vara orolig? Kan det vara farligt? Har vaken vilopuls på ca 75.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.