Blåsljud vid förträngning av halspulsådern

Orsak(-er)

Förkalkningar i halspulsådern.

Symtom

Oftast har patienten inga besvär. Ibland kan dock patienten få slaganfall, ensidig kortvarig synnedsättning (amaurosis fugax) eller en sk TIA-attack som en följd av blodkärlsförträngningen.

Status

Ett ”strävt” blåsljud hörs då man lyssnar över blodkärlet med ett stetoskop.

Utredning

Kartläggning av ärftliga faktorer i samband med patientens sjukdomsberättelse. Röker patienten?
Saknar patienten symtom kontrolleras blodtryck, blodfetter, blodsocker, blodvärde (Hb), blodplättar och antalet röda blodkroppar.
Har patienten symtom görs dessutom en undersökning med ultraljud av halsblodkärlen, sk dopplerundersökning.

Behandling

Behandling med blodproppsförebyggande mediciner t ex acetylsalicylsyra (ASA) 75 mg 1 tabl dagligen.
I övrigt sedvanliga förebyggande åtgärder för att förebygga hjärtkärlsjukdomar.
Vid kraftigt förträngda blodkärl (mer än 70%-ig förträngning eller uppmätt högsta flödeshastighet i kärlet 3,2 m/sek) är målet att patienten skall opereras inom 2 veckor även om patienten är över 80 år. Ett operativt ingrepp har visat sig vara bättre för att förebygga blodpropp i hjärnan (stroke) än behandling med tabletter.

Uppdaterad: 2017

8 Kommentarer

 1. iMacKalle skriver:

  En lägesrapport två år senare.
  Jag anses tydligen färdigutredd, därför ignorerar man mina besök på akutmottagningen och personliga brev till sjukhusets och akutmottagningens ansvarige läkare som inte svarat.
  Jag har fått den bestämda känslan av att läkarna på akuten och deras journalrapporter inte når andra avdelningar fast dom finns i samma byggnad och sjukhus.
  De mejl jag skickat till ansvariga läkarna har dom tydligen slängt i papperskorgen.
  Eftersom det är över fyra år sedan man bekräftade att den ena halspulsådern är igenslaggad och att höger öga slocknat 18-20 (misstänkta TIOR) gånger sedan dess, utan att man kallat in mig för regelbundna kontroller av halspulsådrorna, så vet läkarna inte om detta för att läkarna på akuten inte rapporterar detta till neurologen som har hand om halspulsåderröntgen. Därför skrev jag ett brev till neurologen för flera månader sedan som jag inte fått något svar på.
  Alltså, läkarna vet om att mitt högeröga slocknar oftare och flera gånger samma dag och en gång framför akutläkaren utan att hon vidtog några åtgärder utan skickade hem mig. Hon borde väl skickat ner mig till halspulsåderröntgen en våning ner. Hon visste om att ögon tål inte syrebrist som man blir blind av. Det brydde hon sig inte om. Så mitt forsande vatten i båda ögonen och slocknande höger öga har ökat, ett tydligt bevis på syrebrist samtidigt som läkarna sitter med armarna i kors och gäspar. Gäsp.Gäsp.

 2. iMacKalle skriver:

  Hur gick det sen.

  Nu 15 månader senare har följande hänt.
  Jag gick till en annan överläkare på Hjärt/Kärl/Mottagningen/City på Hötorget för att få en Second Opinion. Han gjorde undersökningar av magaortan, halspulsådrorna och kollade hjärtklaffen.
  När jag berättade att jag hade extrema problem med alla sorter av statiner, beordrade han mig att omedelbart sluta med dem och i stället äta havregrynsgröt varje kväll.
  Alla mina biverkningar försvann på en vecka, även flimrande ögon och höger öga slocknar lite då och då (TIA) upphörde.

  Nu 6 månader senare har flimret kommit tillbaks likaså har höger öga börjat slockna.
  Jag har inte tagit mig till akuten för där lär jag få sitta och köa i timmar eftersom det är semestertider och underbemannat.
  Jag går bara på Bisoprolol och Waran men är orolig att läkarna kommer att pracka på mig Atorvastatin eller Simvastatin som förstörde njurarna förra gången.

  Dessutom har jag enorma muskelkramper i undebenen på nätterna som tvingar mig att sova i TV fåtöljen. Jag har de starkaste magnesiumtabletterna som finns med styrka 150, men det hjälper inte.
  Jag böt alltså hjärtklaff 2012, jag har aldrig haft någon stroke eller infarkt och de misstänktaTIA har man inte kunnat få någon bekräftelse på.
  Jag har gått ner tio kilo till 78 kg och tar långa promenader.

  Vad finns mer att göra.
  Tack.

 3. Luise skriver:

  En öronläkare upptäckte ett plack i min vänster halspulsåder. Jag fick utraljud och de sa på thoraxkliniken att man inte opererar plack som är 50 procent, först när man fått en tia eller stroke. Fick statiner som jag efter flera byten inte tålde. Varför får man inte blodförtunnande medel istället, eller opererar bort plakett. Jag är mycket rädd och orolig men på thorax säger de att man inte operera plack som är 50 procent, men jag har läst att de gör det på Södersjukhuset. I Örebro på USO gör de ej operationer. De säger att i USA gör man det, men inte i Sverige. Snälla ni, svara mig, och tala om vad jag skall göra. Plack upptäcktes av öronläkare på grund av att jag har ett pysande ljud i örat.
  Tacksam för svar
  Luise

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Luise! Man både opererar och inte opererar plack i halspulsådern. Det finns alltid risker med en operation. Därför görs alltid en individuell bedömning innan en operation. Om riskerna med operation bedöms större än nyttan avstår man. I ditt fall har man, vad jag förstår, bedömt att avvaktan är det bästa för dig.
   Känner du dig ändå osäker går det att begära ut journalhandlingar, vilka du sedan kan ta med dig till en privatläkare för en second opinion.

 4. iMacKalle skriver:

  Tack Susanne, för ett trevligt svar.
  Man vet vad man har och inte vad man får om man byter läkare. Det står ingenstans om läkarna är bra på det man söker för och att dom engagerar sig.
  Jag har av olika orsaker listat mig hos de flesta vårdcentraler som tycks ge en viss nivå av service.
  Jag behöver en läkare som ger mig information om min hälsa, risker och letar aktivt efter alternativ till andra statiner som jag tål, utan att jag först behöver påpeka detta.

 5. iMacKalle skriver:

  Jag är idag en 74 årig man som aldrig rökt eller druckit sprit och dansat och hållit min kropp i trim med normalvikt hela livet. Jag hakar på denna fundering om förträngning av halspulsådern.
  För 5-6 år sedan började det forsa vatten i mina ögon utan anledning eftersom jag var fullt frisk. Varken min optiker eller ögonläkare som flera år senare opererade mig för starr hade heller aldrig hört talas om detta.
  För två år sedan böt jag hjärtklaff som gick bra, men på grund av sjukhusslarv på grund av att man inte spritade mig ordentligt innan operationen, fick jag (4) olika sorters stafylokocker i operationssåret som man inte fick bort trots 8 månaders försök med allt möjligt, därför tvingades man att operera bort infekterad vävnad och ta frisk vävnad från ryggen. På dagen ett år efter operationen friskförklarades jag.

  Jag sattes på Bisoprolol, Varan och både Atorvastatin och senare Simvastatin som man tvingades ta bort på grund av deras fruktansvärda biverkningar.

  Två år senare, i förra veckan blev jag utan förvarning helt blind på höger öga. På akuten tog man röntgen och höll mig kvar på en avdelning till nästa dag. Överläkaren berättade att det inte alls var det vi misstänkte, en propp, utan förträngning av halspulsådern, varför han återinsatte Simvastatin för det var viktigt att jag får kolestrolsänkande mediciner. Efter några dagar slutade jag med dem för andra gången för att de välkända biverkningarna höll på att göra mig tokig. Enligt överläkaren har man försökt att operera bort förträngningarna i halspulsådern med mycket dålig prognos. Idag efter lång promenad gick jag uppför en brant backe bakom St:Göran. Väl uppe, satte jag mig för att vila, då slocknade båda ögonen någon sekund i flera minuter. Eftersom jag var 100 meter från akuten gick jag dit där dom tog några prover.
  Min läkare på vårdcentralen gör inte mycket och kommer aldrig med några alternativ eller råd, trotsat han får regelbundna lägesrapporter per milj från mig och han skall jag inte se förrän den 29/4 för nytt varanprov.
  Går mitt problem att operera bort, eller finns det bra mediciner som inte ger mig elektriska strömningar som de andra stationerna har givit mig.
  Orolig fullt frisk 74 åring.

  • Susanne skriver:

   Hej. Gott att du trots allt känner dig frisk trots den i många stycken jobbiga sjukdomsberättelse som du delger oss. Det är, som du säkert förstår, svårt att ge korrekta råd via en webbplats, inte riktigt rätt forum. Så jag kan inte svara på din precisa fråga om operation eller ej. Det är däremot viktigt att du har en allmänläkare som du känner förtroende för. Och eftersom du verkar vara en person som tar ansvar för din egen hälsa så tycker jag du kan testa att be att få byta läkare på din vårdcentral alternativt byta vårdcentral. En bra doktor och vårdcentral som ser och lyssnar till dina behov är guld värda. Mvh webbredaktören.

 6. Gunne skriver:

  Hej
  Jag drabbades av stroke för tre år sedan detta på grund av att båda bakre kärlen är täppta . Var inne på akuten för en TIA tre dagar innan min stroke men blev förväxlad med en annan patient. Blev utsläng från akuten på grund av detta stora förväxling, denna patient hade fått mitt Persson nr. Denna person hade inte förstadiet till en tia. Tre dagar senare fick jag stroke på grund av att det var att det var täppt i dom bake kärlen. Går det inte att operera dom bakre kärlen.
  Tacksam för svar.
  Gunne

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.