Lågt antal vita blodkroppar

(Leukopeni)

Definition

Minskning av antalet cirkulerande vita blodkroppar (granulocyter, B-celler eller T-celler) till LPK-värde under 3,0 x 109/L. Granulocyter under 0,5 x 109/L innebär stor risk för infektioner.

Orsak(-er)

Infektion t ex influensa, malaria, HIV, TBC, allmänpåverkan på kroppen (sepsis).
Läkemedel t ex cellgifter (cytostatika), medel mot överaktivitet i sköldkörteln.
Sjukdomar i benmärgen.
Förstorad mjälte .
Strålning.
Vitamin-B12- och folsyrabrist.

Symtom

Till en början oftast inga symtom alls.
Så småningom feber, halsont och andra infektionstecken. Sår i och runt munnen, på kroppen, runt ändtarm och slidan är vanliga.

Diagnos

Patientens sjukhistoria, den klinisk undersökning och kompletterande blodprover ger ofta orsaken till det låga antalet vita blodkroppar.
Kroniskt lågt antal s k neutropena vita blodkroppar är i princip en uteslutningsdiagnos.

Utredning

Vita blodkroppar (LPK), fördelningen av olika typer av vita blodkroppar (Diff), T-och B-celler (immunfenotyp, Facs), sänka (SR), snabbsänka (CRP). Benmärgsundersökning kan bli aktuellt.

Behandling

Riktas mot bakomliggande orsak.
Ofta krävs antibiotika och behandling mot svampinfektioner.
Patienten bör undvika kontakt med infekterade personer.
Munsköljningar och användning av mjuk tandborste.

Uppdaterad: 2017

7 Kommentarer

 1. Maria skriver:

  Hej. Sonen tagit prover och fått svar på för få vita blodkroppar två gånger nu. Inte förskyld eller nåt annat. Andra prover bra. Killen är väldigt trött och orkeslös. Blir skickad till en barnspecialist. Men varför har man det? Frågade doktorn, fick inget riktigt svar …

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Maria! Jag tycker inte att du ska nöja dig med ett svar som inte är klargörande för dig. Ett tips är att boka en telefontid för att få ett mer uttömmande svar. Vänliga hälsningar webbredaktören

 2. Jenny skriver:

  Hej min dotter är 1 år och 2 månader jag åkte in med henne till akuten för att hon hade haft feber i 5 dagar och riktig hög feber på nätterna och frossa. Läkaren sa att hennes vita blodkroppar låg på 0.2 och hon hade blod i urinen hon blev inlagd i en dag utan någon antibiotika eller något dagen efter fick vi åka hem. Men dagen där på var hon jätte hängig så jag åkte till akuten igen med henne och då va de inget fel på henne och hennes vita blodkroppar låg på 6.6. Fick sedan en remiss att hon skulle ta nya prover om en vecka och då visade sig att hennes vita blod kroppar låg på 1.2 nu efter 4 dagar efter provet togs har hon feber och ont i halsen och hosta vad kan detta vara???

 3. leif skriver:

  Jag har fått ett lågt värde på vita blodkroppar, de röda har blivit bättre..
  Kan jag träna styrketräning med ett lågt värde av vita blodkroppar
  skall få sprutor nästa vecka från apoteket som jag skall ge mig själv tre gånger i veckan..
  Tacksam för svar..tack

  • Susanne skriver:

   Tycker du skall ringa din mottagning och ställa din fråga till dem. De har tillgång till din journal och vet de bakomliggande orsakerna och kan ge bästa rådet för just dig. Mvh webbredaktören

 4. sara skriver:

  Hej!
  I över ett års tid har jag till och från väldigt låga vita blodkroppar ett lågt neutrofilt värde. Nu har det gått så långt att jag får höga febertoppar och det känns när det neutrofila värdet sjunker. Det har varit tal om benmärgsundersökning men min lung och allergidoktor hänvisar till att prover tas vid gammadroppet.
  Det har tillkommit i sommar blåmärken utan att jag gjort mig illa. Har även op bort ett tymom. Nu för 2 veckor sedan fick jag en rejäl bältros för tredje gången denna gång i urinrör och underlivet. Jag känner mig definitivt inte bra. Hur kan man få en doktor att skriva en remiss för benmärgsundersökning? Blodvärdet sjunker också för andra gången på ett år. Är det av värde att trycka på få till en benmärgsundersökning eller ska man fortsätta vänta. ?

  • Susanne skriver:

   Hej.Du skriver att du går hos en allergolog/lungläkare. Har du även haft kontakt med en hematolog (specilist inom blodsjukdomar)? Det går inte att ge dig något specifikt råd via detta forum, utan jag tycker att du skall kontakta din mottagning på allergologen för fortsatt diskussion. Viktigt att man som patient känner sig sedd och får bra förklaring som man kan förstå utredningens gång. Mhv webbredaktören.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.