Högt antal vita blodkroppar

(Leukocytos)

Definition

Leukocytplasmakoncentration (LPK) över 11 x 109/L.
Kliniskt är det oftast de vita blodkroppar, som brukar kallas för neutrofila granulocyter, som ökar i antal.

Orsak(-er)

Lätt förhöjt LPK (11-30 x 109/L): rökare, fysisk eller psykisk stress, bortopererad mjälte, behandling med kortison, litium eller NSAID.
Måttligt förhöjt LPK (30-50 x 109/L): infektion, inflammation, blodcancer.
Kraftigt förhöjt LPK (över 50 x 109/L): akut eller kronisk leukemi. OBS! Leukemiliknande reaktioner som t ex infektion kombinerat med cancersjukdom, kan också ses med LPK över 50 x 109/L.

Utredning

Patientens sjukdomshistoria och status får vägleda utredningen.
Upprepade prover angeläget eftersom de vita blodkropparna är kortlivade celler.
Vita blodkroppar (LPK), fördelningen på olika typer av olika vita blodkroppar (Diff), blodvärde (Hb), sänka (SR), snabbsänka (CRP).
Tänk i absoluta tal, ej procent.

Behandling

Riktas mot orsaken till det höga antalet vita blodkroppar.
LPK-stegring i samband med stress normaliseras spontant några timmar efter det att utlösande moment till stressen upphört. Vid kvarstående högt antal vita blodkroppar: Kontakta blodspecialist.

Uppdaterad: 2017

19 Kommentarer

 1. Gittrix skriver:

  Hej, fick en kortisonspruta i ena axeln för en vecka sedan, efter ett par dagar svällde lymfkörteln upp på samma sida. Den var riktigt stor och ömmande.
  Lämnade blodprov och fick svar redan idag att jag hade förhöjt värde på vita blodkroppar. Kan det ha ett samband?

 2. My skriver:

  Hej! För tre år sedan fick jag veta att de vita blodkropparna var förhöjda, ingetsom de brydde sig om. Jag klagade på att det var mycket slem i näsa och hals men jag inbillade mig bara sa läkaren. Tre år senare har jag frusit i två år dygnet runt. Har klåda på hela kroppen inklusive hårbotten, samt värk i kroppen o käkarna. Ska jag leva med detta? Mvh My

  • Webbredaktören skriver:

   Hej My! Om du känner att du inte blivit tagen på allvar och du nu har kvar besvär efter tre år så tycker jag att du åter igen ska söka på en vårdcentral. Kanske kan det vara idé att kontakta en annan än den du var på för tre år sedan. Hoppas att du på detta vis ska få svar på dina frågor. Vänliga hälsningar webbredaktören.

  • Cat skriver:

   Hej My! Själv har jag blivit diagnosticerad med WED/restless legs samt artros. Blir fortfarande inte klok på vilket som ger vad. Man vet att det finns ett samband men inte varför. Jag har också alltid haft förhöjda vita blodkroppar. Dock väldigt mycket mer symptom också vilket jag tror beror på järnbristen, jag har varit trött, haft andningsproblem, ont i vaderna myrkrypningar (som sockerdricka) mm. Och alltid haft bra blodvärden! På pappret har jag varit superfrisk men inte i verkligheten, otroligt frustrerande.
   Har man WED ska man helst ha ett S-ferretin på 75. När jag äter järn (och satt in en spiral för att slippa mensen) har alla mina problem blivit mycket bättre. Artros syns inte heller på blodprover. Men man har sett att förhöjda halter av vita blodkroppar kan förekomma som det också kan om man är förkyld vilket jag alltid har fått förklarat för mig.
   Så mitt tips är att kontrollera på webben vilka prover som ska tas för WED/restless legs och har du S-Ferretin under 75 testa om Niferex hjälper (finns på apoteket men man måste fråga om det.) För mig hjälper det mycket. Jag är inte lika torr i huden och fryser inte lika mycket längre, har inte ont i vaderna och mår mycket bättre. Tyvärr är inte myrkrypningarna helt borta men de är inte så besvärande.
   Hoppas det kan hjälpa!

 3. Violeta skriver:

  Hej och tack för en bra sida. Här ser man att man är inte ensam med sina frågor och rädslor.
  Jag som många här har fått ett uttalande av min läkare att mina vita blodkroppar är lite förhöjda och de nämnde att KLL skulle vara den ultimata orsaken. Dock är mina värden inte så höga. Viss, hör man namnet leukemi så går man och börjar googla.
  Det som jag inte får fram är om knäartros (som är en inflammation) kan vara en förklaring på för höga antal vita blodkroppar? Det står att inflammationer kan ge sånt men den här typen av inflammation, tyvärr kan inte botas. Vad händer om man går med förhöjt antal lång tid p.g.a. min inflammation i kroppen? Kan det utvecklas till något mer alvarligt?
  Tack på förhand
  Violeta

  • Webbredaktören skriver:

   Roligt att du tycker att sidan är bra. Tycker att du ska ta upp detta resonemang nästa gång du träffar din doktor.

 4. EVA skriver:

  Lätt höjda vita blodkroppar säger läkaren. När jag är stilla känns kroppen varm o tung men jag känner mig inte direkt sjuk, mer trött. Stel , känns i knän, axlar, huvudvärk, ländryggen…känns som det inte finns ledvätska alls i knän..Det flyttar runt känns det som, ibland hugger det till i vader, axlar mm….detta har pågått från o till i några år…nu har det varit kroniskt i några dagar- vecka….vad är det för fel på mig?

  • Mia skriver:

   Känner igen mig i din beskrivning. Äntligen fick jag veta av en läkare som kopplade ihop förhöjda trombocytvärden med gluten/laktosintolerans, vilket jag fick bekräftad efter gastroscopi. Har kört glutenfritt nu i ett halvt år och trombocytvärdet har gått ner. Oftast tror man att det är järnbrist, men det det handlar om är gluten.

 5. Kajsa skriver:

  Jag har ett trombocytvärde på 850 och har tagit en benmärgsprov där man som det står i brevet från läkaren lätt måttligt avvikande Lymfocytvärde ska på en datortommografi för att kolla lymfkörtlarna har redan gjort ultraljud på mjälten och den var helt normal men nu är jag så orolig att det ska vara någon allvarligt men då borde väl läkaren ha kallat till möte // Kajsa

 6. Sandra skriver:

  Hej!

  Jag undrar om IBS kan orsaka förhöjt värde av vita blodkroppar?

  • Susanne skriver:

   Hej Sandra. Om du läser på vår egen sida om IBS eller Tarmkatarr så ser du att förhöjda vita blodkroppar inte ingår normalt i sjukdomsbilden, utan att förhöjda vita blodkroppar i regel är ett tecken på inflammation eller infektion. Hälsningar webbredaktören

 7. elinor skriver:

  Hej

  lite förhöjda vita blodkroppar har läkaren hittat,har varit kass i ca 4 mån,Ont i kroppen,snorig,mycket saliv.tom ont i tänderna.stickningar i händer o fötter,kliar i hårbotten o frossa utan feber.vad kan detta bero på?

  • Cat skriver:

   Jag skulle säga järnbrist, se inlägg längre upp. Får man en kraftig infektion förbrukas järnreserven. 10-15 % av befolkningen har också mutationer i järngenerna, vilket man tror kan vara en av anledningarna att man får WED/restless legs. Prova Niferex.
   Kul att höra om det funkar.

 8. Susanne skriver:

  När jag var inlagd på sjukhus under min graviditet hade jag förhöjt antal vita blodkroppar. Vad beror det på?
  Fick ingen förklaring mer än att det var normalt.
  Om man hör att någon har förhöjt antal vita blodkroppar tänker man ju direkt på cancer.

  • Susanne skriver:

   Hej. Att ha förhöjda vita blodkroppar beror oftast på en infektion i kroppen. Kan vara en kraftig förkylning, urinvägsinfektion mm. Och som det står på vår sida ovan så kan det även bero på stress och andra orsaker. Vet inte varför du var inlagd men orsaken till detta var kanske något av orsakerna ovan. När infektionen, inflammationen behandlats eller spontanläkt sjunker de vita blodkropparna igen. Vi får anta att ditt tillstånd och dina provsvar, i din läkarens ögon, var en helt normal företeelse, alltså inget att oroa sig för. Hoppas du mår bra idag och kanske redan hunnit bli en lycklig mamma. Mvh Susanne

 9. Fatima skriver:

  Hej jag visste att jag har hög i antal vita blodkroppar o läkare sa ingen vet var orsaker till detta men kanske stress. Jag e jätterolig om den kan det vara nåt farligt

  • Susanne skriver:

   Hej. Om du varit och tagit blodprover hos din läkare och han/hon inte säger att det är något farligt så behöver du inte oroa dig. Oftast, som du kan läsa i vår text ovan, har förhöjda vita blodkroppar en naturlig förklaring, som din behandlande läkare tar ställning till om det behövs åtgärdas på något sätt. Hälsningar webbredaktören.

 10. Britta skriver:

  Här visar ni på lätt förhöjt värde av vita blodkroppar MEN ingen definition på för lågt värde av vita blodkroppar. Vad innebär det?

  • Susanne skriver:

   Hej Britta
   Gå in i vår Medicinbok igen under rubriken ”Lågt antal vita blodkroppar” och läs mer där. Hoppas detta hjälper dig något. Det kan också vara bra att kontakta sin läkare om man har fler frågor och vill få ett mer personligt svar.Hälsningar webbredaktören

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.