Högt antal blodplättar

(Trombocytos)

Definition

Koncentration av blodplättar i blodet (TrombocytPlasmaKoncentration, TPK) över 600 x 109/L.
Vid sk Essentiell trombocytos är TPK över 450 x 109/L och utan tecken till sekundär trombocytos.

Orsak(-er)

Oftast en följd av infektion, inflammation, blödning, våld eller operation eller fysisk ansträngning.
Man ser också högt antal blodplättar som en reaktion efter det låga antalet trombocyter som man ser vid alkoholmissbruk.
Andra orsaker kan vara elakartad sjukdom eller bortoperation av mjälte.
Ibland kan orsaken ej fastställas och detta tillstånd brukar kallas primär essentiell trombocytos.

Symtom

De flesta patienter saknar symtom. Ibland förekommer dock huvudvärk, stickningar och värk i tår, fingrar och ansikte. Även yrsel.Ökad trombosrisk.
Essentiell trombocytos innebär ökad risk för blodproppar såväl i artärer som vener.

Utredning

Blodvärde (Hb), sänka (SR), snabbsänka (CRP), vita blodkroppar (LPK), fördelningen på olika typer av olika vita blodkroppar (Diff), trombocyter (TRC), EVF samt serumjärn (S-Fe) och S-Ferritin.
Blödningstiden kontrolleras.
Dessutom görs en benmärgsundersökning.

Behandling

Akutremiss till medicinklinik vid blodplättar (TPK) över 1500 x 109/L pga ökad blödningsrisk.
Vid TPK över 1000 x 109/L finns ökad blodproppsrisk varför kontakt med hematolog rekommenderas. Likaså hematologkontakt vid förhöjt TPK + Hb över 150 + EVF över 48.
I övrigt måste behandlingen inriktas mot grundsjukdomen.
Patienter som inte har några symtom men med TPK 1000-1500 x 109/L och normal blödningstid, kan behandlas med ASA 75 mg x 1 i avvaktan på vidare utredning på hematologklinik.
På blodklinik tar man ställning till om patienten skall behandlas med till ASA liksom till benmärgshämmande behandling. Målet är att TPK skall vara under 400 x 109/L.

Uppdaterad: 2017

4 Kommentarer

 1. Rich skriver:

  Har ett värde som ligger stadigt på 1000. Har dock ingen kontakt med hematologen. Går på Trombyl 75, ska följa upp det snart dock! Vad är prognosen generellt för ET (essentiell trombocytemi)?

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Rich! I samband med att du följer upp ditt värde tycker jag att du ska prata med din doktor om prognosen. Vänliga hälsningar webbredaktören

 2. Margareta skriver:

  Så här ser mina provsvar ut: P-CRP 21, Leukocyter 17.0, B-trombocyter 389, B-SR 47. Har haft det så här i ett år. Vart vänder jag mej när inte vårdcentralen kan hjälpa mej mer. Jag är koroniskt trött och mycket orolig. Snälla hjälp mej.
  Margareta

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Margareta! Tråkigt att du upplever att du inte får någon hjälp. Har du provat att vända dig till en annan vårdcentral än den du brukar gå på? Om inte, så tycker jag att du ska göra det. Vi har svårt att ge enskilda råd utifrån provsvar så här. Bäst är annars alltid det personliga mötet och att den som ordinerat proverna också analyserar svaren. Vänliga hälsningar webbredaktören

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.