Hög sänka

Hög sänka. SR-stegring. Sänkeutredning

ICD-10: R70.0

Se även avsnittet Feber i kapitlet Andningsvägarnas sjukdomar!

 

Definition: 

Ospecifik inflammationsparameter som utgör ett mått på sedimentationshastigheten uppmätt efter 1 timma.

Följande normalvärden brukar anges:

Barn: 0 – 2 år: 0 – 6 mm

Barn: 2 – 16 år: 0 – 10 mm

Kvinnor under 50 år: 0 – 15 mm

Kvinnor över 50 år: 0 – 35 mm

Män under 50 år: 0 – 15 mm

Män över 50 år: 0 – 25 mm

Sänkor upp till c:a 70mm behöver ej betyda sjukdom. Sänka över 70mm kräver utredning.

 

Orsak: 

Ökad agglutination av erytrocyter. Detta kan som ses som ett normaltillstånd i samband med graviditet och vid P-pilleranvändning. Dessutom stiger sänkan med ökad ålder, vid anemi och vid kraftig övervikt.

Vid följande tillstånd ses också en förhöjd sänka:

 

Anemi. Uttalad anemi kan i sig ge tresiffrig sänka. Kontrollera via S-elfores huruvida inflammation förekommer.

 

InfektionPyelonefrit. Pneumoni. Diverticulit. Tandinfektion. Erysipelas. Sårinfektion. Endocardit. Sepsis. Septisk artrit. Abscess (appendicit m fl.). Salpingit. Epididymit. Fistel. TBC. Osteomyelit.

 

Inflammation: Thyreoidit. Temporalisarterit (SR > 50, ålder > 50 år) m fl. arteriter. Polyarteritis nodosa. Reumatisk artrit. Reumatisk klaffsjukdom. Mb Bechterew. Mb Crohn/Ulcerös colit. Polymyalgia reumatica. Myosit. Sarcoidos. Reaktiv artrit efter infektion med salmonella, yersinia, shigella, campylobacter m fl. Även reaktivt i samband med psoriasis, sarcoidos m fl. sjukdomar. Djup ventrombos. Hepatit. Kronisk njursjukdom.

 

Malignitet: Njurcancer (ofta tresiffrig sänka). Myelom. Lung-, lever-, pancreas- och coloncancer. Hodgkins sjukdom och andra maligna lymfom. Leukemi.

Observera att maligna sjukdomar mycket väl kan uppvisa normal SR!

 

Sänka över 100 mm ses i samband med Osteomyelit, Njurcancer, Endocardit, Temporalisarterit, Polymyalgia rheumatica, Multipelt myelom, annan infektion av uttalat slag.

 

Differentialdiagnos: 

Slöjsänka pekar mot reticulocytos alt. anisocytos.

Snabbsänka CRP (C-reaktivt protein). Vid akuta infektioner stiger CRP fortare än SR.

Vid behandling av en infektion sjunker CRP snabbt, medan en förhöjd SR kan kvarstå under veckor till månader.

Mikrosänka: Kapillärt tagen sänka. Tas ff.a på småbarn. Normalvärde för barn under 1 år: 1 – 6 mm, för barn 1 – 2 år: 1 – 9 mm.

 

Utredning: 

Det finns inte någon självklar utredningsväg vid förhöjd sänka utan anamnes, status och andra testresultat får styra utredningen. Glöm inte att kontrollera om sänkan efter 4 – 5 veckor.

Elfores ingår givet i en SR- utredning.

Det finns inte några vetenskapliga bevis som motiverar att ta detta prov i samband med screening av asymtomatiska individer.

 

Uppdaterad: 2017

21 Kommentarer

 1. jessica skriver:

  Hej. Har en fråga angående min son. Har blir förkyld väldigt ofta med hosta och snuva. Ibland feber, ibland inte. Han var och tog massa blodprover förra veckan och alla prover var normala förutom CRP som var 9 och SR 28. De misstänkte att det berodde på att han var kraftigt förkyld då han tog proverna. De ska utreda honom för förkylningsastma, så han har fått inhalator som han tar varje gång han blir förkyld. Han ska även göra pricktest. Var hos vårdcentralen för cirka en vecka sedan och tog ny snabbsänka, då var den normal. Min fråga är om snabbsänkan var normal så borde väl sänkan ha sjunkit också? Och kan man få förhöjd SR av astma? Mvh Jessica

 2. Eva skriver:

  Hej om en patient (en man i 33 års ålder) kommer in med crp 620 till IVA, har andningsvårigheter, och nästan hela lungan är svart på röntgen. Vad tycker du rätt behandling bör vara? (Kraftig lunginflammation, som skapat blodförgiftning).

 3. Turid skriver:

  Har en sänka på 132… och mår dåligt av hosta och feber. Vad kan det vara?

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Turid! Omöjligt att svara på. Eftersom du har ett värde på din sänka så antar jag att du varit hos en läkare. Om du är orolig så rekommenderar jag att du tar kontakt med dem igen. Vänliga hälsningar, webbredaktören.

 4. Cathrine skriver:

  Hej, min mamma fick till svar att hon har 1 i sänka ?? Hon är 75 år. Hur räknas sänka, och är det normalt med 1? Mvh Cathrine

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Cathrine! Följande normalvärden för sänkan (SR) brukar anges: Barn: 0–2 år 0–6 mm, barn 2–16 år 0–10 mm, kvinnor under 50 år 0–15 mm,
   kvinnor över 50 år 0–35 mm, män under 50 år 0–15 mm, män över 50 år 0–25 mm. Sänkor upp till cirka 70 mm behöver inte betyda sjukdom. Sänka över 70 mm kräver utredning. Hälsningar webbredaktören

 5. Anneli skriver:

  Har tagit ett blodprov på crp och det visades sig att jag låg i värde på 45. Känner mig lite halvdålig och är lite orolig över vad det kan vara för virus, så min fråga är om ni skulle kunna tro vad det är för något? Är 37 år.

 6. J.L skriver:

  Jag drabbades av bukhinneinflammation plus att min tjocktarm brast och var nog sämre än jag kke själv trodde. Min sänka var på 466. Och jag låg inlagd i 5 dagar på sjukhuset. Är det en vanlig sänka när man drabbas av bukhinneinflammation?

  • Susanne skriver:

   Hej. All infektion och inflammation i kroppen brukar ge förhöjd SR (sänka) och CRP (snabb sänka), alltså en helt normal reaktion. Hoppas du mår bra idag. Mvh Webbredaktören

  • Rolf skriver:

   Det du beskriver är nästan identiskt med det jag drabbades av. Nästan samma sänka och samma diagnos. Fast det blev sju dagar på sjukhuset. När jag åkte in till akuten ville jag bli uppskuren direkt på grund av smärtan och tillståndet, redan innan jag visste vad jag drabbats av. Med den höga sänkan var jag väldigt sjuk med andra ord.

 7. Lennart skriver:

  Hej,

  Fråga: Kan man ha dubbelsidig lunginflammation och sänkan visar endast 5…? Den diagnosen har jag fått…..

  • Susanne skriver:

   Hej, en SR/sänka på 5 är absolut lågt för att vara en lunginflammation. Sedan finns det ju, som du kan läsa, något som heter CRP/”snabb SR” där värden är något annorlunda. Men även där är värdet 5 lågt för att vara lunginflammation, men värdet kan variera beroende på vilken typ av bakterie/mykoplasma eller virus som orsakat sjukdomen. Hälsningar webbredaktören

 8. Sofie skriver:

  Hej jag har en dotter på 8 år som nu är mycket sjuk. Dom har sett att hon har en lättare lunginflammation. Men något som oroar mig är att vi åkte in akut till sjukhus i lördags för hon hade så ont i magen och hade feber 38.5 och ett crp på 30 och vid detta läget misstänktes blindtarmen. Så dom lägger in oss och senare på kvällen så får hon högre feber 40.6. På söndagen bestämmer dom sig för att göra en lungröntgen och tar nya prover som visar förhöjning på vitablodkroppar och temp på 39.7 crp på 138. Så efter betämmer dom sig för att sätta in kåvepenin som då inte min dotter får behålla utan bara spyr upp. Idag kom ett helt läkarteam och bytte antibiotika till amimox, och säger att vitablodkroppar hade gått ner en aningens och svaret på crp hade ej kommit ännu. Men dom bestämmer sig för att skicka hem oss. Missade sen att fråga vad crp va innan vi åkte hem. Men kom på det i bilen och ringde för att fråga, men min tanke var ju att det måste ju gått ner som vi fick åka hem. Men min tanke var HELT FEL hon hade ett crp på 389. Så nu är min fråga hur farligt är detta. Tacksam för svar.

  • Susanne skriver:

   Hej Sofie. Hoppas din dotter mår bättre idag, den 20/12. Det antibiotika som hon fått ”tillhör gruppen ”penicilliner med utvidgat spektrum”, vilket innebär att det har effekt mot flera olika sorters bakterier”, för att citera FASS texten. Det är oftast patientens allmäntillstånd som påverkar vissa beslut inom vården. En lunginflammation kan ge hög snabbsänka/CRP och även hög feber. Men om ens barn inte blir bättre på en behandling som man skickas hem med så är det viktigt att man står på sig som förälder och tar direktkontakt med behandlande vårdinrättning. Får man inte tag på dem och barnet blir sämre så bör man åka in akut igen. Mvh webbredaktören

 9. Kajsa S skriver:

  Hej. För 3 år sen så sökte jag läkarvård för jag trodde att jag hade fått halsfluss. symptom var ont i halsen, feber, frossa , ont i hela kroppen, trötthet och kramper. De kom in och tog en massa blodprover och prover bakom näsan. Jag kommer inte ihåg vad sänkan var då. Jag blev inlagd. Ingen dropp (varför vet jag ej) jag reagerade inte på medicinen. Så min sänka var mellan 300 och 400. Men sen vände det och jag fick åka hem. Fick vara inlagd i 4 dygn. Hur sjuk var jag? När man läser så vore man nästan död vid 400. Fick jag rätt vård? Varför fick jag ej dropp? Har inte detta sjukhus besök på papper eller dator då vi vart bortresta.

  • Susanne skriver:

   Hej, det låter som du var rejält sjuk med en sänka på över 300. Så här utan tillgång till mer uppgifter går det inte att bedöma hur sjuk du var eller vad det exakt var frågan om. Men det verkar ju helt klart som du fick en adekvat behandling efter som du blev frisk. Ibland tar det flera dagar innan det vänder. Det går alltid att i efterhand rekvirera kopior på sin journal, det är bara att kontakta sjukhuset där du var se berättar dom hur du skall göra- Mvh webbredaktören

 10. Eva skriver:

  Hej !
  Har varit hos doktorn idag efter att habkännt från och till begynnande urinvägsinfektion.
  Det stämde, jag har fått peniccilinet Ciprfloxacin Bluefish, men sa doktorn att jag hade en sänka på över 200! Det låter ju väldigt högt och hur farligt kan det vara?
  Med vänlig hälsning, Eva Johansson

  • Susanne skriver:

   Hej. Jobbigt med urinvägsinfektion, men va bra att du nu fått behandling. Förhöjd sänka (SR) , är inte ovanligt vid infektion i urin- och njurvägar och ett tecken på en pågående infektion i kroppen. Så snart infektionen ger med sig skall SR återgå till det normala. Du skriver inte om du haft feber och ont i ländryggen också, detta skulle i så fall vara ett tecken på påverkan av njurbäckenet, vilket inte är ovanligt och brukar ge med sig vid en antibiotikabehandling. Hoppas att du redan känner dig bättre, symtom på infektionen bör ge med sig de första dygnen. Om inte eller du blir sämre skall du höra av dig till sjukvården igen, rätt omgående. Mvh webbredaktören

 11. Herbert skriver:

  Började i början av juli känna mig hängig, hade frossa på kvällarna och vaknade genomsvett. Känslan påminde om influensa, vilket jag är vaccinerad mot. Sökte läkare 29.7 2013 och hade då en sänka på 138. Misstänkt urinvägsinfektion, men visade sig ej vara det. Har ätit en kur Ciprofl. Krka 500 mg. Fick ont i huvudet och nacken i mitten av juli. Är ff styv i nacken. Ny sänka 8 aug visade 70. Finns anledning till oro? Övriga värden är perfekta. Är 80 år och lider av Polineuropati sedan 10-15 år. Klarar mig med käpp. Läkaren har inte kunnat fastställa, om det är en svårare infektion eller ev, ett virus. Hur farligt är detta?

  • Susanne skriver:

   Hej, du verkar ha hög sänka fortfarande så jag antar att de vill att du kommer tillbaka för kontroll snart igen. Nu vet jag inte om din Polineuropati kan ge högre sänka eller inte påverkar detta värde. På Privatmedicin.se har vi ingen information om denna sjukdom, för närvarande, utan jag får hänvisa till 1177.se . Men nackstelhet och ljuskänslighet skall alltid kontrolleras, detta kan vara tecken på hjärnhinneinflammation och andra tillstånd som kräver läkarkontakt/vård, som till exempel Borrelia eller TBE. Så har du kvarstående problem så skall du höra av dig till din vårdcentral eller läkare. Mvh webbredaktören

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.