Blodpropp i ytligt blodkärl

Definition

Blodpropp i ytligt blodkärl med omgivande inflammatorisk reaktion. Drabbar oftast blodkärlen i benen som kallas v saphena magna eller v saphena parva.

Orsak(-er)

Kan uppstå spontant i åderbråck, vid sjukdomen Mb Buerger, vid defekt blodlevring samt som ett fenomen vid cancersjukdom.
Inflammationen ses också som en följd av injektion, droppbehandling eller efter åderbråcksoperation.

Symtom

Akut, lokal värk i åderbråck på ena benet.

Status

Ömmande blodkärl med omgivande svullnad och/eller rodnad.

Alternativa överväganden

Blodpropp i ett djupliggande blodkärl. Rosfeber. Punkterad cysta i knävecket (Bakercysta).

Utredning

En klinisk diagnos.

Behandling

Vid blodkärlsinflammation i ljumsken eller då åderbråck saknas, misstänk blodpropp i benet. Akutremiss till sjukhus.
Ytlig blodpropp belägen nedanför knät: Stryk på heparinsalva eller antiinflammatorisk salva. Även en stödstrumpa kan ha effekt.
Är blodproppen belägen ovanför knät behandlas patienten med lågmolekylärt heparin t ex dalteparin 200 E/kg, tinzaparin 175 E/kg eller enoxaparin 1,5 mg/kg s.c. x 1 i 10 dagar. Därefter halverad dos i 20 dagar. Dosen reduceras vid nedsatt njurfunktionen med S-kreatinin över 200 mikromol/l.
NSAID tabletter eller gel ges under några dagar vid smärta.
Har besvären ej gått över efter 10 dagars behandling skall ultraljud eller flebografi göras för att utesluta blodpropp i benet.
Fungerar inte behandlingen eller om inflammationen återkommert: Förläng behandling med lågmolekylärt heparin. Gör en cancer- och blodlevringsutredning. Remittera patienten till kärlkirurg.

Uppdaterad: 2017

9 Kommentarer

 1. Maria skriver:

  Hej!

  Jag har sedan ungdomen haft återkommande ytliga proppar i armar men framförallt ben. Jag har tagit prover men inget visar något förutom att jag har en lättare inflammation i kroppen som verkar vara kronisk. Periodvid är jag väldigt ”fläckig” av blåmärken, inte så kul på sommaren då folk stirrar…
  Däremot har jag ”svårt” att få blåmärken om jag slår mig hårt, märkligt tycker jag….
  Det finns väldigt lite information på nätet om just detta. Vill gärna veta mer om min åkomma, om någon vet något som är värt att veta är jag tacksam om ni delar med er :).
  Jag är bara 31 år så jag hoppas att det finns något/någon som kan hjälpa mig, dessa kan göra väldigt ont!

  • Joakim skriver:

   Hej Maria! En vän har samma problem och vi skulle vilja veta om du har hittat mer information, vi söker också utan resultat… Du, eller någon annan som läser, får gärna svara min epost i så fall! ocke49@hotmail.com, tack!

  • Josefina skriver:

   Hej. Jag lider själv av två olika blodsjukdomar. Jag är dessutom reumatiker. Jag har i och med detta fått lära mig att reumatism och blodsjukdomar har en stark koppling. Om du dessutom har positiva inflammationsprover tycker jag att du ska lyfta frågan om en reumatikerutredning. Hoppas att du snart får ett svar på varför detta händer dig./ Josefina

  • Weronica skriver:

   Jag får lätt blåmärken, men har lipödem. Det verkar påverka…

 2. Tina skriver:

  Hej.
  Jag har en längre tid (år) haft ett svullet högerben som värker väldigt mycket särskilt efter promenader. Jag har tidigare tagit bort ett ytligt blodkärl på benet som nu har kommit tillbaka och är inflammerat. Jag var hos kirurgmottagningen igår och då fann han att de djupa kärlen fungerar so de ska. Han fann också ett kärl i ljumsken som var lika stort som ett bragokexpaket. Detta gjorde mig och läkaren fundersam men läkare tyckte att det funkar ju som det ska och gjorde ingen åtgärd åt det. Hur påverkar det mitt ben. Hur påverkar det mitt tryck i benet och uppkomsten av ny åderbrock? Benet är hela 10 cm tjockare än det andra. Det är mkt jobbigt. Och jag vill egentligen veta hur kärlen ser ut längre upp i höften då jag har en höftskada från en bilolycka. Vad är era råd. Snälla hjälp mig.

  • Susanne skriver:

   Hej. Bra att du var på kirurgmottagningen och blev undersökt. Nu är jag inte kirurg själv utan sköter webbplatsen som webbredaktör med sjukvårdsbakgrund. Men man undrar om du fick något återbesök för kontroll? Och gjorde man några andra mätningar av tryck och så i dina kärl längre ner mot foten? Känner du dig inte riktigt trygg med ditt besök och känner att du har frågor du inte fick svar på så tycker jag att du kontaktar mottagningen igen och pratar med en sjuksköterska där, kanske kan den behandlande läkare ringa upp dig. Alternativt ber du om en sekond opinion av en annan kirurg. Mvh webbredaktören

 3. Sandra skriver:

  Hej,

  Jag tror att jag har en ytlig blodpropp i benet. Borde jag kolla upp det eller räcker det om jag köper Hirudoid-salva på Apoteket? Ska resa bort om två veckor, kan det bli värre av att flyga? Förtydligande: En ytlig blodpropp i vaden

 4. Reza skriver:

  Hej!
  Jag drabbades Rosfeber igår 131002.
  Jag fick behandling ”kåvepenin” o ska använda i 10 dagar.
  Mår inte så bra. Jag hörde att den liknar Mördarbakterier eller pekar på Cancer,…:(
  Drabbades högra foten och foten är mycket varm och inflamerade.
  Va gud !Jag bor ensam i den mörka landet i många år lång borta fr familjen i Iran.
  Hjälp herre inte bli värre

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.