TWAR

Orsak(-er)

Infektion i lungorna orsakad av bakterien Chlamydia pneumoniae eller Chlamydophila pneumoniae som bakterien också kallas.
Smittan sker via dropp- eller kontaktsmitta, oftast inom familjen.
Bakterierna finns inuti cellerna.
Det är vanligt att patienten får infektionen redan under småbarnsåldern.

Symtom

Ses vanligen i de övre luftvägarna framför allt hos barn.
Inkubationstid cirka 3 veckor.
Symtomen varierar allt ifrån inga symtom alls, vilket är vanligt, till en svår infektion i alla nivåer i luftvägarna. Till en början virosliknande symtom.
Typiskt är att en ungdom eller yngre vuxen söker för ”förkylning” som inte går över eller som ständigt återkommer. Varierande bild: ont i halsen, slem i övre luftvägar med ideliga harklingar, långvarig hosta med slem, lockkänsla i öron, tryck över bröstet som är mycket typiskt för åkomman, lättare lunginflammation, huvudvärk, yrsel, muskel- ledvärk, hög puls vid ansträngning, trötthet med åtföljande depression eller irritation.
Sjukdomen kan utlösa både astma- samt KOL-anfall men det är ovisst om bakterien orsakar kronisk astma.
Sjukdomen har vanligen ett milt förlopp med spontanläkning. Dock kan sjukdomen pågå under månader och t o m år.
Sjukdomen kan misstolkas som ”Tonåringsbeteende” (sover gärna och mycket, försämrad prestation i skolan, håglösa, irriterade), Kroniskt trötthetssyndrom eller utbrändhet.

Status

Kliniskt knappast avvikande från virusinfektion mer än att förloppet kan vara mycket långdraget. Ibland lättare förträngning i luftrören.
Vid sjukdomen kan man se att hårda gommen är rodnad och att många lymfkörtlar är aktiverade. Dessutom kan man på den bakre svalgväggen se flera 1 – 3 mm stora svullnader, kraftigt svullna slemhinnor i näsan och ibland en gråvit beläggning baktill på tungan.

Alternativa överväganden

Lunginflammation orsakad av Mycoplasma, den kliniska bilden är likartad. Papegojsjuka (Ornitos). Kroniskt trötthetssyndrom. Utbrändhet.

Utredning

Patientens sjukdomsberättelse i kombination med den kliniska undersökningen ligger ofta till grund för diagnosen.
Eventuellt påvisas Chlamydia pneumoniae bakterien via PCR-teknik då man gör ett direkt cellavskrap från svalg- eller nässlemhinna eller via undersökning av blodserum där man vid positivt svar ser antingen en höjning av IgM eller en fyrfaldig höjning av IgG. Dock brukar antikroppssvaret komma först efter 4-8 veckor. För en korrekt bedömning krävs 2 blodprov tagna med 4-8 veckors mellanrum.
I praktiken fungerar dock proverna ofta dåligt där samtliga kan vara falskt negativa. Det är t ex mycket vanligt att barn under 5 år inte utvecklar antikroppar mot bakterien. Odling fungerar ännu sämre.
Sänka (SR), snabbsänka (CRP), eller vita blodkroppar (LPK) är ofta inte påverkade alls eller med endast måttlig stegring där sänkan höjs mer än snabbsänkan.

Behandling

Flertalet akuta infektioner kräver ej behandling.
Långdragna förlopp dvs över 6 veckor, kan efter klinisk diagnos behandlas under 14 dagar. Till barn ges erytromycin, till vuxna doxycyklin, azitromycin eller klaritromycin.
Sjukdomen kan kräva flera behandlingsomgångar.

Uppdaterad: 2017

45 Kommentarer

 1. Helene skriver:

  Jag tror min dotter har twar. Hon har ont i halsen varje morgon, är tjock i näsan, har hosta och feber som går upp och ner. Kan vara feberfri ena dagen och ha feber nästa. Och febern blir förhöjd då hon anstränger sig. Hon har ingen hög feber. Hon har haft detta i cirka tre veckor nu. Vi har varit på vårdcentralen en gång och hon hade inte lunginflammation. Kan detta vara twar?

 2. Jack skriver:

  Hej, jag var hos läkaren och gjorde ett prov och visade på TWAR. Har ätit antibiotika, Doxycyklin, i två veckor för att behandla det. Jag känner inte att jag är frisk däremot, hostar och känner mig svag/trött och har tryck i bröstet. Vad gör jag nu? Drack alkohol två gånger under kuren, är det därför tror ni?

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Jack! Jag tycker att du ska ringa eller göra återbesök hos läkaren som ställde diagnosen och skrev ut medicineringen för att diskutera varför du inte känner dig frisk. Hälsningar webbredaktören

   • Dez skriver:

    Jag åt tetracykliner i kapslar. Dock så tog jag ut innehållet och blandade i glas vatten och drack 2ggr/dagligen. Sen blev jag frisk efter 1 års sjukdom.

 3. Jonna skriver:

  Hej! Är det ngn som känner till en bra läkare/mottagning i Göteborg som man kan vända sig till? Skulle vara jättetacksam för svar då jag misstänker att min dotter har TWAR 🙁 .

  • Webbredaktören skriver:

   Hej Jonna! Tycker att du ska börja med att ta kontakt med vårdcentralen där ni brukar gå. Var tydlig med att du tror att din dotter fått TWAR. Vänliga hälsningar webbredaktören.

 4. Kent skriver:

  Känner igen symtomen, fått behandling i tre omgångar med olika penicillin. Min husläkare testade och fann att det var twar. Ingen bättring och testar nu kolloidalt silver. Har hållit på i två månader nu och kan ibland tro att det blivit lite bättre. Har en nebulisator och andas in silverdimma.
  Vill ni veta mer? Facebook Kollodidalt silver 2.0. Där finns en grupp som kan mycket

  • Morgan skriver:

   Hej Kent. Vilken styrka använder du på vattnet och vilken mängd och hur ofta? Har du fått hjälp med dosering av en läkare? Andas själv med en nebulisator sedan mer än ett år tillbaka, men då med Acetylcystein och 3 % saltlösning. Lungorna har gradvis tömts på slem men får återfall av twaren då och då tyvärr trots upprepade kurer med antibiotika.

 5. Ella skriver:

  Är det nån av er som har en förhöjd sänka? Mina symptom stämmer in på era. Men jag dras med en sänka som pendlar mellan 26-45. Har varit dålig i 1,5 år.

  • Cinna skriver:

   Jag har Twar och känner igen era symptom, jag hade förhöjd sänka 42 också. Jag vill tipsa er om Gotahälsan där fick jag äntligen hjälp. Den finns i Motala. Det är en jättejobbig infektion som läkarna måste ta på allvar.

   • Webbredaktören skriver:

    Bra om ni läsare här på privatmedicin.se kan tipsa varandra. Annars försöker vi kommentera era inlägg så gott det går.

 6. Stefan S skriver:

  Jag har också flera symptom som slem i lungorna lite huvudvärk o lite feber, nästäppa o trötthet med svåra sömnproblem. Ögonen känns som jag ofta har grus i och tittar jag uppåt känner jag mig yr. Känns som kroppen endast orkar gå runt på halvfart. Har kännt så här i hur många år som helast och kommer inte ihåg när jag kände mig riktigt frisk senast. Igår skulle läkaren ta prov på om jag fått borrelia o väntar på svar men det spåret tror inte jag på även om vi är ute i skog o natur en hel del.
  Fast för min del är det oftast på en fyrhjuling från A – B. Det är ju heller inte lätt att hålla vikten då man ständigt är risig o inte kommer ut för att motionera.

  • Annika skriver:

   Hej Stefan. Det är 1,5 år sedan du skrev här men jag chansar ändå. Jag känner så väldigt mycket igen mig i dina symtom. Jag blir inte bättre fast jag själv tycker att jag gör allt rätt. Jag har inte en engagerad vårdcentralsläkare och får själv tänka ut vad som eventuellt kan testas och då blir det oftast så, men bara halvhjärtat tyvärr.
   Är nyfiken på hur du mår i dag och hur du tagit dig vidare. Har du blivit något klokare?

   • Stefan S skriver:

    Hej Annika!
    Jag bara råkade ”trilla förbi” den här sidan och fick se att jag skrivit här för drygt 1,5 år sedan och kände igen texten, men glömt bort att jag skrivit här. (Man borde ju ha någon e-post upplysning vid svar här).
    Jag har i skrivande stund varit mer sjuk i 40 dagar och varit hos vårcentralen 4-5 ggr för provtagningar.
    Det hela började med en svår hosta som höll i sig i drygt en vecka med feber på drygt 38, och slutade med att jag hostade sönder några blodkärl. Sedan dämpade sig hostan, men jag hade som ett sår i övre luftvägar och i stämband som gjorde att jag endast fick viska för att göra mig förstådd i ytterligare en dryg vecka. Sedan har jag, förutom lätt huvudvärk och otrolig trötthet, nu lite feber som pendlar mellan 37 och 37,9. CRP har inte visat sig ett dugg förhöjd.
    Sover dessutom uruselt, men det har jag gjort så länge jag kan minnas. Men den här gången togs det ett TWAR-prov som visar att jag har antikroppar mot twar. Läkaren skriver i provsvaret:
    ”Det går dock ej att säga om den infektionen varit under april eller om den varit för flera år sedan. Visar bara att du haft en tidigare TWAR-infektion. Med de symtom som du haft senaste tiden så kan det antyda att det eventuellt varit TWAR denna period. Behandling med Doxyferm är korrekt behandling av detta, och den kuren har du ju nyligen avklarat. Trötthet efter TWAR kan vara långvarig.”
    För mig är det inga tvivel om att jag nu har TWAR och tiden från att jag skrev senast till nu har varit lite upp och ned då man ständigt känner av att något inte är som det ska. Kroppens ”batteri” är i ständigt behov av att behöva laddas upp. Men det känns i varje fall bra att jag nu fått det bekräftat att jag verkligen har antikroppar mot TWAR och ovissheten om mitt tillstånd fått en förklaring. För ovissheten i sig kan ju vara plågsam och jag har gått i så många år och mått dåligt och trott att jag kanske är allergisk mot något eller så men aldrig fått något svar, och den känslan är hemsk när man inte hittar något fel fast man mår så risigt. Om du inte fått läkaren att ta ett TWAR-prov på dig måste du kräva det! I annat fall måste du byta läkare eller vårdcentral.
    Hur mår du nu?

 7. Camilla skriver:

  Jag blir nästan förbannad när jag ser hur många som har dessa symptomen. Jag lider verkligen med alla. Jag hade nästan glömt bort denna sidan och twaren då jag haft några bra månader….men så kom dagen igen. Trycket i huvudet, vid ögat och näsan. Nästan alltid högra sidan. Man blir galen för man börjar undra är det spänningshuvudvärk, är det allergi, migrän osv. Men nu kom även känningarna i bröstet också högra sidan. Är så rädd att de andra symptomen kommer att komma. Jag orkar verkligen inte vara så här trött mer. Blir så avundsjuk när jag ser folk som har energi. Bara att röra på sig känns jobbigt men man gör det ändå. Trodde aldrig jag skulle känna mig deprimerad, men nu är det 2 år som har gått och jag orkar inte ta kontakt med någon läkare igen. Men får väl ta mig i kragen och göra det. Har ju haft twar och mykoplasma tidigare men när visste inte läkaren eftersom jag aldrig har haft någon aktiv infektion när jag har varit hos läkaren. Man får helt enkelt försöka kämpa vidare. För er alla andra, kämpa på. kram

  • Annika skriver:

   Hej Camilla. Känner igen mig så väl. Det är hopplöst när vården säger att det inte finns mer att testa. Men min uppfattning är att det aldrig görs helhjärtat. Jag jobbar själv som sjuksköterska och barnmorksa (gjorde, sjukdomen gör det omöjligt) och har tagit mig fram som en ångvält inom vården. Jag vet att jag har haft borrelia och mykoplasma, men läkarna säger att det har jag inte längre. Twar är testat en gång med ett prov.
   Hur mår du i dag, hur har du tagit dig vidare?

   • LINDA skriver:

    Hej! Trillade in här på forumet av en slump. Jag fick diagnosen Twar för cirka 5 år sedan och anledningen till att läkarna kom fram till att jag hade just Twar var genom uteslutningsmetoden eftersom det inte fanns något speciellt test för just Twar. Mina symtom var andnöd, heshet och hosta där slemmet var omöjligt att få upp. Ingen feber eller annan sjukdomskänsla. Hade cirka 20 %s yresättning när jag kom in på akuten och fick hjälp med en variant av respirator och olika typer av medicin för de tänkbara sjukdomar de misstänkte. Finns det alltså ett test för Twar enbart idag? Jag har återkommande besvär med lungorna efter detta och slem hosta.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.