Överkänsliga slemhinnor i luftvägarna

(Sensorisk hyperreaktivitet i luftvägar/Hyperreaktiva slemhinnor i luftvägar)

Definition

Tillstånd utan förträngning av luftrören men med astmaliknande symtom.
Etablerad medicinsk definition saknas för övrigt.

Orsak(-er)

Okänd. Eventuell överkänslighet med åtföljande förändring av reaktioner i luftvägarnas slemhinnor.

Symtom

Som vid astma, men astmamediciner hjälper inte.
Tyngd över bröstet, tungandning, hosta (ibland kronisk), ökad slembildning mm. Ibland ökande besvär vid ansträngning.
Ökade besvär även vid inandning av damm, torr/kall luft, fuktig luft (dis, dimma), retande lukter, rök, ”sjuka hus” med mögelskador, parfymdoft mm. Ofta besvär från näsa, ögon.
Har patienten varit utsatt för de retande ämnena under en längre tid kan besvären fortsätta efter det att exponeringen upphört. Allergi mot mögel är dock mycket sällsynt!

Status

Normala lungfunktionundersökningar och även i övrigt är lungundersökning utan anmärkning.
Inga tecken till luftrörsförträngningar.

Alternativa överväganden

Astma. KOL. Kronisk luftrörskatarr. Hyperventilationssyndrom. Onormal rörlighet i stämbanden som vid inandning går ihop istället för att gå isär.

Utredning

Patientens sjukdomsberättelse. Har patienten haft andra luftvägsbesvär? Ögonbesvär? Allergiska hudbesvär? Annan känd allergi? Rökning patienten? har patienten exponerats för luftvägsirriterande ämnen?
Lungljudsundersökning.
Eventuellt lungröntgen.
Spirometri med s k reversibilitetstest.
Eftersom symtomen kommer och går (patienten blir ofta sämre om morgonarna samt efter viss exponering av luftvägsirriterande ämnen) kan PEF- kurva under 1-2 veckor vara en bättre metod att använda. PEF-kurva görs också efter given betablockad under 1-2 veckor. Variationen i kurvorna ska vara mindre än 20 procent, annars har patienten per definition astma!
Via lungklinik/yrkesmedicin kan kapsaicintest utföras. Är testet positivt och metakolin-/histamintesten negativa tyder detta på överkänslighet i luftvägarna. Är metakolin-/histamintesten positiva tyder detta på att patienten har astma.

Uppdaterad: 2017

14 Kommentarer

 1. Marietta skriver:

  På skolan där jag är lokalvårdare har de byggt om i källaren till en konferenssal. Jag sa att den behöver byggstädas innan de lägger in heltäckningsmatta och sätter in möbler. Men de sa att det inte behövs. Och genom att de inte vill betala extra för städning så finns det bara tid för mig en gång/månad. Det var sagt att inga lektioner skulle vara där, men ändå så har det varit det. Frukt som kastats på golv. Jag har städat där tidigare tyckt att det luktar trä men inte så farligt. Och under våren så har avloppsvatten trängt in från ett annat rum. De rullade bara upp mattan och förde tillbaka den utan att kolla att det var okej, de beställde ingen städning då heller. Sommaren kom och jag storstädade. De beställde inte heller storstäd. I fredags visade jag en kollega detta rum. Jag kände att det brände till i näsan och i luftrören. Fick svårt att andas, tur att jag hade min Seretideinhalator och Rhinoqourt med mig. Har diagnosen KOL och astma. Hittade en mögelfläck bakom en soffa men det måste ha varit nåt annat i luften också. Detta är slarv och okunnighet och snålhet. Kan inte städa där längre. Vad ska man göra?

 2. David skriver:

  Hej! Jag har haft astma sedan jag var två och ett halvt år. Jag jobbade cirka arton år på en limträfabrik som reparatör. Jag var i kontakt med flera typer av trälim samt givetvis formaldehyd från trävarorna. Jag svetsade ibland fast stålplattor i bultar som var fastlimmade med polyuretanlim. Vad jag inte visste då var att limmet innehöll isocyanater. Vad man absolut inte ska göra är att hetta upp p-lim för då utsöndras stora mängder isocyanater vilket är ett mycket farligt ämne. Våren 2013 började jag få problem med lungorna. Jag besökte läkare som sa att det mest berodde på astman. Jag kämpade till hösten 2014 då det blev tvärstopp. Min kropp är undersökt på alla möjliga sätt och nu i februari 2016 fick jag diagnosen Sensorisk hyperaktivitet, eller Isocyanatastma som företagshälsovården vill kalla det. Idag orkar jag inte mycket och till exempel en snabb dusch gör att jag blir sämre. Jag strider just nu med Försäkringskassan för att få hel sjukersättning och förhoppningsvis också livränta.

 3. Abbe skriver:

  Hej! Ge er inte! Jag har hostat sedan jag var liten, är idag 61 år. Har sökt hjälp då och då och bara fått hostmedicin och slemlösande. Förra sommaren var det verkligen illa och jag sökte igen. De gjorde en större utredning på vårdcentralen (spirometer m m) och uteslöt astma. Min lungkapacitet var bra. Skickades till öron-näsa-hals som konstaterade att allt ser bra/normalt ut. Fick dock Bricanyl utskrivet som hjälper lite när det är som värst.
  Efter influensa i januari var det återigen fruktansvärt. Hostade dygnet runt tills jag kräktes eller svimmade. Laddade upp med de hjälpmedel jag kommit på; Cochilliana (morfinhostmedicin, Rinexin, Acetylcystein (slemlösande), sugtabletter, vatten, honung, luftfuktare.
  Fick ge upp och gå till vårdcentralen igen och till min lycka – träffade jag en läkare med större kunskap. Hon trodde dels att min förkylning var mykoplasma och så låter din hosta som astma, sa hon. Och förklarade detta med hypersensitiva slemhinnor. Fick även astmamedicin.
  Och under över alla under; Cortisoninhalator + Bricanyl hjälper mig!
  Jag hostar nästan inte alls och nu kan jag t o m känna att slemhinnorna drar ihop sig och det är dags för medicin. Hon säger också att skulle det bli värre så finns det annat att prova!
  Så ge inte upp – det finns hjälp!

  • helen skriver:

   Abbe, vad hette din läkare som slutligen kom fram till vad det var med dina luftvägar? Och på vilken vårdcentral finns hon? Jag har problem med mina luftvägar och har haft det snart i ett halvår. Jag har fått göra en mängd tester och undersökningar på vc men de har inte kommit fram till nått och mina problem kvarstår. Börjat bli deprimerad till råga på allt för att det bara är dåligt liksom och det känns som doktorerna kollar på en som frågetecken och kliar sig i huvet för de inte vet. Jag blir inte bättre och det är påfrestande. Vore hemskt tacksam för svar! Mvh helen

 4. Kerstin skriver:

  Jag har en godkänd arbetsskada på grund av kemikalier, bl.a. formaldehyd efter många års arbete inom textilindustrin. En påföljd blev att min saliv försvann och mycket karies blev resultatet. Min fråga är om munslemhinnan tillhör luftvägens slemhinnor. Tacksam för svar.

  • Marie skriver:

   Som patient med Sjögrens syndrom har jag problem med torr mun. Det balanserar jag med hjälp av salva mot muntorrhet, Denti Pro, finns på Apoteket. Noggrann tandborstning, använder mellanrumsborste varje morgon och tuggummituggande efter varje måltid och besök hos tandhygienist varje halvår. Jag har inte besvär med ökad karies.

 5. Sara skriver:

  Stefan,

  Har du testat bikarbonat? Om inte, ta och läs om det. Min hosta har blivit mkt bättre med binarbonat.

  • Stefan F skriver:

   Hej. Jo, höll på under några veckor utan skillnad. Fick förslag från en tysk kollega att prova avkok på stjärnanis, men inte kommit igång med det.

 6. Stefan F skriver:

  Finns ingen lindring?
  Har haft besvär sedan 98-00 nånting sånt.
  Kollade med företagsläkare början 2000-talet.
  Men de senaste 3-4 åren hostar jag nästan mer än jag har uppehåll.
  Dec-13, lite större koll på vc, där uteslöts Kol, Astma och luftvägsallergi, med spirometri och blodprov.
  Börjar bli trött på det här. Stör ju min omgivning så de är lika trötta på mig.
  Läste ovan om kapsaicin, är inte det verksamma ämnet i chili. Älskar Chili.

  • Solveig skriver:

   Jag var och kontrollerade på vårdcentralen ifall jag hade kol. Fick bra värden, över medel. Sen gick jag och bröt foten och fick symtom som påminde om propp i lungorna så jag fick göra en kontraströntgen och där fann de förändringar i lungorna. Jag har astma kol, tidigt gånget. Så nu tar jag medicin varje dag. Så de går inte alltid att förlita sig på vc spirometri =(.

  • David skriver:

   Capsaicin är det verksamma ämnet i chili. Det används för att säkerställa diagnosen SHR (Sensorisk Hyperaktivitet) och jag fick min diagnos med ett sådant test. Chilisensibilisering har tydligen också visat sig ha en positiv effekt på SHR.

 7. patrik K skriver:

  Hej jag har funderat över om det finns ett samband mellan parfym och mögel-överkänslighet?
  Jag vet dock att jag mår som bäst intill friska vindar och hav. Hälsningar Putte.

  • Håkan skriver:

   Stressat på ett flertal vikariat, samtidigt sovit dåligt och dessutom storbråk med barnens mor. Slutade jobba april 2012, sedan började helvetet med fränt/slitet vid inandning eller problem med starka dofter runt mars ( var fortfarande väldigt uppstressad i kroppen )!
   Hade dessa problem 5-8 tillfällen under 2012 och under olika långa perioder..började med dagar, sedan varade det i veckor! Läste på stressmottagningen.se /Stockholm att vid utmattningssyndrom får man diverse problem, bl.a. problem med starka lukter. Vet inte om det har med att kroppen går på ”hög fart” och producerar stresshormoner.

   Har aldrig vare sig fått sympati eller empati från den duktiga vårdapparaten ( HVC ), för det verkar som att läkarna där inte vet så mycket om vissa symptomer..allt sitter tydligen i huvudet, men läkaren har inte förklarat vad som sitter i huvudet?
   Blev förbannad och började springa till skogs, våren 2013 ( efter eget beslut och rådläsning på stressmottagningen.se.
   Typ, köra slut ännu mer på kroppen, eftersom jag knappt har energi kvar då! Efterhand bättre med andningsorganen/lukter..
   Ny fight med en labil mamma om barnen..tyvärr kaos i mitt huvud så jag rök i ihop med min underbara dotter också!
   Lite stressad/problem med andningsorganen igen några veckor, sedan borta.

   Studerar och dags för sommarlov nu i juni till augusti! Kontakt med min läkare/HVC om detta! Arbete på G inom vården med ”minutschema”..men jag kände skräck, p.g.a. stressen ( hade praktiserat där innan)!
   Läkaren nonchalerade totalt vad jag sa! Fick slängt i örat att; tänk positivt, bra för dig att stressa lite, det sitter bara i ditt huvud!!

   Under sommarjobbet sjukskrev jag mig vid 2 tillfällen..orkade inte komma upp ur sängen – totalt likgiltig/helt slut..
   Efter jobbets slut kontaktade jag åter igen HVC och berättade vad som hänt. Starka dofter/slitna andningsorgan tillbaka, minnesförluster, problem med ljud och humöret, blir lätt irriterad/arg, trött i kroppen, lätt till gråt ibland, oerhörd matt i benen när jag försöker träna lite lätt, sover dåligt. lätt stressad när jag försöker jobba eller planera saker mm. Fick då på HVC ta blodprov/njurprov, allergiprov – allt okej!
   Sen inget mer….bara tystnad! För då har de gjort vad de kunnat eller!?

   Vad skall jag göra? Är för stark att skada mig själv för att få akut hjälp eller måste jag dra någon annan på käften för att få empati/reaktion från de inom den ”jätteduktiga svenska vården”!? Man känner sig totalt hjälplös….panik!

   • Eva skriver:

    Av allt du skriver kan man se klart och tydligt att dina problem beror på ångest/stress. Sjukvården har noll koll när det gäller sådana patienter som du och jag. Googlar du på stressyndrom/utmattningsyndrom så får du fram dina symptom.Tyvärr det är inte så mycket man kan göra förutom att försöka lösa de utlösande problemen, vilket är inte alltid lätt :(.

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.