Lungsäcksinflammation. Pleurit

ICD-10: J90

 

Orsak:

Virusinfektion (coxsackievirus B), pneumoni, lungemboli (av ex v djup ventrombos, förmaksflimmer), tuberkulos, revbensfraktur, asbestos, tumörer.

 

Symtom:

Stickande smärta som förvärras av hosta och djupandning.

 

Status:

Ibland auskultatoriskt gnidningsljud. Ev. buk- och bröstsmärtor.

 

Utredning:

Anamnes (infektioner, trauma). CRP; om neg avvakta 1-2 veckor med utredning då virusinfektion är vanligast. Kontrollera ev förekomst av DVT. Om ej bättre: Kompletterande utredning med röntgen och i övrigt med avseende på ovanstående orsaker.

 

Behandling

Infektionsbehandling med penicillin om det uppfattas som bakteriell genes (viros dock vanligt). I övrigt behandling mot ev. bakomliggande orsak. Ev. NSAID mot pleuritsmärta.

 

Aktuella Mediciner:

NSAID: T Diklofenak.

 

Uppdaterad: 2017

5 Kommentarer

 1. Johan skriver:

  Tja!
  Undrar om någon vet hur man kan ta reda på om det är just lungsäcksinflammation man har, på egen hand?

 2. Vic skriver:

  Hej.
  Jag har lungsäcksibflammation i ca 3-4 veckor nu. Antagligen pga virus. Vätskan ska ha försvunnit ur lungan men jag har fortfarande ont vilket antagligen tyder på att inflammationen är kvar. Vad ska jag ta mig till? Det vägrar släppa. Har svårt att andas och blir lätt andfådd!

  Mvh

  • Susanne skriver:

   Hej, Att du fortfarande har ont skulle också kunna bero på att du hostat mycket och är öm i alla revbensmuskulatur och i diafragman. Kanske en tid hos en bra sjukgymnast är värd att pröva. Denne kan ge bra andningsövningar mm. Sedan är det nog bra om du börjar ut och röra på dig lite. Konditionen sjunker snabbt när man är stilla vid sjukdom. Lycka till ; hälsningar webbredaktören.

   • Vic skriver:

    Grejen är den att det hugger till vid djupa andetag på 3 olika platser. Vid revbenen, bröstkorgen och Ryggen…
    Då det gör ont har jag svårt att avgöra om jag fortfarande har lungsäcksinflammation eller om det nu är skador som du talar om.
    Hur kan jag ta reda på detta och lösa det?

    • Susanne skriver:

     Hej igen. Om du känner dig osäker på om du blivit frisk eller inte, och känner att ett besök hos en sjukgymnast inte känns helt rätt, då tycker jag du kontaktar din vårdcentral igen och pratar med dem. Mvh webbredaktören

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.