02 July, 2020

Alla kommentarer

Här finner du alla kommentarer till sidor i medicinboken för en enklare översyn.

 

 • From Katrin on Brännskador

  Jag har tyvärr nu nyss även erfarenhet av att vänta på akuten med en 3×1,5cm gråvit hård färsk brännskada på foten. Blev rekommenderad det av samtal med 1177, vilket stämmer med texten på denna sida. Efter att ha väntat halva natten kommer en läkare in, tittar ett par sekunder på min begynnande blåsa, säger att det där är bara andra graden, frågar om jag vill ha den punkterad(!), samt säger att jag inte ska kyla…. Min uppfattning är att han har fel (helt ok, han är människa, men mindre ok att han inte inte lyssnar) Och om skadan är av andra graden tror jag att det är tack vare min kylning. Frågan är hur jag ska sköta min fot nu? Känner mig osäker på det. Är rädd för att huden ska spricka när jag försöker gå. Tacksam för tips. 🙂

 • From Katrin on Brännskador

  Jag har erfarenhet av att mindre brännskador, ca 3x4mm från strykjärn och grillgaller läkt helt perfekt utan blåsa, genom att kyla snabbt och kyla tills det slutar hetta i huden. Det kan ta mellan 30min till flera timmar. Kyl däremot inte för kallt så att det gör ont, inte på någon annan, inte om du saknar känsel.

 • From Linnéa Johansson on Långvarig nociceptiv smärta. Kronisk smärta

  Jag hör till dem som levt med långvarig svår smärta en längre tid. De tre senaste åren har jag medicinerat med Fentanylplåster 100mikrgr/h + morfin 10 mg vb (medel ca 20mg/dygn) samt basmedicinering med fulldos paracetamol samt 40 mg Tryptizol. 20 mg Stesolid främst för sömnen. Detta pga hypermobilitetssyndrom samt artrit i samtliga bäckenleder, trochanterit. Medicineringen håller som regel smärtan på en nivå mellan 5 och 7 (VAS) med smärttoppar upp över 9 tyvärr. Nytt är ny att hö knä sprängvärker nattetid om jag inte kan sträcka ut benet. Liggande plant på rygg minskar värken i knäet men å andra sidan får jag ofta låsning i bäckenet vilket kan bli så illa att jag själv inte förmår röra mig utan måste tillkalla hjälp.

  Min fråga: Vad kan jag göra åt mitt värkande knä? Värken svarar uppenbarligen inte på opioider.
  Jag går med rollator och försöker gå min 3 x20min dagligen de flesta dagar. Vattengynastik i varmbassäng terminstid samt styrketräning med program utarbetat av sjukgymnast. Dåliga dagar inomhus med gåbord, annars utan stöd.
  Tacksam för svar.

 • From Fredrik Ohlsson on Droppfot

  Sedan januari 2010 har jag droppfot. Jag fick urinvägsinfektion, blodförgiftning, hög feber, infektion i ryggen. Akuten S:t Göran, så Sabbatsberg och i februari Karolinska, Solna. Slang i halsen, sköterskor från Vården injicerade varje morgon kraftig dos antibiotika. Friskförklarades den 19 maj. Men droppfoten fick jag dras med. Och yrsel, dålig balans. Använder käpp. Får ofta fruktansvärt ont i ryggen. Tar smärtstillande tabletter. Läkare har sagt mig att foten aldrig kan bli bättre och att den inte går att operera. Jag kan inte få corteson mot ryggsmärtan. Är ofta törstig och svettas enormt. Har läst att det hör till när man har droppfot. Finns hjälp? Hälsningar Fredrik Ohlsson.

  • From Fredrik Ohlsson on Droppfot

   Tacksam för kommentar. Fredrik Ohlsson

 • From Ann Wedberg on Inflammation i bicepssenan

  Jag söker efter bicepssene tendinos som är lokaliserat till armbåge. Där muskelsenan fäster på underarmen?
  Jag skulle vila få information om hur den skadan kan uppstå? Och var man kan hitta denna skada?
  Finns den i arbetslivet eller idrott?

  Jag hittar bara litteratur om biceps tendinos i axlarna. Är i stort behov av tips var man kan hitta litteratur och vetenskapliga studier om bicepssene tendinos lokaliserad till armbåge?

 • From Lars Dahlstrom on Vitiligo

  Jag fick vitiligo när jag var 17 år,jag gick då till hudläkaren som sa att detta gick inte att bota och att jag skulle vara försiktig med solandet.Jag fortsatte dock att sola och vid mycket solande försvan
  en del av fläckarna som var mest utsatta men tyvär kom nya fläckar och nu på åldern höst blir dom
  fler och större

 • From Lars Dahlstrom on Vitiligo

  Jag har vitoligo och har under många år sökt nåon form om botemedel mot denna sjukdom men
  aldrig funnit något fungerande medel.Nu är jag så gammal att jag acepterar att det inte går att
  göra något sjukdomen.Tyvär har min son drabbats av vitiligo som han då tydligen ärvt av mig.
  När jag för en tid sedan av en händelse kom in på tvkanalen tv4+ sändes tvprogrammet doctorerna,
  man nämnde då ett ämne som ingick i någon medecin detta ämne fungerade även för att väcka liv
  i slumrande pigment i sjukdomen vitoligo.Tyvär missade jag namnet på ämnet och nu undrar jag
  om ni känner till detta ämne.

  man nämnde då ämne

 • From Bo on Låg ämnesomsättning. Hypotyreos

  Hej ! Jag har för lågt stestostron. Vet ni till vilken privatläkare jag kan vända mig till ? Hör gärna av er. Ha en bra dag ! Bo.

 • From sonja ahlin emet on Höftledsartros. Sliten höftled

  jag har ont i vä-höftden är öm vid hö-kulangår bakot in i ljumsken får lätt sendrag där vid vissa rörelser på natten svårt att vrida benet ut mot vä men är inte stel o inte ont när jag går men när jag reser mig kliver ur bilen väldigt öm när jag sitter o ligger. har atros i mina fötter o jobbat i mjölaffär som ung vid 18år o uybildning blev det långvård .tung lyft. kan det vara annat+

 • From Lisa Wallman Karlsson on Korsbandsskada

  Hej! Mitt namn är Lisa och jag går första året på John Bauer gymnasiet, Idrott & Hälsa. Jag arbetar just nu med korsbandsskador och har några frågor som jag skulle varit hjärtligt tacksom till om ni hade lust att svara på!

  • Vilka skillnader finns det beroende på om man är tjej eller kille vid en korsbandsskada? – skaderisk, anatomisk, fysiologisk, förebyggande, skillnad vid behandling

  Tack på förhand!

  /Lisa Wallman Karlsson 2011-05-02

 • From birger holmgren on Förmaksfladder

  Hej!
  Jag har som jag hört hjärtrusning, eller vad det kan vara, var 10e dag ibland bara 2dagar emellan får jag en pulshöjning till 125-150/ min. Det ligger kvar i 20 tim och kommer regelbundet med vissa undantag enl ovan. Jag har gjort 2 st ablationer i Umeå med 1års mellanrum, men tyvärr förlängden attackerna ifrån 14 dagars mellanrum till 10 dagar. Jag får andnöd under nätterna när det pågår. jag behandlas med waran och simvastatin. Man har även försökt med olika mediciner för att avhjälpa men inget har hjälpt tyvärr. Har ni nåt förslag för åtg på mitt hjärta?
  MVH Birger Holmgren

 • From Farrin motab zafar on Vitiligo

  hej. jag vill gärna ha någonting som täcker över vitiligo på visa platser. kan ni vara snäll och hjälpa mig! tack

 • From Liisa Wikman on Långvarig nociceptiv smärta. Kronisk smärta

  Jag cyklade sex kilometer två gånger om dagen.
  Nu kan jag knappt rida min häst mer än tio minuter innan det gör så pass ont att jag skulle falla ihop om jag satt av hästen.
  Jag fick träffa en sjukgymnast och fick några övningar, men dom gjorde så smärtan bara blev värre, så jag slutade med dom. Jag har hellre gammal smärta än ny extra smärta som ligger ovanpå den gamla.

  Skulle bli mycket glad för hjälp, jag kan inte leva på liniment resten av mitt liv, och linnimentet använder jag så sällan som möjligt, både för att spara på det och för att inte vänja kroppen vid det och för att jag ska kunna duscha. Om jag har linnimentet på kan jag kanske duscha dagen efter…

  • From Jakob, Leg läk on Långvarig nociceptiv smärta. Kronisk smärta

   Re: Liisa Wikman

   Oftast handlar knäsmärtor hos unga personer om att man just är ”otränad” eller motsatsen, att man varit extremt aktiv inom idrott sedan tidigare barnaår. Behandlingen då är fysikalisk träning, fördelaktigt hos sjukgymnast. Om det i sin tur inte fungerar så bör man utreda det vidare. Nattlig smärta är alltid en varningsflagga och skall i sig utredas. Är det båda knän så är dock sannolikheten för att det rör sig om någonting farligt väldigt liten. Däremot finns det reumatiska tillstånd, artriter, som kan drabba unga och med några blodprov får man ibland napp.

   Alltså. Ta ny kontakt med din läkare som då kommer att utreda det vidare. Ett råd är också att du prövar de receptfria preparaten typ ipren eller alvedon innan du går till läkaren eftersom det kan hjälpa i utredningen då smärtor som inte släpper på sedevanliga preparat snabbare blir utredningsfall än de smärtor som lindras av dessa preparat.

   MVH

   • From Malin on Långvarig nociceptiv smärta. Kronisk smärta

    Liisa, är dina knän eller några andra leder överrörliga? Jag är inte läkare men har en genetisk sjukdom som ger mycket problem med överrörlighet, och jag har märkt att många som har långvariga smärtor har problem med överrörlighet också.

    En överrörlig led är instabil och för att stabilisera den behöver musklerna arbeta hårdare för att kompensera. Det betyder att de egentligen behöver arbeta mindre, inte mer.

    Mjuka ortoser, knäskydd, hjälper dina muskler runt knäna att arbeta i en korrekt position, och inte bara kompensera för att knät är instabilt. Det är väldigt viktigt att se till att du inte översträcker knäet, dvs böjer det bakåt, och även att du inte lägger benen i kors eller sitter i skräddarställning, då det ger onödig påfrestning på knäna. När du står ska du stå på båda fötterna, annars får du snedbelastning på knäet.

    Du behöver också låta benen vila i horisontalläge då och då under dagen, och under kvällen, så att du är avslappnad när du ska gå och lägga dig. Massage ökar blodflödet och slappnar av musklerna. Linimentet låter som en jättebra behandling, och det finns många olika sorter. Du kan också ta både Ipren och Alvedon en stund innan du lägger dig, de kan tas samtidigt utan risk. Plus att det är bra att ha något som värmer knäet under natten, till exempel finns det något som heter Back on Track, som inte är en stabiliserande ortos, men som reflekterar den egna kroppsvärmen och gör att musklerna läker snabbare.

    Hoppas verkligen att du blir bättre!
    /Malin

 • From Liisa Wikman on Långvarig nociceptiv smärta. Kronisk smärta

  Hej
  Jag är en tjej på 19 år och har haft ont i mina knän sen sjuan…
  Gick till skolläkaren, men han hittade inget. I mitten av sommaren 2009 fick jag äntligen träffa en läkare (familjen jag bodde hos brydde sig inte om att jag hade ont -.-’) men han sa att musklerna över knät och under knät var dåligt musklade… Det köper jag fortfarande inte, för när jag började få ont var jag som mest aktiv: jag cyklade sex kilometer varje dag och red min häst i minst en timme. Det började i höger knät, men spreds senare till vänster knät, och nu har jag ont i båda. När jag har ’bra’ dagar gör det knappt ont, men när jag har dåliga dagar kan jag knappt sova under natten. Det enda som hjälpt tillfälligt mot smärtan är Linnex liniment. Hjälp mig! Vad ska jag göra?!

 • From Mihaela Al weswasi on Långvarig nociceptiv smärta. Kronisk smärta

  Hej,

  Mina man har under flera fått ont i höger skulderbadet och gått på behandling med kortison, värme, massage, utrajud och magnetodiaflux, men det kommer igen. Vad kan man göra för att kunna jobba. När man jobbar vid data ( bokföring jobb)har ont, när man stödjer sig på stolen, med ryggen mot stolens ryggstöd,har man ont. Det har gått flera år med denna ont. Vilka behandlingar kan man gå eller gymnastik.
  Tack för hjälp
  med vänliga hälsningar

  • From Jakob, Leg läk on Långvarig nociceptiv smärta. Kronisk smärta

   Har inte sjukgymnastik prövats än? Bör absolut testas. I samband med ett besök hos sjukgymnasten så kan man gå igenom kroppshållning & arbetsutförande. Genom några enkla ritualer under arbetstid så kan man ibland bli helt besvärsfri. Skulle det i sin tur inte fungera så kan ett läkarbesök vara på sin plats. Man kan då göra en bedömning om det ska utföras någon djupare radiologisk undersökning, t. ex. magnetkamera. De flesta skuldersmärtor handlar om kroniska inflammatoriska tillstånd som lindras av NSAID (t. ex. diklofenak) och fysikalisk träning, men ibland (tämligen sällan) finner man tillstånd som är operabla.

   Allmänläkare bedömer smärtor i skulderpartier oftast som sådant: fungerar inte injektion + sjukgymnastik + ändrade livsvanor? Remiss till ortoped.

   MVH

 • From Sören Sehlstedt on Kristallartrit

  Hej mitt namn är Sören.
  Jag har fått diagnosen monoartrit med kalkkristaller efter tre månaders sjukskrivning med besvär i knäled. Jag har genomfört fem vätsketappningar, en titthålsoperation då bakre minisken visade sig vara skadad. Jag har fått kortisoninjektioner i leden, fått kortisontabletter, diklofenak och efter diagnosen också fått Acroxia 90 mg.
  Fråga 1: Kommer besvären att kvarstå och kan jag ha aktiva arbete kvar? Jag jobbar med jakt, fiske och skogsvård där jag går mycket i skogen och gör tunga lyft i arbetet.
  Fråga 2: Jag undrar även om jag ska hålla mig i stillhet eller göra sjukgymnastik? Själv upplever jag att så fort jag slutar med medicinering eller anstränger benen så kommer besvären tillbaka.
  Fråga 3: Undrar även om det kan bero på en kroppslig sjukdom eller sjukdom framkallad av mitt arbete?
  Tacksam för råd och svar då jag oroligt misstänker att jag står inför en stor livsförändring.
  Med vänlig hälsning Sören.

  • From Inger on Kristallartrit

   Hej Sören!
   Jag hoppas du inte har problem med dina knän forfarande. Jag har haft problem med mina knän och andra leder i 25 år. Först vid insjuknade akut i USA för fem år sedan fick jag riktig hjälp. Jag tar 0,50 mg Kolkicin varje dag och upp till 1,00 mg när jag blir sämre. Idag kan jag även äta citrusfrukter utan att få ögonproblem tack vare Kolkicinet. Jag tål även ventilation och drag vilket orsakade svår värk tidigare. Mina knän kan fortfarande svullna och värka dock utan att pseudogiktatack. Det beror nog på att de varit dåliga länge samt att mitt brosk är mjukare än det brukar vara. Idag tar jag diklofenak flera gånger i veckan. Motion är alltid bra! Jag är så tacksam för hjälpen jag fick i USA!
   Med vänlig hälsning Inger

 • From Karin Hansen on Migrän

  Hej!
  Haft en hösidig h-värk i ca 1,5 år.Irriterande molvärk vid tinningen,utstrålning bakåt mot nacken eller rmot örat.Ibland illamående.Har mycket sällan tagit någon medicin.Men jag fick nyligen 3 beh med akupunktur hos sjukgymnasten på vår vårdcentral.Endast en känning av den högersidiga molande
  värken sdan dess.Helt underbart!! Han satte nålarna i nacken då vi trodde orsaken var spända muskler.För mig var detta underbart.Värt att prova,Lycka till

 • From Lisa Karlsson on Övervikt. Fetma

  Varför blir vi bara tyngre och tyngre. Det är ju inte bara i Sverige. Vad gör regeringarna år det?
  Det är hög tid för EU att bestämma någon fetskatt eller nått!

  • From Christina on Övervikt. Fetma

   Var är det personliga ansvaret?

 • From Lisa karlsson on Migrän

  Hej Privatmedicin!
  Stort tack för en bra sammanfattning i migränavsnittet. Har läst mycket på olika webbsidor. Er sammanfattning har hjälpt mig, särskilt då avsnittet ”förebyggande behandling”.
  Har påbörjat avslappande behandling, och känner mig ”som ung på nytt”!

 • From Paola Gerdhem on Ögonlocksinflammation

  Har läst åtskilliga artiklar om blefarit både på svenska och andra språk. Har dock inte funnit någon artikel som anger huvudvärk bakom ögonen i samband med blefarit. Besökte vårdcentralen i oktober 2010 i ett ärende och bad samtidigt om ögondroppar för mina röda ögon. Fick då remiss till en ögonläkare som ställde diagnosen. Har aldrig hört att jag har blefarit trots många besök hos ögonläkare under årens lopp (är 70 år idag) Har haft problem med röda ögon i många år vilket besvärat mig mycket p g a att jag ofta ser trött ut med matta ögon. Huvudvärken har jag haft i många år och utgått ifrån att det varit vanlig huvudvärk eftersom jag inte haft några helt tydliga inflammationer i ögonen; bara röda ögon och röda ögonlockskanter. Värken kan komma plötsligt och kan avta inom någon timme/timmar. Tar ibland både ögondroppar och Alvedon vilket minskar värken. Blefariten påverkar läsande/fokusering på text och jag måste blunda med det öga som är mest angripet för att läsa texten. Har nu haft pågående kraftig inflammation från och till sedan slutet av oktober 2010 (nu mitten av januari 2011). Det känns som små fyrverkerier i ögat som svider när vätskan rinner ut i ögonen. Har ett återbesök i april 2011 hos doktorn.
  Har behandlats i omgångar med kräm och ögondroppar(tre veckors behandling). Det börjar avklinga men efter några dagars uppehåll med krämen måste jag fortsätta med kräm och droppar ett par dagar till. Behandlingen med tvätt av ögonen har bara gjort inflammationen sämre så det har jag slutat med i samråd med ögonläkaren (går på kontroll av trycket i ögat då och då).

1 2 3 55