Influensatider

Vintern och kylan är här, och med den förkylningar, influensa och vinterkräksjuka. Och även om inte kulmen nåtts så är det många som insjuknat. Sjukdomsförloppet för influensen är snabbt och efter en inkubationstid på en till fyra dagar kan man ligga i feber på 40 grader och känna sig ordentligt sjuk, med huvudvärk, muskelvärk och trötthet. Till skillnad mot vinterkräksjuka som mest smittas via kontakter, är influensan luftburen och sprids genom hostningar och nysningar.

Det är svårt att skydda sig mot vinterns sjukdomar, men lite kan man göra för att undvika att bli sjuk. Ett är att inte vistas i samma rum som personer som redan insjuknat, och som vanligt är det god handhygien som gäller. För den som redan är sjuk gäller att man räknas som snittfri när man varit feberfri minst en dag.

I de flesta minskar sjukdomssymtomen efter fem till sju dagar, men tröttheten kan sitta i flera veckor. Eftersom influensa är en virussjukdom finns inga mediciner att ta till, men vila, receptfria värktabletter och att dricka ordentligt, både varma och kalla drycker kan lindra besvären. Vid ihållande besvär kan det finnas skäl att ta kontakt med vårdcentralen.

Uppdaterad: 2017

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.