Bakteriefällor i sommar

Vi är nu inne i det som enligt gamla Bondepraktiken kallas ”rötmånaden”. Enligt praktikan blir det fara å färde när det gäller bakterier i maten från 23 juli och en månad framåt. Men det är mer väderlek och värme än datum som avgör, och hela sommaren finns det anledning att vara försiktig med hanteringen av maten för att undvika magsjuka.

Särskilt försiktig ska man vara med maten i picknickkorgen. Den bör vara väl kyld, gärna med frysklampar, och man bör undvika packa ner känsliga matvaror som kött och fågel. Undvik också mat som äts med händerna. I vilket fall, glöm inte packa ner handsprit i korgen.

Andra kända bakterieskällor är bufféer som står uppdukade länge. Över huvudtaget bör ingen mat stå framme länge sommartid. Och det finns all anledning att byta disktrasa ofta, disktrasan är nämligen en känd bakteriespridare.

Och som alltid – det är god handhygien som gäller, när man kommer utifrån och in, efter toalettbesök och före matlagning. Med normal noggrann handtvätt med varmt vatten och tvål och handsprit klarar man sig långt.

 

Lämna en kommentar

Villkor

Genom att posta en kommentar godkänner du nedanstående villkor.
1. Visa alltid god ton när du postar på sidan
2. Respektera att alla inte tycker lika och håll en trevlig ton i inläggen
3. Undvik att posta privat information t.ex. kontaktuppgifter

Det namn som du anger visas publikt på sidan i samband med visning av din kommentar.