Fördubblad konsumtion av uppgraderat livsmedel

Påsken är högtiden då vi svenskar fullkomligt frossar i ägg (vilket ju alla vet). Normalt sett äter svensken i genomsnitt drygt ett halvt ägg om dagen, eller knappt 207 ägg per år. Under påskveckan ökar vi vår äggkonsumtion med det dubbla, och tillsammans konsumerar vi totalt 2000 ton ägg. Under påskaftonskvällen kulminerar äggkonsumtionen, då beräknas det gå åt sex miljoner ägg i timmen (fakta från Svenska Ägg som är branschorganisation för företagen inom svensk äggnäring).

Ägget har också fått upprättelse från tidigare varningar om risken för ökad kolesterolhalt och därigenom ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt Göteborgs-Posten på påskafton är ägget ett bättre alternativ än proteindrycker och proteinkakor för den som tränar mycket. Enligt Ingrid Larsson, dietist på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är det bättre att ta ett ägg än en proteinbar då äggvitan innehåller nästa enbart protein. Ägget innehåller också viktiga näringsämnen som D-vitamin och mineraler som exempelvis selen.

Uppdaterad: 2017

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev.