Podcasts om medicinska frågor

Ett bra sätt att lära sig mer om medicinska frågor, få svar på eventuella frågor och kanske få höra något om ”sin egen” sjukdom, är att lyssna på ”radio” via datorn eller telefonen. Det nya sättet att sända ut sådan information är via en så kallad podcast. Podcasts är ljudfiler som du kan lyssna på gratis, antingen strömmande eller genom att ladda ned filen till din dator eller till din smartphone. Gemensamt för dem alla är att de är enkelt producerade och ofta snabbt når en stor lyssnarskara.

Varje månad dyker det upp nya kanaler där du kan hitta dina guldkorn. Några exempel är Ronden, som görs av två läkare, en specialist i internmedicin och en infektionsläkare, och Generalisterna, som görs av tre distriktsläkare.

Ganska ny är Akademiliv, Sahlgrenska Akademins podcast som bygger på halvtimmes långa intervjuer med forskare och tar upp intressanta ämnen på ett populärvetenskapligt sätt. Där kan du bland annat lyssna på forskning om hjärnskakning, upplevelsen av alkohol och om fluortandkrämens betydelse. Senast i raden av forskare är Agnes Wold, professor i immunologi som varit sommarpratare i P1 som talar om varför vi blir allergiska och slår hål på hälsomyter om handsprit och om amning.

Lämna en kommentar

Villkor

Genom att posta en kommentar godkänner du nedanstående villkor.
1. Visa alltid god ton när du postar på sidan
2. Respektera att alla inte tycker lika och håll en trevlig ton i inläggen
3. Undvik att posta privat information t.ex. kontaktuppgifter

Det namn som du anger visas publikt på sidan i samband med visning av din kommentar.