Tietzes syndrom

(Condritis costalis / Osteocondritis)

Definition

Lokalt smärttillstånd i broskskivan i förbindelsen mellan revbenen och bröstbenet.

Orsak(-er)

Oftast okänd. Inte ovanligt efter en virussjukdom. Ibland ses den då patienten har dålig hållning och ”trycker ihop” bröstkorgen. Någon gång efter fysisk överbelastning. Ibland våld mot armar eller bröstkorg. Ibland del i en inflammatorisk sjukdom. Patienter som drabbas är ibland i ett psykiskt stress- eller spänningstillstånd.

Symtom

Smärta över i regel ett revben i övergången mellan brosk och ben, framför allt på vänster sida. Ibland utstrålning i vänster arm. Till en början brännande smärta, som successivt klingar av och övergår till en molande karaktär. ”Tryck över bröstet”. Oftast kvinnor som drabbas.
Symtomen förvärras av stress och oro, arbete som innebär lyft med armar, statiskt arbete med armarna (datorarbete, bilkörning). Köld förvärrar, värme lindrar.

Status

Distinkt ömmande punkt på revbenet.

Alternativa överväganden

Vid typisk kliniska symtom knappast risk för feldiagnos. Ledinflammationer runt själva bröstbenet pekar mot diagnosen spondartrit. Muskelsmärtor. Nervsmärtor från revbensnerver pga sk låsningar eller upphakningar av leder bak vid kotpelaren.Hjärtinfarkt har inte lokal ömhet över bröstbenet. Inte heller magsår eller gallstensmärtor.

Utredning

Kliniskt diagnos. Har patienten en bakomliggande systemsjukdom? Finns det symmetriska rörelser över bröstkorgen vid andningsrörelser?
Låt pat sitta på en brits och rotera bröstkorgen fullt ut åt höger respektive vänster. Känn samtidigt på lederna mellan kotkropparna (facettleder) i övre bröstryggraden. Om patienten känner smärta över dessa + smärta vid rörelse vänster eller höger talar detta för ”låsning” i facettled.

Behandling

Lugnande besked!
Antiinflammatoriska NSAID-preparat kan prövas.
Vid låsning över facettled remiss till sjukgymnast för ”mobilisering”.
Oftast spontant avklingande besvär på månaders eller något års sikt.

Annons från Google ↓
Diskutera och läs mer om Tietzes syndrom i forumet

122 Kommentarer

 1. Stina skriver:

  Haft Tietzes i 3,5 år. Ont i bröstben och alla revbensfästena på både höger och vänster sida. Sjukt ont i ändarna på nyckelbenen närmst halsen, hjärtklappning, feberkänsla, slem i halsen och en del andra symptom. Är SÅ trött på detta… Som grädden på moset är jag också mitt i klimakteriet. Tål inte Diklofenak och andra antiinflammatoriska mediciner. Vad har ni andra för typ av smärtstillande mediciner?

 2. Erika skriver:

  Hejsan!
  Det är inte alltid mobilisering hjälper, utan bättre resultat kan ofta ges vid justering/manipulation som utförs av legitimerad kiropraktor/naprapat.

 3. Kawoii skriver:

  Hej, har nu i några dagar haft ont i bröstkorgen sådär i mitten nästan hela tiden, ibland hårt tryck ibland bara som en känsla av i stil med klaustrofobi (?) men obehagligt. Har varit hos en läkare som tagit ekg och lyssnat på lungorna osv. Även tagit blodprov för inflammation men de sa bara att jag är hur frisk som helst … Sen läste jag din text o ALLT liksom stämmer in …
  Hur stor är chansen att man kan ha Tietze utan att läkaren upptäckt det? Är det normalt att få det i samband med förkylning och feber? Är det något som förekommer alla åldersklasser? Är själv 15.

  • Eva skriver:

   Hej Kawoli. Min dotter har för fjärde gången fått dessa symtom och de kommer oftast av att hon varit, eller någon annan är, förkyld! Obehagligt men det går över, kolla med läkare!

Lämna en kommentar

Villkor

Genom att posta en kommentar godkänner du nedanstående villkor.
1. Visa alltid god ton när du postar på sidan
2. Respektera att alla inte tycker lika och håll en trevlig ton i inläggen
3. Undvik att posta privat information t.ex. kontaktuppgifter

Det namn som du anger visas publikt på sidan i samband med visning av din kommentar.


Annons från Google ↓
×