Uppdaterad: 8 maj, 2013

Tietzes syndrom

(Condritis costalis / Osteocondritis)

Definition

Lokalt smärttillstånd i broskskivan i förbindelsen mellan revbenen och bröstbenet.

Orsak(-er)

Oftast okänd. Inte ovanligt efter en virussjukdom. Ibland ses den då patienten har dålig hållning och ”trycker ihop” bröstkorgen. Någon gång efter fysisk överbelastning. Ibland våld mot armar eller bröstkorg. Ibland del i en inflammatorisk sjukdom. Patienter som drabbas är ibland i ett psykiskt stress- eller spänningstillstånd.

Symtom

Smärta över i regel ett revben i övergången mellan brosk och ben, framför allt på vänster sida. Ibland utstrålning i vänster arm. Till en början brännande smärta, som successivt klingar av och övergår till en molande karaktär. ”Tryck över bröstet”. Oftast kvinnor som drabbas.
Symtomen förvärras av stress och oro, arbete som innebär lyft med armar, statiskt arbete med armarna (datorarbete, bilkörning). Köld förvärrar, värme lindrar.

Status

Distinkt ömmande punkt på revbenet.

Alternativa överväganden

Vid typisk kliniska symtom knappast risk för feldiagnos. Ledinflammationer runt själva bröstbenet pekar mot diagnosen spondartrit. Muskelsmärtor. Nervsmärtor från revbensnerver pga sk låsningar eller upphakningar av leder bak vid kotpelaren.Hjärtinfarkt har inte lokal ömhet över bröstbenet. Inte heller magsår eller gallstensmärtor.

Utredning

Kliniskt diagnos. Har patienten en bakomliggande systemsjukdom? Finns det symmetriska rörelser över bröstkorgen vid andningsrörelser?
Låt pat sitta på en brits och rotera bröstkorgen fullt ut åt höger respektive vänster. Känn samtidigt på lederna mellan kotkropparna (facettleder) i övre bröstryggraden. Om patienten känner smärta över dessa + smärta vid rörelse vänster eller höger talar detta för ”låsning” i facettled.

Behandling

Lugnande besked!
Antiinflammatoriska NSAID-preparat kan prövas.
Vid låsning över facettled remiss till sjukgymnast för ”mobilisering”.
Oftast spontant avklingande besvär på månaders eller något års sikt.

92 Kommentarer

 1. avatar Rainer skriver:
  Har haft detta i 1 års tid, samtidigt med yrsel mm. Finns ej någon bot???
  • avatar Fanny skriver:
   Har konstant tryck över bröstet känner mig ofta yr så att jag ramlar ihop har svårt och andas och en obehaglig känsla av att jag inte lever

   Vet inte vad som är felet o mamma säger att de inte är något men hur vet hon hur jag känner ?

   • avatar Susanne skriver:
    Hej Fanny. Det låter mer som du lever med någon form av panikångest och det är jätte jobbigt och något du skall försöka få hjälp med. Det finns nämligen bra hjälp att få, både via läkemedel och även psykologiskt stöd via KBT. Läs mer på vår sida via denna länk. . Vänd dig till din husläkare till att börja med och se sedan om du kan få remiss till en bra psykolog. Du skall se att du med lite proffsig hjälp kommer att må bättre framöver. Hälsningar webbredaktören
   • avatar ivan skriver:
    Ja har samma problem men vila varma bad samt kortsion injektioner och tålamod så kommer d bli bättre . Be även om psykologisk hjälp. Tiezes syndrom är väldigt knepig.
 2. avatar Anna skriver:
  Hej! Fick denna diagnos idag efter ett par års smärta, oro o ångest. Fick kortisonsprutor, skulle hjälpa på ett par tre dar sa min läkare. Hoppas!
 3. avatar SkitFattig skriver:
  Har haft skiten i snart 4år :/ Undrar oxå om det finns nån bot..Vill jobba nån gång!
 4. avatar J.K skriver:
  Hej.

  Detta problem ni beskriver ovan är något jag jag haft i ett antal år nu, i början upplevde jag det som om jag led av panikångest.

  Anledningen till detta var att jag vid stressade situationer mindre och större vart väldigt seg och spänd i bröstryggen (dvs svårighet att andas, eller överhuvudtaget ta djupa andetag), jag vart tvungen att sätta mig ned för att överhuvudtaget lindra symptomen.

  Vid de situationer jag upplevde dessa andingssvårigheter så upplevde jag också en värmesvallning i ryggen, jag akn säga att den inte direkt lindrade stressen.

  Känslan i ryggen är ett tryck över bröstkorgen, samt spända muskler mellan skulderbladen.
  Vid framåtböjningar så är känslan en form av stretch, även fast jag inte utövat någon direkt aktivitet.

  Det räcker alltså med att böja huvudet framåt (haka ned mot bröstkorgen) för att stretch känslan skall infinna sig vid sittande/ståendes position.

  Min kiropraktor jag nu endsast besöker (och då har jag träffat många mindre kompetenta) beskriver min bröstrygg och dess rörlighet som ett segt gummiband, han berättar också för mig att min rygg inte svarar på behandlingen som han ger.
  Han till och med sa det direkt till mig att det enda han kunda hjälpa till med var att lindra symptomen, vilket jag upplever som ganska ärligt jämfört med de andra kiropraktorerna.

  När någon känner längs med ryggraden med sina fingrar så finns det 3st ställen där det verkligen är ömt, senast jag var hos kiropraktorn så berättade han för mig att de ställena jag beskrev smärtan ej var låsningar.

  Så vad är det jag har egentligen?
  Min utövning av löpning, skidåkning, golfning blir väldigt svår att utföra (pga andning samt nedsatt rörlighet) då detta besvär är väldigt rörelsehindrande samt syrenedsättande vid ansträngd motionsutövning.

  Är det det ni beskriver ovan eller är det http://reumatism.ifokus.se/articles/4d714bfbb9cb46223305f7b1-bechterews-sjukdom.

  Det var lite långt, men jag uppskattar ifall ni kommer med era tankar samt eventuella spekulationer på vad soms kulle kunna vara en bra lösning på mitt problem.

  MvH J.K

  • avatar Susanne skriver:
   Hej. Det är helt ok att skriva långt. Jag tänker också på Bechterews sjukdom när jag läser det du beskriver. Den sjukdomen kan te sig rätt olika från person till person. En del har lindriga symtom och andra har det rätt jobbigt i perioder. Läs mer på vår sajt om just Beechterews. Alternativ annan reumatisk sjukdom. Har du någon bra allmänläkare som du känner förtroende för? Det bästa är att boka ett besök och prata med en läkare i lugn och ro, någon som kan undersöka dig etc. Mvh webbredaktören.
   • avatar Christina, Sollentuna skriver:
    Hej!
    Så mycket elände med dessa Titzes besvär som jag också har, fast inte alls så hemska som en del här. INGEN annars kompetent allmännläkare har tagit min fråga på allvar om varför det sticker på högra sidan vid revbenen. SVARET fick jag efter många år via radiodoktorn Knutsson när jag lyssnade en söndag morgon på P4, där programledaren ställde en medicinsk fråga och den utmärkte dr. Knutsson fick poäng alltefter hur han lyckades lösa de medicinska problem
  • avatar Drabbad skriver:
   Började dina besvär under vintern -09/10 och du hör till dem som tog svininfluensavaccinet så har du med all sannolikhet svaret där..jag är själv drabbad och känner så väl igen det.
   • avatar Lena B skriver:
    Oj! Jag vaccinerade mig 2009, på hösten, och känner igen mig i det ni beskriver.
   • avatar maria skriver:
    Hej jag tog sprutan har nu mått skit i 4 år och har snart gjort alla undersökningar som finns känns det som, blev du sjuk efter sprutan vad hände???berätta för detta har jag misstänkt men jag slutade röka i samma veva pg a lunginflammation så det har varit många tankar…
    MVH maria
   • avatar Christina, Sollentuna skriver:
    Varför klagar alla här på svininfluensavaccinet? Titzes syndrom handlar om annat. Läs de andra inläggen och ta reda på fakta, jag hittade många sidor på internet med utmärkt information! Bl a sade klick för mig att
 5. avatar J.K skriver:
  Hej.

  Tack för svar.

  Vid en nyligen utförd MR så visades inga tecken på spinal stenos.
  Inte heller visade sakroiliakalederna tecken på pelvospondylit, vilket jag tidigare har läst att det är svårt att upptäcka.

  Nu återstår det blodprov för att finna några som helst tecken på att det jag upplever skulle vara en form av bechterews.

  Åkte skidor igår i Hammarbybacken, det var trevligt då solen lyste hela dagen.
  Kvällen var mindre trevlig med en tilltagande stelhet i bröstrygg och nacke, med tillhörande kallsvettning i nacke samt värmesvallning över rygg vid försök till stretch, kallsvettning i nacke orsakad utan närmare ansträngning än vanligt soff sittande.
  Men det var en grym dag :)

  Skall träffa min allmänläkare sent denna vecka, har svårt att få förtoende för dem då de visat på stor inkompetens om och om igen. (exempel på dessa bör vi inte ta upp denna gång hehe)

  Men fan den som ger sig haha.

  Återkommer, förhoppningsvis efter ännu mera skidåkning.

  J.K

  • avatar Christina, Sollentuna skriver:
   Hej JK!
   Allmänläkarna har i alla fall i mitt fall inte tagit mina stickande symtom över högra revbenet på allvar, så där kan man inte vänta sig att få någon hjälp. Själv trodde jag att det var en sportskada – vilket det kan oxå vara, läste jag idag via internet. Jag var en gång för ett antal – minst 10 år sedan – på ett power-aerobic pass, där instruktören insisterade bredvid mig att jag skulle ta i mera med 2 kg:s hantlar, samtidigt som jag gick upp o ner på en bräda. Jag hade då tränat aetobics i 15 år o var ingen nybörjare. Men efter det kände jag att mina Titzes syndrom började ge sig tillkänna för första gången. Jag trodde att det var träningsvärk, men efter att jag tagit det lugnt med träning och symtomen inte försvann så gick jag till en erfaren allmänläkare som inte hade ett hum om saken. Svaret fick jag efter många års undrande via en radiodoktor Knutsson i P4:s Mannheimet o Tengby som gick söndagar, där Anna Mannheimet ställde medicinska frågor och poängsatte dr Knutsson hur väl han löste frågan. Knutsson visste ju direkt om Titzes syndrom. Så ”Herrens vägar är många”…, tänkte jag just..…samt att jag märkt att man kan sätta igång symtomen vid kyla och drag. Så håll er varma, ni som har dessa symtom! Jag kan egentligen inte klaga, jag har symtomen endast ibland, kanske för att jag vet handskas med mitt problem. Ibland har jag haft tjockt ullplagg som värmt revbenet under natten vid besvär, apotekets tjocka vadd hjälper oxå. Och så ta en promenad och försök koppla bort smärtorna, det är trots alla besvär inte livshotande sjukdom, dessa Titzes syndromer som oxå kan triggas igång av för mycket ältande, läste jag idag via internet. Vacciner tror inte jag går varken bevisa eller skylla på.
 6. avatar Anna skriver:
  Kortisonsprutorna tog faktiskt bort nästan all smärta och ”hugg mot hjärtat” , men ett par dar senare fick jag ett tryck mellan skulderbladen så jag inte fick luft o vidare tryck/ värk mellan brösten fast högre upp än tidigare. Fick en till kortisonspruta, då i ryggen där jag är öm för 3 dar sen, har ännu inte hjälpt helt. Känns som det bara dyker upp fler ställen runt bröstryggen med smärta. Tar värk tabl för att stå ut. Har köpt en hållningsväst för ett par dar sen, då jag krummar med ryggen o då får jag svårt att djupandas, är tvungen att jobba trots urusel lön då jag varit sjukskriven en dryg vecka, har ej råd. Få se hur länge jag orkar!
 7. avatar Katarina skriver:
  Har exakt samma symptom som er. Har haft det under några år med. De började då jag sköt in ett kylskåp. Kunda inte lyfta upp armarna på 3 månader utan att det högg överallt. Gick till läkare som sa att det kommer från ryggen och är nerver därifrån som gör att jag får ”svårt att andas”. Men detta har kommit tillbaka och nu ännu värre. Man får väl ställa sin egen diagnos då. Anna, jag undrar var kan man köpa en hållningsväst?
 8. avatar Anna skriver:
  Hej!
  Har inte varit ute här på ett tag,men ett sent svar Katarina: Hållningsväst köpte jag på nätet, bara googla på hållninsväst, det finns flera företag som säljer. Har man ont som jag så drar man ihop kroppen o skjuter fram axlarna när man ska göra tvärt om, så hållninsvästen hjälper o påminner. Hade på mig den för länge i början o fick träninsvärk av det också. Har varit en omgång till o fått kortison sprutor. Har dock fortfarande värk o är sjukskriven sen 2 veckor. Tar värktabl och smörjer in mig med VoltarenGel vb.Har börjat med andninsövningar och KBT-beh på nätet Livanda mot min ångest. Fick kraftig andnöd på jobbet o på HC fick jag båsa i Peak Flow Meter och läkarn sa att jag har astma också. Ska utredas för astma o beh med Pulmicort o Bricanyl. Jobbigt när det byggs på o aldrig blir bättre.
 9. avatar Rebeca skriver:
  Hej!

  Är 19 och fick diagnos idag…
  Visst ha det varit jobbigt innan jag fick diagnos men jag ser inte hur det kommer påverkar mig i framtiden.

  En sak som jag dock inte förstår… kan det gå över eller är det kroniskt så att säga?

  MVH Rebeca

  • avatar Susanne skriver:
   Hej, Tietzes syndrom har oftast spontant avklingande besvär på månaders eller något års sikt. Har man det jobbigt och antiinflamatoriskbehandling inte hjälper kan man kontakta en sjukgymnast. Det är inte alltid remiss behövs utan det kan räcka med en så kallad ”egen-remiss”. Ofta går det att få en snabb tid hos någon privat sjukgymnastgrupp. De finns sjukgymnaster med eller utan anslutning till vårdavtal. Är de anslutna är kostnaden frikortsgrundande, kan vara bra att veta. Hälsningar Susanne
 10. avatar Therese skriver:
  Hej
  Jag fick diagnosen för ett tag sedan….jag är gravid i v 27 och jag kan nu inte röra mig pga revbenen…kan stå max 3 min sen svimmar jag av smärta…läkarna gör inget och sjukgymnaster gör inget…ligger med värmedyn hela tiden men vad mer kan jag göra? Finns det några mediciner eller några mer tips orkar inte ligga mer vill kunna gå och handla mm
 11. […] fick jag ”beskedet” Tietzes syndrom. Här kan ni läsa vad det är för något:http://www.privatmedicin.se/medicinboken/rorelseorganens-sjukdomar/tietzes-syndrom/Det är inget allvarligt. Jag ska köra sjukgymnastik och om jag t ex gymar ska jag göra vissa […]
 12. avatar Kicki skriver:
  Är det någon som har gjort en magnetröntgen på bröstkorgen som kunnat påvisa inflammationen, tietze?
  Har någon provat akupunktur eller annan behandling som hjälpt? Jag har haft min tietze i fyra månader och får panik när jag tänker på att få ha kvar detta för en längre tid!
  • avatar Pauline skriver:
   Jag testade akupunktur och det hjälpte faktiskt till stor del.
   Hade innan dess hamnat i en ond cirkel där spänningen gjorde att man fick ont i bröstet som gjorde att man spände sig och fick spänningshuivudvärk och runt och runt i en längre tid men efter akupunkturen kunde jag känna att bröstkorgen kändes ”mjukare” och huvudvärken var nästan helt borta. Testa. :)
 13. avatar Tobias J skriver:
  åkte på en smärta under höger skulderblad vilket jag trodde kunde vara en ”stor” muskelknuta som tur är så har vi massage på jobbet var 14:e dag mot mindre betalning, så jag gick dit på tisdagen den 9:e April och fick min massage och hon kände något som hon försökte massera ut och även ge lite laserbehandling så jag hoppades på ett bra resultat, men på onsdagen stod jag ut i två timmar på jobbet och den dagen fick jag göra lättare jobb men inte ens det funkade, fick sedan på kvällen på onsdagen kontakta läkaren för den gick inte sitta eller stå eller nåt det gjorde grymmt ont och jag har ganska hög smärttröskel vill jag nog kalla det, läkaren hittade självklart inget utan jag fick åka hem och käka ipren och alvedon den kvällen på morgonen så kunde jag knappt ta mig ur sängen och fick en ny tid hos läkaren och han förstod att jag hade ont och fick ta massa blodprover och Ekg test, han nämde som snabbast att det kunde vara nåt som heter kostokondrit jag kunde fått och det skulle tydligen göra ”ganska” ont fick en medecin som heter Paraflex (muskel avslappnande) ? och det jag har läst om kostokondrit är att det är någon slags inflamation i skelletet vid bröstbenet och revbens brosket så vet inte riktigt om jag fått rätt medecin eller om jag ens vet vad det är som gör så grymt ont, blev lite bättre i helgen som varit men fick tillbaks det ordentligt idag när vi hade Hjärt och lung räddning på jobbet vilket tydligen var för ansträngande för mig, det känns som en brännande smärta i bröstbenet och en liknande i ryggraden (tror jag) känns som att nån håller på att dela bröstbenet innifrån grymt plågsamt att växla bilen och många korta rattslag och inga fulla andetag, hoppas detta är något som ger med sig annars vet jag nog någon som kommer skaffa fram stark ”medecin” snart :( orkar inte med detta, och man blir ju inte rik av att vara hemma ifrån jobbet heller precis :/ //Tobbe
 14. avatar Mona skriver:
  Har en smärta under vänster bröst som oroar mig,ibland är smärtan över bröstet,det kan oxå brännas ut mot vänster arm och runt skuldran.Är detta typiskt för denna sjukdom?Kan inte äta NSAID pga känslig mage-vad gör man då?Är 28 år och har 3barn (mycke lyft….)
 15. avatar DJ skriver:
  Efter diagnos enl ovan och att inget hjälpt under 1,5 år med värk varje dag, provade en bekant till mig akupunktur. Lindring efter 2:a gången och nu helt besvärsfri 2 v. i stäck vid 6 behandlingar. Ffa att få sova hela nätter är en stor livskvalité.
  • avatar Mona skriver:
   DJ
   Menade min beskrivning eller sjukdomen i sig?
   Doktorn har ej gett mig någon diagnos,bör jag söka igen?
   Härligt om smärtan ger sig med akupunktur(det har jag aldrig testat)
   • avatar Christina, Sollentuna skriver:
    Hej Mona o Dj!
    Akupunktur botar mycket, bland annat min mångåriga, vid alla typer av väder o matintag igångtriggad migrän som jag efter akupunkturens moxabehandling varit helt fri från. Jag skulle inte kasta bort min tid hos en allmänläkare OM du snabbt vill få hjälp. Se mina inlägg, allmänläkarna som haft mångårig erfarenhet har i mitt fall inte haft en aning eller så kanske de tyckt att våra symptom inte väger så tungt i jämförelse med allvarligare sjukdomar. Men den som har Titzes syndrom vet att det sticker som knivar vid revbenen – detta symtom har jag ibland – och att det gör ont!
 16. avatar Pauline skriver:
  Har levt med diagnos i tre år. Har levt med värken i många år innan.
  Akupunktur har fungerat bra för mig. Meditation låter kanske fångit men det hjälper för avslappning och det hjälper för djupandning. Jag vaknar ibland på nätterna och har ont och svårt att andas och brukar då sätta mig 5 minuter och meditera.
  Försöka att pausa värkmedeicinen då och då. Även om smärtan är kronisk så kan kroppen behöva känna hur illa det är och man behöver justera mängden medicin. Tänk på levern! Och framför allt. Var inte rädda för att berätta för folk i din omgivning så de förstår varför du ena dagen kan må bra och promenera och nästa knappt klarar att gå upp för en trapp. Du är inte galen. Du har ont. Ha det fint allihop!
 17. avatar K.I skriver:
  Har levt med dessa besvär i ungefär 4 månader nu. Det är i stort sett en molande känsla runt vänstra bröstet som radierar mot vänster arm och stundtals vänstra delen av ryggen. Smärtan blir allt intensivare om jag trycker på revbenen precis under nyckelbenet.

  Även om jag varit på akuten och fått det klarlagt att det inte har någonting med hjärtat att göra så finns den tanken hela tiden kvar. Och det blir otroligt jobbigt om nätterna eftersom jag varje natt tror att jag kommer vakna upp med ett hjärtinfarkt.

  Går det på något sätt verkligen utesluta att det inte har någonting med hjärtat att göra, eller kärlen för den delen? Jag fick göra ett arbetsprov, EKG och de tog massa blodprover i omgångar (fick sova över på kardiologen).

  Det som gör mig otroligt orolig är just det att jag inte fått en diagnos än. Läkarna ville kalla det för helt enkelt bröstsmärtor och ingenting annat.

  • avatar A.L skriver:
   Samma sak för mig, men har även lite ont på höger sida. Tietzes säger läkaren, eller costochcondrit eftersom jag är svullen på två ställen över bröstbenet. 4 månader av konstant smärta, en del dagar bättre och andra sämre. Är så less på det här nu och får sådan ångest när det är som värst med smärta kring hjärtat. Diklofenak och pronaxen har inte hjälpt mig. Sjukgymnast tror att smärtan i vä arm och rygg beror på att det spridit sig så att muskelfästen blivit inflammerade. Hittar du eller någon annan något som hjälper så tar jag tacksamt emot tips!!!
  • avatar Lena B skriver:
   Det här känner jag också igen. Man tror ju att man ska få en hjärtinfarkt, smärtan är ofattbar och det strålar ut i vänster arm. Men arbetsEKG visar inget onormalt. Dubbelslag på hjärtat ibland bara…Man känner sig som en hypokondriker!
 18. avatar Lisa skriver:
  Hej alla med smärttillstånd i revben och som eventuellt fått diagnos Tietzes syndrom. Jag fick detta efter att ha ramlat och slagit i ryggen. Jag hade även problem med andningen som att inte kunna ta ett ordentligt andetag dvs kände att jag alltid fick för lite luft. Jag valsade i Medicinsektorn tio år. När jag kom till Kirurgsektorn av en tillfällighet tog det två timmar (inkluderat ultraljud istället för CT-Rtg av min buk) att diagnosticera ett epigastrika bråck med en fettpåse som tryckte på hjärtat och orsakade smärttillståndet. Be att man kollar er ni som går år ut och år ineffektiva samma smärttillståndet . Hälsning Lisa
 19. avatar TR skriver:
  Har haft Tietzes syndrom i snart 2 år nu. Rätt diagnos kunde först fastställas efter 15 månader av bröstsmärta, hugg mot hjärtat, yrsel, högt blodtryck och spänningar i rygg. Problemen började plötsligt och dom första läkarkontakterna kunde inte konstatera något annat än högt blodtryck. Blodprov & EKG såg bra ut. Läkarna misstänkte hjärtsäcksinflammation och jag skickades på ultraljud av hjärtat vilket inte visade något avvikande. Efter fortsatta problem utan rätt diagnos så fick jag göra arbetstest samt 24 timmars loggning av blodtryck och EKG. Återigen så visade undersökningarna ingenting, frisk som en nötkärna. Efter fler läkarbesök och akuta besök på sjukhus så utfördes scanning med kontrastvätska. Samma visa, inga problem kunde upptäckas. Efter fler läkarbesök och tydligare symptom med ömmande punkter på bröstkorgen kunde äntligen rätt diagnos ställas. Konstaterar att det i mitt fall varit väldigt svårt att få rätt diagnos samt att primärvården och akutsjukvården har bristfälliga resurser vilket leder till onödiga och kostsamma undersökningar. När man är 35 år, vältränad och fullt frisk i övrigt upplever jag det som svårt att bli hörd av läkarkåren.

  För tillfället lindras problemen med hjälp av behandling hos naprapat samt antiinflammatioriskt Orudis Retard. Mår betydligt bättre och förhoppningsvis är jag inne i slutfasen av sjukdomen. Prövningen är inte så mycket att stå ut med smärtan utan den mentala biten är en oundviklig fälla. Det är svårt att inte falla in i negativa tankar när man upplever bröstsmärta och inte ha någon diagnos. Är du drabbad, håll ut och kämpa vidare, det blir bättre!

 20. avatar Mona skriver:
  Smärtan är kvar,finns där hela tiden men smärtan ökar då och då som vissa av er skriver.
  Min orsak är väl alla barnlyft(har ju 3 barn 1-6år) och barnvagnspromenader osv
  Kan man få bukt med smärtan?
  Håller med er alla att man blir enormt orolig ang hjärtat.
  Och att man inte blir tagen på allvar hos doktorer enbart för att man inte har åldern inne för att ha problem med hjärtat osv
  Önskar mig en diagnos!
  Samt att bli kvitt denna smärta
  Denna kväll är väldigt orolig för mig,då smärtan härjar lite mera..hoppas dock få sova ordentligt och vakna upp med iaf mindre smärta!
  SNÄLLA dela med er med Alla tips och idéer så vi alla kan bli friska o krya!!
 21. avatar Charlotta skriver:
  Hej! Jag är 20 år och jag fick diagnosen tietzes syndrom idag, det började plötsligt igår morse! Har en tryckande och stickande känsla på vänster sida. Läkarn trodde jag fått en propp pga p-piller och blev röntgad osv! Läkarn lät mig få komma hem idag! Det jag tänkte på när jag läser allt här är att min läkare sa inget om att detta kommer hålls i månader eller år eller att det kommer att påverka mig i mitt vardagliga liv. Men det gör det alltså? :(
 22. avatar TR skriver:
  Symtom:
  Tryck över bröstet, oftast vänster sida
  Hugg i bröstet och i vissa fall hjärtklappning
  Cykliska besvär
  Ömma punkter på bröstkorgen även svullnad i armhåla, kan flytta runt
  Ömmande punkter på nyckelben samt revben
  Det ”bubblar” i bröstkorgen
  Högt blocktryck och yrsel
  Spänning bak i ryggen, oftast vid vänster skuldra

  Allt som oftast är sänkan ok, EKG ok, arbetstest ok, röngten ok

  Vila hjälper
  Tänk på hållningen
  Vid långvariga problem så gå till naprapat/kiropraktor
  NSAID preparat kan hjälpa, Ipren, Voltaren
  Be allmänläkaren om remiss till reumatologen
  Akupunktur lindrar och läker
  Antiinflammatoriska mediciner hjälper

 23. avatar Rasmus W skriver:
  Hej!
  Jag har läst runt lite bland kommentarerna och det låter likt vad jag har, men jag vill dubbelkolla ändå.

  För nio veckor sedan fick jag körtelfeber, och för ungefär sju veckor sedan började det ömma i min vänstersida, vilket en läkare trodde var mjälten som var svullen. En annan läkare hävdade magkatarr (vilket jag också verkar ha, eller åtminstone ett brutalt ibs-skov). Körtelfebern höll i sig i ungefär fem veckor, och jag tog prover som var helt normala (blodkroppar och lever) eller nästan normala (andra leverprover) för fem veckor sedan (fyra veckor efter utbrottet).

  Men smärtan i sidan har hållit i sig, och jag har ont omkring hela magområdet. Dels känner jag då och då hur magsäcken och området kring solarplexus värker och tarmarna ger läskiga ljud ifrån sig och sväller upp, tror det kan vara magkatarr, men framför allt får jag rejäla smärtor i revbenen. Det är främst på vissa punkter som ömmar, men de varierar.

  Det gör också väldigt ont kring revbensbågarnas kanter, där de tar slut mot magen. Det känns främst som att smärtan ligger i skelettet eller musklerna omkring, men jag är inte helt säker. Det gör ont på ett sätt som liknar blåmärken, både i hur det känns och i att det ömmar främst när jag rör vid det,rör mig så att området störs eller sitter ned så att det böjs. Men smärtan är sjukt mycket starkare än vad blåmärken brukar vara. Blåmärkskänslan brukar vara värre på högersidan, men det andra, typ allmänt ömmande, brukar vara värre på vänstersidan.
  Smärtan är främst fokuserad framme vid kanten på revbensbågen, ungefär tio centimeter åt sidan från solarplexus, men jag har också ont längs revbenen från bröstet ut på sidan, nere vid revbenen precis ovanför höften, och i perioder runt bröstbenet, och ofta vid revbenskanten runt magsäcken (kan dock vara magkatarr).

  Jag är också väldigt trött, lite i vågor, och kan känna mig yr och illamående, men det är inte så farligt.
  Allt kommer i perioder om dagar. Några dagar mår jag bättre till den grad att det börjar kännas som att det är på väg att gå över, men sen fuckar allt ut igen. Stress gör saken värre, ligga i sängen och se på film gör saken bättre, men jag kan inte göra det hela livet.

  Har ont i ryggen med, men den har jag haft problem med länge, så det kan vara orelaterat.

  Jag ber hemskt mycket om ursäkt för det långa inlägget. Men tror ni att det kan vara Tietzes?

  Mvh
  Rasmus W

 24. avatar P.S skriver:
  Hej allihop!
  jaghar haft tietzes i ca 7 år, i mitt fall är det tyvärr kroniskt har vi upptäckt.Varför kan dom inte svara på. Jag har helt enkelt fått lära mig att leva med dom här smärtorna. Lyckligtvis har jag knepat och knåpat och lärt mig en del trick och en del tips finns. Så jag delar gladeligen med mig av dessa till alla er som har ont ;)

  Nr 1. Hur smärtsamt det än är och hur knasig det än låter så börja smått med att försöka knaka ut bröstkorgen. De första gångerna gör det vansinnigt ont men SÅ VÄRT! detta knep är det enda som gör att jag klarar av smärtan och besvären.
  vet inte riktigt hur jag lyckades till sist men nu gör jag det så galant att jag knapp tänker på det..ibland kanakar även bröstet ut sig själv utan att jag ens försöker :)
  ska försöka förklara hur jag gjorde/gör.
  jag börjar med att stå upp sp rakt jag bara kan och vrider endast överkroppen åt vänster i en minimal framåtböjd hållning. jag håller andan och snabbt vrider jag liksom bröstkorgen och höger armbåge mot vänster bröst samtaidigt som höger arm/axel vrids något bakåt.
  Det tog många försök innan det till sist knakade av bara helvete, som sagt det gör ont som satan men lättnaden som uppstår efter är så befriande. kom ihåg att man kan känna värk och en brännande känsla en stund efter. Dett gör jag ofta då jag legat på sidan en stund och bröstkorge/inflamerade området låser sig.

  Nr 2 använd mycket antiinflamatoriska naturliga salvor som tigerbalsam,vicks,och linniment. Lägg även något varmt på området som mjukar upp och tar ner inflammationen vid svåra smärtor och innan du ska försöka knaka ut.

  Nr 3. Basta mycket och massera mjukt området. Ångan och värmen gör att låsningarna släpper ganska mycket. Har du inte tillgång till bastu eller gym går en enkel ångdusch i ditt badrum hemma :)
  Dvs sätt på duschen på varmaste och stäng igen dörren ca 20-30 min innan då går in och sätter dig en stund. slappan av och ANDAS djupt prova även att använda salvor på bröstkorgen.

  nr 4: börja gör små försiktiga strechövningar. Du kan söka på nätet vad det finns för olika stretch övningar för rygg,axlar och bröstkorg. Ta den som verkar minst ansträngande och börja smått och försiktigt i din egen takt. Undvik att ligga/sova på sidan i början.
  Personligen blir mina låsningar och smärtor värre varje gång jag gör för ansträngande rörelser eller övningar. då måste jag knaka ut bröstkorgen flera gånger per dag. Viktigt att undvika rökning också om du nu röker. Det förvärrar det hela så mycket mer.

  Nr 5 Upprepar igen.. värme värme värme. Det är absolut det bästa och enda som hjälpt mig.
  Använd små redskap hemma som kan hjälpa till att värma och mjuka upp som tex värmedyna,värmeflaska,värmekudde,salvor massage apparater mm mm.

  Nr 6 Det här hjälper inte alla men för vissa har det lindrat lite. gör en eukalyptus kok. Dvs koka eukalyptusbland och andas sedan in ångan precis som många gör vid en förkylning. Det öppnar upp luftvägarna och hjälper lungorna att andas lite lindrigare vid jobbiga låsningar.

  Hoppas hoppas nu något av dessa enkla tips och huskurer kan hjälpa er hemma :)

 25. avatar Morgan skriver:
  Har haft tietze i 11 år nu, kommer och går hela tiden, längsta uppehållet jag haft är 4 månader innan det kom tillbaka med hämd. Kan knappt resa mig ur soffan då svartnar det för ögonen i nåra sekunder av smärtan. när det är som värst kan jag även kräkas av smärta då den blir olidlig. jag har jobbat och levt ett normalt liv iallafall. tar ipren när det sätter igång och försöker massera ömma områden, har märkt att om man ligger ner så blir det bättre och känns inte lika mycket om jag har armarna ovanför huvudet på kudden. ska ta och gå iväg snart till läkare då jag vill ha nåt bedövande.
  Det börjar i bröstkorg sen sprider sig till höger eller vänster arm, kan även känna mig avdomnad i vänstra delen av ansiktet. nacke och skuldror kan även göra fruktansvärt ont med.
  musklerna på den sida jag har ont i drar ihop sig och det syns tydligt när man står framför spegeln att den ena sidan är spänd. Skulle va så skönt att slippa smärtan i ett år eller helst för evigt.
 26. avatar Inez skriver:
  Fick diagnosen kostokondrit/tietzes för ca ett år sedan. Då hade jag ont i ungefär två veckor och sedan gick smärtan över. Fick problem igen några månader senare och nu är det tillbaka ännu en gång.(får även känningar i bröstet lite då och då men som går över ganska fort) Jag får inte lov att äta antiinflammatoriska läkemedel då jag är allergisk. När jag får de här perioderna då jag har ont har jag tidigare inte kunnat gå till skolan på grund av smärtan, men när man läser på internet verkar det vara många som klarar av att leva normalt (gå till jobbet, skolan etc.) ändå trots smärtorna. Är det endast för att jag inte kan äta antiinflammatoriska som det är annorlunda för mig eller har alla helt enkelt olika ont? Jag är tacksam för att jag haft så korta perioder när det gör ont men en vecka borta från skolan är oerhört mycket när man går i tvåan på gymnasiet.
 27. avatar Mari-Louise skriver:
  Dags igen…senast var det för exakt år sedan som sjukdomen debuterade. Åkte ambulans in till sjukhus med misstänkt hjärtinfarkt. Men läkaren konstaterade efter en del undersökningar och provtagningar att det var just tietez /och inte torettes/ syndrom som jag hade. Och för tredagar sedan; Dags igen, har det med årstiden att göra????. Förra året var jag ganska orolig och stressad och det förklarade läkaren kunde utlösas av detta stress-tillstånd. Men idag är jag inte stressad. Nåväl min väninna som är sjuksköterska sa att samband mellan soriasis under fötterna och tietez hör ihop. Det var nämligen det som hände förra året. Plötsligt började jag ”fjälla” under fötterna….Någon som känner igen det???
  • avatar Lena B skriver:
   Ja! Här känner jag igen mig! Jag har börjat fjälla på armbågarna och i handflatorna och i yttre ögonvrårna samt på ögonlocken, ser ut som psoriasis. Har haft väldigt mkt stress i mitt liv det sista året och misstänker efter att ha lästa alla kommentarer här att min känsla av att inte kunna djupandas och att ha smärtor i bröstkorgen (speciellt vänster sida samt stickningar ut i vänster arm) skulle kunna vara Tietzes/kostokondrit. Det var befriande att läsa alla inlägg här även om dessa innebär att många fler än jag då är drabbade.
 28. avatar Henrik skriver:
  Kiropraktorer arbetar med dysfunktioner i rörelseapparaten, och har 5 års utbildning,

  Kiropraktik är ett yrke inom hälso- och sjukvården. Kiropraktorn arbetar med diagnos behandling och förebyggnde av dysfunktioner i rörelseapparaten, och
  effekterna av dessa problem på allmän tillståndet. Det finns en betoning på manuella behandlingar inklusive spinnala justeringar och andra led och mjukdelsbehandlingar.
  Här är en länk till en engelsk sida som belyser dysfunktioner i bröstkorgen lite mer:

  http://www.isischiropractic.co.uk/chiropractic_rib_pain.html

 29. avatar Cicci skriver:
  Hejsan alla!

  Jag blir väldigt lättad över när jag läser detta att man inte är ensam med dom här problemen!
  Jag har aldrig fått en diagnos av nån läkare men känner så mycket väl igen mig.

  Har haft dom här problemen i flera år och det blir värre o värre för var dag känns det som.
  Har varit o träffat otaliga läkare och fått inflammatoriska mediciner o stretch övningar som dom säg ska hjälpa men de gör de ju inte!
  Bröstkorgen och även ryggen är så öm att man får inte ens peta på den så skriker ja till.
  och som så många av er också så har ju givetvis detta lett till att man fått väldigt med ångest..
  Kan knappt sova på nätterna längre för man ligger bara och har en massa katastrof tankar o dödsångest att man tror att man inte ska vakna nå mer.. men ändå så lever man :)

  Har gått hos kiropraktor många ggr men de hjälper bara en stund.. sen så kommer det tillbaka igen och jag känner en liten hopplöshet.. att man aldrig ska kunna bli av med den här skiten..
  Jag är bara 24 år och ska snart flytta utomlands och man går bara och oroar sig för hur man ska kunna bete sig som en människa, både på arbetet och privat i och med att man ibland får ångest attacker o kan knappt stå på benen… jobbigt!

  Man vet liksom inte om det är något fel på en fysiskt eller psykiskt.. förmodligen både och..

  ville egentligen inget med inlägget annat än o skriva av mig lite.. lider verkligen med er andra som också går o drar på de här hemska problemet!

 30. avatar drabbad skriver:
  Jag hör till dem som fick.den brinnande känslan vänster sida av bröstkorg och arm efter svininfluensavaccinet. Kan tietzes triggas igång av.vaccination?
 31. avatar Chris skriver:
  Är det någon som vet eller har erfarenhet av feber vid Tietzes? Att kroppstempen stiger när man överansträngt sig under ett så att säga pågående skov? Har letat info om detta men hittar inget vettigt. Har en dotter som fick T i 7årsåldern efter en riktigt hemsk influensa och som haft stora problem med detta i omgångar, hon är idag 22 år och har ju alltså fått detta kroniskt. Får bara antiinfl.medicin vilket tar hårt på magen. Men inte hört något tidigare om akupunktur och kiropraktik? Allt är värt att prova för att få ev lindring för eländet som är väldigt handikappande och svärt för att få förståelse för!!
 32. avatar Joakim skriver:
  Hej! Jag känner igen mig med allt som alla ovan skriver. Oftast dyker smärtan upp när ja sträckar mig me armarna och tar tillbaka dom igen. Då kan jag få en oerhörd smärta. Jag blev sjukskriven för utbrändhet för ca 9 månader sedan å efter de har ja fått komplikationer. Men de va ett tag då ja kände mig fri från bekymmer. Mrn då dök detta upp. Nu bara för 3 dagar sedan blev de en konstant smärta i bröstet och de har inte slutat ännu. Jag har ett stressigt jobb och jag jobbar i kyla och me tunga lyft. Efter de ja läst är värme bra å kyla dåligt me detta symptom. Så de känns ovkså som en övertygelse att detta är nåt jag har. Har varit på vårdcentralen flera gånger och de känns som att dom tar en för en hypokondriker. Imorgon är första dagen i resten av mitt liv så därför ska jag se till att få hjälp. Tack för hjälpen på vägen! Underbara människor som hjälper! Ha de bra :-)
 33. avatar Marja skriver:
  Hei, jag har fått diagnosen tietze, bara så här huxflux sa läkaren att det måste jag ha. Jag läser att man inte skall belasta inflamations området, men kan man träna kondition ändå? Alltså springa? Är det någon som gör det?
 34. avatar staffan skriver:
  Hej!

  Vilken avslappnande läsning, då menar jag inte att detta är kul överhuvudtaget, MEN innan jag via ett telefonsamtal fick reda på denna syndrom, så var jag i upplösningstillstånd. Hjärtinfarkt, Kärlsjukdom etc. Lite lugnare nu även om flera av er har haft detta besvär länge.
  Har fått jättemånga tips på lindring och vad att tänka på.
  Det jag inte greppar är om jag kan fortsätta mitt liv som vanligt, sporta,jobba ja helt enkelt röra mig.
  Eller skulle det på något sätt förvärra mitt tillstånd?

  Krya på vänner!

 35. avatar Susanne skriver:
  ÄNTLIGEN!!!!
  Efter ca7 år har jag äntligen fått hjälp!!
  Gick till sjukgymnasten här i Trollhättan efter många många besök på vårdcentralen… Får ultraljudsbehandling just nu med jämna mellanrum… Det är ultraljudsvågor som ”masserar” det inflammerade området!! Det bästa av allt är ju att slippa Tabletterna
 36. avatar Susanne skriver:
  Att träna efter egen förmåga, röra på sig o få igång blodcirkulationen är ett måste för mig! Inkl behandlingen enligt ovan
 37. avatar Annica skriver:
  Kan det vara Tiezes jag har?
  Det började med smärta runt hjärtat. Nu har jag dov smärta och tryck i hela bröstkorgen och bröstryggen. Ibland strålar det mot halsen och baksidan av armarna. Smärtan kommer och går.
  Det har varit så i 7 veckor och läkarna hittar inget fel.
 38. avatar Sanna skriver:
  Vilken Tur att jag hittade denna sida! Mitt kom som ett brev på posten i Augusti 2013, en fruktansvärd explosiv/skärande smärta under vänster bröst, jag tappade andan för ett par sekunder. Var utomlands vid det tillfället, men sökte aldrig hjälp. Hemma i Sverige igen har det blivit besök både på Jouren (inget fel på mig?! Frågade om det inte kunde vara en nerv som var i kläm, men icke satt det någon nerv DÄR enligt Läk ), Akuten och ett otal ggr på Vårdcentralen, utan hjälp (Tabletter mot smärta, men inte vad det var ), fick rådet på VC att kontakta Sjukgymnast (kunde knappt gå pga smärta runt hela övre torso + smärtan under vänster bröst), vilken Tur att just den sjukgymnasten svarade, han sa direkt att jag hade en nervinklämning, och det kändes så skönt att få det bekräftat. Var näst intill sängliggande 3 månader under hösten och har inte så mycket minne av tiden, mera att försöka uthärda den fruktansvärda smärtan. För ca 1 månad sedan, sa min Läkare att jag har något som heter Tietz och jag har ätit i perioder Nsaid + Alvedon och var/varannan vecka till sjukgymnast, och jag har använt TENS-apparat som varit en stor räddning. Vet Inte varför det tog tid att ställa diagnosen, då jag själv tycker den var uppenbar. Det absolut värsta är när nerven vid vänster revbensbåge kommer i kläm, jag kan inte hantera den smärtan alls. Är hemskt att läsa om Er som haft detta i flera år utan att fått hjälp!! För detta påverkar det vardagliga livet så enormt! Men jag är så glad samtidigt, att jag hittade denna sida i höstas när det var som mörkast.
  • avatar Susanne skriver:
   Hej Sanna och vad bra att vår sajt kan ge lite ljus i mörkret. Ofta är det bra att dela erfarenheter man har med andra och höra tips och tankar som kanske kan ge tröst eller hjälp påvägen. Det är många i din situation som har det jobbigt med Tietzes syndrom. Hälsningar webbredaktören
 39. avatar K.I skriver:
  Jättetrevligt att kommentarsfältet har växt och utvecklats. Det vore jättebra om ni kunde dela med er med erfarenheter om hur ni gör för att lindra eller eventuellt förebygga inflammationen. Mina besvär började runt februari år 2013, har tidigare postat en kommentar här. Jag har försökt lindra bröstsmärtorna sedan dess på alla möjliga olika sätt och är än idag på äventyr efter nya metoder. Vad jag upptäckt hjälpt mig som mest är simningen. Jag simmar ungefär tre gånger per vecka. Jag fick naturligtvis bromsa ned träningen när jag insjuknade med Tietzes syndrom men efter att successivt trappa upp träningen för varje vecka kan jag simma som vanligt idag. Och jag mår mycket bättre även om jag kan få lite besvär då och då (men de är absolut inte jämförliga med hur de var i början). Jag har dessutom funnit att tigerbalsam hjälper tillfälligt om man har problem med att sova eller helt enkelt bara vill slippa smärtan för en stund. Men det är bara en tillfällig lösning. På långsiktigt håll tror jag att träning är den bästa metoden.

  Utöver det gör jag några övningar varje morgon som min sjukgymnast har visat mig.

 40. avatar EP skriver:
  Åh, vad skönt att jag hittade på den här sidan.

  Jag är en tjej på 21 år, jag fick förra våren diagnosen tietze. Hade innan dess varit inne på sjukhuset flertalet gånger med samma symptom men det tog lång tid innan jag hittade en läkare som lyssnade och faktiskt satte en diagnos. Fick göra många ekg:n och blodprover etc. innan dess. Vad jag fick höra var att det var smärtsamt men ofarligt och att det går över på mellan 6-12 månader. Och så blev jag hemskickad med smärtstillande och rådet att hålla mig varm då kylan förvärrar.

  Men nu lite över ett år sedan diagnosen och 4 1/2 år sedan första symptomet och inga tecken på förbättring börjar jag bli illrådig. Vet inte hur jag ska göra, kan ligga sängliggande i kramper flera timmar, ibland dagar utan att kunna ta hand om mig själv, det påverkar utan tvekan mitt vardagsliv. Vad jag undrar är om det är någon annan här som känner igen sig eller har några tips på vad som kan hjälpa?

  • avatar jonas skriver:
   Känner helt klart igen det du beskriver!
   Har tyvärr ingen råd att ge dig.
   Men tänkte att det kanske var skönt att inte vara ensam!
   Hoppas du finner ”botemedel”
   Håller tummarna!
 41. avatar Tess skriver:
  Hej! Började få ont i bröstbenet och över vänster bröst för några veckor sen… Nu sen 2 veckor tillbaka ca är jag svullen på revbensbågen och lite upp mot bröstbenet med några ömmande punkter och svullnads känsla i maggrops trakten… Står väldigt lite om just svullnad revbensbåge någon som har samma
 42. avatar jonas skriver:
  Fick diagnosen tietzes syndrom för ca 4 månader sedan.
  Blev sjukskriven i tot. 6 v, total vila.
  Detta var svårt som småbarnsförälder (ena på 6 år andra på 1år) mycket lyft.
  Jobbar som fönstermontör annars så kändes skönt att få vila.
  Chefen ringde i stort sett varje dag och frågade om det inte var dags att komma tillbaka snart…
  Blev sjukskriven 3 veckor först och sedan 3 till.
  Vid förlängningen av sjukskrivningen suckade min chef högt och sa: jaså, du blev hemma längre? jag: ja, jag har ju ont fortfarande chef: ja men det beror ju på vad man säger till läkaren! Det fattar du väl?!

  Symtomen avtog något under tiden, men blev inte bra.
  Efter ytterligare påtryckningar från min chef som krävde att få namn och nummer till läkaren så fick jag börja jobba igen… Men då med restriktioner från läkaren att inte lyfta tungt..
  Detta funkade i ca 4 dagar sen var det som vanligt igen.
  Idag, ca 2 månader senare i fullt arbete (trots gryym smärta, får bita ihop)
  Känns det som jag pallar inte mera.. Är helt matt! Kan inte sätta mig upp i sängen, får rulla ur.
  Kan inte lyfta huvudet utan hemsk smärta i bröstet när jag ligger ner.
  Kan inte sträcka på mig, inte andas normalt, inte vända mig i sängen, kan inte sitta normalt.
  Ibland låser det sig i rygg och bröst på jobbet, då svartnar det nästan för ögonen.
  Fan, jag orkar inte mera, men det känns som att ingen tror mig!
  Min sambo säger bara ”hm” när jag nämner att det börjar bli outhärdligt!
  Jag har enormt hög smärttröskel och gnäller inte i första taget, men nu är det slut på energi.
  Vad ska jag göra? Tips!! Snälla!
  Den där sketna voltaren salvan jag gick utskrivet hjälper inte ett skit!

  • avatar TR skriver:
   Jonas, för att få bukt med problemet så måste du vila. När man har ont i bröstet så spänner man rygg och får låsningar. Några besök hos naprapat rättar till ryggen och hållningen. Kontakta din läkare och be om starka antiinflammatoriska tabletter. Medicin i samband med naprapat & vila (ryggläge i 3 v) hjälpte mig mycket. Lycka till, kämpa på!
  • avatar Mallan skriver:
   Jag känner igen mig helt! Jag har också jätte hög smärttröskel! Voltarensalvan hjälper inte! Jag fick voltaren och panodil 1000mlg i tablettform och det hjälpte såvida att det tog bort smärtan men jag är ännu inte frisk efter 4 år.
  • avatar susno skriver:
   Låter verkligen jobbigt med en sådan smärta o en chef som tycker du skall jobba ändå har han ingen förståelse för att man kan bli sjuk. Har själv fått ont i bröstbenet under v armhåla samt v revbensbåge men det är ju inte alls som den smärtan du beskriver men ont gör det. Har du provat att gå till en bra kiropraktor de brukar kunna hjälpa det oxå. Hoppas du får bukt med din smärta.
 43. avatar Vinna skriver:
  Hej
  Är det någon av er som har Teitzes som även har upplevs hjärtklappning/hård puls och eller blodtryck som svänger?

  I övrigt känner igen alla symptom som beskrivs.

 44. avatar Anna skriver:
  Hej,
  Känner igen de flesta symtomen som ni andra samt hjärtklappning & hård puls/hjärtslag som även ”Vinna” nämner.
  Jag har dock inte upplevt ngn enorm smärta som många andra skriver om. Hugg samt lite molande runt hjärttrakten, tryck i bröstet & stickningar som drar sig ut mot vänster arm samt i vänster bröst. vilket i sig inte känts så kul….. Nu när jag ev vet vad detta kan bero på känns det lite bättre.
  Har känt att min kropp inte ” svarar” på träningen som den gjort tidigare, orkar inte alls som förra året. Upplever oxå att jag kan bli jätte trött så det enda jag vill är att gå & lägga mig….
 45. avatar Mallan skriver:
  Hejsan!
  Här är en till med tietzes syndrom. Har haft det i ca 4 år nu. Här är min historia om ni orkar läsa:

  Allt började med en smärta i bröstet och rätt igenom mellan skulderbladen. Gick till en kiropraktor 6 ggr som trodde att jag hade en revbenslåsning. 6e gången jag var där tryckte han till så hårt så att det blev en spricka i ena revbenet! Kvällen efter fick jag så ont så vi var tvugna att ringa ambulans för jag kunde knappt andas och den smärtan jag hade går knappast att beskriva! De sa på sjukhuset att det skulle gå över efter några veckor, revbenet läkte men smärtan i bröstet och mellan skulderbladen kvarstod. Det spred sig ner under skulderbladen och i nerverna runt revbenen.
  Jag bokade en tid hos min husläkare som inte visste vad han skulle göra eller vad jag led av men han skrev en remiss till ortopeden. Väl där blev jag slussad runt till olika avdelningar på sjukhuset för att kolla så jag inte hade något reumatiskt, cancer, borelia mm. Men de fann inget. Tillbaka varje gång till ortopeden som till slut ville att jag skulle göra en lungröntgen, sen magnetröntgen och till sist en skiktröntgen. För att få remiss till den första magnetröntgen jag gjorde tog det 1/2 år pga att min läkare 2 gånger glömde bort att skicka remissen till röntgen! Men väl där såg man äntligen att jag faktiskt hade något som såg ut som en inflamation mellan 5-6 bröstryggskotan. Brosket var svullet. Jag läste på och hittade nåt som verkade stämma, tietzes syndrom! Sa det till läkaren men han trodde inte på det! Till slut bytte jag läkare och han sa direkt att det var tietzes efter att ha känt och klämt på alla onda punkter. Fick voltaren och panodil utskrivet och det lindrade verkligen mitt onda! Tack snälla för det!!! Men efter 3 års medicinering som jag hade försökt avsluta men fick så ont så jag var tvungen att börja igen för att kunna jobba så verkade inte medicinen längre!
  I deceber förra året vaknade jag och hade så ont så jag inte kunde lyfta upp armarna framför mig, kunde inte stå rakt upp, knappt andas. Kämpade mig upp för att kunna åka till jobbet och klippa alla jul kunder som hade varit bokade sen länge men det gick bara inte! Tårarna rann! När skulle man bli bra?! De hade sagt efter ett 1/2 år men mitt verkade vara kroniskt! Jag blev sjukskriven 2 veckor i taget i ca 3 månader.
  Eftersom läkarna inte har kunnat hjälpa mig och inte följt upp så kände jag inget förtroende där utan ringde själv till en sjukgymnast som efter 2 veckor kunde träffa mig. Hon visste precis vad jag pratade om och sa att hon skulle göra mig frisk. Det var precis vad jag behövde höra! Hon tittade även på mina sista röntgen bilder och sa att de hade sett bättre ut än de första jag gjort och menade på att inflamationen antingen var helt borta eller höll på att gå bort. Men hur kunde jag ha så ont fortfarande då!? Jo det handlade om ett smärtminne/fantomsmärta som hjärnan byggt upp. Så vi började jobba med avslappningsövningar, andas rätt och senare med ett mamma mage program som fanns på en app för att stärka mage och rygg efter mina två graviditeter.
  Det onda mellan skulderbladen som någon skrev känns som blåmärken är bindväv som uppkommer då man går och spänner sig länge pga att man har ont. Det kan en sjukgymnast hjälpa dig med det gjorde min. Inte är det en skön behandling men det känns bättre efter några gånger.
  Efter 3 månader var jag så pass bra att jag oftast kunde vara utan mediciner och kunde börja jobba 25% Sen 50% och sen 75% Så efter ytterligare 3 månader var jag uppe på 80%. Då tog jag bort min sjukskrivning och gick ner i arbetstid 20% istället bara för att slippa ringa husläkaren hela tiden och förnya sin sjukskrivning. Det var psykiskt jobbigt! De hade ju sagt redan efter de första 2 veckornas sjukskrivning att jag skulle börja se mig om efter ett annat jobb för att frisöryrket inte var bra.
  Jag sa ifrån allt som jag inte måste göra och koncentrerade mig på att kunna jobba och ta hand om familjen. Ingen stress!!! Inga tunga lyft!!! Lättare sagt än gjort när man är småbarnsförälder! En hund som ska ut och gå och ett hus som ska tas om hand.
  Men sedan i maj har jag i alla fall varit så pass bra att jag har kunnat börja på riktigt gym, Börjat min resa tillbaka (13kg som jag gått upp under de här åren då jag knappt kunnat röra mig varit trött och därav börjat småäta mer). Har under sommaren gått ner 3 kg och börjar känna mig lite starkare och gladare än på länge! Jag har absolut ont fortfarande varje dag… vissa dagar mer andra dagar mindre… men kämpar på med träningen och har efter att läst era inlägg tänker testa akupunktur och höra mig för om den där ultraljudsmassagen! Tack för era inlägg!
  Känns ju som man är den ända i världen som har det så här men ändå ska man vara glad och tacksam för att man inte har en dödlig sjukdom. Men jag kan ändå inte låta bli att hoppas att jag ska kunna bli som förr. En bra mamma som kan springa i pulkabacken, åka karusell, lyfta upp barnen när de är ledsna, kunna kasta mig i sängen och skoja med min man och kunna arbeta i trädgården som vanligt, kunna vända sig i sängen utan att vakna varje gång… Ja det är så många vardagssaker man saknar att kunna göra som bara var så självklara förr! Allt pga att man vid något tillfälle har överansträngt sig, stressat eller haft ett virus. Stått med armarna rakt ut, har ett statiskt yrke. Varit småbarnsmamma med allt vad det innebär… livet är orättvist! Men jag ska bli bra! Tack för mig! Och styrkekram till er andra!

  • avatar Lejonet skriver:
   När jag läste ditt inlägg började tårarna rinna… Jag är också frisör och småbarnsförälder. Har haft det här eländet i 14 månader. Skulle kännas bra att komma i kontakt med någon som har samma bekymmer. Om du vill får du gärna kontakta mig!
   • avatar Mallan skriver:
    Hej! Hur mår du? Har inte varit in här på länge. Du får gärna höra av dig på Facebook om du har det. Sök på Malin Simgren.
 46. avatar Sara skriver:
  Intressant att läsa alla kommentarer! Jag känner igen mig väl i de flesta. För mig började det för ca 2,5 år sedan i en liten skala. Jag fick efter en långvarig förkylning ont på ett litet område i vänster bröst. Detta spred sig sedan till mer eller mindre hela bröstkorgen. Första halvåret/året hade jag en väldigt blossande värk & mycket tryckkänsla över bröstet. Har också haft stora mängder extraslag och hjärtklappning. Har gjort UL, många EKG, arbetsekg m.m. dessa visar friskt hjärta. Efter många turer i vården samt byte av hälsocentral, tror min läkare nu att jag har kostokondrit. Har dock gjort magnetröntgen som inte visade varken på förändringar eller inflammation! När jag har läst om tietze/kostokondrit på olika sidor/forum stämmer det väl in på mina symptom. Det enda som avviker för min del är att jag också har mkt problem med hjärtrytmen.
  Under de här åren har jag testat ”allt”. Sjukgymnast, naprapat, kiropraktor, homeopati, inflammations preparat, massage osv osv … Det enda jag tycker hjälper är att röra på sig i form av promenader. Mycket stillasittande gör att det blir värre. Simning har jag funderat på, ska testa det framöver.
  När man inte har något annat val får man lära sig leva med värken så gott det går. Jag äter bara värktabletter när jag får jätteonda skov.
  Hoppas ni alla hittar era vägar för att få lindring! Det är en värk som är svår att beskriva för dom som inte upplevt samma… Jag skulle kunna skriva massor om detta, men ni ska ju orka läsa också! ;-)
  • avatar Mallan skriver:
   Kan det vara så att det inte syns på röntgen om det är kostkondrit? Då är ju inte brosket svullet som det är vid tiezes syndrom…
 47. avatar Linda skriver:
  Har undrat nu i 3 mån vad sjutton det kan vara för fel på mig!
  Har en brännande molande smärta som kommer och går på vänster sida både under nyckelbenet och på sidan av bröstet mot mitten. Strålning och lite stickningar i armen. Har en jätte öm axel.
  Känns som smärtan går rakt genom kroppen till skulderbladen.
  För en vecka sedan fick jag även ont i halsmusklerna !
  Varit hos naprapat en gång ska tillbaka nästa vecka!
  Man blir ju orolig när det är i hjärt trakten
  Tycker också att jag har lite yrsel då och då!
  Skönt att läsa här att det finns andra med samma besvär , och att det kanske finns en förklaring tietzes syndrom!
  En fråga : någon som har detta som vet om det kan sprida sig ??? tänkte på att jag fått smärta i halsmuskulaturen också!?!
  Och vad är det som gör att smärtan ibland är intensivare och ibland helt borta!!
  Tror jag håller på att bli psykiskt sjuk!!
  • avatar Mallan skriver:
   Hej! Nä det ska inte sprida sig till något annat ställe. Det som skiljer tiezes från kostkondrit är att man är svullen i brosket mellan bröstrygg o revben. Annars är du ”bara” inflammerad. Att smärtan kan flytta sig beror på att det är ett band av nerver som går runt från rygg till bröst. Mvh mallan
 48. avatar Mallan skriver:
  Sorry såg nu att det inte var du som undrade om kostkondrit :-)
 49. avatar Mari-Louise skriver:
  Hej jag lider också av detta syndrom sedan tre år tillbaka. Jag vet att det är en stressrelaterad sjukdom och att den har samband med plötslig soriasisliknande hudförändringar under fötter och händer. Man tappat skinn. Såg på den här sidan att några fler än jag är drabbade av detta. Ja, jag var stressad när sjukdomen bröt ut, och när smärtan upprepar sig försöker jag stilla mig och fundera om jag är stressad och varför. Värken kom tillbaka efter valet och valresultatet, jag blev väldigt orolig…… Och kylan kan nog bidra , för hösten är ju här. Och jag har ont.
 50. avatar Andreas skriver:
  Hej! Undrar om det är någon som kan ge mig lite tips? Jag har haft smärta/ömhet i bröstryggen mellan skulderbladen och fästet mellan revbenen och ryggraden i snart 2år. Jag får ont när jag tittar ner mot höger och vänster armhåla och när jag vrider överkroppen vänster eller höger. Smärtan är där i stort sett hela tiden men känns mer vid dessa rörelser.Det känns som jag hela tiden vill knäcka ryggen på något sätt, trycka mig mott väggar osv, ibland vill jag bara hoppa landa på ryggen. Ungefär 1-4 gånger i månaden är det precis som om jag får kramp i muskulaturen i bröstryggen och då blir smärtan outhärdlig och jag inbillar mig att det är en hjärtinfarkt. Jag har gått till psykolog och fått KBT och nu stressar jag inte upp mig längre vid denna intensiva smärtan. Men smärtan är kvar. Jag har gått till kiropraktor 20 tals gånger och han har tryckt på ryggen och det hjälper bara tillfälligt. Läkaren hittade inget fel på mitt hjärta, bara högtblodtryck, men jag hade högtblodtryck för jag va livrädd när jag va där och trodde att hjärtat skulle stanna. Sjukgymnasten har gett mig övningar som jag ska göra, dragövningar med gummiband. Jag gör övningarna dagligen och mer än vad sjukgymnasten har rekommenderat. Efter 4-5 månaders träning kvarstår smärtan. Glömmde säga att, när jag sover så brukar mina händer och armar domna bort. När jag gör sittups så brukar det knaka i bröstryggen och även när jag bara tar ut lite större rörelser med huvudet så knakar det. Vad kan detta vara ? Tietzes? Tänkte prova en Naprapat, men jag är ganska hopplös på att något ska hjälpa. Tacksam för svar!
 51. avatar Mari-Louise skriver:
  Hej Mari-Louise. Trodde först att jag själv skrivit inlägget. Nu är det höst och kallt. Dags igen. Aj vad ont jag haft i två dagar. Naproxen hjälper. Idag kunde jag inte gå upp ur sängen. Nu börjar smärtan klinga av..tack..men den här gången har även ett långfinger börjat värka. Jag vet inte om det hänger ihop.?..Men det kliar under fötterna. Jag lyfte tungt i helgen så får väl skylla mig själv. Värmedynan hjälper.
 52. avatar sanna skriver:
  Jag fick diagnosen idag t syndrom har väldigt vätk kan man bli sjukskriven länge eller
  • avatar Susanne skriver:
   Hej, du får höra med din behandlande läkare vad det gäller sjukskrivning och sedan läsa i vår tråd här för lite mer personliga erfarenheter och reflektioner. Mvh webbredaktören
 53. avatar susno skriver:
  Jag har haft ont från o till med plötslig smärta som kommer plötsligt på vänster sida av bröstbenet o när jag trycker på en viss punkt så gör det super ont. Har även ont under vänster revbensbåge med plötslig smärta men även ömhet när jag trycker med fingrarna.
  Värker även under vänster armhåla som går neråt mot revbenen o samtidigt in mot bröstet även ömhet vid tryck på dessa ställen. Kan detta vara denna sjukdom eller är det något annat. Har ett inbokat besök hos läkaren den 20/11 o skallgång ta upp detta problem då det gör så otroligt ont hugger till ibland men som sagt även smärta vid tryck.
  • avatar Susanne skriver:
   Hej. Alltid bra att boka tid för ett personligt besök. Finns så mycket som av naturliga skäl inte kan framgå av ett foruminlägg och som kan påverka ställningstagandet till en diagnos. Mvh webbredaktören
 54. avatar Christoffer skriver:
  Oherregud TACK! Jag har varit så himla orolig och allt som står här stämmer in på mig så enormt. Kanske man kan få lite lugn o ro
 55. avatar spazze skriver:
  Hej, fick diagnosen tietze syndrom för ca 1 3 veckor sedan efter ca 6 månaders smärta.

  Jag har inte så ont som vissa skrivit här, har väldigt ont vänster revben, ömmar vid stillhet och gör rejält ont i rörelse så jag inte kan andas, måste stanna under promenaderna för att kunna andas. Rygg, axlar är jag rätt stel och öm.

  Det gör jätte ont vid vänster revben, som en massa knivar, lite krampartigt och jag inbillar mig att nåt ska gå sönder.

  Gick en ipren kur på 1 vecka, dämpade lite men inte helt, efter 3 dgr avslutad kur är smärtan tillbaka och jag är återigen på en ipren kur.

  Ska kontakta sjukgymnast imorgon.

  Jag är orolig för att det kan bli kroniskt eftersom jag gick så länge utan behandling, när det först kom i augusti kunde jag bokstavligt tala inte röra mig, låg i sängen i 4 månader, vid lilla minsta ansträngning kändes det som jag skulle dö. Det är lite bättre nu men ändå så jag måste stanna ibland, men försöker hålla igång med motionen eftersom jag gått upp mkt i vikt pga detta.

  Smärta är inget roligt, även om läkaren säger att det är ingen fara och sjukdomen är inte heller farlig, så känns det så HEMSKT när smärtan kommer så alla galna tankar far i huvudet även om man innerst inne vet att det inte är farligt.

 56. avatar spazze skriver:
  Mina blodprover visade inga tecken på inflammation (sänka) hade 9. Men kan man ändå ha tietze med normala blodresultat? (hade inte xtremt ont när proverna togs)

  men nu de senaste dagarna har d blommat upp ordentligt, tar 8 alvedon o 2 ipren till ingen nytta. Bränner i bröstben o ländrygg, ont överallt.

 57. avatar Cecilia skriver:
  Hej
  jag hoppas jag kan få en vägledning här, sedan jag var 16 år har jag gått hos en kiropraktor (jag är nu 38år). Jag har ständigt ont i bröstrygg, nacke och ländrygg. Var tredje vecka i över 20 år har jag gått till en kiropraktor som knäckt min höft, nacke och bröstrygg. Jag trodde från början det var pga skoliosen jag har, men han förklarade att jag har ”överkänsligt nervsystem”. Nått jag inte förstår (han är dansk). med hans hjälp har trycket över bröstet lättat och jag har mått bättre i ryggen (mindre smärta) i ca 2 veckor. Sedan kommer smärtan/trycket tillbaka. Jag har sedan november förra året slutat gå till honom. Istället började jag hos en massör som har gett mig bindvävsmassage, det gör fruktansvärt ont. Och han hittar triggerpunkter över hela min kropp. Han berättade att jag har en inflammation mellan skulderbladen (kan muskeln heta nått med läder?). För en tid sedan ramlade jag i vår trappa hemma och drog armen hastigt bakåt för att ta emot mig, (ca 2 månader sedan). Trots massage har jag fortfarande ont i höger arm, det strålar och värker och verkar inte vilja läka.
  Kan detta bero på någon sjukdom? kan man få någon inflammatorisk medicin för att åtgärda detta?
  tacksam för svar!
  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  • avatar Susanne skriver:
   Hej. Du har en lång sjukdomshistoria bakom dig. Min erfarenhet är att det är guld värt att hitta en bra vårdcentral med kunnig personal som man kan vända sig till för att få personlig hjälp. En vårdcentral eller annan läkarmottagning som lär känna dig och din problematik och sedan kan ge dig råd och vård när du behöver. Om du nyligen ramlat och har ny form av smärta i din arm kanske du bör vända dig till en mottagning som kan undersöka dig. Mvh webbredaktören
 58. avatar Mallan skriver:
  Hej allesammans! Här kommer ett tips som jag inte vet om det fungerar än men värt att testa! Googla på en författare ” joy Atkins ” som har skrivit en bok om tietzes syndrom. Hon har tillsammans med läkare forskat fram i USA att äta vegetariskt / veganskt ska lindra smärtan. Allt det andra vet ni ju, att undvika att kasta, dra, lyfta, skjuta, stressa, överanstränga sig, ligga på rygg eller nysa mm. Man ska även undvika socker, majssirap och fruktos. Värt att testa!
  • avatar Mallan skriver:
   Har ätit vegetariskt nu i tre veckor, och är hur mycket bättre som helst!!! Inte helt frisk men jag kan jobba, resa mig upp ur sängen andas och röra mig normalt!!! Utan att det känns nåt!!! Ni måste testa!!! Skriv gärna här sen om hur det gick för er! Jag kommer absolut fortsätta äta vegetariskt och se om jag kan bli helt frisk!
 59. avatar Emma skriver:
  Hej!
  Jag har tryckande och stickande i bröstkorgen på mycket specifika ställen men både på höger och vänster sida. Ibland såpass att jag blir yr och hjärtat reagerar på dem. Jag har svimmat två gånger på 3 år och blivit undersökt på hjärtintensiven och lungorna är kollade, inget hittades.
  På vårdcentralen efter 2a attacken säger de att jag måste haft feber från och till under lång tid utan att märka det och att jag lider av bröstkorgsinflammation och skulle ta ipren i 2 veckor.
  Jag har fortfarande stora problem och slog upp bröstkorgsinflammation, det står att det kan orsakas av stress, och ha liknande symptom som det ni beskriver men vad ska jag göra om det nu är stress? Psykologer hjälper absolut inte och jag har varit ledsen och rädd över mina stickanden i 3 års tid.
  Vad ska bag säga till läkaren om han inte tar mig på allvar och skickar iväg mig igen med lite ipren?
 60. avatar Marie skriver:
  Hej.
  Jag känner igen så mycket av det som delats här och undrar om mina symptom också kan orsakas av detta. Känner mig ofta som en hypokondriker, eftersom man om och om igen får älta hos olika läkare samt ta olika prover som inte visar något. Detta i sig är ju självklart mycket bra och hjälper till att utesluta, men man känner sig inte riktigt trodd. Är annars en positiv och aktiv person, men man blir lite dämpad…
  För mig började det i oktober med att jag i några veckor fått det allt tyngre att andas, men trodde det berodde på dålig kondition. När jag sedan vaknar en natt av ett otroligt hugg mellan revbenen under vänster arm, upptäckte att jag var domnad i vänster sida (låg dock på höger) och hade som ett hårt tryck över vänstra axelns utsida, över halsen och en otäckt kall känsla i bröstet och värk i hjärttrakten, så blev det ambulansfärd. Men allt visade sig vara bra med hjärtat och därmed blev man hemskickad efter några timmar, utan några svar på sina frågor. Tog 3 veckor att återhämta mig innan jag kunde jobba igen. Varit på fler akutbesök och många undersökningar sedan dess då besvären fortsatt samt att jag ibland får som ”kramper” med skakningar i hela kroppen och jag är ofta yr, illamående och får diarré- det blir väl som en ond cirkel. Vi har varit inne på att det kan vara sköldkörteln eftersom man kan få liknande symptom. De har hittat en cysta där som efter biopsi visat sig helt ofarlig, vilket jag inte själv heller trott annat om, eftersom fler i släkten haft samma sak. Läkarna tror inte att denna kan ge besvär och mina värden ligger inom de normala spannet.
  Nu har jag återigen varit hemma från jobbet några vckor, har en brännande värk i bröstbenet och bakåt ryggen och tryck över halsgropen samt tidigare symtom. Eftersom de inte hittar några fel på proven vi tagit, lutar både vissa läkare och några bekanta åt att det är utbrändhet eller oro och ångest. Men jag känner inte alls igen mig när jag hör andra som berättar om det, jag är varken trött, känner oro eller är deprimerad, t ex. Däremot känner jag mig frustrerad över att jag inte vet vad jag behöver göra för att må bättre!
  Igår hos läkaren kom jag plötsligt ihåg att min ena son fick diagnosen Tietzes i början av hösten. Har inte kopplat ihop detta med mina besvär tidigare, men nämnde nu detta för min läkare. Och när jag läser här så känner jag som sagt igen vissa symptom. Ska göra en vanlig röntgen på måndag av bröstkorgen, men kan man se något på den? Är detta någon som kan vara ärftligt betingat? MVH
 61. avatar jonas skriver:
  Hej!
  Jag skrev här tidigare.. förra året.
  Har kämpat vidare med läkare osv för att få hjälp.
  Det enda dom ger mig är viltaren och antiinflammatoriska tabbletter i olika former… INGET hjälper.
  Byt jobb säger läkaren…. ja… byt jobb..
  Jag vet!!! Jag byter jobb!! För det är ju bara att gå ut och hämta ett.
  Är såååå less på dessa experter!
  Sjukskriv mig och ge mig medecin så jag bara sitter och dregglar ist!!
  Hellre det än att bli arbetslös.
  Skit sjukdom + skit sjukvård!
  P I S S
 62. avatar Mallan skriver:
  Har ni också statiska yrken som kräver att ni håller armarna ut från kroppen? Som sagt kan jag rekommendera att läsa joy Atkins bok, den är det första som verkligen har hjälpt mig! Är inte helt frisk, men så jätte mycket bättre!!! Äter alltså vegetariskt och så ekologiskt som jag kan nu i 2 månader. Borde undvika socker också då det inte är bra då man har inflammationer! Jag har bestämt mig för att börja plugga och byta yrke.har efter 3 1/2 år ledsnat på att ha ont och försöker göra allt för att bli frisk! Det går sakta framåt…

Lämna en kommentar

Villkor

Genom att posta en kommentar godkänner du nedanstående villkor.
1. Visa alltid god ton när du postar på sidan
2. Respektera att alla inte tycker lika och håll en trevlig ton i inläggen
3. Undvik att posta privat information t.ex. kontaktuppgifter

Det namn som du anger visas publikt på sidan i samband med visning av din kommentar.