Tietzes syndrom

(Condritis costalis / Osteocondritis)

Definition

Lokalt smärttillstånd i broskskivan i förbindelsen mellan revbenen och bröstbenet.

Orsak(-er)

Oftast okänd. Inte ovanligt efter en virussjukdom. Ibland ses den då patienten har dålig hållning och ”trycker ihop” bröstkorgen. Någon gång efter fysisk överbelastning. Ibland våld mot armar eller bröstkorg. Ibland del i en inflammatorisk sjukdom. Patienter som drabbas är ibland i ett psykiskt stress- eller spänningstillstånd.

Symtom

Smärta över i regel ett revben i övergången mellan brosk och ben, framför allt på vänster sida. Ibland utstrålning i vänster arm. Till en början brännande smärta, som successivt klingar av och övergår till en molande karaktär. ”Tryck över bröstet”. Oftast kvinnor som drabbas.
Symtomen förvärras av stress och oro, arbete som innebär lyft med armar, statiskt arbete med armarna (datorarbete, bilkörning). Köld förvärrar, värme lindrar.

Status

Distinkt ömmande punkt på revbenet.

Alternativa överväganden

Vid typisk kliniska symtom knappast risk för feldiagnos. Ledinflammationer runt själva bröstbenet pekar mot diagnosen spondartrit. Muskelsmärtor. Nervsmärtor från revbensnerver pga sk låsningar eller upphakningar av leder bak vid kotpelaren.Hjärtinfarkt har inte lokal ömhet över bröstbenet. Inte heller magsår eller gallstensmärtor.

Utredning

Kliniskt diagnos. Har patienten en bakomliggande systemsjukdom? Finns det symmetriska rörelser över bröstkorgen vid andningsrörelser?
Låt pat sitta på en brits och rotera bröstkorgen fullt ut åt höger respektive vänster. Känn samtidigt på lederna mellan kotkropparna (facettleder) i övre bröstryggraden. Om patienten känner smärta över dessa + smärta vid rörelse vänster eller höger talar detta för ”låsning” i facettled.

Behandling

Lugnande besked!
Antiinflammatoriska NSAID-preparat kan prövas.
Vid låsning över facettled remiss till sjukgymnast för ”mobilisering”.
Oftast spontant avklingande besvär på månaders eller något års sikt.

Annons från Google ↓
Diskutera och läs mer om Tietzes syndrom i forumet

117 Kommentarer

 1. avatarMaria skriver:
  Hej! I november förra året gjorde jag en mammografi som smärtade oerhört, jag skrek och tårarna rann. Efter det har jag ständiga smärtor i bröstkorgen, ibland huggande smärta och det knakar när jag gör vissa rörelser som när jag lägger mig ner eller sätter mig upp. Jag har varit hos naprapat och massör och båda säger samma sak, låsning i bröstryggen. Efter behandlingarna har jag blivit lite bättre, men det kommer alltid tillbaka. Min läkare gav mig diagnosen Tietzes syndrom och gav mig tabletter, men utan verkan. Det har nu snart gått ett år och jag har inte blivit något bättre. Min naprapat tycker att jag borde få bröstkorgen röntgad. Vad ska jag göra, orkar inte gå med denna smärta längre?!
 2. avatarKerstin skriver:
  Hej,har under några dagar (eller nätter framför allt) fått hugg i nedre revbenet på vänster framsida. Man hoppar till för det gör så ont. Ingen rodnad eller svullnad syns. Men när man känner på stället så svider det och gör jätteont, i skinnet och revbenet. Samma känsla känns bak i ryggen, i genomskärning som rakt igenom från framsidan. Men inga huggkänslor där, bara samma ömhet i revben och skinn.
  Har kännt mig hängig och trött och torr i munnen den sista tiden. Har fått diagnos fibromyalgi för snart 10 år sedan. Men detta är nytt. Kan nu minnas att jag också har ont från och till i bröstbenet, mellan brösten. Detta har jag också tagit upp med läkare tidigare. Har svårt att ligga på sidan då det gör vansinningt ont. Kanske detta har något samband? Har även kramper i armar och ben, och även i rygg och mage ibland. Tar nu magnesium och det har hjälpt tror jag eftersom kramperna har minskat. Kan också ibland känna mig darrig i kroppen. Händerna darrar. Sen försvinner det. Har yrsel ofta. Men också högt blodtryck, men tar medicin för det. Men kan känna mig ”gungig” i huvudet, exempelvis om jag snabbt flyttar mig bakåt, eller om jag duschar och blundar så känns det som jag ska ramla.
 3. avatarAnni skriver:
  Hej! Jag har Tietzes syndrom. Jag fick diagnosen för cirka ett halvår sedan. Jag är inte frisk tyvärr, men har lite kontroll över sjukdomen med hjälp av antiinflammatorisk mat (inga snabba kolhydrater, undviker socker, väljer bönpasta istället för vanlig pasta, undviker ris, potatis, stärkelse, rött kött). Det är lite jobbigt men fungerar hyggligt. Så fort jag slarvar med kosten kommer värken tillbaka.
  Mitt problem är dock att jag har andra symptom som inte går bort. Vet inte vad som är hönan och ägget i detta fall. Någon typ av inflammation i kroppen har jag troligtvis haft i många år och ända sen jag var ung. Jag är född med astma och allergi men har alltid varit rätt aktiv och tränat en del. När jag var i 30-årsåldern upptäckte jag att jag fick lättare feber vid större ansträngning. Jag spelade intensiv badminton i en till två timmar varje söndagkväll och fick på måndagen sjukdomskänslor, feber (upp till 38 grader), svullnad i kroppen, lite ont i leder och muskler, ont i halsen och huvudet. Allt klingade av efter hand och var helt borta till torsdagen. Det tog rätt lång tid innan jag fattade sambandet. Det är någon obalans i min kropp som hela tiden ligger och kurar och så fort den blir ansträngd blossar det upp. Kanske också Tietzes bara är ett symptom på detta. Det värsta är att medan febern och sjukdomskänslan varar har jag en lätt huvudvärk som påverkar min koncentrationsförmåga jättemycket. Det vill säga jag blir glömsk, har svårt att tänka klart och fatta bra beslut. Allt tar längre tid. Jag är nu 55 år och ingen läkare har hittills hittat vad som är fel i min kropp. Jag är förstås orolig att jag i längden inte ska orka jobba, vilket är problematiskt om jag inte ens kan få en diagnos och sjukersättning… Jag rör fortfarande på mej. Jag kan ju inte bara leva ett liv i stillhet – inte bra det heller för kroppen. Är det någon som känner igen sej eller har något tips?
 4. avatarSandra skriver:
  Hej!
  Jag har inte hört om Tietzez syndrom förut men kände att den kanske träffade rätt.
  Jag har under cirka 8 år (jag är bara 23 år) alltid fått ont under revbenen varje gång jag springer och ibland när jag går. När jag springer och får ont känns det som det krampar under revben och det kan variera från höger och vänster sida. Om jag stannar och böjer ihop kroppen försvinner smärtan men kommer tillbaka när jag springer igen, jag kan sen vara öm flera dagar efteråt.
  Trycket man mot bröstbensspetsen så har jag alltid ont oavsett aktivitet eller inte, smärtan är som knivar när man trycker ett finger mot benet, och även längs revbenen. Jag har dock aldrig upplevt bröstsmärtor eller att det strålar ut i armarna. Jag är väldigt svank så många påpekar att det kan bero på det. Jag har varit hos naprapat, sjukgymnast, osteopat och andningsspecialist men ingen har kunnat ge något svar eller hitta en lösning på smärtan. Därför undrar jag nu om någon känner igen något av detta eller om jag har hamnat helt fel? Är lite desperat att hitta vad det är, men det börjar kännas omöjligt.
  • avatarAnna skriver:
   Hej Sandra. Är själv 21 och kände igen mig lite i det du skrev. Är ingen läkare och har inte heller någon direkt kunskap inom syndromet men fick diagnosen för lite mindre än ett år sedan.
   Det var vid din mening att det känns som knivar som jag reagerade och behövde skriva för det är exakt den känslan jag får när jag har som mest smärta. Har inte haft intensiv smärta under längre period men det kommer och går med månaders mellanrum.
   Lösningen? För mig har det varit att besöka naprapat för att lösa upp ”knutar” och liknande besvär i rygg (naprapaten får dock inte trycka vid bröstet pga broskinflammation). Alternativ Naproxen Mylan av läkare (starkare Ipren/Alvedon som man får utskrivet). Samt att tänka på att ha en god hållning, träna upp rygg framförallt och en god kost.
   Stress är också en av de största orsakerna för mig och ju mer stressad jag är desto mer smärta. Enkel ekvation = stressa mindre.
   Hoppas det hjälpte något!
   Kan ju även lägga till att liniment som tigerbalsam/ormsalva också lättar upp om man inte vill använda Voltaren. En vetekudde är också skönt då det värmer och minskar smärtan :).
 5. avatarDennis skriver:
  Har haft bröstsmärtor i 3 år utan att veta vad det är och gillar inte att gå till läkare, men inte trott på hjärtinfarkt då symptomen är bröstsmärtor på vänster sida ibland även baksidan av revbenen. Får en känsla av att någon hoppar på bröstet och jag tappar all ork, andning och får lov att ta mig för bröstet. ”Attacken/anfallet” håller normalt på i 5 minuter, sen lättare smärta i 5-10 minuter innan det försvinner nästan helt. Får det 1-2 gånger per dag, men nu för tiden har jag lärt mig att ”smyga undan” när det sker. Tror att detta syndrom är det korrekta. Ska ”ta mod till mig” och tala med läkarna. Men det kostar pengar och man får olika svar från olika doktorer så därför bättre att forska själv. Vad tror ni, har jag rätt diagnos nu?
  • avatarWebbredaktören skriver:
   Hej Dennis! Ibland kan det vara bra att forska själv, men ännu bättre är att konsultera en som kan saken. Jag tycker att du ska vända dig till din vårdcentral. Lägg gärna fram din teori om vad du tror att det är som du lider av, och låt doktorn gå igenom dina symptom. Vänliga hälsningar webbredaktören.
 6. avatarTR skriver:
  Har haft Tietzes i snart 3,5 år. Första året innebar tre besök på akuten med bröstsmärtor, svårt att dignostisera och otydliga symtom. Efter ett tag kunde punktvis ömhet och svullna fästen konstateras. Har haft stora problem med att det drar bak i vänster skuldra. Mycket bättre nu men ännu ej helt smärtfri. Ipren dämpar smärtan men tar inte bort det sista av inflammationen. Värme, naprapat, vila och hållning i samband med antiinflammatoriska preparat har funkat bäst. Försiktig massage genom att sträcka ut bröstkorg och rygg har hjälpt. Har i huvudsak fyra ömma punkter; bröstben, under bröst, nedre revben samt svullen i armhålan. Envisa besvär att bli av med, men man ska inte ge upp.
 7. avatarJörgen skriver:
  Efter cirka två år med Tietze’s så är jag fortfarande lika dålig om inte sämre. Det enda som blivit bättre är den knivhuggande känslan jag hade i vänstra bröstet/armhålan de första två månaderna, den var riktigt obehaglig. Jag upplever inte speciellt mycket smärta utan mer tryck över bröstet, tungt att andas, andfåddhet, ”hård” och hög puls för minsta lilla.
  Det jag testat hittills är: akupunktur (ingen lindring), sjukgymnast (mycket sämre), naprapat (en del lindring), laser (ingen lindring), infraröd bastu (en del lindring), massage (lindrar).
  Äter en antiinflammtorisk diet.
  För mig var snabbsänkan normal men diagnosen bekräftades med ultraljud.
  Ni som haft det i flera år men som lyckats bli av med det, vad upplevde ni som största orsak att ni återhämtade er?
  • avatarLillan skriver:
   Hej Jörgen, jag fick detta första gången 1986. För mig kommer den huggande värken i vänster revben alltid om jag sitter eller står i vinddrag eller korsdrag. Jag har åkt ambulans två gånger till akuten, gjort stora hjärtutredningar – ingen fattar någonting! Eftersom värken går över av starka värktabletter och värme så får man ingen hjälp för det ”är ingenting med hjärtat”. Nej, men det gör så vansinnigt ont så man inte ens kan skrika för då känns det som om man dör!
   Nu senast i måndags fick jag åka till akuten för det hjälpte inte med värktabletter. Stor hjärtutredning och sen utskrivning av värktabletter. För mig hjälper det med värktabletter, vila, värme och att äta bra. Det finns ingen bot, bara lindring. Som tur är brukar detta gå över på några dagar, dock ej denna gång, det är 5:e dan nu och jag klarar mig inte utan starka tabletter… Men träna inte för hårt eller arbeta för hårt kroppsligt, stå inte i drag och ät nyttig mat plus kosttillskott för skelett och leder, speciellt kalcium, magnesium och D-vitamin är bra. Lycka till!
  • avatarPaul skriver:
   Hej Jörgen!
   Tråkigt att höra att du blev sämre av behandlingen ”sjukgymnastik”. Jag är själv sjukgymnast och vet att det finns ett tiotal olika icke evidensbaserade sjukgymnastiska behandlingar som används för besvär som dina.
   Det enda som är klassat som evidens, det vill säga har en vetenskaplig bevisning bakom sig, är cortisonbehandlingar utmed revbensbrosken, vilket är enkelt att utföra men bara får utföras av läkare som oftast endast innehar en formell behörighet men saknar den reella kompetensen. Många av oss sjukgymnaster har den reella kompetensen men saknar den formella behörigheten.
   Detta är ett stort dilemma för oss att inte kunna få behandla enligt evidens på grund av en stenåldershierarki.
  • avatarÅsa Backman skriver:
   Twar?
 8. avatarKalle skriver:
  Äntligen, efter flera år hittade jag en sida där man kanske kan svara på mina två frågor som ingen läkare tidigare haft något svar på.
  Kortfattat: Jag är en 75 år gammal man, rök- och spritfri, 80 kg och 1.78 lång. 2012 fick jag bytt hjärtklaff och ett kärl.
  1.Ganska snart efter operationen fick jag getingsticksliknande smärta i trakterna av ena bröstvårtan som eskalerade i styrka under tiden smärtan vandrade vidare under armhålan och ut i armens undersida nästan ner till armbågen. Denna smärta håller på i 15-20 minuter och sedan domnar den bort. Känner jag då med fingrarna på området så känns det bortdomnat.
  Den vandrande smärtan gör riktigt ont och rör jag med fingrarna ökar styrkan på det onda området. Det händer aldrig på båda sidorna samtidigt, flest gånger på höger sida, men också på vänster sida.
  Det visade sig att jag var extremt allergisk mot allt vad statinmediciner heter så nya hjärtläkaren ordinerade mig istället att äta havregrynsgröt på kvällarna.
  Getingstickssmärtorna försvann efter detta, trodde jag, tills för en vecka sedan då jag fick tillbaks smärtan på höger sida. Smärtorna kan komma när som helst ungefär 4-5 gånger i månaden.
  2.När jag sover på höger sida vaknar jag av att jag har håll ungefär där brösthalvorna möts. Detta förklarade man på thorax med att det är resultatet av att bröstbenet sågades itu när man bytte hjärtklaff, men det är tre år sedan så halvorna har växt samman för länge sedan. Någon som har en ide om vad mina problem kan komma från.//Tack.
 9. avatarDevrim skriver:
  Hej,
  Jag har liknande smärtor som ni beskriver här och hade aldrig hört talas om Tietzes syndrom tidigare. Då jag opererade bort hela gallan i september förra året trodde jag först dessa smärtor hade något med det att göra. Men har smärta under revbenen på vänster sida och kan inte ta djupa andetag. Kan ej heller ligga på höger sida utan att få så ont på vänster sida att jag nästan skriker.
  Nu har jag flera gånger fått tryck i bröstkorgen mellan brösten och nedåt och åt sidorna typ ”ankarform” och det är mer kramande smärta, svider och som kramp. Det är hemskt skrämmande och svårt att andas hjälper inte om jag sätter mig upp, står upp, går runt, ligger ner, Det kan hålla i flera minuter.
  Idag vaknade jag upp med dessa smärtor, de gick över efter ett tag, och jag somnade om och vaknade igen med dessa smärtor. Trodde seriöst det var hjärtat.
  Nu undrar jag lite vad för undersökningar som krävs för att läkare skall kunna diagnosera om det nu är Tietzes syndrom jag lider av, då jag har gått med dessa smärtor till och från länge nu.
  • avatarJörgen skriver:
   Enklast är ultraljud. De kommer att se vätska i revbensfästena. Förmodligen svårt att få undersökningen via landstingen men om du går privat (många har egen ultraljudsutrustning) så är det hur smidigt som helst (och definitivt värt för sitt psyke att få det bekräftat!). Tar max tio minuter.
   Om läkaren inte har tillgång till någon utrustning så är det bara för denne att trycka lätt individuellt på varje revbensfäste och se var patienten reagerar.
 10. avatarErik skriver:
  Hej! jag lider av liknande symtom och undrar just om det kan vara tietzes syndrom. Smärtan började i och med att jag tog uppehåll från styrketräningen i slutet av december 2014. Jag hade styrketränat hela hösten utan problem men några dagar in på uppehållet började smärtan. Ont i vänster skulderblad vid djup inandning. hade några år tidigare haft en muskelinföamation i vänster skuldra och tyckte mig känna igen smärtan. men smärtan höll i sig och ville aldrig ge med sig trots att kag vilade från träningen. mot slutet av januari upptäckte jag även en knölighet/svullnad nedanför nycnyckelbenet in mot bröstbenet på vänster sida. När jag trycker på svullnaden fögrenar sig smärtan in igenom bröstet och ut i skuldran. Efter ett tag började jag även känna smärta till och från på en punkt längst upp på vänster överarm och även en punkt på framsida vänster axel. Snart april och smärtan är dock inte lika konstant som i början men den dinns där hela tiden, bara intensiteten som varierar. Känner mig ofta stel och kall med viss smärta direkt på morgonen vilket sedan försvinner succesivt eller håller i sig under dagen. Svullnaden finns även kvar. har träffat sjukgymnast vid 5 tillfällen som gjort stöt och laserbehandling. Har även testat en stretchövming för att tänja bröstryggen men utan större resultat. Har nu träffat en läkare som nämde tietzes syndrom och ska nu på magnetröntgen. Har med tiden blivit mer och mer orolig och grubblar väldigt mycket över detta. Lätt hypokontrisk har jag trott att att det är cancer eller fel på hjärtat. har kännt mig stressad, har stundvis haft svårt att sova, känner mig ofta trött, orkeslös och har även problem med magen (spänd och öm mage, sura uppstötningar). Ska nu testa en kur med pronaxen men med en känslig mage känns det inte roligt.

  Är det någon annan som gjort magnetröntgen vid misstänkt tietzes syndrom? kan inte låta bli att tänka att de vill kolla om det är cancer.

  tacksam för alla former av svar!

  Mvh Orolig

 11. avatarMallan skriver:
  Har ni också statiska yrken som kräver att ni håller armarna ut från kroppen? Som sagt kan jag rekommendera att läsa joy Atkins bok, den är det första som verkligen har hjälpt mig! Är inte helt frisk, men så jätte mycket bättre!!! Äter alltså vegetariskt och så ekologiskt som jag kan nu i 2 månader. Borde undvika socker också då det inte är bra då man har inflammationer! Jag har bestämt mig för att börja plugga och byta yrke.har efter 3 1/2 år ledsnat på att ha ont och försöker göra allt för att bli frisk! Det går sakta framåt…
 12. avatarjonas skriver:
  Hej!
  Jag skrev här tidigare.. förra året.
  Har kämpat vidare med läkare osv för att få hjälp.
  Det enda dom ger mig är viltaren och antiinflammatoriska tabbletter i olika former… INGET hjälper.
  Byt jobb säger läkaren…. ja… byt jobb..
  Jag vet!!! Jag byter jobb!! För det är ju bara att gå ut och hämta ett.
  Är såååå less på dessa experter!
  Sjukskriv mig och ge mig medecin så jag bara sitter och dregglar ist!!
  Hellre det än att bli arbetslös.
  Skit sjukdom + skit sjukvård!
  P I S S
 13. avatarMarie skriver:
  Hej.
  Jag känner igen så mycket av det som delats här och undrar om mina symptom också kan orsakas av detta. Känner mig ofta som en hypokondriker, eftersom man om och om igen får älta hos olika läkare samt ta olika prover som inte visar något. Detta i sig är ju självklart mycket bra och hjälper till att utesluta, men man känner sig inte riktigt trodd. Är annars en positiv och aktiv person, men man blir lite dämpad…
  För mig började det i oktober med att jag i några veckor fått det allt tyngre att andas, men trodde det berodde på dålig kondition. När jag sedan vaknar en natt av ett otroligt hugg mellan revbenen under vänster arm, upptäckte att jag var domnad i vänster sida (låg dock på höger) och hade som ett hårt tryck över vänstra axelns utsida, över halsen och en otäckt kall känsla i bröstet och värk i hjärttrakten, så blev det ambulansfärd. Men allt visade sig vara bra med hjärtat och därmed blev man hemskickad efter några timmar, utan några svar på sina frågor. Tog 3 veckor att återhämta mig innan jag kunde jobba igen. Varit på fler akutbesök och många undersökningar sedan dess då besvären fortsatt samt att jag ibland får som ”kramper” med skakningar i hela kroppen och jag är ofta yr, illamående och får diarré- det blir väl som en ond cirkel. Vi har varit inne på att det kan vara sköldkörteln eftersom man kan få liknande symptom. De har hittat en cysta där som efter biopsi visat sig helt ofarlig, vilket jag inte själv heller trott annat om, eftersom fler i släkten haft samma sak. Läkarna tror inte att denna kan ge besvär och mina värden ligger inom de normala spannet.
  Nu har jag återigen varit hemma från jobbet några vckor, har en brännande värk i bröstbenet och bakåt ryggen och tryck över halsgropen samt tidigare symtom. Eftersom de inte hittar några fel på proven vi tagit, lutar både vissa läkare och några bekanta åt att det är utbrändhet eller oro och ångest. Men jag känner inte alls igen mig när jag hör andra som berättar om det, jag är varken trött, känner oro eller är deprimerad, t ex. Däremot känner jag mig frustrerad över att jag inte vet vad jag behöver göra för att må bättre!
  Igår hos läkaren kom jag plötsligt ihåg att min ena son fick diagnosen Tietzes i början av hösten. Har inte kopplat ihop detta med mina besvär tidigare, men nämnde nu detta för min läkare. Och när jag läser här så känner jag som sagt igen vissa symptom. Ska göra en vanlig röntgen på måndag av bröstkorgen, men kan man se något på den? Är detta någon som kan vara ärftligt betingat? MVH
  • avatarKF skriver:
   Jag har samma symtom enligt min underläkare som skickar mig till lungröntgen. Har själv åkt ambulans 2 gånger, men de har inte hittat något enligt deras prover, men har fortfarande ont. Det kommer och går hela tiden smygandes till ordentliga värk som bröstsmärtor i vänster sida, mest när det är kyligt ute eller när jag gör ansträngande rörelser.
 14. avatarEmma skriver:
  Hej!
  Jag har tryckande och stickande i bröstkorgen på mycket specifika ställen men både på höger och vänster sida. Ibland såpass att jag blir yr och hjärtat reagerar på dem. Jag har svimmat två gånger på 3 år och blivit undersökt på hjärtintensiven och lungorna är kollade, inget hittades.
  På vårdcentralen efter 2a attacken säger de att jag måste haft feber från och till under lång tid utan att märka det och att jag lider av bröstkorgsinflammation och skulle ta ipren i 2 veckor.
  Jag har fortfarande stora problem och slog upp bröstkorgsinflammation, det står att det kan orsakas av stress, och ha liknande symptom som det ni beskriver men vad ska jag göra om det nu är stress? Psykologer hjälper absolut inte och jag har varit ledsen och rädd över mina stickanden i 3 års tid.
  Vad ska bag säga till läkaren om han inte tar mig på allvar och skickar iväg mig igen med lite ipren?
 15. avatarMallan skriver:
  Hej allesammans! Här kommer ett tips som jag inte vet om det fungerar än men värt att testa! Googla på en författare ” joy Atkins ” som har skrivit en bok om tietzes syndrom. Hon har tillsammans med läkare forskat fram i USA att äta vegetariskt / veganskt ska lindra smärtan. Allt det andra vet ni ju, att undvika att kasta, dra, lyfta, skjuta, stressa, överanstränga sig, ligga på rygg eller nysa mm. Man ska även undvika socker, majssirap och fruktos. Värt att testa!
  • avatarMallan skriver:
   Har ätit vegetariskt nu i tre veckor, och är hur mycket bättre som helst!!! Inte helt frisk men jag kan jobba, resa mig upp ur sängen andas och röra mig normalt!!! Utan att det känns nåt!!! Ni måste testa!!! Skriv gärna här sen om hur det gick för er! Jag kommer absolut fortsätta äta vegetariskt och se om jag kan bli helt frisk!
 16. avatarCecilia skriver:
  Hej
  jag hoppas jag kan få en vägledning här, sedan jag var 16 år har jag gått hos en kiropraktor (jag är nu 38år). Jag har ständigt ont i bröstrygg, nacke och ländrygg. Var tredje vecka i över 20 år har jag gått till en kiropraktor som knäckt min höft, nacke och bröstrygg. Jag trodde från början det var pga skoliosen jag har, men han förklarade att jag har ”överkänsligt nervsystem”. Nått jag inte förstår (han är dansk). med hans hjälp har trycket över bröstet lättat och jag har mått bättre i ryggen (mindre smärta) i ca 2 veckor. Sedan kommer smärtan/trycket tillbaka. Jag har sedan november förra året slutat gå till honom. Istället började jag hos en massör som har gett mig bindvävsmassage, det gör fruktansvärt ont. Och han hittar triggerpunkter över hela min kropp. Han berättade att jag har en inflammation mellan skulderbladen (kan muskeln heta nått med läder?). För en tid sedan ramlade jag i vår trappa hemma och drog armen hastigt bakåt för att ta emot mig, (ca 2 månader sedan). Trots massage har jag fortfarande ont i höger arm, det strålar och värker och verkar inte vilja läka.
  Kan detta bero på någon sjukdom? kan man få någon inflammatorisk medicin för att åtgärda detta?
  tacksam för svar!
  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  • avatarSusanne skriver:
   Hej. Du har en lång sjukdomshistoria bakom dig. Min erfarenhet är att det är guld värt att hitta en bra vårdcentral med kunnig personal som man kan vända sig till för att få personlig hjälp. En vårdcentral eller annan läkarmottagning som lär känna dig och din problematik och sedan kan ge dig råd och vård när du behöver. Om du nyligen ramlat och har ny form av smärta i din arm kanske du bör vända dig till en mottagning som kan undersöka dig. Mvh webbredaktören
 17. avatarspazze skriver:
  Mina blodprover visade inga tecken på inflammation (sänka) hade 9. Men kan man ändå ha tietze med normala blodresultat? (hade inte xtremt ont när proverna togs)

  men nu de senaste dagarna har d blommat upp ordentligt, tar 8 alvedon o 2 ipren till ingen nytta. Bränner i bröstben o ländrygg, ont överallt.

 18. avatarspazze skriver:
  Hej, fick diagnosen tietze syndrom för ca 1 3 veckor sedan efter ca 6 månaders smärta.

  Jag har inte så ont som vissa skrivit här, har väldigt ont vänster revben, ömmar vid stillhet och gör rejält ont i rörelse så jag inte kan andas, måste stanna under promenaderna för att kunna andas. Rygg, axlar är jag rätt stel och öm.

  Det gör jätte ont vid vänster revben, som en massa knivar, lite krampartigt och jag inbillar mig att nåt ska gå sönder.

  Gick en ipren kur på 1 vecka, dämpade lite men inte helt, efter 3 dgr avslutad kur är smärtan tillbaka och jag är återigen på en ipren kur.

  Ska kontakta sjukgymnast imorgon.

  Jag är orolig för att det kan bli kroniskt eftersom jag gick så länge utan behandling, när det först kom i augusti kunde jag bokstavligt tala inte röra mig, låg i sängen i 4 månader, vid lilla minsta ansträngning kändes det som jag skulle dö. Det är lite bättre nu men ändå så jag måste stanna ibland, men försöker hålla igång med motionen eftersom jag gått upp mkt i vikt pga detta.

  Smärta är inget roligt, även om läkaren säger att det är ingen fara och sjukdomen är inte heller farlig, så känns det så HEMSKT när smärtan kommer så alla galna tankar far i huvudet även om man innerst inne vet att det inte är farligt.

Lämna en kommentar

Villkor

Genom att posta en kommentar godkänner du nedanstående villkor.
1. Visa alltid god ton när du postar på sidan
2. Respektera att alla inte tycker lika och håll en trevlig ton i inläggen
3. Undvik att posta privat information t.ex. kontaktuppgifter

Det namn som du anger visas publikt på sidan i samband med visning av din kommentar.


Annons från Google ↓