Klump i halsen

(Globus)

Definition

Känsla av en klump i halsen utan att man kan hitta någon kroppslig förändring.

Orsak(-er)

Okänd. Förhöjd muskelspänning i över del av svalg eller matstrupe som en följd av ångest, oro eller depression.
Kan också orsakas av att man alltför ofta trycker tungan mot gommen eller att man andas alltför snabbt sk dysfunktionell andning.

Symtom

Känsla av att inte få luft.

Alternativa överväganden

Magkatarr, struma, matstrupsinflammation, bråck vid övre magmunnen, ångest, depression, cysta på halsen. Cancer i halsmandel, svalg eller matstrupe. Främmande kropp i svalget.

Utredning

Genomgång av patientens sjukhistoria. Undersökning av öron, näsa och hals. Be patienten sträcka upp händerna. Om där då finns en struma som man inte kan känna med fingrarna brukar detta medföra ökat tryck över halsgropsregionen.
Syns en sk ”Ekbladstunga” som ett tecken på frekvent och ofta omedveten tungpressning?
Eventuellt röntgen av eller tryckmätning i matstrupen.

Behandling

Lugnande besked. Fokusera på patientens livssituation och eventuell stressbehandling. Bensodiazepinbehandling i låg dos kan prövas för att patienten skall se sambandet med ånget, t.ex. en tablett till natten i 5 dagar.
SSRI-behandling kan också ges men då i minst 6 månader.

Annons från Google ↓
Diskutera och läs mer om Klump i halsen i forumet

8 Kommentarer

 1. avatarSebastian skriver:
  När jag sväljer framför allt tabletter, så fastnar de i en någon slags grop vid adamsäpplet. Jag känner tydligt storlek och form på tabletten, så det är inte något jag inbillar mig (som vissa har sagt).

  Vad beror detta på?

  • avatarSusanne skriver:
   Hej. Det hjälper ofta att dricka en något mer trögflytande vätska istället för vatten när man skall ta sina tabletter. Ibland kan dom fastna på slemhinnan i halsen och det kan kännas väldigt obehagligt. Me efter några ytterligare klunkar vätska eller mat brukar de alltid glida ner. Tabletter som fastnar kan orsaka irritation på slemhinnan och det är förstås inte att föredra. Händer detta ofta tycker jag du skall beställa tid hos din läkare. Det finns en ny produkt på apoteket, såg jag nyligen, som du kan ”klä” din tablett med och som enligt beskrivningen skall ta bort oangenäm smak som tabletter kan ha och även göra dem lättare att svälja. Vet inte om det fungerar dock. Saftsoppor o filmjölk brukar som sagt underlätta bra annars, mvh webbredaktören
 2. avatarKristina skriver:
  Hej! För 20 år sedan fick jag sköldkörtelinflammation. Denna behandlades med kortison i några veckor, sedan inget mer. Jag har sedan dess mått mycket dåligt. Men mina prover är normala. Dock tycker jag själv att T4 låter lågt. Har legat på 8-9, senast 10. Jag är extremt trött, tappat hår på benen, risigt hår, ena handen torr andra gul och mjuk. Skällhosta ibland. Klumpkänsla i halsen om jag ligger ner. Kan inte gå ner i vikt hur mycket jag än försöker. Har provat på många olika sätt men det går bara inte. Borde man inte kunna prova med Levaxin?
 3. avatarHelena skriver:
  Hej!

  I ett par veckor har jag känt att det sitter något klumpliknande i halsen på mig, oftast mot eftermiddag/kväll. På nätterna brukar jag även vakna upp av att jag är väldigt torr i halsen och måste då svälja ett par gånger. Vad kan det bero på? Jag är lite hypokondrisk av mig, så detta skrämmer mig en aning.

  Mvh Helena

  • avatarSteve skriver:
   Jag hat haft samm symtom.
   Klump/uppsvälld på högra sidan av halsen.
   Kommer och går under dagarna/kvällarna de senaste 8 veckorna
 4. avatarLinda Åberg Luthman skriver:
  Hej,
  För c:a en vecka sedan var jag hos en läkare på min vårdcentral här i Härnösand.Jag hade en gång veckan innan sökt vård hos min pappas vårdcentral i Södra Sandby, Skåne, men de ville inte ta emot mig trots att jag var så sjuk. Jag sökte för att jag har svårt att svälja, och jag hade en kraftig halssmärta i nedre regionen av halsen, i området kring halsgropen. För 12 år sedan opererade jag bort mina halsmandlar och får alltså inga infektioner i det området utan får mer ont längre ner i halsen när jag får förkylningssjukdomar.
  I denna undersökning blev mina farhågor undanviftade, en sänka togs på mig som ansågs vara normal och läkaren tog ingen större notis till mina besvär utan sade bara att jag hade fått en virus. Sedan skrev hon ut Mollipect och Cocceliana Etyfin åt mig. Nu har jag tagit dessa hostmediciner i cirka en vecka med mycket lite effekt, hostan är delvis borta. (Jag hostade i början så mycket att jag kräktes.)

  Men alltså, smärtan är kvar i halsen och jag har mycket ont och kan inte svälja ordentligt. Jag är så trött av det hela att jag knappt orkar utföra dagliga sysslor här hemma och som grädde på moset så mår inte min dagliga ganska grava spänningshuvudvärk särskilt bra av detta. Det känns som om skallen ska sprängas i bitar!
  Vad gör jag? Jag har börjat få panik. Sedan orkar jag inte att hålla på med Alvedon längre. De hjälper mig ju inte.
  Tungan är svullen och ibland talar jag sluddrigt. Vad kan allt detta vara? Den där läkaren jag träffade känner jag att jag inte orkar träffa längre. Vad vet jag, den läkaren kanske är bra på mycket annat men hon inger inget förtroende hos mig.

  Har ni några råd och tips om hur jag kunde göra? Jag är i panik och behöver hjälp. Till på köpet är jag en mycket aktiv körsångerska och behöver ju verkligen min hals då rösten är mitt instrument!!!!
  Och hemma hos mig bor min gamla svärfar på 92 vårar som definitivt inte skulle behöva bli utsatt för infektioner överhuvudtaget. Jag har iakttagit så god handvård att jag numera har sår på händerna för att jag varit så noga. Jag vill ju inte förorsakar problem för hans skull.
  Jag tackar er enormt mycket på förhand, det ska ni veta! Jag är rädd!
  Med Vänliga Hälsningar,
  Linda

  • avatarSusanne skriver:
   Hej.Kanske kan du kontakta en öron-näsa-hals-mottagning om det finns någon där du bor. Du skriver att du sjunger mycket i en kör, så dina problem kommer kanske från stämbanden. Alternativt att du går till en ny läkare. Svårt att ge mer personliga råd så här via webben. Mvh Webbredaktören.

Lämna en kommentar

Villkor

Genom att posta en kommentar godkänner du nedanstående villkor.
1. Visa alltid god ton när du postar på sidan
2. Respektera att alla inte tycker lika och håll en trevlig ton i inläggen
3. Undvik att posta privat information t.ex. kontaktuppgifter

Det namn som du anger visas publikt på sidan i samband med visning av din kommentar.


Annons från Google ↓