Ögonsmärta

Orsak(-er)

Muskulära besvär i nacke eller skuldra.

 • Ansiktsnervssmärta.
 • Migrän.
 • Hortons huvudvärk.
 • senhinna
 • Inflammation i ögonnerven,
 • hornhinna
 • Inflammation i främre delen av ögats druvhinna (uveit),
 • Inflammation i ögats regnbågshinna (irit) ibland med engagemang av själva strålkroppen (iridocyklit).
 • Hormonella ögonbesvär p g a hög ämnesömsättning (Graves sjukdom).
 • Akut grön starr.
 • Ögonsmärta kan också orsakas av sjukdomen Herpes zoster ophtalmicus

Symtom

Allt från diffus molvärk i ögonregionen till intensiva smärtor med eller utan relation till ögonrörelse.
Smärtor + synpåverkan är allvarligt ur ögonsynpunkt.
Inflammation i ögonnerven ger ofta smärtor vid ögonrörelse samt synnedsättning av varierande grad.

Akut trångvinkelglaukom (grön starr) ger intensiva smärtor med huvudvärk och ofta svårt illamående. Grön starr i övrigt ger f ö ej smärtor.

Hormonella ögonbesvär ger spänningskänsla eller värk som ökas vid blickriktning längst ut i synfältet eller mitt i synfältet och samtidig blickriktning högst upp och längst ned. Ibland dubbelseende.

Inflammation i tinningartären (Temporalisarterit): Plötslig synnedsättning, ofta värk bakom öga och/eller över tinningregionen, ibland tuggsmärtor, feber, allmänpåverkan, generell muskelvärk. Oftast äldre patient.

Diffus värk omkring eller bakom ögat har sällan har något med ögat att göra. Påfallande ofta anger patienter med muskulära besvär i nacke/skulderparti smärtor i endera ögonregionen.

Vid plötsliga smärthugg med hög intensitet kan orsaken vara nervsmärtor av olika slag, t.ex. trigeminusneuralgi.

Vid långvariga och återkommande besvär kan det röra sig om smärtor från blodcirkulationen som ett led i migränsjukdom eller Hortons huvudvärk. Det sistnämnda ses framför allt i samband med tårflöde, rodnad i ögonvitan och pupillsammandragning.

Utredning

Kontrollera alltid synen, lita inte på patientens egna upplevelse.

Behandling

Vid lätt smärta och inga lokala förändringar behövs ingen speciell ögonläkarundersökning.
Vid ögonsmärta, rodnad i ögonvitorna och nedsatt syn bör patienten undersökas av ögonläkare.
Vid hastig debut med uttalade besvär skall ögonläkarundersökningen ske akut.
Vid inflammation i tinningartären skall patienten omgående behandlas med kortisontabletter, se vidare avsnittet Inflammation i tinningblodkärlen i kapitlet Rörelseorganens sjukdomar.

Annons från Google ↓
Diskutera och läs mer om Ögonsmärta i forumet

76 Kommentarer

 1. Markus skriver:

  Hej! Jag har sedan två veckor tillbaka fått en extremt ont från och till bakom det högra ögat och vid den högra tinningen. Under dagen kan det komma i lättare form så man ”precis” känner av det, men mellan 03-05 så kommer det alltid en extrem smärta som påverkar mitt sömnläge också. (Jobbar kväll mellan 12.40-22.40). Så i nuläget får jag bara 3-5 timmars sömn per natt, och även detta börjar ta på mig, samt att jag börjar prestera dåligare på jobb.
  Med vänliga hälsningar Markus

  • WebbredaktörenWebbredaktören skriver:

   Hej Markus! Har du provat att tala med din vårdcentral. Om inte, så tycker jag att du ska göra det. Vänliga hälsningar webbredaktören.

 2. Fredrik skriver:

  Hej! Jag har under 15 veckor haft ont innanför ögonen, kan ibland flytta sig lite i huvudet. Det är en tryckande smärta hela tiden, ibland går smärtan upp ibland går den ner, men den är där hela tiden. Får ondare när jag böjer mig framåt. Jag har blivit behandlad för bihåleinflammation med antibiotika för 11 veckor sedan men hjälpte inget. Jag har även använt Nasonex och blivit röntgad över bihålorna men det visade inget. Jag har ingen snor eller nått från näsan. Någon sa till mig om tyst migrän men har ju ingen aning. Hur ska man gå vidare? Börjar bli väldigt jobbigt nu.

  • WebbredaktörenWebbredaktören skriver:

   Hej Fredrik! Förstår att det är jobbigt att dina besvär inte lättar. Det är oftast bäst att gå tillbaka till läkaren man blivit behandlad av, då denne känner till din sjukdomshistoria. Om detta inte var en öron-näsa-hals-specialist så föreslår jag att du ber att få bli remitterad till en sådan. Vänliga hälsningar webbredaktören.

   • Fredrik skriver:

    Hej. Jag har redan varit hos en öron/näsa/hals läkare men de kunde inte se något. Har fått ett tips om migrän, men kan man ha migrän hela tiden?

 3. Anna skriver:

  Hej! Jag har de senaste veckorna fått kramp i ögonen, närmare bestämt ögonlocken. Det kommer i korta perioder då det känns som att ena ögat spänns upp medan det andra ögonlocket dras ner en aning. Detta varar i en halv minut, sedan återgår ögonen till normalt. Det gör inte ont men känns olustigt eftersom det är helt ofrivilligt och inte går att påverka. Dessutom ser det lite underligt ut för min omgivning när ena ögat är märkbart större än det andra helt plötsligt. Vissa dagar är kramperna mer frekventa och vissa dagar kommer de inte alls. Undrar vad dessa kramper kan beror på? Och om jag borde gå och kolla upp det? Tack på förhand för er tid.

  • Alex skriver:

   Anna du ska verkligen gå och kolla det, och stå på dig. Vårdcentralerna innehar ju inte det bästa av läkarna utan försök att bara komma till en specialist direkt.

Lämna en kommentar

Villkor

Genom att posta en kommentar godkänner du nedanstående villkor.
1. Visa alltid god ton när du postar på sidan
2. Respektera att alla inte tycker lika och håll en trevlig ton i inläggen
3. Undvik att posta privat information t.ex. kontaktuppgifter

Det namn som du anger visas publikt på sidan i samband med visning av din kommentar.


Annons från Google ↓
×