Hjärt-Lungräddning lika viktigt som förut!

Välkommen till våra forum

För att kunna posta behöver du vara inloggad, klicka här för att logga in eller registrera konto.
Du behöver inte vara inloggad för att läsa i forumet.
Har du inget konto så kan du skaffa ett helt gratis via denna länk Registrera konto.

Hem Forum Hjärt – Kärlsjukdomar Hjärt-Lungräddning lika viktigt som förut!

Detta ämne innehåller 3 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Susanne Lj Westergren 3 år, 6 månader sedan.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4815

  Nya etiska riktlinjer för hjärt-lungräddning klara. Läs mer i Dagens Medicin och hör vad läkaren Anders Ågård har att säga kring tankarna och arbetet med riktlinjerna. Läs mer i Dagens Medicin

   

  Eftersom vi tycker att detta ämne är viktigt har vi öppnat ett eget forum för information och tankar kring HLR. Forumet är öppet för alla att delta i. Välkomna med era tankar och kunskaper.

  #4816

  Där kan du läsa om HLR och vad du skall göra om du hamnar i den situationen. För när någon drabbats av hjärtstopp är det viktigt med snabba insatser och de tre första minuterna är avgörande för överlevnaden.

  Att kunna Hjärt-lungrädda borde vara obligatorisk och det är egentligen enkelt om man bara vet hur man ska göra; det handlar om bröstkompressioner och därefter inblåsningar på den som drabbats av hjärtstopp. Via HLR kan blodcirkulationen hållas igång trots att hjärtat inte slår själv.

  Du skall alltid larm 112 även om du kan själv kan ge HLR. Via 112 kan du sedan få reda på var det finns en hjärtstartare när dig. Det kräver förstås att det finns medmänniskor runt omkring som kan hjälpas åt. Hjärtstartaren är enkel att använda och självinstruerande och men elstöt kan hjärtat börja slå igen, i väntan på ambulans. Ger du elstöten inom 180 sekunder har den som drabbats 75 procents chans att överleva, ju tidigare stöten ges desto bättre.

   

  #4833

  Ny app ”Rädda hjärtat” hjälper dig rädda liv, läs mer via länken här, Livsviktig app.

  En ny mobilapp ska bidra till att rädda fler människor som drabbas av plötsligt hjärtstopp. Hjärt-Lungfonden har tillsammans med Svenska rådet för hjärt-lungräddning tagit fram appen ”Rädda hjärtat” som nu finns att ladda ner till Iphone och inom kort till Androidtelefoner. Appen instruerar bland annat i hjärt-lungräddning och visar var närmaste hjärtstartare finns.

  ”När någon drabbas av plötsligt hjärtstopp är hjärt-lungräddning i kombination med hjärtstartare det enda sättet att rädda liv. Med appen ”Rädda hjärtat” har man dessutom alltid kunskapen med sig, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande”

   

  #5174

  Här hittar du Riktlinjerna för HjärtLungRäddning som publicerades tidigare i år. De är uppdateringar 2013 som genomgått ett omfattande arbete.

  De ”nationella” etiska riktlinjerna för HLR har precis blivit färdiga efter ca 2,5 års arbete med workshops och remissrundor. Bakom riktlinjerna står Svenska rådet för hjärt-lungräddning, Svenska Läkaresällskapet och Svensk sjuksköterskeförening.”

   

   

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Hem Forum Hjärt – Kärlsjukdomar Hjärt-Lungräddning lika viktigt som förut!

Du måste vara inloggad för att skapa nya ämnen.

Annons från Google ↓